Bir Ev Sadece Bir Ev Değildir!


Bir Ev Sadece Bir Ev Değildir!

Her konuda bahar ayları iştahları kabartan aylar ama söz konusu şey konut olunca bu iştah net bir şekilde gözlemlenebiliyor.

Ceren Kumbasar                    

 Bütün avantajların, fırsatların önümüze serildiği bu ay konut alma işinden avantajlı olarak çıkabilmemiz için tüm kapıları sonuna kadar aralıyor. Rekabetin gözle görülür hatta ölçülebilir hale geldiği bu aylarda birçok firma sayısız kampanya ve ödeme seçenekleriyle görücüye çıkıyor. Özellikle nakit değil, küçük ödemeler yaparak bir ev sahibi olmak istiyorsanız yılın en avantajlı zamanındasınız. Yılda iki kere olan, bayram havasında geçen bu kampanyaların en avantajlı olanıysa kuşkusuz Mayıs  kampanyaları. Neden? Çünkü henüz Eylül- Ekim zammı konutlara yansımamış oluyor. Yazı rahat rahat geçirmek isteyen konut firmaları sunabilecekleri bütün fırsatları sunuyor. Kışın nasılsa satış yavaş da olsa devam eder diye düşünmüyor. Bu aylarda ise herkesin aklındaki sorular çoğalıyor, seçenek arttıkça seçim yapmak imkansızlaşıyor. Benim de telefonlarım susmuyor. Acaba nasıl doğru evi seçebilirim? Doğru yatırım nasıl olmalıdır? Ne kadar kazanabilirim? Nelere dikkat etmeliyim?  İşte size aslolan yöntem:

Ev Almak Konut almak başka hiçbir yatırıma benzemez. Ev almak, yuva kurmaktır içinde siz oturmayacaksanız bile. Hayal ettiğiniz hayatın çerçevesini çizmektir. Sadece o evin bir yatırımcı olarak bile sahibiyseniz, kiracınız olacaksa bile bu sizin kim olduğunuzun göstergesidir. Öyle ya, bugün  o evde kiracı yarın belki oğlunuz, kızınız, torununuz? Hayatın size belgeli olarak sunduğu ve hayata gözlerinizi yumduğunuzda kalanlara bir şey söylemek demektir.  ‘ Seni düşündüm evladım’ mesajıdır aslında onlar için yaptığınız bir yatırım. Hayatı için edeceği  mücadelenin ilk adımıdır. Bilmesidir evladınızın, başını sokacak bir evi olmasının ne büyük güç olduğunu. Ona ‘şimdi yapman gereken tek şey bu evde istediğin hayatı kurmak’ demektir. Hayata eksilerde değil de, en azından 0 noktasında başlayabilmesini sağlamaktır.
Bir ev sadece bir ev değildir. Akşam varabilmek için gün boyu ter döktüğünüz şeydir, başkalarının yanında asla giymeyeceğiniz şeyleri giydiğiniz, yemeyeceğiniz şeyleri yemeyeceğiniz şekilde yiyebildiğiniz yerdir. Size ama gerçek size tanık olandır. Gözyaşlarınızdır kimsenin bilmediği, belki kimsenin duymadığı kahkahalarınız, belki o aynanın karşısında söylediğiniz popstar şarkıları. Belki ilk aşkınız, belki hiç bitmeyen kimselere çaktırılmayan yalnızlığınız. Belki aslında daha mini giymek istediğiniz eteğiniz, herkesten daha başarılı yaptığınız catwalkların gizli tanığı.

Duvarların dili yoktur ama evlerin ruhu vardır. Ne satılır ne elde edilir. Sadece hissedilir. Henüz görebildiğin şey sadece bir katalog olsa bile, bilinir. O an sadece bilirsiniz. Nedenini  bilmeseniz  bile o evin sizi çağırdığını bilirsiniz. Size kazandıracaklarını, sizin sayenizde belki de başkalarının yaşamasına vesile olacağınız şeyleri bilirsiniz.
Neden biriyle aile olma sözünü verdiğimizde buna ‘evlenmek’ diyoruz sizce? Bence aile olmak asla evlere, tapulara, kontratlara bağlı değil ama aileyi geliştirmek, korumak, birarada tutmak için ev’ lenmek şart. Bu ev sadece bir oda olsa bile.  Hatta henüz toprak üstünde gözle görünür olmasa bile.

Bütün matematik hesaplarınızı yapın, dikkat etmeniz gereken şeylere ( bakınız eski yazılarım) mutlaka dikkat edin ama sonra kapatın gözlerinizi. İçinizdeki sesi duyacak kadar sessiz olun kendinize karşı ve size sizin asıl söylediğinizi dinleyin, duyun kendinizi ve ev’lenin.

Ceren Kumbasar
ceren.kumbasar@cubeistanbul.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar