EMLAKÇILIK YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI

Nuri Özelmacıklı

İstanbul Ticaret Odası Emlak Müşavirleri Komitesi’nin üyesi de olan Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "Sektörde markalı emlakçıların payı giderek artıyor ama bir çarpıklık var: Emlakçıların yasası bir türlü çıkarılmıyor; Borçlar Kanunu’nda da bize ’tellal’ deniyor. Bir an önce emlakçılık yasası çıkmalı. Bizi tarif etsinler. Biz neyiz? Tellal mı, komisyoncu mu?" diye sordu.

Markalı emlak ofislerinin sayısının sürekli arttığını, yapılan işlemlerde markalı ofislerin payının da büyüdüğünü ifade eden Altın Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "Kurumsal emlakçılıkta bir değişim ve gelişim var. 20 yıl önce gıda sektöründe pazarın yüzde 85’i bakkalların elindeydi. Bugün yüzde 82’i market zincirlerinde. Aynı şekilde emlak piyasasında da markasını, dürüstlüğünü öne çıkaracak markalı emlakçıların payı giderek artıyor" dedi.

İki elin sesi var
Markalı emlakçıların payının daha da artacağını ve gelecek 5 yılın en önemli mesleğinin emlakçılık olduğunu söyleyen Nuri Özelmacıklı, "Bir marka altında birleşmeyenler için durumu, ’Bir elin nesi var iki elin sesi var’ atasözümüz özetliyor. Kurumsallaşmak çok önemli. Modern emlakçılık sisteminde dürüstlük, doğruluk, güvenilirlik ilk üç prensip olmalı. Bunları da ortaya koymalıyız.

Emlakçılık yasasının bir an önce çıkarılması lazım" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Emlakçılık yasasının çıkması; kayıtlı işlemlerin artmasını sağlayacak, vergi gelirleri de artacak. Yüzde 100’ü olmasa bile, markalı emlakçılar satışların eksik değerden yapılması halinde cezaya gireceği konusunda insanları ikna ederek satışların sıhhatli olmasını sağlıyor. Ayrıca bilinçli bir emlakçı, hiçbir zaman tapu dairesine eksik evrak götürmez. Biz tapu dairesindeki görevlilerin de birinci derecede yardımcısıyız. İstanbul Ticaret Odası’nda Emlak Müşavirleri Komitesi üyesi olarak, kayıt dışı çalışan emlakçılardan mustarip olduğumuzu da özellikle söylemek istiyorum. Evinde bilgisayarı olan herhangi biri bugün emlakçılık yapıyor. Kayıt dışı emlakçı olarak çalışıyor. Emlakçılar TSE standardına uymalı. Bugüne kadar 72 standart belirlendi. Bu standartlara uymayan binlerce emlakçı kolayca tespit edilebilir. Yerinde tespit yapılmalı. Çoğu emlakçının vergi kaydı yok. Vergisiz emlakçılık bize de zarar veriyor."

Yasa sümen altında
"Bazı emlakçılar gerçekten iki masa, bir kasa, bir sandalyeyle çalışıyor. Hatta evinde bilgisayarı olan, internete gerebilen kişiler ofis tutmadan emlak işinden para kazanıyor. Bir an önce emlakçılık yasası çıkmalı. Borçlar Kanunu’nda hálá tellál olarak gözüküyoruz. İTO’da emlakçılık yasasıyla ilgili çalışmaları yaptık. Ticaret Bakanlığı’na gönderdik, yasa sümen altında bekliyor. İTO’da, komite olarak da 4 yıl uğraştık, hükümete kendi önerilerimizi gönderdik ama yasa çıkmıyor. Bizi tarif etsinler. Biz neyiz? Tellal (satışa aracılık eden) mı, komisyoncu mu? Bugünkü modern emlakçılığı, tellal sözcüğü ifade etmiyor, edemez."

’Ye kürküm ye’ misali dış görünümü iyi emlak ofisinin işi de iyi olur
Emlakçı olmak isteyen, markalı bir emlak zincirine üyelik konusunda karar veremeyen girişimcilere Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, şu önerileri getiriyor:

Markalı emlakçı olarak başlamak çok önemli. 10 işten en az ikisini markalı olduğunuz için yaparsınız ve bu bile çok farkeder.

Biz bağlı ofislerle sürekli irtibat halindeyiz. Kanunlardaki değişiklikleri, yeni gelişmeleri ofislere aktarıyoruz. Kesin eğitim desteği veriyoruz. Özel projelerde hukuki destek veriyoruz.

Bölgesine göre değişmekle birlikte, herhangi bir ofisin ilk yatırım maliyeti 15 bin YTL ile 100-150 bin dolar arasında değişebilir.

’Ye kürküm ye’ misali, dış görünüşü iyi bir emlak ofisi insana güven verir, işleri artırabilir.

Ama, mesela İkitelli Altıntepe’de 15 bin YTL yerine 80 bin YTL ofis masrafı yaparsanız insanlar başka gözle bakar. Florya’da da 80 bin YTL yerine 15 bin YTL’lik ofise de müşteri gelmez.

Ofis sayısı değil, markaya sahip çıkmak daha önemli
Altın Gayrimenkul olarak, girişimci Anadolu’da bile ofis açsa ilk etapta gönderilen fotoğraftan ofis yerinin uygun olup olmadığını söylediklerini bildiren Nuri Özelmacıklı, "Olur veya olmaz diye görüşümüzü bildiriyoruz. Franchise danışmanı gidip yerinde görüyor. Birçok değerleme kriterimiz var" dedi. Nuri Özelmacıklı, şunları ifade etti: "Türkiye genelinde bizim 41 ofisimiz var. Gayrimenkul bizim aracılığımızla satılmışsa tapuda verdiğimiz hizmetlerden ücret almıyoruz. Bizim; İstanbul’da 17 ofisimiz var. Bahçelievler, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Levent’de daha yaygınız. Kuyumcukent’te ofisimiz var. Şirinevler’de genel müdürlüğümüz var. Türkiye’nin her yeri bizim hedef noktamız. Ama çok bayilik vermektense, markasına sahip çıkacak arkadaşlar arıyoruz. Çok bayilik vermenin çok kazındaracağını sanmıyoruz. Şirket misyonunu koruyacak arkadaşlarla çalışmak bizim için çok önemli. İlk yola çıktığımızda; 1998’de 9 ofis birden açmıştım. Deprem sonrası çok zor günler yaşadık. Şu an 41 ofise ulaştık. Bunların çoğu franchise. Şu an Türkiye genelinde franchise giriş ücreti standart. Bu da 3500 Euro. Aylık olarak da KDV dahil 125 YTL alıyoruz."

Emlak ofisi minimum 30 metrekare olmalı
Türk Standartları Enstitüsü’nün, bugüne kadar emlakçılık konusunda 72 standart yayınladığını ifade eden İTO Emlak Müşavirleri Komitesi üyesi Nuri Özelmacıklı, "Gerçek emlakçılar, devletin vergi tahsilatına katkı sağlıyor" dedi. Özelmacıklı, Altın Gayrimenkul olarak standartlara uyduklarını, eğitimli emlakçılarla çalıştıklarını ifade ederek şunları kaydetti: "Bütün ofislerdeki emlakçılar kurstan geçti. Türkiye’nin ilk TSE belgesini Altın Emlak olarak biz aldık. İTO’ya veya Emlak Komisyoncuları Odası’na üye olmayan elmakçılar var. Bir emlak ofisinin büyüklüğü minimum 30 metrekare olmalı. Oysa bugün 15 metrekarede merdiven altı emlakçılık yapanlar var. Emlak müşavirlerinin ilgili odaya (İTO) veya Emlakçılar Odası’na ve vergi dairesine kayıtlı olma şartı var. Ama, baktığımız zaman kayıtlı olmayan binlercesi var.."

Yorumlar

Popüler Yayınlar