Riskli Olmayan Binalar Kentsel Dönüşüm ile Yıkılabilir mi?

Riskli Olmayan Binalar Kentsel Dönüşüm ile Yıkılabilir mi?
2012’de uygulamaları başlayan Kentsel dönüşümde , riskli olarak belirlenmiş yapılar yıkılarak yeniden düzenlemeye alınmak üzere kentsel dönüşüme giriyor. 
Riskli Bulunmayan Binalar Kentsel Dönüşüm ile Yıkılabilir Mi ? 
Kentsel dönüşüm ile yıkım kararı alabilmek için lisanslı bir kurumun risk tespiti yapması gerekiyor. 
Peki , binanıza risk tespiti için gelindi fakat yapılan inceleme sonucunda binanız riskli çıkmadı , bu durumda binanız kentsel dönüşüme alınabilir mi ? 
Kısa cevap , hayır … 
Bakanlığın bu konuda ki açıklaması şu şekildedir : 
Gayirmenkul / Yapılarınızın 6306 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için Bakanlığımızın lisanslandırdığı kuruluşlardan herhangi birine başvuru yaparak yapılarınıza risk tespitinin yaptırılması gerekmektedir. 
Bu kurumlardan birinin yaptığı inceleme neticesinde yapılarınız riskli olarak nitelendirilirse 6306 Sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olarak finansal desteklerden ve muafiyetlerden faydalanarak yapılarınızın dönüşümünü başlatabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında risk tespiti yapılmayan ya da yapılan incelemeler sonucunda ‘ Risksiz ‘ olarak sonuçlandırılan yapılar kanun kapsamında değerlendirilemez.
Ayrıca , bakanlığın lisanslandırdığı kurumlar bir yapı hakkında ‘ Bu yapı riskli değil ! ‘ tabiri ile risk tespiti yapmaya gerek yok şeklinde bir tavır sergileyemez. 
Çünkü kanunda da belirtildiği gibi bir yapının değerlendirilmesinin şartı 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli olduğunun ' RISKLI YAPILARIN TESPIT EDILMESINE ILISKIN ' Esaslara uygun şekilde incelenmesi ve neticenin raporla belgelenmesi zorunluluğu bulunmaktadır

Yorumlar

Popüler Yayınlar