2 Mart 2017 Perşembe

İmar Hukuku

INSAAT-IMAR-RUHSAT

İmar planı nedir ?

Nüfusu 10.000’i aşan belediyeler ile nüfusu daha az olduğu halde il merkezi olan veya gelecekte imar işleri bakımından plana gereksinimi bulunduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca saptanan belediyelerin “ imar yasası” uyarınca yaptırmakla yükümlü oldukları fiziksel plandır.
İmar planları, “nazım planı” ve “uygulama planı” olmak üzere iki türlüdür.


Nazım imar planı nedir?

Varsa bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarını gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan ve genelde 1/25.000 ölçekli planlardır.
Başka bir deyişle “Kentin gelecekte alacağı biçimi gösteren plandır” denilebilir.

Uygulama imar planı nedir?

Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren 1/1000 ölçekli plandır.

İmar planı vatandaş tarafından nasıl görülür ve itiraz edilir?

Belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylayarak yürürlüğe girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca, belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları, belediye meclisi inceleyerek on beş gün içinde kesin karara bağlar.

İmar adası ve imar parseli nedir?

Çevresi yollarla sınırlanmış ve çoğu parsellere bölünmüş arsa ile böyle bir arsayı kaplayan yapılar takımına “ada”, imar planındaki esaslara göre meydana gelen haline de “imar adası” denir.
İmar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şekline de imar parseli denir.

İfraz ve tevhid nasıl yapılır?

İfraz : ayırma, parselleme, parselasyon,
Tevhid : iki veya daha fazla sayıda parseli tek bir parsel halinde birleştirme.
İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına ve tevhidine izin verilmez.
İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz ve tevhidin bu planlara uygun olması şarttır.
İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit edilir.
İmar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmez.


18. Madde uygulaması ne demektir?

İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazları ile, kamu kuruluşlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.
Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebilir. Ancak bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaları düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde kırkını geçemez.

Parselasyon işlemi nasıl yapılır?

İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sora yürürlüğe girer. Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılır. Ayrıca mutat vasıtalarla duyurulur. Bu sürenin sonunda kesinleşir. Tashih edilecek planlar hakkında da bu hükümler uygulanır.
Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakati aranmaksızın, sicilleri planlara göre re’sen tanzim ve tesis ederler.
Parselasyon işlemi; ilgili belediyeler ya da belediyeler tarafından özel bir kuruluşa yaptırılabilirler.

Mücavir alan nedir?

Kentin, belediyelerin gelişmesi bakımından gerekli görülen alandır.(Komşu alan)
Mücavir alan sınırları belediye meclisi ile İl İdare Kurulu kararına dayanarak vilayetlerce bakanlığa gönderilir.Bakanlık bunları inceleyerek aynen veya değiştirerek onamaya veya değiştirmek üzere iadeye yetkilidir. Mücavir alanın ilgili belediye sınırına bitişik olması gerekmez. Ayrıca, bu alanlar köyleri de ihtiva edebilir. Mücavir alandan çıkarılmada aynı yönteme tabidir. Bakanlık ( Bayındırlık ve İskan Bakanlığı) gerekli gördüğü hallerde mücavir alana alma ve çıkarma konusunda kendiliğinden karar verebilir.

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında planı bulunmayan alanlarda inşaat yapmak için nereye başvurulur?

Sözkonusu alan belediye sınırları dahilinde ise belediyesine, değilse Valiliğe (İl İmar Müdürlüğü’ne)
İmar planı olmayan köy ve mezralarda ise yapı sahibinin köyün nüfusuna kayıtlı olması ve köy ihtiyar heyetinden izin alması gerekmektedir. ( konut, tarım, hayvancılık amaçlı yapılar, köy odaları, camii, köy ortak yapıları için geçerlidir.)

1 Mart 2017 Çarşamba

Hazine Arazisi Kiralama İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Hüküm ve tasarrufları devlet tarafından yapılan hazine arazileri en fazla 10 yıl süreyle kiraya verilebilmektedir. İşte, hazine arazisi kiralama işlemleri!
Hazine arazileri; tarımsal, Ticari, Spor ve sosyal nitelikli, Balıkçı barınağı ve diğer amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabilir.
Hazine arazisi kiralamak isteyen kimselerin kiralama amacını ve taşınmazın sınırları gösteren bilgileri içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/ Malmüdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
Hüküm ve tasarrufları devlet tarafından yapılan hazine arazileri yalnız yukarıda belirtilen amaçlar için kiralanabilir. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar en fazla 10 (On) yıl süreyle kiralanabilir. 
Hazine arazisi kiralama dilekçe örneği...
………. EMLAK MÜDÜRLÜĞÜNE
         İlimiz, ……… İlçesi, ……………………. Mahallesi’nde bulunan ……… ada ……… parsel no.lu ……………. m² yüzölçümlü Hazineye ait taşınmazı 2886 sayılı Kanunun 45. maddesine göre ………………………………. olarak kullanmak üzere kiralamak istiyorum.
         Gereğini arz ederim. ….. / ….. / …..

                                                                                     Ad Soyad (İmza)

2017 Yılı Tapu Harcı Hesaplama Örneği!

Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için ilgili yerlerin tapu dairelerinde belli oranlarda harçların ödenmesi gerekmektedir. Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle mükellef olur. İşte tapu harcı hesaplama 2017 örneği..
2017'de tahsil edilecek harçlar Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Tapu harcı 2017 oranları ve hesaplama örneği şu şekilde;
Tapu harcı oranı 2017
Tapu satış bedeli üzerinden (binde)‰20 oranında (alıcı ve satıcı) harç ödemesinin yapılması gerekir. Toplamda (binde)‰40 oranında harç ödenmiş bulunmaktadır.
Tapu satış harcının yanı sıra tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekmektedir. 2017 yılında bu masraf 90,50 TL olarak tahsil edilir.
Tapu harcı 2017 hesaplama örneği 
Satış bedeli 100 bin lira olan bir gayrimenkul için alıcının 2 bin lira, satıcının 2 bin lira harç ödemesi gerekmektedir. Toplamda 4 bin lira harcın devir işlemi için ödenmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.

2017 Yılında Gayrimenkul Satış Vaadi Noter Harcı!

Alıcı ve satıcı arasında imzalanan gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin noterlerce düzenlenmesi gerekmektedir. Peki, gayrimenkul satış vaadi noter harcı 2017 ne kadar?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi; alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan sözleşmeye denmektedir. 
Gayrimenkul satış vaadinin tapuya şerh edilmesi gerekmektedir. Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabilir.
Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için noterlerce düzenlenmiş olması gerekmektedir. Sözleşme için noterde belli oranlarda harç ödemesi yapılır. 
2017 yılında uygulanacak gayrimenkul satış vaadi noter harçları Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Peki, gayrimenkul satış vaadi noter harcı 2017 ne kadar?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı 2017
1-) Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12 nolu Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından (binde)‰6,83 oranında harç tahsil edilmektedir.
2-) Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
3-) Satış vaadinin devrinde tesisinde ki harçlar ve vergiler alınır ancak eski şerhin terkini için ayrıca harç alınmaz.

Binalarda Mantolama Zorunluluğu

Tamamlanmış veya yapımı devam eden inşaatlarda 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi olmadan dairelerin satış işlemleri yapılamayacaktır. Peki, yapılacak olan binalarda mantolama zorunluluğu var mı? Mantolama olmadan bu belge alınabilir mi?
Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmelikleri gereğince, 2 Mayıs 2017 itibariyle Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlar için tapu dairelerinde alım-satım işlemi yapılamayacaktır.
Enerji kimlik belgesi, enerji israfının önlenmesi adına binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimini sınıflandıran, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi hakkında bilgileri içeren belge’ye denmektedir.
Bu belgenin 2 Mayıs 2017 tarihine kadar alınması gerekmektedir. Bu durum akıllara mantolama zorunluluğunu da getiriyor. Enerji kimlik belgesinin yanı sıra binalara mantolama yapılması da zorunlu mu? Mantolaması olmayan bir binaya enerji kimlik belgesi verilmez mi? Mantolama olmadan tapu devir işlemi yapılamaz mı?
Bu soru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanmaktadır:
"Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 02.05.2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır."
Ayrıca,  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu işle sorumlu Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne gelen bir dilekçeye verilen cevap da şu şekilde sıralanmaktadır:
Bakanlıktan 15/12/2011 Tarih ve 110 sayılı cevap:
“... 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir. Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir...”
Buna göre, eski binalar için mantolama zorunluluğu bulunmayıp, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesine sahip olmaları şartı getirilmiştir.

2017 Yılı DASK Fiyatları!

DASK sigortası, konutlar için yapılması zorunlu olan sigortaya denmektedir. Peki, DASK sigortası fiyatları ne kadar? DASK 2017 fiyatları açıklandı mı? DASK fiyatları değişti mi?
DASK, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılamaktadır.
DASK'ın sunduğu imkanlardan yararlanabilmek için sigorta bedelinin her sene ödenmesi ve böylece poliçenin yenilenmiş olması şartı bulunmaktadır.
DASK yaptırmak için poliçeyi düzenleyen sigorta acentasına müracaat edilmelidir. Burada taşınmazın bilgileri verilerek ve poliçe ödenerek DASK yaptırılabilir. 
Deprem sigortası olan DASK için ödenmesi gereken bedel, taşınmazın türüne ve büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Peki, deprem sigortası fiyatları ne kadar? DASK 2017 fiyatları açıklandı mı? DASK fiyatları değişti mi?
Deprem fiyatları 2017
2017 yılına ait rakamlar 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan, deprem sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ile mevcudiyetini korumaktadır. Söz konusu birim maliyetleri şu şekilde sıralanıyor:
1-) Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 750 TL 
2-) Yığma Kagir Yapılar: 540 TL 
3-) Diğer Yapılar: 275 TL 
DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:
Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44
Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50
Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58
DASK yaptırmama cezası..
Deprem sigortası yaptırmama cezası bulunmamaktadır. Ancak DASK sigortası olmadan taşınmaz mal hakkında herhangi bir alım satım veya kiralama işlemleri yapılamaz.

Petrol İstasyonu Açma Şartları Nelerdir?

ir arsa üzerinde petrol istasyonu açmak isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Peki, petrol istasyonu açma şartları nelerdir? Petrol arsasının nasıl olması gerekir?
Dikkat edilmesi gereken hususların başında alanın imar durumu ve büyüklüğü gelmektedir.Söz konusu alanın imar planında ticaret ve sanayi alanı olarak kayıtlı olması gerekmektedir. Zira tarım alanı olarak kayıtlı bir yerde petrol tesisi kurulmasına izin verilmemektedir. Bu alanın tarım alanından çıkarılması gerekir.
Petrol istasyonu kurulabilmesi için ayrıca arsanın en az 1600 metrekare büyüklükte olması gerekmektedir. Eğer arsa belediye sınırları içerisinde ise 40 metre, il özel idare sınırlarında ise bölünmüş yolda 45 metre, bölünmemiş yolda 50 metre yola cephesi olması gerekmektedir. 
Belediye sınırlarında kavşağa en az 100 metre, il özel idare sınırlarında bölünmüş yolda 100 metre, bölünmemiş yolda 150 metre uzakta olması da gerekmektedir. 
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca, LPG Otogaz Bayilik Lisansı için; 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre verilmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının noterden tasdikli suretinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.

Ev Sahibi Hakları Nelerdir?

Kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip olmaktadır. Peki, evini kiraya veren mal sahiplerinin yasal hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2017..
Başta konut olmak üzere gayrimenkul kiralamalarında taraflar yaptıkları anlaşma doğrultusunda aralarında kira sözleşmesi imzalamaktadır.
Kira sözleşmesini imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip olmaktadır. Bu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş bulunmaktadır.
Peki, evinizi kiraya verdiğinizi düşünelim. Bu durumda evini kiraya veren mal sahibinin hakları nelerdir? 
Ev sahibinin hakları 2017
1-) Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekme hakkına sahip olur. Örneğin kiracının aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi.
2-) Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatlar, ev sahibi ödemek zorunda değildir. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekmektedir. 
3-) Ev sahibi, kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin doğması halinde kiracısına tahliyesi için dava açabilir. Tahliye nedenleri arasında; kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması olarak sıralanabilir.
4-) Ev sahibi, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlü bulunmaktadır.
5-) Ev sahibi kira tespit davası açabilir. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekmektedir. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılır.

Kentsel Dönüşüm Harç Muafiyeti Kalktı mı?

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği gereğince kentsel dönüşümde tapu ve noter harçlarında muafiyet uygulaması bulunuyordu. Peki, yeni düzenleme ile kentsel dönüşüm harç muafiyeti kalktı mı?
Kentsel dönüşümde, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği gereğince bazı harç ve vergilerde muafiyet uygulanıyor. Buna göre, kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlardan tapu ve noter gibi harçlar alınmıyor. 
Ancak geçtiğimiz Ekim ayında yapılan düzenlemeler dahilinde "b) Uygulama alanında gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.” dendi. Peki, bu hükme göre, kentsel dönüşüm harç muafiyeti kalktı mı?
Yukarıdaki madde, riskli alan üzerinde inşaat yapacak müteahhitleri için olup, vatandaşların tapu ve noter gibi harçlarını etkilememektedir. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm harç muafiyeti devam ediyor.
Kentsel dönüşüm harç muafiyetleri
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7’nci maddesinin (9) uncu ve (10) uncu fıkraları uyarınca,
15.12.2012 tarihli 28498 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin 9 uncu fıkrasında yer aldığı şekliyle;
a) İlgili kurum veya gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.
 b) Riskli alanlarda gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alman harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.
c) Uygulama alanındaki mevcut yapıların İmar Mevzuatına uygun olup olmadığına bakılmaksızın,
(a) ve (b) bentlerinde belirtilen vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanır.
ç) Alınmaması gereken harç, vergi ve ücretler şunlardır.
1) 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesi uyarınca alınan noter harçları.  
2) Harçlar Kanununun 57 nci maddesi (4 sayılı tarife) uyarınca alınan tapu ve kadastro harçları.     
3) 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 79 uncu, 80 inci, 84 üncü ve Ek 1 inci maddesi uyarınca belediyelerce alınan harçlar.  
4) 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tâbi kâğıtlar sebebiyle alınan damga vergisi.   
5) 8/6/1959 tarihli ve 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu uyarınca alınan veraset ve intikal vergisi.
6) Kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretler; Belediye Gelirleri Kanununun 86 ncı, 87 nci, 88 inci ve 97 nci maddeleri ile 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 21 inci ve 23 üncü maddeleri uyarınca alınan her türlü ücret ve riskli olarak tespit edilen binaya ilişkin olarak 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği uyarınca alınanlar da dahil olmak üzere, belediye meclisi kararı ile belirlenen ve alınan her türlü ücret.
7) Kullandırılacak kredilerden dolayı lehe alınacak paralar sebebiyle 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi.”

Zemin Etüdü Nedir ? Zemin Etüdü Nasıl Yapılır ?

Zemin Etüdü, yeraltı katmanlarının lokasyonlarını, ne durumda olduklarını, ne tür jeolojik yapılardan oluştuklarını, katmanların hangi derinlikte olduğu ve kalınlıkları, kayaçların yoğunluğu, elektriğe karşı özdirençlerini, katmanların sismik hızlarını ve ortamlar arası ivmeleri, yeraltı suyu derinliği ve tabakaların devimsel parametrelerini, deprem esnasında sergiledikleri duruşları tespit amacıyla yapılan analize zemin etüdü denir.
Zemin Etüdü yapmanın amacı, ilgili arsanın / alanın yapı öncesinde gerekli analizlerini yapmaktır. Bu analizler ile o bölgenin kayaç yapısına, bu kayaçların deprem karşısında gösterdiği duruşa, bahse konu bölgenin fay hattında olup olmadığını veya fay ile olan mesafesininin belirlenmesi gibi etkenler nedeniyle önemlidir. O bölgede yapılan sondajlar ile çeşitli derinliklerden örnekler alınarak kayaç tipleri tespit edilerek, zeminin sertliği, sui le etkileşime girildiğinde verdikleri tepkiler, yeraltı suyu bulunup bulunmadığı gibi veriler de öğrenilmektedir. Bu veriler ışığında alanın inşaata elverişli olup olmadığı belirlenmektedir.
ZEMİN ETÜDÜ NASIL YAPILIR ?
Zemin etüdü, yapılacağı amaca göre farklı yöntemler ile yapılmaktadır. Bu yöntemlere istenen veriler yön vermektedir. En önemli yöntemlerin başını ise “ Sismik, Elektrik, Manyetik, Elektromanyetik, Gravite ve Radyoaktivite gibi uygulamalar çekmektedir.  
*İlk once zemin etüdü gereken / istenen arazi incelenerek jeolojik ve jeoteknik bakımdan zeminin özellikleri belirlenir.
*İlgili alana sondaj çalışmaları yapılarak numuneler alınır ve analiz için üniversitelerin Jeoloji Müh. Bölümlerine veya laboratuvarı bulunup analiz yeteneği olan firmalara numuneler gönderilir.
*Yeraltı radarları sayesinde mevcut yapılar belirlenir.
ZEMİN ETÜDÜ ESNASINDA HANGİ BİLGİLERE ULAŞILIR ?
*Sismik kayma dalgaları P ve S dalgaları; Bu dalgaların periyodu ve gerçekleştiği katmanlar zeminin deprem konusundaki duyarlılığı ölçmek,
*Zeminin ivme spectrum katsayıları; (Tb-Ta) Deprem yükü azaltma katsayısı saptanmasında,
*Zemin Hakim periyodu; Bu değer ile bina öz periyodunun rezonansa girmemesi,
*Olması mühtemel bir depremde inşaat zemininde meydana gelebilecek olan deprem ivmesi,
*Zemin emniyet gerilemesi; Zeminde meydana gelen deformasyonu engellemek ve depremin yatay yükünün optimum seviyede tutulmasını sağlamak,
*Yeraltı suyu seviyesi; Depremin şiddetini arttırır, zemin emniyet gerilemesi indirgemesi ve sıvılaşma potansiyelinin irdelenmesi ,
*Dinamik ve Elastik parametreler; Zeminde meydana gelen makaslanma, katılık, gözeneklilik, zeminin suya doygunluğu ve dinamik deformasyona olan direnç tespiti,
*Yerel zemin sınıflaması; İlgili zeminin karakteristik özelliğininin belirlenmesi ve bu özelliklere gore oto kontrol mekanizması oluşturulması gibi bilgilere ulaşılır.
Bu bilgiler ışığında, zemin ile alakalı değerler gözönünde bulundurularak yapılması düşünülen bina hakkında, ilgili alanın zemininin uygunluğu açısından ayrıntılı bir raporlama gerekmektir. Bina yapımında kullanılacak temel tipine gore her derinlik için taşıma gücü ve oturma oranı hesaplanarak, temelin projesinde kullanılmak üzere gereken rakamsal parametrelerin çıkarılması gerekir. İnşaat yapılacak olan zeminde, temel tipi ve bunun yanında boyut-derinlik gibi bilgiler de biliniyorsa hesaplamalar bu ihtiyaçlara gore hesaplanmalıdır.

2017 ‘de SGK Ödenecek Prim Tutarları ? Kim Ne Kadar Ödeyecek ? SGK , SSK , Emekli Sandığı , Bağkur

5510 sayılı Kanunun 4-1 (a) bendine tabi sigortalıların sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerine esas günlük ve aylık kazançlarının alt ve üst sınırları
Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalılar için;
Özel sektörde:
01 Ocak  2017 ila 31 Aralık 2017 tarihleri arasında sigorta primine esas;
Günlük kazanç alt sınırı          :      59,25 TL
Aylık kazanç alt sınırı              :      1.777,50 TL
Günlük kazanç üst sınırı         :       444,38 TL
Aylık kazanç üst sınırı             :     13.331,40 TL

Kamu sektöründe:
15 Aralık  2016 – 14 Ocak 2017 döneminde sigorta primine esas kazanç alt sınırı;
2016 yılı Aralık ayının ikinci yarısı için       :    54,90 TL x 16 gün = 878,40 TL 
2017 yılı Ocak ayının ilk yarısı için            :    59,25 TL x 14 gün = 829,50 TL 
15.12.2016-14.1.2017 devresi için            :    878,40 TL + 829,50 TL = 1.707,90 TL
15 Aralık 2016 – 14 Ocak 2017 döneminde sigorta primine esas kazanç üst sınırı;
2016 yılı Aralık ayının ikinci yarısı için       :    356,85 TL x 16 gün = 5.709,60 TL
2017 yılı Ocak ayının ilk yarısı için            :    444,38 TL x 14 gün = 6.221,32 TL
15.12.2016-14.1.2017 devresi için            :    5.709,60 TL + 6.221,32 TL = 11.930,92 TL
15 Ocak 2017 ila 14 Aralık 2017 tarihleri arasında sigorta primine esas;
Aylık kazanç alt sınırı              :      1.777,50 TL
Aylık kazanç üst sınırı             :     13.331,40 TL

Çırak ve öğrenciler için;
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilerin, yaş durumlarına göre asgari ücretlerinin % 50’si sigorta primlerinin hesabına esas tutulmaktadır.
Buna göre, aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilerin prime esas kazançları;
Aylık prim ve hizmet belgelerini ayın 1’i ila 30’u arasında düzenleyenler için;
01 Ocak 2017 ila 31 Aralık 2017 tarihleri arasında;
Günlük kazanç tutarı              :           29,63 TL
Aylık kazanç tutarı                  :          888,90 TL

Aylık prim ve hizmet belgelerini ayın 15’i ila takip eden ayın 14’ü arasında düzenleyenler için;
15 Aralık 2016 ila 14 Ocak 2017 dönemi için;
2016 yılı Aralık ayı günlük kazanç tutarı   :    54,90 TL x % 50 = 27,45 TL
2017 yılı Ocak ayı günlük kazanç tutarı    :    59,25 TL x % 50 = 29,63 TL
2016 yılı Aralık ayının ikinci yarısı için       :    27,45 TL x 16 gün = 439,20 TL
2017 yılı Ocak ayının ilk yarısı için            :    29,63 TL x 14 gün = 414,82 TL
15.12.2016-14.1.2017 devresi için aylık kazanç : 439,20 TL + 414,82 TL = 854,02 TL
15 Ocak 2017 ila 14 Aralık 2017 tarihleri arasında sigorta primine esas;
Günlük kazanç tutarı              :          29,63 TL
Aylık kazanç tutarı                  :          888,90 TL

Prime esas kazançlardan istisna tutulacak yemek parası, çocuk zammı ve aile zammı (yardımı) tutarları;
5510 Sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların;
– Yemek parası:
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;                59,25 TL x % 6 = 3,56 TL (*)(Günlük),
– Çocuk zammı:
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;               1.777,50 TL x % 2 = 35,55 TL (Aylık),
– Aile zammı (yardımı):
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;             1.777,50 TL x %10 = 177,75 TL (Aylık)
tutarındaki kazançları, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI VE BES KATKI YAPAN İŞVERENLER İÇİN
1.777,50x%30=533,25 TL. kazançları, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelerde İş Üstlenen İşverenlerce Yurt Dışındaki İşyerlerinde Çalıştırılmak Üzere Götürülen Sigortalılar için;
5510 sayılı Kanunun 82. maddesinin birinci fıkrası gereğince sigorta primine esas kazanç üst sınırı sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için 3 katı olup söz konusu hüküm gereğince sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen sigortalıların;
01 Ocak 2017 ila 31 Aralık 2017 tarihleri arasında;
Günlük kazanç alt sınırı               :                   59,25 TL,
Aylık kazanç alt sınırı                  :              1.777,50 TL,
Günlük kazanç üst sınırı              :                  177,75 TL
Aylık kazanç üst sınırı                 :              5.332,50 TL,
olarak uygulanacaktır.

5510 sayılı Kanunun ek 9. maddesi kapsamında ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin ödeyecekleri aylık kazançların alt ve üst sınırları ile 10 günden az sigortalı çalıştıranların ödeyeceği iş kazası ve meslek hastalığı primleri ve sigortalılarca yapılacak ödemeler
a) 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler
a.1) Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıran işverenin sigortalı ve işveren hissesi ile işsizlik sigortası primi dahil (5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin (ı) bendi, 4447 sayılı Kanunun 50. ve geçici 10. maddeleri teşviklerinden yararlananlar için yapılan indirimler hesaplamaya dahil edilmemiştir.),
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırına göre ödeyecekleri tutar;
Ayda 10 gün sigortalı çalıştıran için 59,25 TL x 10 x % 37,5 = 222,19 TL (*)
Ayda 30 gün sigortalı çalıştıran için 59,25 TL x 30 x % 37,5 = 666,56 TL
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç üst sınırına göre ödeyecekleri tutar;
Ayda 10 gün sigortalı çalıştıran için 444,38 TL x 10 x % 37,5 = 1.666,43 TL (*)
Ayda 30 gün sigortalı çalıştıran için 444,38 TL x 30 x % 37,5 = 4.999,28 TL (*)
a.2) Ev hizmetlerinde sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı çalıştıran işverenin sigortalı ve işveren hissesi dahil
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırına göre ödeyecekleri tutar;
Ayda 10 gün sigortalı çalıştıran için 59,25 TL x 10 x % 32 = 189,60 TL
Ayda 30 gün sigortalı çalıştıran için 59,25 TL x 30 x % 32 = 568,80 TL
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç üst sınırına göre ödeyecekleri tutar;
Ayda 10 gün sigortalı çalıştıran için 444,38 TL x 10 x % 32 = 1.422,02(*) TL
Ayda 30 gün sigortalı çalıştıran için 444,38 TL x 30 x % 32 = 4.266,05(*) TL
b) 10 günden az sigortalı çalıştıranlar ile sigortalılar yönünden yapılacak ödemeler
b.1) Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranların ödeyecekleri iş kazası ve meslek hastalığı primi
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırına göre ödeyecekleri tutar;
Ayda 1 gün sigortalı çalıştıranlar için 59,25 TL x % 2 = 1,19 TL (*)
b.2) Ev hizmetlerinde aynı işveren yanında ayda 10 günden az sigortalı çalışanların ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası primi
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırına göre ödeyecekleri tutar;
59,25 TL x 30 x % 32,5 = 577,69 TL (*) olacaktır.

5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesine tabi sigortalılar;
Kanunun ek 5. maddesine tabi olarak tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar,
1.1.2017-31.12.2017 tarihleri arasında;
Günlük kazanç alt sınırına göre:           59,25 TL x 24 x % 34,5         =          490,59 TL,
Günlük kazanç üst sınırına göre:       444,38 TL x 24 x % 34,5        =       3.679,47 TL(*),
ödeyeceklerdir.

5510 sayılı Kanunun ek 6. maddesine tabi sigortalılar;
Kanunun ek 6. maddesine tabi olarak ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlar,
1.1.2017-31.12.2017 tarihleri arasında işsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler;
Günlük kazanç alt sınırına göre:           59,25 TL x 24 x % 32,5          =          462,15 TL,
Günlük kazanç üst sınırına göre:          444,38 TL x 24 x % 32,5        =       3.466,16 TL,
1.1.2017-31.12.2017 tarihleri arasında işsizlik sigortası primi dahil ödemek isteyenler;
Günlük kazanç alt sınırına göre:           59,25 TL x 24 x % 35,5          =          504,81 TL,
Günlük kazanç üst sınırına göre:          444,38 TL x 24 x % 35,5        =       3.786,12 TL(*),
ödeyeceklerdir.

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında isteğe bağlı sigortalılar;
a) 5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin (g) bendine göre sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyenler;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi aylık alt sınırı, 59,25 TL x 30 x % 20 = 355,50 TL,
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi aylık üst sınırı, 444,38 TL x 30 x % 20 = 2.666,28 TL,

Ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlardan kalan sürelerinde isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler;
İşsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler;
1.1.2017-31.12.2017 tarihleri arasında,
Aylık kazanç alt sınırına göre: 59,25 x 30 x % 32 = 568,80 TL (/ 30 x gün sayısı),
Aylık kazanç üst sınırına göre: 444,38 x 30 x % 32 = 4.266,05 TL(*) (/ 30 x gün sayısı),
İşsizlik sigortası primi dahil ödeyecekler;
1.1.2017-31.12.2017 tarihleri arasında,
Aylık kazanç alt sınırına göre: 59,25 x 30 x % 35 = 622,13 TL(*) (/ 30 x gün sayısı),
Aylık kazanç üst sınırına göre: 444,38 x 30 x % 35 = 4.665,99 TL(*) (/ 30 x gün sayısı),
ödeyeceklerdir.

2925 sayılı Kanuna tabi sigortaların prime esas kazanç ve ödeyecekleri prim tutarı;
2925 sayılı Kanuna tabi sigortalıların prime esas günlük kazançları, 5510 sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın günlük alt sınırı, prim ödeme gün sayısı ise her ay için 15 gündür. Prim oranı ise; %12,5’i genel sağlık sigortası primi, % 20’si malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi olmak üzere toplam % 32,5’dir.
Buna göre, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalıların, prime esas kazanç tutarı ve ödeyecekleri prim tutarı:
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;
59,25 TL x 15 x % 32,5 = 288,84 TL(*),
olacaktır.

 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların prime esas günlük kazançlarının alt ve üst sınırlarına göre ödeyecekleri aylık prim tutarları
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin;
– (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerine tabi sigortalıların,
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;
Günlük kazanç alt sınırına göre: 59,25 TL x 30 x % 34,5 = 613,24 TL(*),
**%5 indirim:524,36 TL.
Günlük kazanç üst sınırına göre: 444,38 TL x 30 x % 34,5 = 4.599,33 TL,
**%5 indirim:3.932,76 TL.
 (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılar ile köy muhtarlarının,
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında;
Günlük kazanç alt sınırına göre: 59,25 TL x 24 x % 34,5 = 490,59 TL,
**%5 indirim:419,49 TL.
Günlük kazanç üst sınırına göre: 444,38 TL x 24 x % 34,5 = 3.679,47 TL(*),
**%5 indirim:3.146,21 TL.
prim ödeyeceklerdir.

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında isteğe bağlı sigortalılardan;
a) Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası primi ödeyenler;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi aylık alt sınırı, 59,25 TL x 30 x % 32 = 568,80 TL,
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi aylık üst sınırı, 444,38 TL x 30 x % 32 = 4.266,05(*) TL,
b) Kanunun geçici 16. maddesine göre sigortalı olan isteğe bağlı kadın sigortalılar;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında; 59,25 TL x 24 x % 32 = 455,04 TL,
prim ödeyeceklerdir.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında olanların ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
– Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar (60 g1) olduğu tespit edilenler için, 1.777,50 TL / 3 = 592,50 TL x % 12 = 71,10 TL,
– Aylık geliri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar (60 g2) olduğu tespit edilenler için, 1.777,50 TL x % 12 = 213,30 TL,
– Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla (60 g3) olduğu tespit edilenler için, 1.777,50 TL x 2 = 3.555,00 TL x % 12 = 426,60 TL,
olacaktır.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında olanların ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
1.777,50 TL x 2 = 3.555,00 TL x % 12 = 426,60 TL,
olacaktır.
***
5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin yedinci fıkrası kapsamındaki yabancı uyruklu öğrencilerin ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
1.777,50 TL / 3 = 592,50 TL x % 12 = 71,10 TL,
olacaktır.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında 19.3.1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olup bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;
1.777,50 x % 6 = 106,65 TL
olacaktır.

3201 sayılı Kanuna göre yurtdışında geçen sürelerin ve 5510 sayılı Kanunun 41. maddesine göre yapılacak hizmet borçlandırılmasına esas tutar
3201 sayılı Kanunun 4. maddesi borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı ile 5510 sayılı Kanunun 41. maddesine göre yapılacak hizmet borçlanması taleplerinde borçlanılacak günlük tutar, başvuru tarihindeki, 5510 sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’sidir.
Buna göre, 2016 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı karşısında, yurtdışında geçen süreler ile 41. maddede belirtilen hallere ilişkin sürelerin borçlanılmasında;
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında,
– Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının
Alt sınırı; 59,25 TL x % 32 = 18,96 TL,
Üst sınırı; 444,38 TL x % 32 = 142,20 TL,
esas alınacaktır.

4857 sayılı İş Kanununa göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların 5510 sayılı Kanunun 41. maddesinin (i) bendi kapsamında kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerinin borçlandırılmasında 1.1.2012 tarihinden itibaren kalan sürelerinde genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından bu kişilerin genel sağlık sigortası prim borcu olması halinde % 32 oranı üzerinden, borç bulunmaması halinde % 20 oranı üzerinden hesaplama yapılacaktır.
1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında,
– Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının;
Alt sınırı; 59,25 TL x % 20 = 11,85 TL,
Üst sınırı; 444,38 TL x % 20 = 88,88(*) TL,
esas alınacaktır.

Geçici iş göremezlik ödeneklerinin alt sınıra tamamlanması
5510 sayılı Kanunun 18. maddesinin 4. fıkrası uyarınca; iş kazaları ile meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortalarından, yeniden tespit edilen alt sınırların altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların veya almaya hak kazanmış yahut kazanacak olanların bu ödeneklerinin, günlük kazancın alt sınırındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten başlanılarak, değiştirilmiş günlük kazançların alt sınırına göre ödenmesi gerekmektedir.

Buna göre, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 5. maddesinde sayılan sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerinin değiştirilmiş günlük kazanç alt sınırı;
– 1.1.2017 tarihinden önce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam eden ve geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 59,25 TL altında hesaplanmış olanların, 1.1.2017 tarihinden 31.12.2017 tarihine kadar istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 59,25 TL asgari günlük kazanç üzerinden,
Çırak ve öğrencilerin geçici iş göremezlik ödeneklerinin değiştirilmiş günlük kazanç alt sınırı;
– 1.1.2017 tarihinden önce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam eden ve geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 29,63 TL altında hesaplanmış olanların, 1.1.2017 tarihinden 31.12.2017 tarihine kadar istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 29,63 TL asgari günlük kazanç üzerinden,
hesaplanacaktır.

İdari para cezaları
5510 sayılı Kanunda öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere, aynı Kanunun 102. maddesi gereğince, fiil tarihinde geçerli olan ve 16 yaşından büyük işçiler için tespit edilen aylık asgari ücret dikkate alınarak idari para cezası uygulanması gerekmektedir.

Buna göre, 1.1.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında işlenen fiiller için 1.777,50 TL esas alınarak idari para cezası uygulanacaktır.