Tapu Bedelini Düşük Gösterme ve Cezası Nedir ?

Alıcı bir gayrimenkul alırken , alım işleminde bir tapu harcı ödemek zorundadır. Bu harcı ödemeden önce gayrimenkulün gerçek alım-satım değeri beyan edilir.
Bu beyan edilen değer düşük gösterildiği taktirde , tapu harç bedeli de değerinden daha düşük çıkar. Önceki yıllarda bu şekilde bir çok olayla karşılaşılmıştır. Bu durumu fark eden Gelir İdaresi Başkanlığı  , bankadan çekilen kredilerin miktarını öğrenerek , beyan edilen değerle karşılaştırma yapıyor. 
Tapu Bedelini Düşük Göstermenin Cezası Nedir ?
Yapılan karşılaştırmalar sonucunda , beyan edilen değer ile bankadan çekilen kredi tutarı arasında ki fark ve devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası ödenir. Bu durumla karşılaşan kişi pişmanlığını gösteren bir dilekçe yazar ise , harç farkı ve o güne kadar olan pişmanlık zammını öder.
Belediyelerin belirlediği rayiç bedele güvenmeyin ! 
Belediyelerin belirlediği rayiç bedeller genelde gayrimenkulün değerinden çok düşük çıkacaktır. Belediye böyle uygun görmüş bunun üzerinden beyanda bulunuyum diye düşünenler , gerçek değer tespit edildiğinde cezayı ödemek zorunda kalırlar. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar