Emlak Vergisi Nedir ?

Emlak vergisi , konut , arsa , arazi ve bina gibi taşınmaz gayrimenkulleri satın alan herkesin ilk karşılaştığı vergidir. 
Emlak vergisi nedir ? 1986 yılında çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilecek , taşınmaz mal varlığı için devlete ödenen veridir.
Emlak vergisi konusu genelde konut gibi bir gayrimenkul alana kadar pek bilinmez fakat konu buraya gelince herkesin merak ettiği bir konudur.
Bu yazı da size , emlak vergisi ne zaman ödenir  ? , emlak vergisi nereye ödenir ? , emlak vergisi nereden sorgulanır gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Emlak Vergisi Nereye Ödenir ? 
Emlak vergilerinizi , vergisini ödemek istediğiniz gayrimenkulün ( taşınmaz ) bulunduğu Belediyeye başvurarak ödeme yapabilirsiniz.
Peki emlak sahibi , emlağın bulunduğu yerden uzakta ise ne olacak ? Tabi ki , uzaktan ödeme seçeneği mevcut.
PTT ile havale ya da direk Belediye hesap numarasına emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak verginizi ödeyebilirsiniz.
Ayrıca eğer Belediyeniz  E-Belediye sistemi kullanıyor ise internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir ? 
Bu zamanlar komisyon tarafından belirlenir. Genelde ilk taksit Mayıs ayı , ikinci taksit ise Kasım ayı gibi iki eşit taksit olacak şekilde ödenir.
Emlak Vergisi Hesaplama , nasıl hesaplanır  ? 
Emlak Vergisi hesabı çok basittir. Vergiler gayrimenkulün türüne göre (arsa , arazi , bina ,konut ve iş yeri için ) farklı farklı hesaplanır. Yani hepsi için ayrı oranlar vardı. Bu oranlar hesaplanırken belediyedeki rayiç bedel üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca gayrimenkulun bağlı olduğu belediye eğer Büyük Şehir Belediyesi ise ödenmesi gereken vergi 2 katı çıkar.
Normal Belediyelerde Emlak Vergisi:
Binalarda Binde 2
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Arsalarda Binde 3
Büyük Şehir Belediyelerinde Emlak Vergisi:
Binalarda Binde 4
Meskenlerde Binde 2
Arazilerde Binde 2
Arsalarda Binde 6
Emlak Vergisi Sorgulama ? 
Vergileriniz devletin borç sorgulama ekranlarından ya da belediyenizin E-Belediye sisteminden yapabilirsiniz.
Devlet Borç Bilgilendirme Servisi : 

Yorumlar

Popüler Yayınlar