İnşaatın kalitesi ve taşıyıcı sistemin sağlamlığı bodrumda gizli!
İnşaatın kalitesi ve taşıyıcı sistemin sağlamlığı bodrumda gizli!
27 yıldır inşaat sektöründe sayısız projeye imza atan Demir İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demit, Van depreminin ardından sektördeki denetim eksikliğine dikkat çekti ve tüketicilere konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri hatırlattı. Sadece projenin maketine bakarak, dış cephesine, manzarasına, banyosuna, mutfağına aldanarak ev satın almanın intihardan farksız olduğunu söyleyen Demir, konut alırken önce mutlaka binaların bodrumuna bakılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin gündemine maalesef bir kez daha acı bir deprem bilançosu damgasını vurdu. Şimdiye kadar 250’den vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 1.000’den fazla kişinin yaralandığı Van’ın Tabanlı köyünde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde, 1.000 civarında binanın da tamamen yıkıldığı açıklandı. Ve her depremde olduğu gibi bu felakette de bazı binalar kağıt gibi yıkılırken, tam yanında yer alan bazı binalar ayakta kalmayı başardı. İşte bu tablo, bizlere bir kez daha “Deprem değil, eksik ve hatalı bina öldürür.” gerçeğini hatırlattı.
27 yıldır inşaat sektöründe sayısız projeye imza atan Demir İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Van depreminin ardından sektördeki denetim eksikliğine dikkat çekti ve tüketicilere konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri hatırlattı. Sadece projenin maketine bakarak, dış cephesine, manzarasına, banyosuna, mutfağına aldanarak ev satın almanın intihardan farksız olduğunu söyleyen Demir, konut alırken önce mutlaka binaların bodrumuna bakılması gerektiğini vurguladı. Çünkü binanın dış cephesi ve duvarları zaten kaplanmış olduğu için binanın taşıyıcı sistemi konusunda fikir veremiyor. Oysa bodruma bakarak binada rutubet olup olmadığını ve eğer rutubet varsa su yalıtımının eksik ya da hatalı olduğunu anlamak mümkün. Su yalıtımı hiç olmayan ya da standartlara uygun olarak yapılmamış olan binalar, suyun taşıyıcı sistemi korozyona uğratması yani paslandırması sebebiyle, kısa sürede proje aşamasındaki taşıma kapasitesini kaybediyor ve büyük bir depremle mücadele etme şansı kalmıyor.
Hamit Demir, aynı şekilde bodrumların görüntüsü ve binanın büyüklüğüne göre yeterli bodrum olup olmamasının da önemine dikkat çekti. Demir, bodrumların aslında binaların inşaat kalitesi, zenginliği ve taşıyıcı sisteminin güvenilirliği konusunda önemli ipuçları taşıdığını söyledi. Demir, zemini sağlam olan bölgelerde tek bodrumun yeterli olabileceğini ama çürük zeminlerde iki ya da üç bodruma ihtiyaç olduğunu, fore kazık sistemi kullanılmasının da şart olduğunu belirtti.
Binanın zemin etüdü raporuna da mutlaka bakılması gerektiğine işaret eden Demir, 2 el.“Otomobil almadan önce servise götürüyoruz ya da bir bilene soruyoruz. Büyük maliyetlerle satın aldığımız konutlar, daha da önemlisi canımızı emanet ettiğimiz inşaat firmaları ve projeleri konusunda ise gerektiği kadar araştırma yapmıyoruz. Sadece makete bakarak ev almak yerine mutlaka bir bilene, bir mimar ya da mühendise ve inşaat firmasının güvenilirliğini ölçmek için bankalara danışmak gerekiyor.” dedi.
Demir, bu konuda tüketicilerin yanı sıra sektöre ve kamu otoritelerine de çok büyük rol düştüğünün altını çizdi. Denetim sistemindeki eksiklikler nedeniyle bugün çok büyük sorunlar yaşandığını hatırlatan Demir, Deprem Yönetmeliği kapsamında firmalara ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti. Tüketicilerin daha çok araştırma yapar ve sorgular hale gelmesinin de denetimlere ek olarak firmalar için büyük bir baskı olacağını söyleyen Demir, bu şekilde bir zincirin halkaları gibi inşaat sektörünün olması gereken kalite standartlarına erişeceğini ve daha büyük acıların önüne geçileceğini vurguladı. Demir, beklenen büyük İstanbul depreminin açacağı yaraların tahmin bile edilemeyecek boyutta olduğunu belirterek, başta İstanbul olmak üzere, nüfus yoğunluğu olarak topraklarının yüzde 95’i deprem kuşağında olan Türkiye’mizde hem inşaat firmalarının hem de tüketicilerin daha duyarlı davranması gerektiğini belirtti.
BasınBülteni
Yorumlar