Çatı katınız için çözüm önerileri

Çatı katınız için çözüm önerileri
Özellikle son yıllarda değişen yaşam koşulları evde her alanı en iyi şekilde değerlendirerek kullanmayı öngörüyor. Evinize ekstra bir yaşam alanı eklemek gözünüzü korkutsa da, doğru bir planlama işinizi kolaylaştırabilir. Evde fazladan bir yaşam alanı yaratmak için sıkça başvurulan bir seçenek olmasa da son yıllarda dekoratörler çatı arasını depolama alanı yerine bu yönde değerlendirmeye yöneliyorlar. Aslında müstakil evler için oldukça kullanışlı olan bu düzenleme doğru bir planlama ile apartmanların üst katlarına da uygulanabiliyor. Üstelik ev sahipleri böylece evlerinin değerini de artırıyorlar. Ðyi planlanmış bir merdiven çıkışı ile sanki ilk günden beri bir odaymış hissini yaratan çatı arasına en uygun çıkış ana giriş holünden sabit ya da asma merdivenle olabilir. Haberin detayı ve resimleri için tıklayın Ancak evin dış görünüşünde kötü ve istenmeyen bir görüntü yaratmayacak bir uygulama yapmaya dikkat etmelisiniz. Çatı arası nda oluşturacağınız oda sıcak ve oldukça aydınlık bir mekan olabilir. Ayrıca bu bölüm hiç kuşkusuz evin en izole odalarından bir olacaktır. Bu nedenle keyişi bir ebeveyn yatak odası, ekstra bir oturma odası, özel çalışma odası ya da çocuklarınıza bir oyun odası yaratabilirsiniz. Eviniz için en uygun çözüm hangisi? Elbette her çatı arası çözümünü evinizde uygulayamayabilirsiniz. Belki tavan yüksekliğiniz yeterli değildir ya da oldukça şekilsiz duvarlar ortaya çıkabilir. Bunun için önceden detaylı bir mimari çalışma yapmanız gerekebilir. Her koşulda harcayacağınız bütçeyi, alanın kullanılabilirlik oranına göre hesaplamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde fazla para harcamanıza rağmen kullanışsız bir alan yaratabilirsiniz ki bu uğraşınıza deymeyebilir. Çatı arası için temelde dört ana kullanım seçeneği mevcut. 1.Güvercinlikli çatı 

 Kırma çatınız pencere sistemi eklemeye olanak vermiyorsa çatının bir bölümüne güvercinlik ekleyerek yükseltebilirsiniz. Ancak bunun için belediye imar müdürlüğünden tadilat izni almanız gerekebilir. Bu uygulamada genellikle çatı açılarak mevcut eğime dik bir yükseltme yapılır. Pencere yerleştirildikten sonra çatı yeniden kapatılır. Böyle bir uygulamada çatı arasında fazladan alan da kazanmış olursunuz ama bu alan genellikle küçük bir yatak odası ya da çalışma odası olarak değerlendirilebilir. Ayrıca bu uygulama için daha çok zaman ve daha yüksek bir bütçe gerekir. 2.Mansart (iki farklı eğimi olan) çatı 

 Bu tarz bir çatı arasında oldukça geniş bir boşluk olduğu için kullanışlı bir mekan yaratılabilir. Kırma çatıdan farkı eğim açılarının her iki yüzeyde bir birinden farklı olmasıdır. Asıl çatı eğimi ön cephede verilirken, arka cephede daha az çatı eğimi bırakılır, bu nedenle ışıklık ya da pencere genellikle bu yüzeyde açılır. Keyişi bir oturma ya da misafir odası olarak değerlendirilebilir. 3.Işıklıklı kırma çatı Kırma çatı sisteminde en basit yöntem, çatıya açacağınız ışıklık, holden açılan bir merdiven, elektrik tesisat düzenlemesi ve izolasyonla mekanı kullanışlı bir yaşama alanına dönüştürmektir. Üstelik bu en hesaplı yöntemlerden biridir. Çünkü sadece kaliteli bir pencere sitemi için harcama yaparsınız. Pencere sistemi için önemli olan çatı eğimi ve tavan yüksekliğidir. Eğer bu mümkün değilse çatı arası için diğer seçenekleri deneyebilirsiniz.
 4.Tek cepheden yükseltilmiş çatı 

 Sadece müstakil evler için yapılan bu uygulamada çatı tek cepheden (ön ya da arka cephe) kaldırılarak duvar örülür ve çatı düzeltilir. Bu uygulama ile oldukça geniş ve aydınlık bir çatı arası yaratabilirsiniz. Ebeveyn yatak odası ya da çocuklarınız için hem dinlenme, hem de keyfili bir oyun odasını tek mekanda çözümleyebilirsiniz. Çatı arası dekorasyonu için 10 parlak fikir: 1. Merdiven için alan yaratın: 
Çatı arasında yeterince alanınız varsa merdiven sahanlığı için yer bırakabilirsiniz ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Ya da çatı arası için önceden mevcut olan merdiveni bozmadan kullanmayı tercih edebilirsiniz Ama mevcutta bir merdiven yoksa ve çatı arası çok dar ve elverişsiz ise en doğru çözüm katlanır ya da spiral merdiven kullanmanız olabilir. 2. Boya rengi: 
Çatı arasının en sorunlu kısmı tavan ve duvar eğimleri. Ancak çatı ve duvarları aynı renk boyarsanız mevcut eğim gözünüzü rahatsız etmeyebilir. Daha modern ve çarpıcı bir görünüm için aynı rengin birbirine yakın tonlarını uygulayarak mimari detayları öne çıkarabilirsiniz. Pastel tonlar daha aydınlık ve ferah bir etki yaratır. 
 3. Daha fazla mahremiyet: 
Çatı eğimli pencereler için kayar perde sistemleri en ideal çözüm. Güvercinlik tipi çatı pencereleri için panjur ya da stor tip perdeler uygulayabilirsiniz. Küçük çatı ışıklıkları için perde gerekmeyebilir. 
 4. Ekstra depolama alanı
: Çatının zeminle birleştiği eğimli kısımları depolama alanı olarak değerlendirebilirsiniz. Bu bölümler için özel olarak yaptıracağınız dolap ve raf sistemleri kullanabilirsiniz. Bunun dışında duvarlarda oluşan şekilsiz boşluk ve nişler de bu amaç için değerlendirilebilir. 
 5. Doğru aydınlatma
: Farklı efektler için pek çok aydınlatma seçeneği kullanılabilir. Örneğin çatının düz olduğu bölümlerde yoğunluğu ayarlanabilir spot aydınlatmalar, alçak duvarlarda aplikler kullanabilirsiniz. Görünür çatı kirişlerinde yönlendirilebilir spot ışıkları da şık durabilir. Eğer yatak odası olarak kullanıyorsanız yatak başı duvarında ışık gücü ayarlanabilir aplik ya da abajurlarla hoş bir atmosfer yaratabilirsiniz. 6. Çok yönlü bir mekan: 
Çatı arasını düzenlerken çok yönlü bir kullanım alanı yaratmayı deneyebilirsiniz. Örneğin yataklı bir kanepe ile hem bir oturma odası, hem de ihtiyaç olduğunda kullanışlı bir misafir odası yaratmış olursunuz. 
 7. Ses geçirmez zemin: 
Alt katı da düşünerek ahşap zemin döşemeleri tercih etmeyin ya da büyük yer minderleri kullanın. Eğer çatı arasını yeniden düzenleyecekseniz zemin için ses izolasyonu uygulamayı unutmayın. Ayrıca perde ve döşemeler için ses yalıtımlı kumaşlar da tercih edebilirsiniz aksi halde çatıdaki tüm sesler alt katlardan duyulabilir ve bu rahatsızlık verebilir. 
 8. Doğal ışık: 
Günümüzde pek çok çatı pencere sistemleri gün ışığından maksimum düzeyde yararlanacak tekniklerde üretiliyor. Manzaradan ve ışıktan daha fazla faydalanmak için çift camlı ikiz ya da dörtlü pencere sistemlerini tercih edebilirsiniz. 9. Fazladan bir banyo: 
Çatı arası yeterli ölçülerdeyse genellikle ebeveyn yatak odası olarak düşünülüyor. Ancak ekstra bir rahatlama alanı da yaratılabilir. Örneğin suit bir banyo hatta küçük bir giyinme bölümü de eklenebilir. Ancak bütçeniz şimdilik müsait değilse, izolasyonu yaparak bekletebilirsiniz. 

 10. Ahşap çatı konstrüksiyonu: 
Çatı arasında yenileme yaparken mertek ve aşıkları ahşap olarak açıkta bırakabilirsiniz. Bu oldukça şık ve rustik bir hava yaratır. Eğer bu tarz bir çatı sisteminiz yoksa dekoratif ahşap kirişler satın alarak da bunu yakalayabilirsiniz. Kaynak: Evim Dergisi http://www.evimdergisi.com.tr

Yorumlar

Popüler Yayınlar