Anasayfa Haberler Bilgi Bankası Listeler Sözleşme / Dilekçe Hesaplamalar Diğerleri Yazılarda Ara ... Ara Kiraya Yapılan Fazla Zam İçin Nasıl İtiraz Edilir ?

Kiraya Yapılan Fazla Zam İçin Nasıl İtiraz Edilir ?
Kira sözleşmelerinin yenilendiği dönemlerde kiracı ve ev sahibinin kira artış bedeliyle alakalı sorun yaşaması sıkça karşılaşılan bir sorun. Bazı ev sahipleri kira bedelini kafasındaki rakamlara göre yukarı çekmek isterken çoğu kiracı zamla alakalı herhangi bir cümle duymaya dahi tahammül edemiyor. Aslında, kira bedeliyle alakalı bu tür sorunların tamamı Borçlar Kanunu tarafından çözüme ulaştırılmış durumda.
Yasal olarak; yenilenen kira sözleşmesiyle beraber yapılabilecek kira artışı, bir önceki yıla ait üretici fiyat endeksi( üfe )ndeki artış oranını geçemiyor. Yani çoğu kiracının istediği gibi zam söz konusu olmadan yenilenecek bir kira sözleşmesini talep etmek kanunen mümkün değil ancak ev sahibiniz geçen yılki üfe artış oranının üzerinde bir kira artışı talep ettiğinde yasal olarak itiraz etme hakkınız doğuyor. Bu halde, üfe artış oranının üzerinde yapılan kira zammı için nasıl itiraz edilebilir ?
Kanunen izin verilen oranların üzerinde bir zam yapılmışsa; mağdur taraf olan kiracı, kira bedelinin tespiti için dava açarak zamma itiraz etmiş oluyor. Kira bedelinin belirlenmesi amacıyla açılacak bu dava söz konusu taşınmazın bağlı olduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi'nden açılıyor. İtiraz davasını açmak her zaman için mümkün.
Bu dava, yeni kira döneminin başlangıç tarihinden otuz gün önceki bir tarihte ( en geç otuz gün ) açılırsa veya
 ev sahibi bu süre içinde kiracıya kira bedeline zam yapacağı konusunda yazılı bildirimde bulunulmuşsa, mahkeme tarafından belirlenen kira bedeli, yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı etkilemektedir.
Ev sahibinin kira dönemi bitmeden önce kiracıya yeni ve zamlı bir sözleşme imzalatması kanuna aykırıdır. Bu durumda kiracı Sulh Mahkemesi'ne başvurabilir ve mahkemece belirlenecek kira bedelini öder. Mahkemenin belirlediği kira bedeli yeni sözleşmenin başlangıç tarihinden itibaren geçerli olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar