İpotek bedeli ödendiği halde alacaklısı tapudan ipoteği sildirmezse ne yapılabilir?

İpotek bedeli ödendiği halde alacaklısı tapudan ipoteği sildirmezse ne yapılabilir?

Mahkemeye ödediği ispatlanır,terkini yolunda karar alınır.


İpotekten Kurtarma Ne Demektir?
 
İpoteğe dahil gayrimenkullerden bir veya birkaçının ipotek kapsamı dışına çıkarılmasıdır. İpotek alacaklısının talebi ile tescil istem belgesi düzenlenerek yapılır.


Kanuni ipoteğin sınırı nedir?


Satış bedeli ile sınırlıdır.

İpotek İblağı Ne Demektir?

Önceden tesis edilmiş ipoteğin bedelinin resmi senet düzenlenerek arttırılmasıdır.

İpotek alacağının temliki?

İpotek alacağının resmi senetle veya noterde düzenlenmiş bir sözleşme ile alacaklı tarafından bir başkasına devredilmesi işlemidir.



İpotek derecesi ne demektir?

İpoteğin tapu kütüğünde tescil edildiği derecedir. İpoteklerin birbirine olan öncelik hakkı tescil edildikleri tarih ve yevmiye sırasına göre değil bulundukları dereceye göre belirlenir.İpoteklerin tapu kütüğünün diğer sütunundaki haklara olan önceliği ise tescil edildikleri tarih ve yevmiyeye göre belirlenmektedir. İpoteğin bulunduğu derecenin resmi senet düzenlenerek yükseltilmesi ve indirilmesi mümkündür. Derece içinde sıralar mevcuttur. Talep edilmesi halinde belli bir derecenin belli bir sırasına (3/2 gibi) tescil yapmak mümkündür.
 
İpotek döviz üzerinden yapılabilir mi?
 
İpotek Türk Lirası üzerinden yapılır.Ancak vadesi 5 yıl ve daha fazla olan dış kaynaklı krediler üzerinden yabancı para üzerinden ipotek tesisi olanaklıdır.
 
Fbk. Nedir?
 
İpoteklerin tescilinde kullanılan fekki (terkini) bildirilinceye kadar anlamına gelen kısaltmadır. Alacaklının terkin istemi üzerine ipotek sicilden terkin edilir. Üç ay, bir yıl gibi süreli ipoteklerde de sürenin bitiminde ipotek müdürlükçe kendiliğinden terkin edilmemekte yine alacaklının talebi aranmaktadır.
 
 
İpoteğe teminat ilavesi ne anlama gelir?
 
İpotek kapsamına yeni bir gayrimenkulun resmi senet düzenlenerek ilave edilmesidir.
 
İpotekle temin edilmiş alacak devredilebilir mi?
 
İpotekle temin edilmiş alacak bir başkasına devredilebilir. İpotekli taşınmazın devrinde olduğu gibi ipotek alacağının devrinde de taşınmaz malikinin iznine gerek yoktur.


İpotek alacağının devri, düzenlenecek sözleşmeye göre olur. Uygulamada sözleşmeler genellikle noterlerce düzenlenmektedir. Talep halinde tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir; tapu kütüğünde yazılı alacaklının adı silinerek yeni alacaklının adı yazılır.

İpotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi?

İpotekli taşınmazın kısmen devredilmesi veya bölünmesi mümkündür, ancak bu durumda rehin hakkı, ayrılan kısımlardan her birine değerleriyle orantılı olarak geçirilir.


İpotekli gayrimenkulün kısmen devredilmesi veya bölünmesi için alacaklının rızasına gerek yoktur. Ancak alacaklı, ipoteğin bu şekilde bölüştürülmesini kabul etmezse, dağıtma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren bir ay içinde başvurarak alacağının bir sene içinde ödenmesini talep edebilir.

İpotekli gayrimenkul devredilebilir mi?

İpotekli gayrimenkulün temliki, aksine sözleşme yoksa borçlunun borcunda ve teminatında hiçbir değişiklik meydana getirmeyeceği gibi, temlik için alacaklının onayını da gerektirmez.


İpotekli gayrimenkulün yeni maliki borcu kabul ettiği takdirde alacaklı, hakkını evvelki borçluya karşı muhafaza ettiğini senesi içinde yazılı olarak beyan etmemişse, evvelki borçlu borcundan kurtulmuş olur. Yani, gayrimenkulün bedeli alacağı karşılamazsa evvelki borçlunun diğer mallarına el atılamaz. Yeni malikin borcu kabul etmesiyle ipoteği kabul etmesi arasında fark vardır. Şöyle ki, ipoteği kabul etmek, borç dolayısıyla gayrimenkulün satılmasına katlanmayı kabul etmek demektir; borcu kabul etmekse ipotek paraya çevrilip de gayrimenkul borcu karşılamadığında arta kalan miktardan sorumlu olmayı kabul etmek demektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar