PENDİK TEKNOPARK PROJESİ
TARİHÇE
Teknopark İstanbul’un kurulması 8 Ekim 1987 tarih, 87/6 sayılı ve 3 Mayıs 1999 tarih, 99/10 sayılı Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararları (SSİK)’na dayanmaktadır.
ITEP, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından İstanbul’un Anadolu yakasında, gerçekleştirilmekte olan ve endüstriyel destek, araştırma-geliştirme, bilim ve teknoloji, eğitim/öğretim boyutları içeren bir projedir. Projenin ana hedefleri, ülkenin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklardan karşılanabilmesi için gerekli dinamik, bilimsel ve teknolojik altyapının oluşturulmasına destek sağlanmasıdır.
20 Nisan 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Pendik Kurtköy’de proje amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere 13 milyon m² genişliğinde bir arazi kamulaştırılmıştır. Bu alanın içerisinde yaklaşık 250 hektarlık (2,5 milyon m²) arazi, “Teknopark İstanbul” için ayrılmıştır.
1990-1993 yılları arasında uluslararası bir konsorsiyum tarafından hazırlanmış olan “İTEP Projesi Master Planı” ile belirlenen kavramsal çerçeve doğrultusunda ve gelişen şartlar neticesinde İTEP, ancak tümü tamamlandığında arzu edilen hedeflere ulaşabilecek birbirleriyle ilişkili 4 ana birim etrafında yapılandırılmıştır. Bu 4 ana birim; Teknopark, Sabiha Gökçen Havaalanı, Havacılık Bakım Onarım Merkezi ve Ticari Sosyal Bölge’dir.
İTEP’nin önemli bir parçası ve ana yatırım kalemlerinden biri olarak planlanan Sabiha Gökçen Havaalanı’nın inşaatı 2000 yılı sonunda tamamlanmıştır ve istanbul’un ikinci havaalanı olarak 08 Ocak 2001’den bu yana faaliyet göstermektedir. İTEP’in önemli diğer birimi olan “Teknopark İstanbul”un kuruluş süreci, Kurucu Heyet’te yer alacak SSM, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) arasında, 12 Şubat 2009’da niyet mektubu imzalanması ile ivmelenmiştir. Daha sonra Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ), kurucu heyetin bir parçası olmuştur.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinasyonunda yapılan çalışmaların ilk aşaması 24 Nisan 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) başvurusu yapılarak tamamlanmıştır. “Teknopark İstanbul”, 03 Ekim 2009 tarih ve 27365 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15439 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Teknoloji Geliştirme Bölgesi statüsü kazanmıştır.
KURUCULAR
Teknopark İstanbul’un kurucu heyetini oluşturan aşağıdaki saygın kuruluşların alanlarındaki deneyim ve birikimleri bölgenin oluşumu ve başarısına çok önemli katkılar sağlayacak niteliktedir.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM): Türk savunma sanayisinin arkasındaki itici güç olan SSM, savunma sanayiinde rol alan tüm kurum ve kuruluşlarla kuvvetli bağları olan çok önemli bir kamu kurumumuzdur. ( www.ssm.gov.tr )
İstanbul Ticaret Odası (İTO): 300 bini aşan üyesiyle dünyanın en büyük ticaret odalarından biri olan İTO, İstanbul genelinde sunduğu hizmetler, kamu ve iş dünyasındaki seçkin konumu ve mevcut iletişim ağları ile teknoparka önemli katkılar sağlayacak konumdadır. ( www.ito.org.tr )
İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ): Yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen iddialı stratejik hedefleri ve projeleri ile oldukça hızlı gelişen İTİCÜ, öğrencileri ve akademisyenleri ile teknopark oluşumu için seçkin bir iş gücü oluşturacak, her türlü araştırma ve geliştirme faaliyeti için gereken üniversite tesislerine ve birikimine erişimi sağlayacaktır. (http://www.iticu.edu.tr )
Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş (HEAŞ): İTEP kapsamında Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nın işletmesini sürdüren ve sunduğu hizmetler ile gittikçe güçlenen bir kuruluş olan HEAŞ’ın kaynakları, bölgedeki mevcut işletme tecrübesi ve altyapısı teknopark oluşumuna önemli katkılar sağlayacaktır. (www.sgairport.com)
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM): Bilgi ve savunma teknolojileri konusunda 1991 yılından beri faaliyet gösteren ve saygın bir konumu olan STM, bilgi birikimi, nitelikli alt yapısı, ulusal ve uluslararası bağlantılarıyla Teknopark İstanbul’un gelişimine ve hizmet kalitesine önemli katkılar sağlayacaktır. (www.stm.com.tr)
KONUM
Seçilen Bölge, SSM tarafından yürütülmekte olan İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP) kapsamında olup, İstanbul Anadolu Yakasında Kurtköy bölgesinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı bitişiğinde yer almaktadır. Yaklaşık 250 hektarlık çok kıymetli bir alanda kurulmakta olan Teknopark İstanbul, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ve İTEP sahasının barındırdığı diğer cazibe unsurları ile oldukça önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir.
KONUM AVANTAJLARI
•İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ile katılımcılarına eşsiz bir ulaşım avantajı sunması,
•Kara ve deniz ulaşımı imkânlarına erişim için mükemmel bir konumda olması,
•TEM ve E5 (D100) otoyoluna yakın konumda olması,
•Teknopark İstanbul ulaşım hattının, Asya ve Avrupayı birbirine bağlayacak olan Marmaray metro hattı ile entegre olacak olması,
•Geniş bir ormanlık alanı da içeren, İstanbul’da benzeri olmayan çok değerli ve büyük bir arazinin teknoparka tahsis edilmiş olması,
•Teknoloji Geliştirme Bölgesi dışında kalan bitişik alanda bacasız/hafif imalat imkânları sunulması,
MİSYON
Teknopark İstanbul’un misyonu:
•Katılımcılarının farklı teknolojik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verebilecek seçkin çalışma imkânları ve dünya kalitesinde teknopark hizmetleri sunmak,
•Alanlarında uzman olan akademik ve ticari kurumların sinerji yaratacak şekilde işbirliği yapmaları ve mükemmeliyet merkezleri oluşturmalarına imkân sağlayabilecek nitelikli araştırma ve geliştirme altyapılarını sağlamak,
•Başta uzay ve havacılık, savunma, ileri malzemeler ve nanoteknoloji, gemi inşaatı ve denizcilik sektörlerinde olmak üzere akademik ve bilimsel çalışmaların ticari değeri olan teknolojik ürünlere dönüşmesi, girişimciliğin desteklenmesi, yeni şirketlerin kurulması ve mevcut şirketlerin büyümesinin teşvik edilmesi yoluyla ulusal inovasyon sisteminin gelişimine, bilgi toplumu sürecine ve ülkemizin uluslararası rekabet gücüne katkı sağlamak ve paydaşlarına kaynak yaratmak.
VİZYON
Teknopark İstanbul’un temel vizyonu, Avrupa’nın en büyük ve en nitelikli imkânlara sahip teknoparklarından birisi olarak ülkemizin ileri teknoloji alanında yurt dışına açılan kapısı ve en temel rekabet yeteneklerinden biri olmaktır. Teknopark İstanbul’un vizyonunun diğer bileşenleri arasında;
•Hem Ar-Ge hem İş Merkezi olmak,
•Ülkemiz için kritik olan teknoloji alanlarında Mükemmeliyet Merkezlerinin Merkezi olmak,
•Yüksek yaşam standardına sahip uluslararası bir ticaret merkezi olmak,
•İnovasyon ve ekonomik gelişim için bir model olmak,
•Uluslararası arenada tanınan, saygın bir marka olmak sayılabilir.
Teknopark İstanbul’un ileriye dönük hedeflerinin başında, 25 yıllık gelişme süresi sonunda 900’ün üzerinde şirket ve 18 binin üzerinde nitelikli AR-GE personelinin faaliyet göstermesi öngörülmektedir
•Nitelikli altyapı ve işletme hizmetleri (güvenlik, temizlik, sigorta, bakım, çevre ve peyzaj düzenlemesi v.b.)
•Nitelikli ortak araştırma imkânları
•Özel alanlara yönelik kuluçka merkezleri
•Teknoloji transfer birimleri ve üniversite irtibat ofisleri
•Avrupa Birliği Bilgi Merkezi
•Yaşam Boyu Eğitim Merkezi
•Toplantı ve Konferans Tesisleri
•Risk ve girişim sermayesi fonları
•Finansal ve hibe kaynaklara erişim için danışmanlık
•Danışmanlık ve eğitim hizmetleri (iş hukuku, finansal konular, fikri mülkiyet hakları, uluslararası pazarlama v. b.)
•Sosyal, kültürel ve sportif faaliyet imkânları ve özel etkinlikler
•Teknoparkın farklı paydaşları için düzenlenecek sinerji platformları
•Uluslararası havaalanına doğrudan ulaşım
•Şirketlere destekleyici faaliyette bulunacak diğer kuruluşlar (bankalar, kargo taşıma şirketleri, seyahat acenteleri, danışmanlık şirketleri v.b)
NEDEN TEKNOPARK İSTANBUL
ITEP (İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi) BÖLGESİNİN AVANTAJLARI
•İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ile katılımcılarına eşsiz bir ulaşım avantajı sunması,
•Kara ve deniz ulaşımı imkânlarına erişim için mükemmel bir konumda olması,
•Geniş bir ormanlık alanı da içeren, İstanbul’da benzeri olmayan çok değerli ve büyük bir arazinin teknoparka tahsis edilmiş olması,
•Teknoloji Geliştirme Bölgesi dışında kalan bitişik alanda bacasız/hafif imalat imkânları sunulması,
•Teknopark katılımcılarının İTEP kapsamında kurulacak olan otel, konferans merkezi ve benzeri sosyal tesislerden ayrıcalıklı imkânlarla faydalanabilecek olması.
DİĞER AVANTAJLAR
• ◦4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında sunulan teşvikler,
◦Güçlü kurucularının desteği ve sunduğu işbirliği imkânları,
◦Profesyonel teknopark yönetim anlayışı, geniş bir yelpazeye yayılan nitelikli teknopark destek hizmetleri,
◦Offset zorunluluğu olan potansiyel yatırımcılar için cazip fırsatlar ( detaylar için lütfen SSM ile irtibata geçiniz),
◦İstanbul Ticaret Odası’nın desteği sayesinde iş dünyasına kolay erişim imkânı.
Yorumlar