Tapu senediniz kaybolursa endişelenmeyin
Bugüne kadar evlerde bir mücevher gibi saklanan ‘Tapu Senedi’nin aslında önemi yok. Yani tapu senediniz kaybolursa ya da başka birinin eline geçerse resmi hiçbir işlem yapılamıyor. Tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün. Yapmanız gereken nüfus cüzdanınız ile ilgili tapu dairesine başvuruda bulunmak. Tabii ki bu işlem için ilgilisi olmanız şart...
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün üzerine kurulan kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişiyi gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilen ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi belgeye ‘tapu’ denildiğini belirterek buna ‘tapu senedi’ de denildiğini söyledi.
Hakan Erilkun, tapu senedini büyük bir özenle sakladığımızı hatta bazen fotokopisini bile vermekten kaçındığımızı vurgulayarak kaybettiğimizde ya da başka birinin eline geçtiğinde hiçbir hükmü olmadığının altını çizdi. Bir gayrimenkulün satışının yalnızca tapu dairesinde yapıldığını ve mutlaka gayrimenkul sahibinin istemi ile işlem başlatılabildiğini belirten Hakan Erilkun, “yani sizin vekaletiniz veya başvurunuz olmadan tapu dairelerinde hiçbir işlem yapılamaz” dedi.
VEKALETNAME VARSA VEKİL TAPU SENEDİNİ ALABİLİYOR
Tapunun ciddi bir iş olduğu için ilgilisi olmadan başka bir kişinin tapusunu almanızın mümkün olamayacağını söyleyen Hakan Erilkun, ancak noterden verilmiş vekaletname varsa vekilin tapu senedini alabileceğini belirtti. Hakan Erilkun şöyle devam etti:
“Başka bir yerde yapılan işlemler taraflar arasında borç alacak ilişkisidir. Tapu daireleri için geçerliliği yoktur. Tapu sicil müdürlükleri, taşınmaz mallara ilişkin akit ve tescil işlemlerini yapmak, tapu sicilini düzenli ve sağlıklı bir şekilde tutulmasını sağlamakla görevlidir. Bu sicillerin tutulmasından doğabilecek bütün zararlardan, Türk Medeni Kanunun 1007. maddesi uyarınca devlet kusursuz sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusurlu bulunan memura rücu eder.”
E-DEVLET SİTEMİ İLE TAPULARINIZ GÖRÜLEBİLİYOR
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, E-devlet sistemiyle tapuların görülebildiğine dikkat çekerek, “www.turkiye.gov.tr adresinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü linkinden, mevcut olan tapu bilgilerinizi görüntüleyebilir ve tapuda söz konusu mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığını görebilirsiniz” dedi.
TAPU SENEDİNDE YAZMAYAN ÖNEMLİ BİLGİLER
Hakan Erilkun, tapu sicili; taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere Devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulan sicil olduğunu vurgulayarak, tapu sicilinde, taşınmaz malların yüzölçümü, maliki gibi özellikleriyle beraber, irtifak, rehin, şerh ve beyanlar hanesinde taşınmaz mala ilişkin hak ve yükümlülüklerin gösterildiğini söyledi. Hakan Erilkun, tapu senetlerinde, bir taşınmaza ait önemli bilgilerin yer almadına dikkat çekerek bunları şöyle sıraladı:
1 – TAKYİDAT: Gayrimenkulün üzerinde bulunan ipotek, haciz, tedbir ve intifa gibi durumlar tapu senedinin üzerinde yer almaz. Bunlar ancak tapu sicilinde görülebilir.
2 – ALANI: Taşınmaz bir daire, işyeri gibi ana gayrimenkulde yer alan bağımsız bir bölümse bunun metrekaresi tapu senedi üzerinde yer almaz. Sadece taşınmazın arsa alanı ve bağımsız bölümün arsa payı yer alır. Yani aldığınız dairenin veya işyerinin kaç metrekare olduğunu tapu senedine bakarak göremezsiniz.
3 – İNŞAA TARİHİ: Tapu senedine bakarak, bir binanın ne zaman inşa edildiği veya inşaata ne zaman başladığı öğrenilemez. Bu bilgiler ancak konu taşınmazın ilgili belediyede bulunan dosyasındaki yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi gibi belgelerden öğrenilebilir.
4 – HİSSEDARLAR: Tapu senedine bakarak, bir hisseli tapuda kaç hissedar olduğu görülmeyebilir. Hissedar sayısının kaç olduğu ve diğer hissedarlarının hisse oranları ancak tapu kütüğünden anlaşılabilir.
Yorumlar