KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ
İSKİ, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi ile Küçükçekmece Havzası’nı kirleten atıksuları kontrol altına almakta ve havza sahil şeridi ile Küçükçekmece Gölü’nü atıksu kirliliğinden kurtarmaktadır. Proje ile daha önce Yeşilköy’den Ambarlı’ya kadar doğrudan Marmara Denizi’ne akan atıksular, kolektörlerle toplanarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne iletilmiş ve sahil şeridi atıksu kirliliğinden tamamen kurtarılmıştır. Proje çerçevesinde Halkalı Deresi ve Nakkaşdere ıslah edilmiş, Küçükçekmece gölü’nü kirleten atıksular kolektörlerle toplanarak arıtma tesislerine ulaştırılmıştır. Sazlıdere ve Eşkinoz Deresi vasıtasıyla Küçükçekmece Gölü’ne akan atıksuların önlenmesi için ihale çalışmaları sürdürülmektedir.
KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ
İstanbul’un 15 km batısında yer alan ve 15.22 km2’lik bir alanı kaplayan Küçükçekmece Gölü; son jeolojik dönemdeki buzullaşmanın erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucu önce koy sonra da kıyı kordonuyla kaplanmıştır.
Küçükçekmece Gölü, denizle olan bağlantısı sebebiyle dünyanın sayılı lagün göllerindendir. Ve göl, havadan bakıldığında eşsiz güzellikte bir görüntü vermektedir.
Gölün ağız kesimi kıyı kordonuyla kapalı olmasına rağmen gölün denizle olan ilişkisi 1.5 m derinliği olan bir geçitle sağlanmaktadır ve bu nedenle gölün suyu yarı tuzludur.
Doğusunda Nakkaşdere, batısında Eşkinoz ve bunlar arasında kalan Sazlıdere’den beslenen Küçükçekmece Gölü’nün kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 10 km, en geniş yeri ise yaklaşık 6 km’dir.
Bir zamanlar Turna’dan, Kızılkanat’a, Kefal’den Levrek’e birçok balık türünün yaşadığı Küçükçekmece Gölü, 1970’lerden sonra yaşanan plansız yapılaşma ve ihmal edilen yatırımlar nedeniyle kirlendi, göle akan dereler adeta birer atıksu kanalı haline dönüştü.
İSKİ, Küçükçekmece Gölü’nü ve Yeşilköy – Ambarlı arası sahil şeridini atıksulardan kurtarmak için Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi’ne start verdi. Proje kapsamında göle ve göle ulaşan derelere akan atıksuları kolektörlerle toplayarak inşa edilecek arıtma tesisine ulaştırmak ve arıtma tesisinde çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtılan atıksuların Marmara Denizi’nin dip akıntısına deşarj edilmesi hedeflendi.
Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi, Küçükçekmece, Avcılar ve Bakırköy Sahilleri’ni kirlilikten kurtaracaktır.
Küçükçekmece Gölü’ne Akan Dereler;
•Halkalı Deresi: Yaklaşık uzunluğu 2200 m’dir.
•Nakkaş Dere: Hasanoğlu Deresi ve Menekşe Deresi olmak üzere iki kolu mevcuttur. Toplam uzunluğu 35.564 m’dir.
•Sazlıdere: Yaklaşık uzunluğu 10.017 m’dir.
•Eşkinoz Deresi: Kollarıyla beraber yaklaşık uzunluğu 64.780 m’dir.
Altınşehir, İkitelli, Bahçeşehir, Avcılar, Küçükçekmece ve Hadımköy Bölgeleri’nin dereler vasıtasıyla gibi bazı yerleşim bölgelerinin dereler vasıtasıyla Küçükçekmece Gölü’nü kirleten atıksuları, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında inşa edilen atıksu tünelleri ve kolektörleri ile toplanacaktır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN TAMAMLANAN YATIRIMLARI
Tamamlanan projeler sayesinde daha önce Yeşilköy’den Avcılar Ambarlı’ya kadar sahil şeridinde doğrudan Marmara Denizi’ne akan atıksular kolektörlerle toplanarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne iletilmektedir. Bölgeden denize atıksu akışı tamamen önlenmiştir.
• Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı: 354 bin m3/ gün arıtma kapasiteli tesis 2004 yılı Ocak ayında tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nde arıtılan atıksular 1600 mm çapında ve 1650 m uzunluğunda deniz deşarj hattıyla deşarj edilmektedir.
•Küçükçekmece-Yeşilköy Sahil Kuşaklama Kolektörleri: 1000 – 1800 mm çapları arasında 7.756 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanmıştır. Küçükçekmece - Yeşilköy arasında sahilden denize akan atıksular, yapılan kolektöre alınarak arıtma tesisine ulaştırılmış, denize atıksu akışı tamamen önlenmiştir.
•Avcılar Sahil Kuşaklama Kolektörü: Avcılar Sahili’nden Halkalı Deresi’ne kadar olan bölgeden denize akan atıksular 1000 - 2000 mm çapları arasında 4.075 m uzunluğunda kolektör inşaatı tamamlanarak, toplanan atıksular Küçükçekmece Atıksu Tesisi’ne aktarılmıştır. Ambarlı Deresi’nden de denize atıksu akışı önlenmiştir.
•Batı Küçükçekmece Kolektörü: 300 - 1000 mm çapları arasında 1.541 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanmıştır. Batı Küçükçekmece tarafından göle akan Avcılar Gümüşpala Mahallesi’nin atıksuları yapılan atıksu kolektörüne alınarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmış ve göle atıksu girişi tamamen önlenmiştir.
•Doğu Küçükçekmece Kolektörü: 2200-1400 mm çapları arasında 7.686 m uzunluğundaki kolektör inşaatı Nakkaşdere’ye kadar tamamlanmıştır. İnşaatı tamamlanan yerlerden 8 noktada göle atıksu girişi tamamen önlenerek, atıksular Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmıştır. Doğu Küçükçekmece Bölgesi’nden, Halkalı Deresi’nden ve Nakkaşdere’den göle atıksu girişi tamamen önlenmiştir.
•Sazlıdere Atıksu Tüneli İnşaatı: 2000 mm çapında 5.283 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Arnavutköy, Boğazköy, Haraçcı, Çilingir ve Taşoluk Bölgeleri’nin atıksuları bu tünel vasıtası ile Ambarlı Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmıştır.
•Küçükçekmece Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı : Bölgenin eksik olan 73.8 km uzunluğundaki atıksu kanalları tamamlanmıştır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN DEVAM EDEN YATIRIMLARI
Menekşe Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı: Menekşe Deresi ile Tem Otoyolu altında kalan ve TOKİ arazisi içinde kalan 4.793 m uzunluğundaki 300 mm 1600 mm çapları arasında atıksu kolektörü ihalesi yapılmış olup inşaatı devam etmektedir.
Sazlıdere Atıksuları Kollektötleri İnşaatı: 2000 mm çapında 4.137 m uzunluğundaki atıksu kolektörü inşası devam etmektedir. Bu çalışma kapsamında ayrıca 283 m 2000 mm çapında boru itme gerçekleştirilecektir.
Arnavutköy Atıksu Kolektörleri İnşaatı: 300-1400 mm çapları arasında 8.716 m uzunluğundaki kolektörün inşaatı devam etmektedir.
Eşkinoz Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı: 1200-3600 mm çapları arasında 4.972 m uzunluğundaki projenin inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Ambarlı Atıksu Tüneli İnşaatı: 3600 mm iç çapında 4.798 m atıksu tüneli, 9 m dış çaplı iki adet, 11 m dış çaplı 1 adet tünel şaftı inşaatı devam etmektedir. Böylelikle Sazlıdere, Eşkinoz, Tahtakale ile Alibey Barajı Havzası’nın bir kısmının atıksuları bu tünel vasıtası ile ihale aşamasındaki Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacaktır.
Boğazköy Atıksu Tünel İnşaatı : 2000 mm çapında 3.218 m uzunluğunda yapılmakta olan tünel ile Arnavutköy, Boğazköy ve Bolluca Bölgeleri’nin atıksuları kolektörlerle toplanarak Ambarlı Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacaktır.
Avrupa Yakası VI. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı : Bölgenin 40 km uzunluğundaki eksik atıksu ve yağmursuyu şebekesi tamamlanacaktır.
Avrupa Yakası VII. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı : Bölgenin 15 km uzunluğundaki eksik atıksu ve yağmursuyu şebekesi tamamlanacaktır.
Menekşe Deresi Kavaklı Kolu Dere Islahı ve Atık Kolektörleri İnşaatı: İş kapsamında 864 m dere ıslahı, 1400-2400 mm çapları arasında 1.145 m yağmursuyu kolektörü, 400-1000 mm çapları arasında 2.160 m atıksu kanalı döşenecektir.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN PLANLANAN YATIRIMLARI
•Firuzköy Atıksu Tüneli İnşaatı: 2600 mm çapında 3770 m uzunluğundaki projenin ihale süreci devam etmektedir.
•Arnavutköy – Taşoluk – Haraçcı – Çilingir ve Hacımaşlı Atıksu Şebeke İnşaatı : 80.000 m uzunluğundaki atıksu şebekesi inşa edilecektir.
•Boğazköy – Bolluca – Arnavutköy – İmrahor Atıksu Şebeke İnşaatı : 80.000 m uzunluğundaki atıksu şebekesi inşa edilecektir.
•Hasanoğlu Deresi Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı : 5500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek ve Hasanoğlu Deresi’nin ıslah çalışması gerçekleştirilecektir.
•Hamamdere Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı : 5500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek ve Hamam Deresi’nin ıslah çalışması gerçekleştirilecektir.
•Eşkinoz Deresi II.Kısım Atıksu Kolektörleri ve Dere Islahı İnşaatı: 37.500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek, 250 m dere ıslahı yapılacaktır.
•Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi : Avcılar, Esenyurt, Kıraç, Yakuplu, Kavaklı, Çilingir, Hacımaşlı, Haraççı, Boğazköy, Bolluca, İmrahor, Taşoluk, Arnavutköy ile Eşkinoz Deresi Havzası’nda bulunan Bahçeşehir ve Hadımköy bölgelerinin kolektörlerle toplanan atıksuları Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde çevreye hiçbir zarar vermeyecek düzeye getirildikten sonra uzaklaştırılacaktır.
İhale çalışmaları devam eden Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi birinci aşamada 400.000 m3/gün, ikinci aşamada 1.000.000 m3/gün ortalama debi ile yakllaşık 4 milyon İstanbullu’ya hizmet edecek büyük bir tesis olacaktır.
•Küçükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi: Halen hizmet veren Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi yapılacak ilavelerle ileri biyolojik olarak hizmet vermeye başlayacaktır.
•Nakkaşdere Dere Islahı: Bölgede her yağmur sonrasında yaşanan sel baskını tehlikesi dere ıslahı ile giderilecektir.
•Avrupa Yakası Köyleri I.Kısım Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı: Bölgedeki köylerin kontrolsüz bir biçimde akan atıksuları sisteme alınacaktır.
•Avrupa Yakası III.Kısım Atıksu Kolektörleri İnşaatı (Eşkinoz Deresi I.Kısım): 24.500 m atıksu kolektörü, 250 m dere ıslahı gerçekleştirilecektir.
KÜÇÜKÇEKMECE ATIKSU ÖN ARITMA TESİSİ VE DENİZ DEŞARJ HATTI
Bakırköy, Avcılar ve Küçükçekmece Bölgeleri’nin atıksularını toplamak üzere inşa edilen Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Hattı projesi kısa sayılabilecek bir sürede tamamlanmıştır.
Küçükçekmece İlçesi’nin tamamı, Avcılar İlçesi’nin 1.135 hektarlık alanı ve Bakırköy İlçesi’nin 1.180 hektarlık alanı olmak üzere toplam 3.825 hektarlık bölgesinden toplanan atıksular, Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nde arıtılacaktır.
Yeşilköy’den Ambarlı Deresi’ne kadar uzanan 12,50 km’lik sahil şeridi boyunca denize doğrudan akan atıksuları kolektörler vasıtası ile toplayan tesis dünyanın önemli lagünlerinden Küçükçekmece Gölü’nü de kirlilikten kurtarmaktadır. Haliç’in eski kirli haline dönmekte olan Küçükçekmece Gölü bu sayede temizlenecek ve aynı Haliç gibi İstanbul’un spor ve kültür merkezlerinden biri olacaktır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÖN ARITMA TESİSİ VE DENİZ DEŞARJI HATTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Tesise atıksular giriş terfi merkezinden alınmaktadır. Burada 7 adet pompa bulunmakta ve sular önce çubuk ızgaradan geçirilmektedir. Daha sonra ön arıtma binasında sular ince ızgaralar, havalandırmalı kum tutucu ve yağ tutucudan geçirilerek arıtılmaktadır.
Tesise şu anda gelen debi ortalama 120.000 m3/gün, planlanan debisi ise 2040 yılına kadar 355.000 m3/gün olup, 1.400.000 nüfusun ihtiyacını karşılayacaktır.
Arıtılmış atıksular 1650 m uzunluğundaki 1600 mm çapında HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) hat ile denizin –36 m derinliğine verilmektedir. Deşarj hattı üzerindeki 38 adet 150 mm çapında difüzörlerle seyrelme sağlanmaktadır.
Tesis teknik açıdan mümkün olan en az yükseklikte olan binaları, çevre duvarları, mimarisi ve peyzajı ile çevreye uyumlu, insanları rahatsız etmeyen bir görünümdedir.
TESİSİN ÜNİTELERİ
Kaba Izgara ve Giriş Terfi Merkezi
Yeşilköy tarafından gelen atıksular, tesise –7.03 kotundan girerler. Bu kotta bulunun kaba ızgara bölgesinde atıksular 50 mm çubuk aralıklı kaba ızgaradan geçirilerek içindeki iri malzemeler mekanik olarak temizlenir ve sular bir hazne içinde toplanır. Toplanan sular, 7 adet 1.1 m3/sn’lik pompayla 20,8 m yukarıya yükseltilir.
Avcılar tarafından gelen atıksular ise tesise –5.30 kotundan girerler. Bu kotta bulunan kaba ızgara bölgesinde de atıksular 50 mm çubuk aralıklı kaba ızgaradan geçirilerek içindeki iri malzemeler mekanik olarak temizlenir ve sular bir hazne içinde toplanır. Toplanan sular toplam 7 adet 1.1 m3/sn’lik pompayla 19,4 m yukarıya yükseltilir.
Yükseltilmiş sular bir kanalla ön arıtma binasına gönderilir. Terfi merkezi içinde suların hareketini yönlendiren mekanik kapaklar (penstoklar) pompaları hareket ettiren motorlar, elektrik panoları bulunmaktadır.
Ön Arıtma Binası
Giriş terfi merkezinde +9.850 m kotuna yükseltilen sular 2200 mm çelik boru ile ön arıtma yapısına getirilir. Sular bina içerisine iki kanala ayrılar. Her kanal üzerinde mekanik kapaklar mevcut olup, sular değişik kanallara yönlendirilebilir.
Her kanalda birer adet 10 mm çubuk aralıklı ince ızgara bulunmaktadır. Bu ızgaralar küçük boyutlu katı parçacıkları tutar ve bu parçacıklar konveyörler yardımı ile toplanırlar.
İki ayrı kanaldan sular daha sonra havalandırmalı kum tutucu havuzlara gelir. Burada su içindeki daha küçük boyutlu katı maddeler çökelir. Havuz dibine çöken bu malzemeler bir pompa ile emilerek uzaklaştırılırlar. Havuz yüzeyinde biriktirilen yağ ve köpükler ise yüzey sıyırıcı ekipmanlarla su yüzeyinden sıyrılarak uzaklaştırılır. Bu temizleme işlemleri her havuzda ayrı ayrı bulunan gezer köprülerle yapılmaktadır. Ön arıtma tesisinde ayrıca atık maddeleri taşıyıcı konveyörler, konteynerler bulunmaktadır.
İki havuzdan çıkan arıtılmış sular bir toplayıcı kanalda birleştirilerek deniz deşarjı yükleme odasına gönderilirler.
Deniz Deşarj Hattı
Deniz deşarj hattı; 1600 mm çapında HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) borulardan 147 m’si difüzör kısmı olmak üzere toplam 1650 m uzunluğunda dizayn edilmiş olup üzerindeki 38 adet 150 mm çapındaki difüzörle seyrelme sağlanacaktır. Deşarj borusu klemşelli gemilerle ve kum emici pompalarla açılan hendek içerisine yerleştirilmiştir. 6 m uzunluğunda şantiyeye getirilen HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) borular önce alın kaynağı yöntemi ile birbirine bağlanmış ve daha sonra tüm sistem deniz üzerinde yüzdürülerek proje güzergahı üzerine getirilmiştir.
Güzergahı üzerindeki boru uç kısmına bırakılan vanadan su alınarak denize bırakılmıştır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için havanın çok sakin olduğu birgün seçilmiş, böylece dalga etkisi olmamıştır.
Boru çekme işlemi tamamlandıkan sonra granüler malzeme ve taş bloklarla boru üzerine koruyucu bir zırh teşkil edilerek dış etkilerden korunması sağlanmıştır.
Enerji Temini
Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nin 4 MWA olan elektrik enerji ihtiyacı Küçükçekmece Sultan Murat İndirici Merkezi’nden 5 km’lik yer altı kablosu döşenmek suretiyle temin edilmiştir. Sultan Murat İndirici Merkezi’nden Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nin Trafo binasına 34,5 kV olarak gelen elektrik enerjisi, 2 adet trafo ile 0,4 kV’a düşürülerek tesise dağıtılmaktadır.
KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ
İstanbul’un 15 km batısında yer alan ve 15.22 km2’lik bir alanı kaplayan Küçükçekmece Gölü; son jeolojik dönemdeki buzullaşmanın erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucu önce koy sonra da kıyı kordonuyla kaplanmıştır.
Küçükçekmece Gölü, denizle olan bağlantısı sebebiyle dünyanın sayılı lagün göllerindendir. Ve göl, havadan bakıldığında eşsiz güzellikte bir görüntü vermektedir.
Gölün ağız kesimi kıyı kordonuyla kapalı olmasına rağmen gölün denizle olan ilişkisi 1.5 m derinliği olan bir geçitle sağlanmaktadır ve bu nedenle gölün suyu yarı tuzludur.
Doğusunda Nakkaşdere, batısında Eşkinoz ve bunlar arasında kalan Sazlıdere’den beslenen Küçükçekmece Gölü’nün kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 10 km, en geniş yeri ise yaklaşık 6 km’dir.
Bir zamanlar Turna’dan, Kızılkanat’a, Kefal’den Levrek’e birçok balık türünün yaşadığı Küçükçekmece Gölü, 1970’lerden sonra yaşanan plansız yapılaşma ve ihmal edilen yatırımlar nedeniyle kirlendi, göle akan dereler adeta birer atıksu kanalı haline dönüştü.
İSKİ, Küçükçekmece Gölü’nü ve Yeşilköy – Ambarlı arası sahil şeridini atıksulardan kurtarmak için Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi’ne start verdi. Proje kapsamında göle ve göle ulaşan derelere akan atıksuları kolektörlerle toplayarak inşa edilecek arıtma tesisine ulaştırmak ve arıtma tesisinde çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtılan atıksuların Marmara Denizi’nin dip akıntısına deşarj edilmesi hedeflendi.
Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi, Küçükçekmece, Avcılar ve Bakırköy Sahilleri’ni kirlilikten kurtaracaktır.
Küçükçekmece Gölü’ne Akan Dereler;
•Halkalı Deresi: Yaklaşık uzunluğu 2200 m’dir.
•Nakkaş Dere: Hasanoğlu Deresi ve Menekşe Deresi olmak üzere iki kolu mevcuttur. Toplam uzunluğu 35.564 m’dir.
•Sazlıdere: Yaklaşık uzunluğu 10.017 m’dir.
•Eşkinoz Deresi: Kollarıyla beraber yaklaşık uzunluğu 64.780 m’dir.
Altınşehir, İkitelli, Bahçeşehir, Avcılar, Küçükçekmece ve Hadımköy Bölgeleri’nin dereler vasıtasıyla gibi bazı yerleşim bölgelerinin dereler vasıtasıyla Küçükçekmece Gölü’nü kirleten atıksuları, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında inşa edilen atıksu tünelleri ve kolektörleri ile toplanacaktır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN TAMAMLANAN YATIRIMLARI
Tamamlanan projeler sayesinde daha önce Yeşilköy’den Avcılar Ambarlı’ya kadar sahil şeridinde doğrudan Marmara Denizi’ne akan atıksular kolektörlerle toplanarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne iletilmektedir. Bölgeden denize atıksu akışı tamamen önlenmiştir.
• Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı: 354 bin m3/ gün arıtma kapasiteli tesis 2004 yılı Ocak ayında tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nde arıtılan atıksular 1600 mm çapında ve 1650 m uzunluğunda deniz deşarj hattıyla deşarj edilmektedir.
•Küçükçekmece-Yeşilköy Sahil Kuşaklama Kolektörleri: 1000 – 1800 mm çapları arasında 7.756 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanmıştır. Küçükçekmece - Yeşilköy arasında sahilden denize akan atıksular, yapılan kolektöre alınarak arıtma tesisine ulaştırılmış, denize atıksu akışı tamamen önlenmiştir.
•Avcılar Sahil Kuşaklama Kolektörü: Avcılar Sahili’nden Halkalı Deresi’ne kadar olan bölgeden denize akan atıksular 1000 - 2000 mm çapları arasında 4.075 m uzunluğunda kolektör inşaatı tamamlanarak, toplanan atıksular Küçükçekmece Atıksu Tesisi’ne aktarılmıştır. Ambarlı Deresi’nden de denize atıksu akışı önlenmiştir.
•Batı Küçükçekmece Kolektörü: 300 - 1000 mm çapları arasında 1.541 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanmıştır. Batı Küçükçekmece tarafından göle akan Avcılar Gümüşpala Mahallesi’nin atıksuları yapılan atıksu kolektörüne alınarak Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmış ve göle atıksu girişi tamamen önlenmiştir.
•Doğu Küçükçekmece Kolektörü: 2200-1400 mm çapları arasında 7.686 m uzunluğundaki kolektör inşaatı Nakkaşdere’ye kadar tamamlanmıştır. İnşaatı tamamlanan yerlerden 8 noktada göle atıksu girişi tamamen önlenerek, atıksular Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmıştır. Doğu Küçükçekmece Bölgesi’nden, Halkalı Deresi’nden ve Nakkaşdere’den göle atıksu girişi tamamen önlenmiştir.
•Sazlıdere Atıksu Tüneli İnşaatı: 2000 mm çapında 5.283 m uzunluğundaki kolektör inşaatı tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Arnavutköy, Boğazköy, Haraçcı, Çilingir ve Taşoluk Bölgeleri’nin atıksuları bu tünel vasıtası ile Ambarlı Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmıştır.
•Küçükçekmece Havzası Atıksu Şebeke İnşaatı : Bölgenin eksik olan 73.8 km uzunluğundaki atıksu kanalları tamamlanmıştır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN DEVAM EDEN YATIRIMLARI
Menekşe Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı: Menekşe Deresi ile Tem Otoyolu altında kalan ve TOKİ arazisi içinde kalan 4.793 m uzunluğundaki 300 mm 1600 mm çapları arasında atıksu kolektörü ihalesi yapılmış olup inşaatı devam etmektedir.
Sazlıdere Atıksuları Kollektötleri İnşaatı: 2000 mm çapında 4.137 m uzunluğundaki atıksu kolektörü inşası devam etmektedir. Bu çalışma kapsamında ayrıca 283 m 2000 mm çapında boru itme gerçekleştirilecektir.
Arnavutköy Atıksu Kolektörleri İnşaatı: 300-1400 mm çapları arasında 8.716 m uzunluğundaki kolektörün inşaatı devam etmektedir.
Eşkinoz Deresi Atıksu Kolektörleri İnşaatı: 1200-3600 mm çapları arasında 4.972 m uzunluğundaki projenin inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Ambarlı Atıksu Tüneli İnşaatı: 3600 mm iç çapında 4.798 m atıksu tüneli, 9 m dış çaplı iki adet, 11 m dış çaplı 1 adet tünel şaftı inşaatı devam etmektedir. Böylelikle Sazlıdere, Eşkinoz, Tahtakale ile Alibey Barajı Havzası’nın bir kısmının atıksuları bu tünel vasıtası ile ihale aşamasındaki Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacaktır.
Boğazköy Atıksu Tünel İnşaatı : 2000 mm çapında 3.218 m uzunluğunda yapılmakta olan tünel ile Arnavutköy, Boğazköy ve Bolluca Bölgeleri’nin atıksuları kolektörlerle toplanarak Ambarlı Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacaktır.
Avrupa Yakası VI. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı : Bölgenin 40 km uzunluğundaki eksik atıksu ve yağmursuyu şebekesi tamamlanacaktır.
Avrupa Yakası VII. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı : Bölgenin 15 km uzunluğundaki eksik atıksu ve yağmursuyu şebekesi tamamlanacaktır.
Menekşe Deresi Kavaklı Kolu Dere Islahı ve Atık Kolektörleri İnşaatı: İş kapsamında 864 m dere ıslahı, 1400-2400 mm çapları arasında 1.145 m yağmursuyu kolektörü, 400-1000 mm çapları arasında 2.160 m atıksu kanalı döşenecektir.
KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA PROJESİ’NİN PLANLANAN YATIRIMLARI
•Firuzköy Atıksu Tüneli İnşaatı: 2600 mm çapında 3770 m uzunluğundaki projenin ihale süreci devam etmektedir.
•Arnavutköy – Taşoluk – Haraçcı – Çilingir ve Hacımaşlı Atıksu Şebeke İnşaatı : 80.000 m uzunluğundaki atıksu şebekesi inşa edilecektir.
•Boğazköy – Bolluca – Arnavutköy – İmrahor Atıksu Şebeke İnşaatı : 80.000 m uzunluğundaki atıksu şebekesi inşa edilecektir.
•Hasanoğlu Deresi Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı : 5500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek ve Hasanoğlu Deresi’nin ıslah çalışması gerçekleştirilecektir.
•Hamamdere Dere Islahı ve Atıksu Kolektörleri İnşaatı : 5500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek ve Hamam Deresi’nin ıslah çalışması gerçekleştirilecektir.
•Eşkinoz Deresi II.Kısım Atıksu Kolektörleri ve Dere Islahı İnşaatı: 37.500 m uzunluğunda atıksu kolektörü inşa edilecek, 250 m dere ıslahı yapılacaktır.
•Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi : Avcılar, Esenyurt, Kıraç, Yakuplu, Kavaklı, Çilingir, Hacımaşlı, Haraççı, Boğazköy, Bolluca, İmrahor, Taşoluk, Arnavutköy ile Eşkinoz Deresi Havzası’nda bulunan Bahçeşehir ve Hadımköy bölgelerinin kolektörlerle toplanan atıksuları Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde çevreye hiçbir zarar vermeyecek düzeye getirildikten sonra uzaklaştırılacaktır.
İhale çalışmaları devam eden Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi birinci aşamada 400.000 m3/gün, ikinci aşamada 1.000.000 m3/gün ortalama debi ile yakllaşık 4 milyon İstanbullu’ya hizmet edecek büyük bir tesis olacaktır.
•Küçükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi: Halen hizmet veren Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi yapılacak ilavelerle ileri biyolojik olarak hizmet vermeye başlayacaktır.
•Nakkaşdere Dere Islahı: Bölgede her yağmur sonrasında yaşanan sel baskını tehlikesi dere ıslahı ile giderilecektir.
•Avrupa Yakası Köyleri I.Kısım Müteferrik Atıksu Şebeke İnşaatı: Bölgedeki köylerin kontrolsüz bir biçimde akan atıksuları sisteme alınacaktır.
•Avrupa Yakası III.Kısım Atıksu Kolektörleri İnşaatı (Eşkinoz Deresi I.Kısım): 24.500 m atıksu kolektörü, 250 m dere ıslahı gerçekleştirilecektir.
KÜÇÜKÇEKMECE ATIKSU ÖN ARITMA TESİSİ VE DENİZ DEŞARJ HATTI
Bakırköy, Avcılar ve Küçükçekmece Bölgeleri’nin atıksularını toplamak üzere inşa edilen Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Hattı projesi kısa sayılabilecek bir sürede tamamlanmıştır.
Küçükçekmece İlçesi’nin tamamı, Avcılar İlçesi’nin 1.135 hektarlık alanı ve Bakırköy İlçesi’nin 1.180 hektarlık alanı olmak üzere toplam 3.825 hektarlık bölgesinden toplanan atıksular, Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nde arıtılacaktır.
Yeşilköy’den Ambarlı Deresi’ne kadar uzanan 12,50 km’lik sahil şeridi boyunca denize doğrudan akan atıksuları kolektörler vasıtası ile toplayan tesis dünyanın önemli lagünlerinden Küçükçekmece Gölü’nü de kirlilikten kurtarmaktadır. Haliç’in eski kirli haline dönmekte olan Küçükçekmece Gölü bu sayede temizlenecek ve aynı Haliç gibi İstanbul’un spor ve kültür merkezlerinden biri olacaktır.
KÜÇÜKÇEKMECE ÖN ARITMA TESİSİ VE DENİZ DEŞARJI HATTI’NIN ÖZELLİKLERİ
Tesise atıksular giriş terfi merkezinden alınmaktadır. Burada 7 adet pompa bulunmakta ve sular önce çubuk ızgaradan geçirilmektedir. Daha sonra ön arıtma binasında sular ince ızgaralar, havalandırmalı kum tutucu ve yağ tutucudan geçirilerek arıtılmaktadır.
Tesise şu anda gelen debi ortalama 120.000 m3/gün, planlanan debisi ise 2040 yılına kadar 355.000 m3/gün olup, 1.400.000 nüfusun ihtiyacını karşılayacaktır.
Arıtılmış atıksular 1650 m uzunluğundaki 1600 mm çapında HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) hat ile denizin –36 m derinliğine verilmektedir. Deşarj hattı üzerindeki 38 adet 150 mm çapında difüzörlerle seyrelme sağlanmaktadır.
Tesis teknik açıdan mümkün olan en az yükseklikte olan binaları, çevre duvarları, mimarisi ve peyzajı ile çevreye uyumlu, insanları rahatsız etmeyen bir görünümdedir.
TESİSİN ÜNİTELERİ
Kaba Izgara ve Giriş Terfi Merkezi
Yeşilköy tarafından gelen atıksular, tesise –7.03 kotundan girerler. Bu kotta bulunun kaba ızgara bölgesinde atıksular 50 mm çubuk aralıklı kaba ızgaradan geçirilerek içindeki iri malzemeler mekanik olarak temizlenir ve sular bir hazne içinde toplanır. Toplanan sular, 7 adet 1.1 m3/sn’lik pompayla 20,8 m yukarıya yükseltilir.
Avcılar tarafından gelen atıksular ise tesise –5.30 kotundan girerler. Bu kotta bulunan kaba ızgara bölgesinde de atıksular 50 mm çubuk aralıklı kaba ızgaradan geçirilerek içindeki iri malzemeler mekanik olarak temizlenir ve sular bir hazne içinde toplanır. Toplanan sular toplam 7 adet 1.1 m3/sn’lik pompayla 19,4 m yukarıya yükseltilir.
Yükseltilmiş sular bir kanalla ön arıtma binasına gönderilir. Terfi merkezi içinde suların hareketini yönlendiren mekanik kapaklar (penstoklar) pompaları hareket ettiren motorlar, elektrik panoları bulunmaktadır.
Ön Arıtma Binası
Giriş terfi merkezinde +9.850 m kotuna yükseltilen sular 2200 mm çelik boru ile ön arıtma yapısına getirilir. Sular bina içerisine iki kanala ayrılar. Her kanal üzerinde mekanik kapaklar mevcut olup, sular değişik kanallara yönlendirilebilir.
Her kanalda birer adet 10 mm çubuk aralıklı ince ızgara bulunmaktadır. Bu ızgaralar küçük boyutlu katı parçacıkları tutar ve bu parçacıklar konveyörler yardımı ile toplanırlar.
İki ayrı kanaldan sular daha sonra havalandırmalı kum tutucu havuzlara gelir. Burada su içindeki daha küçük boyutlu katı maddeler çökelir. Havuz dibine çöken bu malzemeler bir pompa ile emilerek uzaklaştırılırlar. Havuz yüzeyinde biriktirilen yağ ve köpükler ise yüzey sıyırıcı ekipmanlarla su yüzeyinden sıyrılarak uzaklaştırılır. Bu temizleme işlemleri her havuzda ayrı ayrı bulunan gezer köprülerle yapılmaktadır. Ön arıtma tesisinde ayrıca atık maddeleri taşıyıcı konveyörler, konteynerler bulunmaktadır.
İki havuzdan çıkan arıtılmış sular bir toplayıcı kanalda birleştirilerek deniz deşarjı yükleme odasına gönderilirler.
Deniz Deşarj Hattı
Deniz deşarj hattı; 1600 mm çapında HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) borulardan 147 m’si difüzör kısmı olmak üzere toplam 1650 m uzunluğunda dizayn edilmiş olup üzerindeki 38 adet 150 mm çapındaki difüzörle seyrelme sağlanacaktır. Deşarj borusu klemşelli gemilerle ve kum emici pompalarla açılan hendek içerisine yerleştirilmiştir. 6 m uzunluğunda şantiyeye getirilen HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) borular önce alın kaynağı yöntemi ile birbirine bağlanmış ve daha sonra tüm sistem deniz üzerinde yüzdürülerek proje güzergahı üzerine getirilmiştir.
Güzergahı üzerindeki boru uç kısmına bırakılan vanadan su alınarak denize bırakılmıştır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için havanın çok sakin olduğu birgün seçilmiş, böylece dalga etkisi olmamıştır.
Boru çekme işlemi tamamlandıkan sonra granüler malzeme ve taş bloklarla boru üzerine koruyucu bir zırh teşkil edilerek dış etkilerden korunması sağlanmıştır.
Enerji Temini
Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nin 4 MWA olan elektrik enerji ihtiyacı Küçükçekmece Sultan Murat İndirici Merkezi’nden 5 km’lik yer altı kablosu döşenmek suretiyle temin edilmiştir. Sultan Murat İndirici Merkezi’nden Küçükçekmece Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nin Trafo binasına 34,5 kV olarak gelen elektrik enerjisi, 2 adet trafo ile 0,4 kV’a düşürülerek tesise dağıtılmaktadır.
Yorumlar