Çılgın müteahhitler: Müthiş genç inşaatçılar
Çılgın müteahhitler: Müthiş genç inşaatçılar
Son 10 yılda konut sektöründe markalaşan bu müteahhitler, hızlı yükselişleriyle dikkat çekiyor. Öylesine büyük projelere girişip, öylesine büyük riskler alıyorlar ki doğrusu ‘çılgın’ tanımlamasını hak ediyorlar. Üstelik çoğu da 40 yaşın altında.
Türkiye’de kapsamlı bir kentsel dönüşüm için 10 milyon civarında konutun yenilenmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10 yılın hedefi ise 5 milyon yeni konut yapımı. İşte bu dönüşümde en büyük rol, markalı konut projeleriyle rüştünü ispatlayan yeni nesil müteahhitlere düşüyor...
DEPREM gerçeğiyle bu kez Van’da yüzleşen Türkiye’nin yapı stoğunun yenilenmesi gerektiği konusunda hemen her kesim hemfikir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu son depremin ardından “İktidarı kaybetmek pahasına da olsa kaçak yapıları yıkacağız” çıkışı, kentsel dönüşümde yeni bir döneme girildiğinin habercisi olarak algılandı. Nitekim çok yakın bir sürede yeni bir yasal düzenleme bekleniyor. Zaten dönüşüm yasası taslağına göre imar ve denetim hakkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilecek. Ayrıca gerektiği durumlarda devlete acil kamulaştırma hakkı tanınacak.
Bu konuya kafa yoran uzmanlara göre, Türkiye’deki kapsamlı bir dönüşümün gerçekleşebilmesi için 10 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. Bu da mevcut konut stoğunun neredeyse yarısına denk geliyor. Önümüzdeki 10 yılda 5 milyon yeni konut yapılarak dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerekiyor.
GENÇ VE CESURLAR
Nihayetinde kentsel dönüşüm için siyasi bir irade, yerel yönetimlerin de kararlı bir tutumu gerekiyor. Bu şartlar gerçekleştiği takdirde ise dönüşümü özel sektör gerçekleştirecek. Eminiz, böyle bir dönüşüm sürecinde kapak haberimize konu olan isimler daha da markalaşacak, Türkiye onları daha yakından tanıyacak.
Evet, Türkiye’de dönüşümü gerçekleştirecek ‘çılgın müteahhit’lerinden bahsediyoruz. Son 10 yılda konut sektöründe markalaşan bu müteahhitler, hızlı yükselişleriyle dikkat çekiyor. Öylesine büyük projelere girişip, öylesine büyük riskler alıyorlar ki doğrusu ‘çılgın’ tanımlamasını hak ediyorlar. Üstelik çoğu da 40 yaşın altında.
OKUMUŞ ÇOCUKLAR
Yeni nesil müteahhitlerin ortak özelliğinden biri de hepsinin ‘okumuş çocuklar’ olması. Zaten ilkokul mezunu müteahhit dönemi tarihe karışıyor. Ağırlığını inşaat mühendislerinin oluşturduğu markalı konut üreticileri, inşaat sektöründe bir gün bayrağı devralacaklarını bilerek hazırlanmışlar. Çoğunun genlerinde inşaatçılık var. Birkaç nesildir inşaat sektöründe uğraşan ailelere mensuplar. Yani daha en başından inşaatı kariyer alanı olarak belirlemişler.
Çok değil 10 yıl öncesine kadar markalı konut üreten müteahhit deyince akla gelen isimlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmezdi. Mesa, Soyak, Koray, Tepe gibi şirketler 1960’lı ve 1970’ler; şimdilerde konut sektörüne hakim olan Ağaoğlu, Varlıbaşlar, Torunlar GYO gibi şirketlerse 1980’li yıllarda kuruldu. Bunların dışındakilerin geçmişi ise 2000’li yıllardan öteye gitmiyor.
Para dergisi olarak Türkiye’nin konutta markalaşan ve markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen 101 müteahhidini belirledik. Bize bu sektöre nasıl girdiklerini, ulaştıkları gücü ve gelecek hedeflerini samimiyetle anlattılar.
Araştırmamızda Ali Ağaoğlu, Nazmi Durbakayım, Aziz Torun gibi büyük müteahhitlerin hikayelerine yer vermedik. Onlar zaten bir şekilde biliniyor. Biz daha çok kamuoyunun adlarının yeni yeni duymaya başladığı, hikayelerini çok fazla bilmediği müteahhitlere yer verdik.
İşte Türkiye’yi dönüştürecek yeni patronlar...
Altan ELMAS / Sur Yapı 3 bin konuta imza attı
1969 doğumlu Altan Elmas, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu. 1992 yılında Abdullah Armağan, Bilal Özkan ve kardeşleri Ufuk ile Hakan Elmas’la birlikte Sur Yapı'yı kurdu. Bugüne kadar 2 milyon metrekarenin üzerinde yapı inşa eden Elmas, 3 bine yakın konuta imza attı. Çamlıca eteklerinde 1.038 konuttan oluşan Exen İstanbul ve Sancaktepe’de 826 konuttan oluşan Adapark projeleri devam ediyor.
Atilla YAVUZ / Ukra İnşaat Kurtlar Vadisi’yle adını duyurdu
1967 Ankara doğumlu Atilla Yavuz, aslen Niğdeli bir aileye mensup. Kendi deyimiyle babası Ankara’da sosyete terzisi olan Yavuz, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi’nden jeoloji mühendisi olarak mezun oldu. Madencilik, temizlik ürünleri imalatı derken birçok sektöre girip çıkan Yavuz, 2000’li yılların başında inşaatı yeni yatırım alanı olarak gözüne kestirdi. 2004-2009 yılları arasında Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun danışmanlığını yaptı. 2003’te inşaat sektörüne girdi ve Esenyurt’ta Ukra City, Hane Plus, Han Plus markalarıyla 3 bin 500 konut üretti. Kurtlar Vadisi dizisine sponsor olarak markasını daha da duyuran Yavuz, orta sınıfa yönelik konut geliştiriyor.
Bekir CESUR / Uluhan Grup Babil Kuleleri’ni dikiyor
Demirhan İnşaat’ın sahibi Süleyman Demirhan, Pehlivan Lokantaları’nın sahibi Bekir Cesur ile yatırımcılar Necati Aktülün ve Taha Aktülün inşaat sektöründe güçlerini Uluhan Grup çatısı altında birleştirdiler. Grubun inşaattaki deneyimli isminin inşaat mühendisi Süleyman Demirhan olduğu biliniyor. Başlangıçta TOKİ’ye bağlı taahhüt işleri gerçekleştiren ortaklar, ilk markalı konut projesini Esenyurt’ta Acunkent adıyla hayata geçiriyorlar. Acunkent projesinin tapu teslim tarihi Haziran 2012 olarak belirlendi. 8 blokta toplam 670 konut, 240 ticari birim ve 56 ev ofisten (mikro ofis) oluşan projenin yüzde 80'lik bölümünün satışı tamamlandı.
Uluhan Grup, Acunkent’in ardından ikinci büyük projesi olan Babil Kuleleri'nin de startını verdi. Bu proje ise Nisan 2013’te tamamlanacak. Babil Kuleleri’nde bin 50 konut ve 151 işyeri yapılacak. Acunkent ve Babil Kuleleri toplamda 260 milyon TL proje bedeline sahip. Uluhan Grup, İstanbul'da yaşam ve iş merkezi niteliği taşıyan bazı araziler üzerinde yeni projeler geliştirmek üzere ön çalışmalarını yürütüyor.
Bülent BAHADIR / Garage İnşaat 200 milyon dolarlık dört proje
Garage İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bahadır da inşaat sektörünün yeni patronlarından. 1963 doğumlu Bahadır, asker bir babanın oğlu. Lise mezunu olan Bahadır, rulman ticaretiyle başladığı iş hayatını müteahhit olarak sürdürüyor. 2008 yılında Zekeriyaköy’deki arsasına konut yapmak için kolları sıvayan Bahadır’ın niyeti, yaptığı daireleri öncelikle kiraya vermekmiş. Ancak daha sonra projeyi geliştirerek 8 villada 32 dubleks daireli Garage Zekeriyaköy Evleri’nin inşasına başlamış.
İlk sermayesini aile içinden sağlayarak işe başlayan Bahadır, 251 hane ve 11 dükkandan oluşan Sarıgazi Simplicity projesini de kısa sürede bitirip sahiplerine teslim etmiş. Bu iki projenin dışında Merter’deki Garage Tower, Garage Topkapı, Yenidoğan ve Bahçeşehir’deki yeni projeleri için 200 milyon dolar civarında harcama yapacak. Bahadır, Garage Tower ve Garage Topkapı’nın yanı sıra 88 haneli Yenidoğan ve 350 villalık Bahçeşehir projeleri için çalışmaların devam ettiğini, yıl sonuna doğru inşaata başlayacaklarını söylüyor.
Bülent Bahadır, “Bu projeleri önümüzdeki 5 yıllık süreçte bitirmek istiyoruz. Bir taraftan da arsa ve proje geliştirme çalışmalarımız sürüyor” diyor.
Bilent DÜNDAR / 216 Yapı “Ağabeyim sağ olsun”
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Çocukluk ve ilk gençlik yıllarımı dedem ve babamla birlikte Almanya’da gönülsüz olarak inşaatlarda çalışarak geçirdim” sözleriyle hikayesini anlatmaya başlıyor. Dündar’ın işçilikten patronluğa geçmesi ise 2000’li yıllarının başında İstanbul’da olmuş. Tüy dökücü krem ve serumlarıyla bilinen Bioder markasının yaratıcısı kardeşi Cihat Dündar’la birlikte kurmuş 216 Yapı’yı. 2007 yılından itibaren de şirketin tümüyle dümenine kendisi geçmiş. Bilent Dündar’ın inşaatçılığı aileden gelse de kendi başına yaptığı ilk iş 1988’de gerçekleşmiş. İstanbul Çekmeköy’deki 10 katlı bir apartmanın yapımını kat karşılığı olarak alan Dündar, “O yıllarda kendime ait çok az birikimim vardı. Arabamı satıp ona ekledim. Kardeşim Cihat Dündar da bana destek oldu. Bu sayede ilk binamızın kabasını attık ve ilk daireyi sattıktan sonra inşaatın kalanının bitirdik” diyor. 1980-1990 yılları arasında 4 milyon euro’luk iş yapan Dündar, son 10 yılda ise 70 milyon euro’luk yatırımı yöneterek hayata geçirmiş. 216 Yapı, 20 milyon TL’lik yatırımla 208 daireden oluşan 216 Sancaktepe Konutları’nın tüm etaplarını tamamlamak üzere. Bilent Dündar, “Çekmeköy’de iki projenin daha yapımına başlıyoruz. Biri 12 milyon, diğeri ise 6 milyon TL’ye mal olacak. Biri orman manzaralı, diğeri ise butik ve özel bir projeden oluşacak” diyor.
Can Reşit ÖZÇİÇEK / Propa İnşaat Kartal ve Ümraniye’de fırsat kovalıyor
Can Reşit Özçicek’in dede mesleği müteahhitlik. Propa İnşaat, Ankara Keçiören’de 86 konutluk bir kooperatif inşaatıyla 1970’lı yılların ortalarında sektöre girmiş. Baba Harun Reşit Özçiçek tarafından kurulan şirketin dümeninde şu anda Can Reşit Özçiçek bulunuyor. Propa, zaman içinde kamuya da özel sektöre de birçok taahhüt işi gerçekleştirmiş. 1985-1990 yılları arasında Ege’de yabancılara satmak üzere yazlık siteler yapan şirket, 2005-2008 arasında Bodrum’da 300’e yakın konutu tamamlayarak teslim etti. 2005 yılında, Prokon/Ekon Grubu’yla ortak Çorlupark projesini gerçekleştirdi. 17 bloktan oluşan 952 konutluk nitelikli site ve alışveriş merkezi projesine imza attı. 26 dubleksten oluşan Sarıyer Park, A plus bir ofis projesi olan Propa Ofis, grubun diğer işlerinden bazıları. Halense Kartal’daki Aura Deluxe Residence projesi devam ediyor. 2 blokta toplam 195 konuttan oluşan bu projenin arsa dahil yatırım tutarı 26 milyon TL. Mayıs 2012’de bitmesi öngörülen projenin yüzde 85’i tamamlanmış.Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçicek, bu projeden 45 milyon TL ciro beklediklerini söylüyor. Kartal ve Ümraniye bölgelerinde proje geliştirmek için arsa görüşmeleri yaptıklarını belirten Özçiçek, “Anadolu yakasının en merkezi konumunda, 80 milyon dolarlık yatırımla yeni bir rezidans-ofis-alışveriş merkezi projesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Üç yıl sonra şirketlerimizin bütün gayrimenkul portföylerini tek bir çatı altında toplayıp bunu bir GYO’ya dönüştürmeyi hedefliyoruz” diyor.
Cemil YÜKSEKDAĞ / BTC İnşaat İlk projesini hayata geçirdi
İşletme fakültesi mezunu Cemil Yüksekdağ, üniversitede okuduğu dönemlerde restoran işletmeciliğiyle uğraşmış. Okul bittikten sonra babasının yönlendirmesiyle kardeşleriyle birlikte inşaat sektörüne adım atmış. Başlangıçta taahhüt işlerini yapan Yüksekdağ ailesi, ilk markalı konut projesinin temelini bir yıl önce attı. BTC İnşaat, İstanbul Esenyurt Doğan Araslı Bulvarı’nda Lemuria projesini hayata geçirdi. 150 daire ve 20 dükkandan oluşan bu projenin yarısı tamamlanmış durumda. Cemil Yüksekdağ, 20 milyon TL’lik yatırımla inşa ettikleri projeyi 2013’ün nisan ayında sahiplerine teslim edeceklerini söylüyor. BTC İnşaat’ın devam eden taahhüt işlerinin tutarı 50 milyon TL’yi buluyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde konut sektörüne daha büyük yatırımlar yapmayı hedefleyen şirket, yeni araziler için de görüşme halinde.
Edi DUEK / ENA Gayrimenkul Oyuncakla başladı, inşaatla devam ediyor
Edi Duek, Saint Michel Fransız Lisesi mezunu. Üniversiteyi yurtdışında okuyan Duek, üniversite yıllarında yurtdışından Türkiye’ye oyuncak ithal ederek ilk parasını kazanmaya başlamış. Türkiye’ye döndükten sonra babası ve ağabeyiyle birlikte İntertoy’u kurarak oyuncak sektörüne girmiş. Bu şirketi büyüttükten sonra satan Duek ailesi, daha sonra Tıpset firmasını kurmuş. Tek kullanımlık enjektör üreten şirketle pazarda hakim olan Duek, bu şirketi de Amerikalı bir firmaya satmış. Edi Duek, inşaat sektörüne ise Fi-Yapı’nın kurucu ortaklarından biri olarak adım atmış. Ancak Fi-Yapı’nın patronu Fikret Öztürk’le Sancaktepe’de 242 konutluk ilk projelerini inşa edip sahiplerine teslim ettikten sonra yolları dostça ayrılmış. Duek, hikayenin devamını ise şöyle anlatıyor: “Kardeşim Ari Durek, Doğa Gayrimenkul’ün kurucu ortağıydı. Aileden kalma Zekeriyaköy’deki araziye inşaat yapmak için kardeşime teklif götürdüm. Kardeşim de ‘Elimde çok inşaat var. Sen ne istiyorsan yap’ dedi.”
Bunun üzerine Nuri Petek’in de ortaklığıyla ENA Gayrimenkul’ü kuran Edi Duek, ortakların kendi birikimleri Zekeriyaköy’de Doğa Teras Evleri projesini geliştirmiş. Yatırım tutarı 10 milyon dolar olan proje, Kasım 2011’de sahiplerine teslim edilecek. Proje, A ve B blok olmak üzere 54 daireden oluşuyor. Edi Duek, ikinci konut projesini ise 5 milyon dolarlık yatırımla Bağdat Caddesi’nde gerçekleştirmeyi planlıyor.
Engin YEŞİL / Yeşil İnşaat 14 bin konut üretti
Kamil Engin Yeşil, Yeşil Kundura’nın sahibi Yeşil ailesine mensup. 48 yaşındaki Yeşil, University of Florida’da finans eğitimi aldı. Amerika’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra yine bu ülkede iş hayatına atıldı. 2006 yılında Türkiye’ye döndü ve Türkiye inşaat sektöründeki gelişmelerden etkilenip Yeşil İnşaat’ı kurdu. Beylikdüzü ve Esenyurt’taki geliştirdiği Innovia markalı projesiyle adını duyurdu. Innovia markasıyla bugüne kadar 14 bin konut üretti.
Erden TİMUR / Timur Gayrimenkul Dolandırıldı, müteahhit oldu
Nef markalı konut projeleriyle adını duyuran Timur Gayrimenkul’ün dümeninde 29 yaşındaki genç bir patron var. Hukuk mezunu olan Timur, tesadüfen bu sektöre girmiş. 22 yaşında okuldan mezun olmak üzereyken, Mersin Sanayici ve İşadamı Derneği’ne başkanlık yapan babası Musa Timur, bir inşaat firması tarafından dolandırılmış. Yarım kalan inşaat Erden Timur'a kalmış. O dönem babasından aldığı 280 bin TL’yle işe başlamış. Timur Gayrimenkul’ün projeleri arasında Lemontri, Nef, Nef 163 3 D ve Foldhome dikkat çekiyor. Şirket, bugüne kadar 96 bin metrekarelik inşaat projesi için 350 milyon dolarlık yatırıma imza atmış.
Ferhat KETEN / Keten İnşaat Merkezde büyümeye devam edecek
Keten İnşaat’ın kuruluşunda Ferhat Keten’in babası Ali Keten’in imzası var. Ali Keten ve kardeşleri Almanya’da çalışırken oluşturdukları sermayeyle 1976’da şirketlerini kurmuşlar. Bir yıl sonra da İstanbul Sefaköy’de ilk inşaatlarına başlamışlar. Keten kardeşler, ardından Kozyatağı ve Göztepe’de butik işler yapmış. ‘Nişantaşı müteahhidi’ olarak bilinen Keten İnşaat’ın başında şimdilerde Ferhat Keten bulunuyor.
1974 doğumlu Ferhat Keten, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Ardından İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamış. Ferhat Keten, bugüne kadar 200 milyon TL’lik yatırımla 48 proje tamamladıklarını belirtiyor. Keten İnşaat, başta Nişantaşı olmak üzere Levent, Taksim gibi şehir merkezlerinde projeler gerçekleştiriyor. Keten, “Bu yıl içinde yine Nişantaşı, Levent, Taksim ve Cihangir’de dört yeni projeyi hayata geçireceğiz. Merkezde olmaya devam edeceğiz. Mimari farklılığımızı ön plana çıkaracak projeler geliştirmek bizi daha çok mutlu ediyor. Projelerimizin adedinden ziyade ölçeğini büyütmek istiyoruz. Yıllık ortalama yüzde 35-40 büyüyoruz” bilgisini veriyor.
Fikret İNAN / Fi-Yapı 7 bin konutluk yeni projesi yolda
1968 doğumlu Fikret İnan, ortaokul mezunu. Askere gidinceye kadar babasının Tahtakale’deki nalbur dükkanında çalışmış. Askerden dönünce Tahtakale ve Bostancı’da nalbur toptancılığı yapmış. 1993-1995 yılları arasında Göztepe'de elektronik ve müzik sistemleri satan bir mağaza işletmiş. Bu işten ciddi para kaybedince 1995’te inşaatçılığa adım atmış. İlk ciddi projesi de Samandıra'daki 144 konutluk Pınarkent Kooperatifi olmuş. Onu yine Samandıra'da 192 konutluk Paşakent Konutları, ardından Göztepe ve Kartal'da 2-3 bin metrekarelik ticari binalar izlemiş. 2000 yılında Antalya Lara'da 208 konutluk Falezyum Sitesi’nin inşaatına başlayan İnan, 2001 ekonomik kriziyle birlikte ciddi bir daralma yaşamış. 2003 ve 2005 yıllarını arayış içinde geçirmiş. 2005’ten itibaren toparlanma sürecine girmiş ve yeni ortaklarıyla birlikte Fi-Yapı’yı kurmuş. 242 konutluk Fi-Yaka Sancaktepe’yi sahiplerine teslim ettikten sonra ortaklarıyla ayrılan Firet İnan, şimdi yoluna tek başına devam ediyor. 2008 yılında 832 konutluk Fi-Yaka Esenşehir projesini satışa çıkaran İnan, Şubat 2009’da 100 konutluk Fi-Yaka Tuzla, Mart 2009’da da 725 daire ve 30 işyerinden oluşan Fi-Tower Beylikdüzü projelerini lanse etti. Ardından 3 bin 333 konutluk Fi-Side Bahçeşehir ve 500 konutluk Fi-Yaka Gebze projeleri satışa çıkarıldı. Fikret İnan, “Elimizdeki projeleri bitirmeden yenilerine girmeyeceğiz” açıklamasına rağmen, 2010 yılında Esenyurt’ta 616 konutluk Fi-Life projesine start verdi. Fi-Yapı, önümüzdeki günlerde 7 bin konutluk Fi-Yaka Kırıkkale projesini de satışa çıkarmaya hazırlanıyor.
Gökçen KUZU / Kuzu Grup 20 bin konut yaptı
Gökçen Kuzu, baba mesleğini sürdüren bir müteahhit. Babası ve amcaları Kuzu İnşaat’ı 1943’te Siirt’te kurmuşlar. Aile 1980’e kadar da Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yoldan havaalanına birçok proje gerçekleştirmiş. Gökçen Kuzu, 1962 doğumlu. Babasının vefat ettiği 1980 yılında İTÜ’ye inşaat mühendisi olmak için giren Kuzu, okulunu bitiremese de sektörde marka olmayı başardı. Kuzu İnşaat, konut sektöründeki büyük ölçekli deneyimini 1993’te yaşanan Afyon Dinar depreminden sonra edindi. Ankara’dan Siirt’e, Konya’dan Kars’a Türkiye’nin birçok yerinde toplu konutlar yapan grubun 20 bine yakın konutta imzası var.
Bünyesinde 7 şirket bulunan Kuzu Grup, halen kamuya ve yerel yönetimlere yaptığı altyapı ve üstyapı taahhüt işlerini sürdürüyor. Grubun elindeki işlerin tutarı 1 milyar TL’yi bulmuş durumda. Kuzu Grup, yurtdışına ise İran’dan açılma hazırlığı yapıyor.
Hakan ÇAĞLAR / Emay İnşaat KentPlus ile marka oldu
Hakan Çağlar, KentPlus markalı konut projeleriyle tanınan Emay İnşaat’ın ortaklarından. İnşaat yüksek mühendisi Çağlar, Emay İnşaat’ı 1995 yılında arkadaşı Yusuf Gören’le birlikte kurmuş. Kuruluşunun ilk 5 yılında okuldan hastaneye birçok inşaat yapan şirket, 2000 yılından itibarense İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından ihale edilen toplu konut projeleriyle adını duyurmaya başladı. İstanbul Ataşehir’deki 2 bin 44 dairelik KentPlus, Emay İnşaat’ın ilk markalı konut projesi. Onu KentPlus Mimarsinan ve KentPlus Kartal projeleri izleri. Emay İnşaat, 2010 yılında önce Kurtköy’de 22 bin metrekarelik alan üzerinde 4 blok ve 436 daireden oluşan KentPlus Newport, ardından da İçerenköy’de 3 bloktan oluşan Centrium Park ve rezidans projesi Centrium Tower’ı satışa çıkardı. Şirket, bu yıl ise Erko Group ile ortaklaşa Ataşehir’de 1 milyar dolarlık yatırımla otel, alışveriş merkezi ve bin 500 konuttan oluşan Brandium Ataşehir projesi için start verdi. Hakan Çağlar, inşaattan kazandığını şimdilerde turizm ve sağlık sektörüne yatırıyor. Çağlar, İstanbul Anadolu Yakası’nda 5 yıldızlı bir otel, kongre merkezi ile bir hastane projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını açıklamıştı.
Hakan YILMAZ / Yılmaz İnşaat Babası kurdu, o büyütüyor
Hakan Yılmaz, 1970 doğumlu. Giresun Görele kökenli Yılmaz, İstanbul Yapı Meslek Lisesi mezunu. Ardından Kıbrıs’taki Lefke Üniversitesi’nde mimarlık okudu. Hakan Yılmaz, aslında babası Ahmet Yılmaz’ın kurulu düzenini devam ettirmiş. Yılmaz İnşaat’ı 1978’de babası kurmuş. Türkiye’nin farklı bölgelerinde taahhüt işleri yapan aile, 1995’te sanayiye adım atmış ve ETK Kablo’yu satın almış. 30 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe olduklarını söyleyen Hakan Yılmaz, otoyol projelerinden havalimanı yapımına kadar birçok iş üstlendiklerini anlatıyor. İzmir ve Ankara’da toplu konut projeleri gerçekleştiren Yılmaz İnşaat’ın halen Fuaye Süreyyapaşa projesinin yapımı sürüyor. Yılmaz, “Kiptaş’la hasılat paylaşımı modeliyle yürütülen 620 konutluk projemizi 2013’te bitirmeyi hedefliyoruz. Projenin toplam bedeli 300 milyon TL” diyor.
Hüseyin EKŞİ / Mintek Yapı Sağlam bir oyuncu olmak istiyor
Ekşioğlu ailesi inşaat sektöründe köklü bir geçmişe sahip. Hüseyin Ekşi de bu ailenin bir üyesi. Aile birikimlerini kullanarak 2005 yılında Mintek İnşaat’ı kuran Hüseyin Ekşi, 2006 yılında İstanbul Şerifali bölgesinde ilk olarak Twins Residence projesini inşa etmek üzere düğmeye bastı. Ardından 40 dairelik Twins Residence, 10 bin metrekare kapalı alanı bulunan Samsun İş Merkezi, Üsküdar’da 8 dairelik Sultantepe Apartmanı, Üsküdar’da 16 dairelik Bulgurlu apartmanları ve 2 bin 200 metrekare kapalı alanı olan Göztepe İş Merkezi’ni inşa etti. Hüseyin Ekşi, geçen ay ise İstanbul Beylikdüzü’nde 45 milyon TL’lik yatırımla New Residence projesini inşa etmeye başladı. 49 bin 500 metrekarelik inşaat alanına sahip bu proje, 453 daire ve 43 ticari üniteden oluşacak. Ekşi, önümüzdeki 5 yıllık süreçte sermaye yapısını daha da güçlendirerek mimari tasarımıyla fark yaratacak konutlar üretmek istediklerini söylüyor. Marka bilinirliliğini daha da ileriye taşımak isteyen Ekşi, “Sektörde sağlam bir oyuncu olarak yolumuza devam etmek istiyoruz” diyor.
İbrahim BABACAN / Babacan Yapı Crown markasıyla büyüyor
Yıllarca elektronik eşya ithalatıyla uğraşan Babacan ailesinin iki ferdi İbrahim ve Mehmet Babacan kardeşler, Babacan Yapı’yı 2002 yılında kurdular. İstanbul’un merkezi sayılabilecek semtlerinde 35 butik konut projesi gerçekleştiren Babacan Yapı, Beylikdüzü’nde ‘Crown’ markasıyla yaptığı üç projeyle kamuoyuna adını duyurdu. Şirket, Crown Park, Crown Residence ve Crown Tower’ın ardından 115 milyon TL’lik yatırımla Bahçeşehir’deki 400 konutluk Crown Deluxe’ü Eylül 2011’de satışa çıkardı. Crown Park’taki konutlar bu yılın sonunda sahiplerine teslim edilmeye başlayacak. Crown Residence projesinde 100 daire ve 2 bin 500 metrekarelik alışveriş alanı yer alıyor. İnşaatı devam eden 420 daire ve 3 bin 500 metrekare alışveriş merkezinden oluşan 35 katlı Crown Tower ise sahiplerine 2012’nin eylül ayında teslim edilecek. Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Crown Tower’ın hemen yanındaki arsayı satın aldıklarını, buraya Crown Tower 2’yi inşa edeceklerini söylüyor. Yakuplu’da ise 17 katlı ve 60 ofisten oluşan Crown Plaza yatırımı planlayan Babacan, bir yandan da Silivri çevresinde ‘Kanal İstanbul’ projesi çevresinde arazi arayışlarını sürdürüyor.
İnanç KABADAYI / Ege Yapı 1 milyar dolarlık proje üstlendi
İnanç Kabadayı, 37 yaşında bir inşaat mühendisi. Ancak diğer inşaat mühendislerinin çoğunda olduğu gibi bir şirkette ücretli çalışmıyor. O 2000 yılından beri kendi işinin patronu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni 1996’da bitiren Kabadayı, mezun olduktan sonra özel sektörde değişik firmalarda şantiye şefi, proje müdürlüğü ve koordinatörlük görevlerinde bulunmuş. Ardından da kendini bilgi ve tecrübe olarak hazır hissedince 2000 yılında Ege Yapı şirketini kurmuş.
İnanç Kabadayı, ilk olarak İstanbul Ataşehir’de 14 daire ve iki dükkandan oluşan bir apartman inşa etmiş. 2008 yılından sonra ise büyük ölçekli birçok projeye imza atmış. Bunlar arasında İstanbul Esenyurt’ta yapımı bu yıl tamamlanan ve 461 daire, 17 ofis ile 41 dükkandan oluşan Orion Park Rezidans ve İstanbul Sarıyer’deki Şifasuyu Konakları göze çarpıyor. İstanbul Kartal’da 2010’da yapımını tamamlanan 128 konutluk İz Tetra projeleri de Ege Yapı’nın gerçekleştirdiği projeler arasında.
Ege Yapı’nın son 10 yılda tamamladığı projelerin tutarı 600 milyon TL’yi buluyor. Şirketini 10 yılda 10 kat büyüten İnanç Kabadayı, şimdi kendilerini bir üst sınıfa yükselteceğine inandığı Batışehir projesine hazırlanıyor. Ege Yapı, İstanbul Bağcılar’da E-5 ve TEM otoyollarının kesiştiği bölgedeki bu arsayı Eylül 2010’da Emlak Konut GYO’dan hasılat paylaşımı yoluyla almıştı. Kabadayı, Batışehir tamamlandığında 15 bin kişinin yaşayacağının altını çiziyor. İçerisinde 3 bin konut ve rezidans, bir şehir oteli, ofisler, eğitim kompleksi, açık alışveriş çarşısı, kulüp binası, açık ve kapalı yürüyüş-koşu-gezi-parkurları spor salonları ve 100 bin metrekare yeşil alan bulunacak olan Batışehir, dört etap olarak planlandı. Avrupa’nın en büyük karma projesi olarak nitelendirilen Batışehir, 2014 sonunda tamamlanacak.
Kazım TÜRKER / Türkerler İnşaat Vergi rekortmeni
Kamuoyu Kazım Türker adını, 2008 yılında Ankara’nın vergi rekortmeni olunca öğrendi. 1954 doğumlu Türker, Ankara merkezli Türkerler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı. Beyaz eşya ticaretinden hazır giyime birçok sektörde faaliyet gösteren Türkerler Holding’in son yıllarda en hızlı büyüdüğü alan inşaat. Türkerler İnşaat, halen İzmir’de Durmaz, İzka İnşaat ve Emlak GYO ortaklığıyla Park Yaşam Mavişehir projesini gerçekleştiriyor. Toplam 521 daireli bu proje 350 milyon TL’ye mal olacak.
Mehmet YALÇINTEPE / Yalçıntepe Group Demir ticaretinden müteahhitliğe
Mehmet Yalçıntepe, 1989 yılında demir ticaretiyle işe başlamış. 5 yıl önce de Yeşil Ilgaz İnşaat’ı kurarak fiilen inşaatçılığa soyunmuş. 5 yıl önce Esenyurt’ta yaptığı 5 apartman ilk işi olmuş. Sermayesini demir ticaretinden oluşturan Yalçıntepe, konut sektöründeki ilk büyük projesini ise Maximoon adıyla hayata geçiriyor. Yine Esenyurt’taki 33 dönüm alanda gerçekleşen Maximoon projesinde 1.600 konut yer alıyor. Projenin tüm etaplarının 2013 yılı sonuna kadar tamamlanıp teslim edilmesi planlanıyor. Maximoon projesinin 50 milyon TL değerinde olduğunu söyleyen Mehmet Yalçıntepe, bir yandan da demir ticaretini sürdürüyor. Yurtdışına da açılmak isteyen Yalçıntepe, “Bu konuda birçok talep geldi, hepsini değerlendiriyoruz” diyor.
Mehmet OKAY / Ant Yapı Yüksek binalar yapıyor
Ant Yapı’nın ortaklarından Mehmet Okay, 1961 İzmir Buca doğumlu. İnşaat sektöründe profesyonel yönetici olarak başladığı iş hayatını patron olarak sürdürüyor. Ortaklarıyla birlikte 1990’lı yılların başında Ant Yapı’yı kurdu. Bu şirket, 15 yıl ağırlıklı olarak Rusya’da taahhüt işyeri yaptı ve yüksek binalarla adını duyurdu. Türkiye ve yurtdışında 2 bine yakın konut üreten şirketin ülkemizde gerçekleştirdiği projeler arasında Antrium Residence, Port Alaçatı ve Türkiye’nin en yüksek ikiz kuleleri olan Anthill Residence göze çarpıyor.
Mesut SANCAK / Folkart Yapı Sancak ailesinin konuttaki elçisi
Siirtli Sancak ailesinin kamuoyunda en çok tanınan ismi şüphesiz Hedef Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’tır. Ailenin inşaat sektöründeki temsilcisi ise Mesut Sancak... 1974 doğumlu Mesut Sancak, Hedef Holding’in Ege Bölge Koordinatörü olarak İzmir’de yaşamaya başlayınca inşaat sektöründeki fırsatları görmüş. İzmir merkezli Folkart Yapı da onun liderliğinde 2006 yılında kurulmuş. Folkart Narlıdere ve Folkart Mavişehir projeleriyle markalaşan Folkart Yapı, İzmir'deki üçüncü projesine Bayraklı'da başladı. Folkart Towers'ın 2013 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Avrupa'nın beşinci yüksek ikiz kuleleri olacak olan Folkart Towers'ın A kulesinin satışa sunulmasının ardından 4 ay gibi bir sürede yüzde 80'i satılmış.
Mesut TOPRAK / Astay Gayrimenkul 175 milyon dolarlık proje yapıyor
Malatyalı işadamı Mesut Toprak, 1959 İstanbul doğumlu. Kumaş ticaretiyle başladığı iş hayatında adını Four Seans otel zincirini Türkiye’ye getiren isim olarak duyurdu. İnşaat sektöründeki ilk deneyimini de kendi otelinin inşaatını yaparak edindi. Şimdi ise İstanbul Zeytinburnu’ndaki OnaltıDokuz projesini gerçekleştiriyor. Bu proje 27, 32 ve 36 katlı 3 blokta toplam 496 adet daireden oluşuyor. 175 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip olan projede konutların büyüklüğü 92 ile 482 metrekare arasında değişiyor. Konutların Mart 2012’den itibaren sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
Nimetullah KAYA / Şua İnşaat Hasılat paylaşımıyla büyüdü
Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, 1962 Ağrı doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun olan Kaya, 1988 yılından bu yana İstanbul’da mühendislik ve müteahhitlik yapıyor. Ataşehir Konakları, Atakent Konutları, Elite Life Ataşehir, Altınoluk Aqua Park villaları adıyla birçok projeye imza attı. Halen Halkalı Atakent’te Emlak GYO’ya hasılat paylaşımı modeliyle Elite City ve Pendik Elite Side projelerini gerçekleştiriyor.
Nurettin EROĞLU / Eroğlu Yapı 2 milyar TL’lik inşaat yatırımı
Colin’s ve Loft markalarının yaratıcısı Eroğlu Grup, 4 yıl önce inşaat sektörüne girdi. 2008’de Tekira AVM’nin iş geliştirme ve inşaat süreçlerini yöneten grup, 2009’da Ümraniye’de Akkom Ofis Park projesiyle ismini duyurdu. Eroğlu Yapı, 2010’da Sarıyer’de Oksijen Konakları ve Halkalı’da İstanbul Lounge projelerine başladı. Bu yıla ise İstanbul Lounge 2 projesiyle start verdi. Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, toplamda 1.5 milyon metrekarelik inşaat projeleri için 2 milyar TL değerinde yatırım yaptıklarını vurguluyor. Eroğlu Yapı’nın inşaat alanındaki yatırımlarının bedeli 2012’de 3.2 milyar TL’ye ulaşacak. Erdoğlu, “Bu yıl 10 projeye başladık. Bunların 6’sını 2012 sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Projelerin ortalama 2 yılda biteceğini düşünürsek her yıl 5 proje bitirip 5 yeni projeye başlamayı hedefliyoruz. 2012 yılında 5 yeni proje geliştireceğiz” diyor. Lounge, İstanbul Lounge 2 ve Gürpınar Yenimoda Evleri’ni 2012’de teslim edecek olan Eroğlu Yapı, bu yıl sonuna kadar Kağıthane’de Ofishane, Florya’da Ekşinar Konakları, Bursa Nilüfer’de Mor Towers, Antalya’da inşaatına başlanan projeyi ve Platform Merter’i satışa sunacak. İstanbul Kıraç’taki Lojistik Park ve Seyrantepe’deki otel, AVM, ofis ve rezidanslardan oluşacak karma projelerse 2012’nin ilk aylarında satışa çıkarılacak.
Nurettin Eroğlu, hayalinin tekstildeki başarıyı inşaata da taşıyarak Türkiye’nin ilk 5’ine girmek olduğunu söylüyor. Öte yandan, Eroğlu Yapı’nın GYO’ya dönüşmek için çalışmaları da sürüyor. Eroğlu, yurtdışında Irak, Fas, Katar, Suudi Arabistan ve Abu Dabi’de yatırım yapmak için de görüşmeler yaptıklarını söylüyor.
Oktay CEBECİ / Cebeci İnşaat Alanya’da 1.500 konut yaptı
Oktay Cebeci, Kayseri’de 10 yıl konut üretip sattıktan sonra rotasını Alanya’ya çevirmiş. Cebeci İnşaat de 1982 yılında Alanya’da kurulmuş. Cebeci İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Cebeci’nin mühendis olan büyük oğlu Ahmet Cebeci ile mimar ve strateji uzmanı küçük oğlu Ayhan Cebeci, halen yardımcıları olarak görev yapıyor. Ticari ve turistik proje inşaatlarında uzmanlaşan Cebece İnşaat, daha çok Alanya’da inşa ettiği villa, apartman ve otellerle biliniyor. Alanya'nın farklı yerlerinde bin 500 konut ve 2 otel inşa eden Cebeci İnşaat’ın başlıca projeleri Villas, Cebeci Kestel, Cebeci Residence, Atlantis Residence, Blue Bay Residence ve Alanya Country Club olarak sıralanıyor. Şirket, geçen ocak ayında 607 konutluk Azura Park projesini de satışa çıkardı. 26 dönüm arazi üzerine 60 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen projede tatil köyü ve konut konsepti tek bir projede birleştiriliyor.
Osman AĞCA / Yorum İnşaat AVM’den sonra konuta girdi
Osman Ağça, Yorum İnşaat’ı 2005 yılında kurdu. Forum markasıyla İstanbul, Trabzon ve Mersin’de alışveriş merkezi (AVM) projeleri geliştirdi. Yorum İnşaat, son olarak yine Turkmall ortaklığıyla konut sektörüne adım attı. Şimdilerde Bayrampaşa’da Forum İstanbul’un hemen arkasındaki arazide, 80 milyon dolarlık yatırımla Yorum İstanbul projesini hayata geçiriyor. 21 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilen Yorum İstanbul, 5 blokta 558 daireden oluşuyor Yorum İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ağca ve Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, Yorum markasıyla hedeflerinin 5 yılda 10 bin konut üretmek olduğunu söylüyorlar.
Osman BAKIRCI / Osmanlı İnşaat “Çılgın projelerimiz olacak”
Osmanlı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bakırcı, Erzurumlu bir müteahhidin oğlu. Eğitimini tamamladıktan sonra 1990’da İstanbul’a yerleşen Bakırcı, baba mesleğini burada sürdürmeye karar vermiş. 1993’te de Osmanlı İnşaat Yapı’yı kurmuş. Bakırcı, “Şirketimi kurmadan önce çeşitli sektörlerde çalıştım ve sermaye biriktirdim. İlk projem Adapazarı’ndaki Sıla Evleri oldu” diyor. Osmanlı Yapı, çoğu Beylikdüzü’nde olmak üzere şimdiye kadar 15 proje tamamlamış. Bu projelere yatırılan kaynak ise 750 milyon doları bulmuş. Önümüzdeki yıldan itibaren Anadolu’ya açılmak isteyen Bakırcı, Erzurum’da 5 bin, Mardin’de de 3 bin konut yapmayı planlıyor. Ardından da biten ve halen devam eden projelerle ilgili şu bilgileri veriyor: “Adapazarı’ndaki Sıla Evler, Beylikdüzü’ndeki Fildişi Konakları, İmranlı Evleri ve Nadide Evleri tamamladığımız projelerimiz arasında. Yine Beylikdüzü’nde Haziran 2012’de teslim edeceğimiz Beylife Recidence 1, Beylife Recidence 2, Beylik Evler ve Diyanet-Sen projelerimiz var. Toplam 3 bin 500 konutluk bu projelerin kaba inşaatı yüzde 80 bitmiş durumda. Beylikdüzü’nde 60-70 dönümlük arsa stokumuz var. Bu stoklar bitene kadar orada konut yapmaya devam edeceğiz. Ancak ‘çılgın’ projelerimiz olacak. Osmanlı İnşaat Yapı olarak yine farkımızı ortaya çıkaracağız. 50 binin TL’nin altında fiyata satılacak rezidanslar yapacağız. İstanbul’a yakın Çatalca ve Silivri’de de villa tarzı projelerimiz var.”
Osman YILDIRIM / Yıldırım Yapı Grubu İstanbul’u yenilemeye talip
Son yıllarda markalı konutta büyüyen bazı firmalarda ikinci kuşağın imzası görülüyor. Yıldırım Yapı Grubu’nun geçmişi 40 yıl öncesine dayanıyor. Hasan Yıldırım’ın temellerini attığı grubu bugün oğlu Osman Yıldırım yönetiyor. Okul dönemlerini babasının inşaatlarının farklı kademelerinde çalışarak geçiren Osman Yıldırım, bir gün inşaatçı olacağını bilerek yetişmiş. İnşaat fakültesi mezunu olan Yıldırım, 1984’te kendi proje ofisini kurmuş. 1987’de de müteahhitliğe başlamış. Osman Yıldırım, ilk bağımsız inşaat deneyimini şöyle anlatıyor: “Valikonağı’ndaki Doğu Sitesini yaparken, gazetede okuduğum bir ilandan yala çıkarak kat karşılığı Tarabya’da 7 bloklu 52 dairelik bir inşaata başladım ve babamın desteğiyle tamamladım.”Yıldırım Yapı Grubu, bugüne kadar sağlık kurumlarından akaryakıt istasyonlarına, iş merkezlerinden konutlara 32 farklı proje gerçekleştirmiş. Osman Yıldırım’ın deyimiyle binlerce lüks konut yapmış. Grubun projelerinin toplam tutarı 30 milyon TL civarında. Yıldırım Yapı Grubu, konutta son yıllarda ‘Kuleli Evleri’ markasıyla adını duyuruyor. Bu markayla halen Şişli Feriköy’de ve Büyükçekmece Gürpınar’da iki proje gerçekleştiriliyor. Yıldırım, “Önümüzdeki 5 yıllık süreçte çılgın projelerin hayata geçeceği İstanbul’un güzelleşmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Özellikle kaçak veya ömrünü tamamlamış binaların kentsel dönüşümü çerçevesinde önemli adımların atılacağına inanıyorum” diyor.
Servet SAMSAMA / Cuno Group Önce evini, sonra fabrikasını yaptı...
“Her insanın yaşamında inşaatla bir ilişkisi olmuştur” diyerek başlıyor söze Cuno Group Yönetim Kurulu Başkanı Servet Samsama... Esas işi tekstil ve hazır giyim olmasına rağmen kendi fabrika binalarını yapmak için arsa alarak girmiş inşaat sektörüne. Bir süre sonra, fabrika yapmak için alınan arsanın bir kısmına konut yapma kararı almışlar. Samsama, “1993 yılında kendimize yaptığımız ev ilk projemdi aslında” diyor. Fazla bilgi sahibi olmamasına rağmen belli bir süre sonra işin ustası kadar anlamaya başlamış inşaat işlerinden. Hikayenin devamını şöyle anlatıyor Servet Samsama: “2005 yılında Cuno Yapı’yı kurduk. Önce Güneşli’deki 8 bin metrekarelik alana, kendi şirketimiz Cuno Group’un merkez binasını inşa ettik. Beraberinde yine Güneşli’de farklı bir konsepte sahip 2 bloktan oluşan 56 dairelik bir site projesini tamamladık. Florya’da da güzel bir projemiz oldu. Fabrika ve konut inşaatında uzmanlaştık.” Cuo Yapı’nın halen İstanbul Güneşli’de 7 katlı 2 bloktan oluşan 56 konutluk Cuno Park Güneşli Evleri ile Cuno Group Plaza ofis projeleri devam ediyor. Bu projelerin yatırım tutarı 20 milyon dolara yaklaşıyor. Servet Samsama, daha çok iş merkezleri, otel, ofis gibi projelere yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor.
Ramadan KUMOVA / Fer Yapı Profesyonellikten patronluğa
Ramadan Kumova, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Sektördeki kariyerine profesyonel yönetici olarak başladı. Enka’daki 20 yıllık profesyonel çalışma hayatını Eroğlu Yapı’da sonlandırdı. 2006-2010 yılları arasında Eroğlu Yapı İnşaat’ta CEO olarak görev alan Kumova, geçen yılın nisan ayında Muammer Saka’yla birlikte Fer Yapı’yı kurdu. Fer Yapı, kısa sürede alışveriş merkezi, ofis ve konut alanlarında müteahhit ve geliştirici olarak 1 milyon metrekarenin üzerinde projeye imza attı. Fer Yapı’nın ilk projesi, Sinpaş GYO işbirliğiyle geliştirilen iTower Bomonti oldu. Ardından Boyner Holding’le birlikte geliştirilen İstwest projesi satışa sunuldu. Ramadan Kumova, “2012 sonunda iTower, 2013 sonunda da İstwest’i sahiplerine teslim edeceğiz” diyor.
Fer Yapı’nın bütçesi yapılmış 270 milyon dolara yakın yatırımı bulunuyor. Bunlardan Güneşli’deki 70 dönümlük eski Altınyıldız fabrikasının arazisinde inşa edilen İstwest, 982 konut ve 73 ticari alandan oluşuyor. Üst düzey küçük metrekareli ofis projesi 31 katlı iTower ise Türkiye’nin dönen yapı mimarisine sahip ilk kulesi olacak. Kumova, ticaretin yeni merkezi Şişli Bomonti’deki bu projede 60 metrekareden 800 metrekareye kadar a+plus ofis seçenekleri sunduklarını söylüyor. Hedefini gayrimenkul geliştirme alanında ilk 5’e girmek olarak açıklayan Kumova, “2012’de Kartal’da yapacağımız projenin geliştirme süreci devam ediyor. Yenilikçi, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, doğaya ve yaşama değer katan projeler üretmek istiyoruz” diyor.
Tamer ÖZYURT / Özyurtlar Şirketler Grubu 5 bin konutta imzası var
Tamer Özyurt, Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı. 1968’de Gaziantep’te doğan Tamer Özyurt, Bakırköy Ticaret Lisesi’nden mezun olmuş. Ancak kendi deyimiyle asıl okulu Tahtakale piyasası olmuş. Orada çalışarak iş deneyimi edinmiş. 1990 yılında Esenyurt’ta açtığı nalburiye dükkanıyla ticarete atılmış. 15 yıl yapı marketçiliği yaptıktan sonra 2005’te inşaat sektörüne müteahhit olarak adım atmış. Sektördeki ilk 5 yılında Boğazköy'de Genç Girişimciler Sitesi, Tasarımcılar Sitesi, Tasarımcılar İşhanı, Gardencity, Ntepe ve Ntowers projelerini hayata geçirmiş. Tamer Özyurt, son olarak 2010’un aralık ayında Nmerkez projesiyle kamuoyunun karşısına çıktı. Özyurt, Boğazköy’de 18 konutla başlayan inşaat serüveninde 5 bin konuta imza atmanın gurunu yaşıyor. Bugüne kadar Esenyurt, Beylikdüzü ve Bahçeşehir aksında konut üreten Özyurt, “Bu sektöre 600 milyon TL’lik yatırım yaptık. Önümüzdeki dönemde de ağırlıklı olarak Esenyurt’ta büyümek istiyoruz” diyor. Özyurtlar’ın halen 8 blokta 2 bin 30 daireden oluşan Ntowers ve 19 katta 173 ticari birim ve 962 konuttan oluşan Nmerkez projelerinin yapımı devam ediyor. Ntowers’ta teslimler aralık ayında tamamlanacak. Nmerkezde ise gelecek yılın aralık ayı planlanıyor. Devam eden projelerin yatırım tutarı 300 milyon TL’yi buluyor. Tamer Özyurt, gelecek 5 yıllık hedeflerinde İstanbul Esenyurt’ta büyümek olduğunu söylüyor. Ardından da “Önümüzdeki dönemde bizi İstanbul’un farklı lokasyonlarında, Ankara’da, Gaziantep’te hatta yurtdışında da konut üretirken göreceksiniz. Bu hızla gidersek ve herhangi bir kriz olmazsa önümüzdeki 5 yıl içinde 20 bin konut yapmayı hedefliyoruz” diyerek iddiasını ortaya koyuyor.
Temel BULUT / Bulut İnşaat 2 milyar TL’yi yönetiyor
İnşaat sektörü, Temel Bulut’u 25 yıllık tecrübesiyle tanıyor. Daha geniş kitlelerin onu tanıması ise ‘Evviva’ markasıyla oldu. O da birçok müteahhit gibi Trabzon kökenli. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden elektrik teknikeri olarak mezun olan Bulut, 1987 yılında müteahhitliğe başlamış. 1987’den 2002 yılına kadar 84 binada 2binden fazla daire ve dükkan inşa etmiş. Konut projelerinin yanı sıra karakoldan okula, camiden park-bahçelere birçok yapıya imza atmış. Başta da söylediğimiz gibi, Temel Bulut da markalı konutun yükselişini yakalayarak trene atlamış. Bugünlerde İstanbul Esenyurt’taki ilk markalı konut projesi, 174 daireli Evviva Residence’ın teslim etmenin heyecanını yaşıyor. Bulut, halen devam eden projeleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Şu anda Evviva Residence projesinin 4 katı büyüklüğünde ve 4 bloktan oluşan Evviva Yaşam Merkezi’ni gerçekleştiriyoruz. 110 bin metrekare inşaat alanına sahip bu projemizde 758 daire bulunuyor. Bünyesinde alışveriş merkezi ve 174 odalı bir de otel bulunuyor. 2 bin 600 konutluk yeni projemiz Evviva Gümüş City’nin de satışına da başladık. Her biri 31 katlı 5 blok ve bir rezidans bloğundan oluşan proje, Esenyurt’ta 28 bin metrekare alan üzerinde yükseliyor. Buradaki konutları 31 Aralık 2013’te daire sahipleriyle buluşturmayı amaçlıyoruz.” Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, 1987’de 110 bin TL sermayeyle başlamış müteahhitliğe. O sermayeyi de elektrik tesisat işleri yaparak oluşturmuş. 1987’den bu yana yüzlerce projede binlerce daire üreterek bugünlere gelmiş. Bugün 2 milyar TL’nin üzerinde bir sermayeyi idare ediyor.
Turgut GÜVEN / Pera Yapı Lüks konutlar yapıyor
Pera Yapı, son yıllarda İstanbul Zekeriyaköy’deki projelerle adını duyurdu. Bu şirketi Uğur Özer Özgüven ve Ahmet Kerem Şengezer’le birlikte kuran Turgut Güven de okumuş müteahhitlerden. İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nü bitiren Güven, sektöre 1996’da girmiş. O yıllarda Yeşilyurt’ta bulunan eski bir binanın yıkılıp ve yeniden yapılmasını işini almış. Yeşilyurt’taki 15 daireli bu apartmanı ailesinden aldığı küçük bir sermayeyle tamamlamış. “Doğru bir lokasyonu tercih ettiğim için daire satışları hemen gerçekleşti. Bu sayede kısa sürede emeğimin karşılığını aldım” diyerek işe iyi başladığının altını çiziyor. Yeşilköy, Yeşilyurt, Bahçelievler, Florya ve Büyükçekmece bölgelerinde lüks konutlar yapan Pera Yapı, şimdilerde Zekeriyaköy’deki Pera Sunset Park Evleri’ni inşa ediyor. 4 bin 700 metrekarelik alana konumlanan Pera Sunset Park Evleri, 40 bahçe ve çatı dubleksi, 2 villa ve 6 dükkandan oluşuyor. Projenin yatırım bedeli 10 milyon dolar civarında. Turgut Güven kısa vadeli hedeflerini şöyle açıklıyor: “2012 yazında Beylikdüzü’nün en göz alıcı lokasyonunda 25 bin metrekarelik bir inşaat işine girmeyi hedefliyoruz. Bölgenin en iddialı, en ses getirecek projesi olacağını düşünüyorum. Zekeriyaköy’de de projelerimiz devam edecek. İstanbul’un diğer iyi semtlerinde de lokasyona araştırmalarımız devam ediyor.”
Vehbi ORAKÇI / Marmara Mühendislik Irak’ta 2 bin 500 konut yapıyor
Marmara Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı, lise döneminde yaz aylarında inşaatta işçi olarak çalışmış. 1989’da Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nü kazanmış. Şirketini ise 1991 yılında kurmuş. 1993’te Beylikdüzü’ndeki Marmara Apartmanı’nı yaparak bu sektöre adım atmış. Aradan geçen 20 yılda Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Beykoz, Zeytinburnu ve Avcılar’da birçok proje gerçekleştirmiş, 100’e yakın altyapı ve inşaat projesi bitirmiş. Beylikdüzü Belediyesi’nin başkanlığını yürüttüğü 2004-2009 yılları arasında şirketinin başından ayrılmak zorunda kalsa da tekrar dümene geçmiş. Halen Beylikdüzü’ndeki 80 konutluk Marmara Residence ve 216 konut, 40 ev ofis ile 27 dükkandan oluşan Marmara Vizyon Residence projelerini yapıyor. Ayrıca Irak Divaniye’de 2 bin 500 konutluk proje yürütüyor. Orakçı, “Irak’tan çok umutluyuz. Umduğumuz hızda yapılanabilirsek çok büyük altyapı ve üstyapı eksikleri olan Irak’ın inşa faaliyetlerinden yüzlerce milyon dolarlık iş üretme imkanı bulacağımıza inanıyoruz” diyor.
Ziya YILMAZ / DAP Yapı Orijinal tasarımlara imza atıyor
DAP Yapı'nın sahibi Ziya Yılmaz, 34 yaşında. Trabzonlu olan Yılmaz, “Karadenizliyim ama sanılanın aksine babadan kalma bir işi devralmadım” diye söze giriyor. Babası taş ocağı işletmeciliği yapan Yılmaz, “Hedeflerimi daima büyük tuttum. Benim için ya hep ya da hiçti. Yani bir şey ya iyi olmalıydı ya da hiç olmamalıydı. İşte bu prensip çerçevesinde, DAP YAPI adıyla bizzat tarafımca geliştirilen ve 90’lı yıllardan itibaren her biri yapısal ilginçlikleriyle anılan konut projeleri ürettim” diyerek bu sektördeki iddiasını ortaya koyuyor. Bu arada “Doğru Alanda Projeler”in kısaltması olan DAP’ın aynı zamanda temiz ve şık anlamına da geldiğini belirtelim.
Gelelim Ziya Yılmaz’ın bu işteki kilometre taşlarına... Aslında 25 yaşında yaptığı ilk proje olan İstanbul Kağıthane’deki Şelale Evleri, Yılmaz için dönüm noktası olmuş. “Bana yedi Oxford’dan daha fazla tecrübe kazandırdı. Orayı cumhuriyet tarihinin en büyük krizinde yaptık” diyen Yılmaz, bu projenin ardından markalaşma yolunda hız kazanmış. Şelale konseptini Space, Village, Premium ve Crown’la devam ettiren şirket, Ümraniye’nin cehresine değiştiren projelere imza atmış. Çekmeköy’de inşa ettiği Centro Futura’nın ardından ‘olgunluk dönemi eseri’ olarak gördüğü Dragos Royal Towers’ı hayata geçirmiş. 4 blokta 212 rezidanstan oluşan Dragos Royal Towers, 150 milyon TL’ye mal olmuş. Ziya Yılmaz, net olarak ifade etmese de bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerin tutarının 500 milyon TL’yi bulduğu hesaplanıyor. DAP Yapı, geçen yıl eylül yapımına başladığı DAP Royal Center’ın satışının yüzde 60’ını tamamladı. Aynı bölgede bu kez dönerek yükselen DAP Burgu Kule’nin inşaatına ise Nisan 2011’de başladı. 120 ve 140 metrelik iki kuleden oluşan DAP Royal Center’da 13 katlı iş merkezi ve 2 blokta 210 rezidans yer alıyor. DAP Burgu Kule’de ise 22’şer katlı simetrik 2 blokta 246 rezidans tasarlanıyor. Ziya Yılmaz, “DAP Yapı olarak ülkemizde denenmemiş, orijinal mimari tasarımlara sahip projeler üretmeye devam edeceğiz. Yatırım olarak E5'in altından Beykoz'a, oradan Sarıyer, Şişli, Bomonti ve Kağıthane'ye doğru geniş bir alanla ilgileniyor ve merkezi konumlarda arazi geliştiriyoruz” diyor.
Müteahhitlerden başarılı olma tüyoları
Ziya Yılmaz (DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Başarılı markaların başları bulutlarda olabilir ama ayakları yere sağlam basar. Marka dediğimiz kavramın sadece bir ürün logosundan ibaret olmadığını artık çoğu insan biliyor. Satıcı sözünü tutmaya devam ettiği sürece müşteri de o markayı satın almaya devam eder. Ben 40 kez düşünür bir kez yaparım. Yapı olarak mükemmeliyetçiyim, hatayı asla kabul edemem.
İnanç Kabadayı (Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Başarı için sektörü çok iyi bilmeniz gerekiyor. Tüketicinin nabzını çok iyi tutmalı, onun beklentilerine uygun projeler ortaya koymalısınız. Gayrimenkul geliştirmede en önemli etken, doğru lokasyonda doğru projeyi, doğru fiyatlarla sunmaktır.
Bilent Dindar (216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Başarılı olmanın yolu, müşterinin talebini önceden belirlemek ve buna uygun proje üretmekten geçer. Ayakları yere basan, hayali olmayan bir proje yapıp, kullanılan malzemeden ve kaliteden ödün vermezseniz başarılı olursunuz.
Osman Bakırcı (Osmanlı Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Günümüzde konutta inanılmaz bir patlama var. Her geçen gün yeni bir inşaat projesinin temelinin atıldığına şahit oluyoruz. Bu yüzden ‘farklı olmak’ ve ‘fark yaratmak’ zorundasınız. Bu sayede bir adım öne geçebilirsiniz. Tabii ki bir projeyi tasarlamadan önce bulunduğunuz bölgenin şartlarını iyi bilmeniz, potansiyel müşterinizin beklentilerini iyi analiz etmeniz gerekir.
Tamer Özyurt (Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı): İnşaat sektöründe başarılı olmak için iyi bir arsa stoğunuz olmalı. Şehrin gelişim aksındaki arazileri iyi tespit ederek buralara yatırım yapmalısınız. Banka kredisi yerine özkaynaklarla büyümeyi tercih etmelisiniz. Bu sayede krizlere karşı dayanıklı olursunuz. Bir de tabii kaliteden ödün vermemeniz gerekir.
Turgut Güven (Pera Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Konut ve gayrimenkul sektöründe başarılı olmanın ilk koşulu doğru lokasyon seçimidir. İnsanların ihtiyaç ve beklentilerini iyi öngörebilmeniz de gerekir. Müteahhitler taahhüt ettikleri işleri doğru yapmalı ve arkasında durmalıdır. Her yeni projede bir öncekinin önüne geçmeye çalışarak, yenilikleri ve buna bağlı olarak teknolojiyi önceden takip etmek başarı için şattır.
Mehmet Yalçıntepe (Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı): Yatırım bölgesi çok büyük önem taşıyor. Hedeflenen müşteri profilini ve müşterinin alım gücünün bilimsel verilere dayanılarak ölçülmesi gerekiyor. “Nasıl olsa satarım” mantığıyla bu iş yapılmamalı.
Ramadan Kumova (Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Öncelikle gayrimenkul projesini geliştireceğiniz bölgenin geçmişini çok iyi bilmeniz, bugününü iyi anlamanız ve geleceğinizi iyi analiz etmeniz gerekiyor. Çevrenin ihtiyaçlarını doğru belirlemek de çok önemli.
Hüseyin Ekşi (Mintek Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): İlgilendiğiniz bölgenin havasını iyi koklayabilmeniz yani nasıl bir projeye ihtiyaç olduğunu saptayabilmeniz gerekiyor. Hangi fiyat aralığından satışın efektif olduğu da tespit edilmeli. Bir diğer önemli nokta ise projeler hayata geçtikten sonra sitenin veya binanın iyi yönetilmesi.
Servet Samsama (Cuno Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Konsept projeler, amaca uygun tasarımlar, etkili bilgi yönetimi, maliyet yönetimi, zaman yönetimi, risk yönetimi, iyi bir pazarlama stratejisi, kaliteli üretim ve ileri teknoloji kullanımı, sunum ve işi bilen profesyonellerle çalışmak başarıyı getiren faktörlerdir.
Ödüllü projeler
Türkiye’de son yıllarda inşa edilen birçok proje Avrupa’da birincilik ödülü aldı. Varyap Meridian, Forum İstanbul, Mall of İstanbul, Autopia gibi projeler ödüle layık görüldü. Zeytinburnu’ndaki konut ve otel projesi Ottomare Suites ile Mar Yapı’nın G Plus ve Ekopark projeleri ise bu yıl büyük ödülün sahibi olmak için yarışıyorlar. İşte ödüllü projelerimiz:
VARYAP MERIDIAN
Varyap’ın bu projesi, 2010 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde beş kategoride ödül aldı. Türkiye'nin en iyi mimarisi, Türkiye'nin en iyi yüksek bina mimarisi, Türkiye'nin en iyi gayrimenkul web sitesi, Avrupa'nın en iyi mimarisi ve Avrupa'nın en iyi yüksek bina mimarisi kategorilerinde ödüle layık görüldü. Türkiye'nin ilk karma lüks konut projesi olan Varyap Meridian, RMJM Mimarlık tarafından yapıldı. Proje, 20 ile 60’ar katlı 5 kulede bin 500 konut ve 50 bin metrekare kiralık alana sahip bir iş merkezinden oluşuyor.
FORUM İSTANBUL
Forum İstanbul, 2010 Avrupa & Afrika Gayrimenkul Ödülleri’nde Avrupa'nın en iyi perakende projesi seçildi. Projenin konsept tasarımı Hollandalı T+T Design, mimari tasarımı İngiltere'den BDP, İspanya'dan Chapman Taylor ve Türkiye'den ERA tarafından gerçekleştirildi.
MALL OF İSTANBUL Torunlar GYO'nun rezidans, AVM, ofis ve otelden oluşan karma kullanım projesi Mall of İstanbul, dünyanın en prestijli gayrimenkul yarışmalarından Avrupa Gayrimenkul Ödülleri (European Property Awards) 2011’de en iyi karma kullanım ve en iyi alışveriş merkezi geliştirme kategorilerinde büyük ödül aldı.
AUTOPIA
Keleşoğlu ve Gül Yapı ortaklığıyla inşa edilen Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi projesi Autopia, Londra'da Avrupa'nın en iyi karma mimarisi ödülü aldı. Autopia’nın içinde otomobille ilgili alışveriş ünitelerinin yanı sıra projenin tepesinde 800 metrelik bir deneme sürüşü alanı da yer alıyor. 365 gün açık otomobil fuarı olmay
Yorumlar