Kat mülkiyeti için yeni düzenleme geliyor

Kat mülkiyeti için yeni düzenleme geliyor

Zaman'ın 12 Mayıs'ta gündeme getirdiği kat mülkiyetine geçişte yaşanan sıkıntılar kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
Zaman'ın gündeme getirdiği kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte yaşanan sıkıntılara hükümet el koydu.



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak, vatandaşın şikayetlerini ortadan kaldıracak, vergi kayıplarının önlenmesini de mümkün kılacak bir düzenlemeyi hayata geçirmek için karar aldıklarını söyledi. Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunu ele aldıklarını belirtti. Kat mülkiyeti tapusunun alınması için öncelikle binanın iskanı olması gerekiyor. Kanuna göre iskan müracaatında, binayı yapan müteahhidin vergi ve SSK borcunun olmadığına dair belgeden demir-çimento vizesi ile yapı denetim uygunluk belgesine kadar 20'ye yakın evrak istenmesi vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişle ilgili bir kısım zorlukların, engellerin olduğu yönünde basında da çeşitli haberlerin yer aldığını hatırlatan Çiçek, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak düzenlemeyle ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in çalışmalar yaptığını anlattı. Her iki bakanın konuyla ilgili çalışmalarını 5-10 gün içinde tamamlayacaklarını belirten Çiçek, bu yasama dönemi sona ermeden yasayı çıkarmayı amaçladıklarına dikkat çekti. Yürürlükteki yasaya göre, yeni düzenleme için 2009 Kasım ayına kadar süre bulunduğunu söyleyen Çiçek, ancak tereddütleri ortadan kaldırmak için bu yasanın bir an evvel çıkarılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Çiçek, kat mülkiyetinde ne gibi değişiklik olacağı yönündeki soruya, "Mümkün olduğu kadar bu işi kolaylaştıracak ve vatandaşın bir an evvel tapusunu almasına ve kendi mülkünde oturmasına imkan sağlayacak kolaylıkları getirmeye çalışıyoruz. Tabiatıyla hukukî boyutları var. Piyasadan kaynaklanan sıkıntıları var. Bunların hepsini çözebilmek noktasında bir çalışmayı kısa sürede ortaya koymaya çalışıyoruz." şeklinde cevap verdi. Çiçek, idarî bir tasarrufla bu sorunun ortadan kalkmasının mümkün olmadığını, mutlaka bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar