MORTGAGE YASALAŞTI KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNMASI HAYAL

BASINA VE KAMUOYUNA

MORTGAGE YASALAŞTI KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNMASI HAYAL

21 Şubat 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilen "Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" mortgage adı ile bilinen konut finansman sisteminin uygulanabilmesi için hukuksal zemini hazırlamaktadır.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak, mülkiyet kavramı üzerinden yükselen, gayrimenkullerin hukuki ve toplumsal algısını değiştiren mortgage sistemi hakkında yanlış anlaşılmaları engellemek üzere sistemin nasıl işlediğine dair bilgileri kamuoyu ile paylaşmak, eksik bilgileri gidermek ve bu şekilde mortgage kredi sisteminin aksaklıklarını ve getiriliş amaçlarını kamuoyu ile paylaşmayı görev biliyoruz. Birçok yerde konuşulan mortgage sistemi çoğu yanlış bilgilendirmeler ile halka aktarılmaktadır. Mortgage konut finansman modeli hakkında yanlış bilinenler ve Odamız görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

MORTGAGE SİSTEMİ İLE KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMAK HAYALDİR!

Mortgage sisteminde Bankaların tüketicilerinde aradıkları güvenilirlik koşulu gereği tüketicinin aylık kredi geri ödemesi tüketicinin aylık gelirinin % 30‘unu geçmemelidir. Diğer taraftan, kredi karşılığı alınacak konut bedelinin en az % 25‘lik kısmı tüketici tarafından nakit ödenmek zorundadır. Bu nedenle, tüketici bankaya aylık 600 YTL (ortalama bir ev kirası üstü de sayılabilir) kredi geri ödemesi yapmak istiyorsa tüketicinin 1500-2000 YTL(2 milyar TL) aylık geliri olması gereklidir. Bunun yanında tüketicinin konut bedelinin % 25‘ini peşin ödemesi koşulu nedeni ile ortalama bir konutun satış bedeli 72 Bin YTL olduğu düşünülerek, (Büyük kentlerde bu rakama konut bulmak zor!) 18 Bin YTL nakit parası olması, ayrıca banka faizlerinin de % 10 seviyesinde olması ve 25-30 yıl taksit ödemesi gerekmektedir. Görüldüğü gibi, bugün Türkiye‘de banka faizlerinin % 20 seviyesinde olması dikkate alındığında dar gelirlilerin mortgage kredi sistemi ile kira öder gibi ev sahibi olması bir hayaldir. Bugünkü banka faiz oranları ile 54 bin YTL (54 milyar) kredi alındığında 25 yıllık geri ödeme planında aylık tutar 910 YTL (910 milyon TL)‘dir.

MORTGAGE DAR GELİRLİLERİN EV SAHİBİ OLMASININ DEĞİL FİNANS SEKTÖRÜNE EK ARAÇ YARATMANIN BİR ARACIDIR!

Mortgage kredi sistemi dar gelirlilerin ev sahibi olması için getirilmiş bir sistem gibi gösterilse de asıl olarak finans sektörüne ek mali araç sağlanmasının bir aracıdır. Bu araç, gayrimenkullerin ipoteklerinin menkul kıymet (tahvil, bono, fon) haline getirilmesi ve ihracı ile ikincil piyasalarda geliştirilmektedir.

MORTGAGE MÜLKİYET VE GAYRİMENKUL ALGISINI DEĞİŞTİRMEKTEDİR: GAYRİMENKULLER MENKUL HALE GETİRİLMEKTEDİR!

Mortgage sisteminin, tüketici için gayrimenkul teminatlı halen uygulanmakta olan uzun vadeli kredilerden pek bir farkı yoktur. Birincil piyasalar denilen tüketici ile Banka arasındaki ilişkilerin geçtiği alanda görünür herhangi bir değişiklik yoktur. Bu modelin özel bir konut finansman modeli olmasının nedeni ikincil piyasalarda ipoteklerin gördükleri işlemlerdir. İkincil piyasalar olarak adlandırılan Banka ile yatırımcı ya da aracı kurum arasında ipoteklerin nakte çevrilerek dolaşımının gerçekleştiği alan finansman modelinin ayırdedici özelliğidir. Bu alanda gayrimenkuller menkul (tahvil, bono, fon) hale getirilmekte ve alınıp satılarak dolaşımı hızlandırılmaktadır.

MORTGAGE SİSTEMİ YEREL SERMAYENİN

KÜRESEL SERMAYE İLE BÜTÜNLEŞMESİNİN ARACIDIR!

Mortgage sistemi, ikincil piyasalardaki işlemlerin uzun vadeli müşterilerinin yabancı sermaye olacağı öngörüsü ile yabancı sermayenin ülkeye çekilmesine dayalı büyüme politikasının bir parçasıdır. Mortgage sistemi ile gayrimenkuller menkul hale getirilecek, yabancı yatırımcılara satılacaktır. Yüksek faizi ile yatırımların Türkiye finansman piyasasına çekilmesi sağlanacaktır. Diğer taraftan, Bankalar yatırımcılardan gerekli mevduatı toplayamadıkları takdirde uzun vadeli krediler için uluslararası bankalardan sendikasyon kredisi alacaklardır. Türkiye faiz oranlarının yüksekliği, enflasyon oranlarının değişkenliği ile beliren düşük kredi notu ile daha yüksek faizle uluslararası alandan kredi almaktadır.

MORTGAGE SİSTEMİ İLE

KONUTLAR RANT ARACI HALİNE GETİRİLMEKTEDİR!

Mortgage kredi sistemi gayrimenkullerin ihracını kolaylaştırarak rant aracı haline getirmektedir. Bu nedenle insanların temel haklarından olan barınma hakkı kaybolmakta, bu hakkın bir unsuru olan konutların rant aracı haline gelmesine neden olmaktadır. Bu değişim, mülkiyet kavramını da değiştirmekte ve belli kesimlerin elinde toplanan bir ayrıcalık haline gelmektedir.

EMLAK KREDİ BANKASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Türkiye‘de Emlak Kredi Bankası ile verilen kredilerden biri olan konut kredisi, konutun bir barınma hakkı olduğu anlayışından ve sosyal devlet ilkesinden yola çıkılarak dar gelirli yurttaşlarında konut sahibi olması amacına yönelikti. Eğer dar gelirli yurttaşların konut sahibi olması isteniyorsa Emlak Kredi Bankası‘nın özelleştirilerek(satılarak) tasfiye edilmemeliydi.

AMERİKAN HAYALİ GERÇEK OLMUYOR!

Bu kredi sistemi belli bir kesim tarafından kullanılabilecek, bu nedenle de konutların belli bir kesimin elinde toplanmasına neden olacaktır. Mülkiyet bir kesimin elinde toplanırken, dar gelirli kesim mülksüzleştirilmektedir. Kredi sisteminin sadece ekonomik istikrar koşullarında uygulanabilirliği, tüketiciyi ekonomik istikrarın sağlanması yolunda bir nefer haline getirmektedir. En temel haklarından olan barınma hakkı için konut sahibi olmak üzere kredi alan orta gelirli aileler ev sahibi olabilmek için ekonomide istikrarı bozacağı düşünülen her türlü eylem ve etkinlikten uzak duracaktır. Bu doğrultuda da bireyler disipline edilmektedir.

Görüldüğü gibi mortgage kredi sistemi asıl olarak dar gelirlilerin ev sahibi olması için değil, mali piyasalara ek finansman araçları yaratmak amacı ile getirilmiştir. Diğer taraftan, dar gelirlilerin bu kredi sisteminden yararlanmasının olanaksızlığı sayısal verilerle anlatıldığı gibi bir hayaldir.

Bu sistem, büyük bir halk kesimini hayal kırıklığına sürüklemeden kamuoyu bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır. Bu amaçla hazırlanan sistemin işlemesi, sakıncaları ve yanlış bilinenleri hakkında ayrıntılı bilgi içeren raporumuz Odamız websayfasında yayınlanmıştır.

TMMOB

HARİTA VE KADASTRO

MÜHENDİSLERİ ODASI

Yorumlar

Popüler Yayınlar