Yeni kanunu görmeden konut kredisi almayın!

Yeni kanunu görmeden konut kredisi almayın!
Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği, tüketicilerin içini ferahlatacak. Birçok kişinin dahi bilmediği yenilikler, tüketicinin yararına olacak. 28 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürülüğe giren yönetmeliğin getirdiği en önemli yeniliklerden biri, “Ön Bilgilendirme Formu”, “Sigorta yaptırılması” ve “Erken Ödeme” ile ilgili hükümler, konut almak isteyen tüketiciyi, yasal olarak da koruyacak.
Yönetmelikle tüketiciye sözleşmeyi okuması için vakit tanınacak. Mesela, kredinin toplam tutarı ve varsa tüketiciden talep edilecek tüm ücretler ile toplam borç tutarının anapara, faiz, vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler ve ücretler itibarıyla dağılımını gösteren ön bilgilendirme formu verilecek.
Sözleşmenin imzalanmasından belli bir süre önce tüketicinin kullanacağı kredinin gerçek maliyeti hakkında bilgilendirme yapılacak. Böylelikle konut alan ya da alacak kişi, ödeyeceği tüm parayı kalem kalem görebilecek ve toplam ödeyeceği rakamın belirtildiği sözleşmeyi incelemeden imza atmak zorunda kalmayacak. Ayrıca bu sözleşmenin açık ve okunur olabilmesi için en az on iki punto büyüklüğünde, açık ve sade bir dille yazılması gerekiyor. Bir örneği tüketicide kalacak olan sözleşmede yer almayan hiçbir mali külfet daha sonra tüketiciden alınamayacak.

Zorla sigorta dönemi bitti!
Kredi kullanan tüketiciyi zorla sigorta yaptıran bankalara da yasak geldi. Eğer, tüketici kendisi sigorta yaptırmak isterse, istediği sigorta şirketinden faydalanabilir. Buna bankanın itirazı söz konusu olamayacak. Ayrıca tüketicinin hesabı, sadece kredi için kullanıldığı sürece hesap işletim ücreti de kesilmeyecek, açık ve yazılı talep olmaksızın bu hesap ile ilişkili "Kredili Mevduat Hesabı" açılamayacak.

Tüketici, borcunun tamamını ya da bir taksit tutarından az olmayacak herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Finansman kuruluşu bu durumda gerekli indirimi yapmak zorunda olacak. Erken ödeme durumlarında uygulanacak faiz ve faiz üzerinden hesaplanacak vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler toplamı tüketiciden tahsil edilecek. Tahsil edilen faiz ile vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler dışında kalan tutar, anapara borcundan düşülecek. Tüketici kalan kredisinin süresi 36 aydan az ise sadece kalan ana para borcunu ve bu meblağın %1’i kadar tazminatı ödeyerek kredisini kapatabilecek. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar