Tek çocuk tek konut

Her ailenin en fazla bir çocuğu sahip olma hakkı bulunan Çin’de, bu kez de ‘tek konut’ sınırlaması getirildi. Çin Hükümeti, son aylarda gayrimenkul fiyatlarındaki tehlikeli artışı frenlemek için aldığı tedbirle Pekin’de her aileye en fazla bir taşınmaza sahip olma sınırı getirdi. Alınan tedbir hemen etkisini gösterdi. Konut talebi daraldı, fiyatlar yüzde 5-10 arası düştü.




Çin’de tek çocuktan sonra tek taşınmaz



Pekin’de her aileye en fazla bir taşınmaza sahip olma sınırı getirildi. Çin Hükümeti böylece gayrimenkul fiyatlarındaki spekülatif artışı önlemeyi umuyor.





Her ailenin en fazla bir çocuğu sahip olma hakkı bulunan Çin’de, bu kez de ‘tek gayrimenkul’ sınırlaması getirildi. Başkent Pekin’de her aile en fazla bir taşınmaza sahip olabilecek. Resmi Yeni Çin Ajansı’nın haberine göre “Pekin Belediyesi cuma günü (30 Nisan) aldığı sert kararlarla, aşırı fiyat artışlarının önüne geçmeyi planlıyor.” Habere göre “Şimdilik her aile birden fazla taşınmaza sahip olamayacak. Yine şimdilik, bankalardan, ikincinin ötesinde (üçüncü ve daha fazla) gayrimenkul satın almak isteyen tüketicilere ve Pekin’de en az bir senedir ikamet ettiklerini ve vergilerini bu ilde ödediklerini belgeleyemeyenlere kredi verilmemeleri istendi.”



Çin Hükümeti, son aylarda gayrimenkul fiyatlarının tehlikeli şekilde artmasını spekülasyona bağlıyor ve piyasaları ‘soğutmak’ için bir dizi tedbir alıyor. Mülkiyet sınırlaması ve kredi sınırlamasının dışında, hükümet, projeden satışlara da kısıtlamalar getirdi. Bankacılık denetleme kurulu da, kredi kullanımını sınırlamak maksadıyla, bankaların 3 ayda bir konut kredilerini kendisine rapor etmesini istedi.



Hedef piyasaları soğutmak

Her ne kadar Çin’de de inşaat ve gayrimenkul sektörünün ‘ekonominin motoru’ olduğuna inanılsa da, aşırı ‘ısınma’ ciddi bir risk oluşturuyor. Uluslararası bankalar ve uzmanlar Çin’de giderek şişen ‘emlak balonu’nun patlamasından ve yeni bir türesel finansal krizi tetiklemesinden korkuyorlar.



Resmi rakamlara göre başkent Pekin’de m2 satış fiyatı, bir önceki yıla göre yüzde 100’e yakın artarak 21.164 yuana (yaklaşık 6.400 TL) çıktı. Bu, kişi başına gelirin 2009’da 17.175 yuanı geçmediği başkette 90 m2’lik bir dairenin 1,9 milyon yuana (yak. 575.000 TL) satılması anlamına geliyor. 70 büyük kentte emlak fiyatları, sadece Mart ayında, ortalama yüzde 11,7 arttı. Yeni inşa edilen konutların fiyatı son 12 ayda yüzde 15,9 artarken, Haiku kenti yüzde 64,8 ile rekor kırdı.



Tedbirler fayda etti ama...

Çin’i izleyen yabancı uzmanlar, hükümetin aldığı bu sert tedbirlerin meyvesini verdiğini, girişimcileri ve özellikle de spekülatörleri soğuttuğunu, konut talebinin daraldığını ve fiyatların yüzde 5-10 arası gerilediğini söylüyorlar. Ama aynı uzmanlar bir yandan da uyarıyorlar: Alınan tedbirlerin açığı var ve spekülasyon yeniden canlanabilir. En önemli açık, kredilerin ve tapu işlemlerinin takibindeki imkansızlık. “Farklı kentlerde 5 taşınmazınız varsa ve bunları nakit satın aldıysanız, bankaların takip etmesi mümkün değil” diyor bir uzman.





Citigroup’un analistleri ise, Çin’de ciddi bir sermaye birikimi ve tasarruf olduğunu, ama yatırım imkanlarının çok sınırlı olduğunu hatırlatıyorlar ve ‘Bu birikimler eninde sonunda emlak piyasasına akacaktır. Tüketiciler birikimlerini enflasyondan başka türlü koruyamıyorlar” diyorlar.







Kaynak : Hürriyet Emlak Yasam Eki

Yorumlar

Popüler Yayınlar