Türkiye’deki niteliksiz yapı stoğunun düzeltilmesiyle ilgili çalışmalar devam ederken, bir yandan da müteahhitlerden inşaat ustalarına kadar uzanan listede kalitenin düzeltilmesi için önemli düzenlemeler yapılıyor. Uzmanlar, her ne kadar yapı stoğundaki kalitenin yukarı çekilmesinde belediyelerin de doğrudan etkisi olduğunu ifade etseler de müteahhitlerden inşaat ustalarına kadar uzanan insan kalitesinin de bu yapıyı belirlemedeki rolünün son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.
16 Aralık 2010 yılında yayınlanan yönetmelik bu noktada büyük bir önem taşıyor. Yönetmeliğe göre 2012’den itibaren inşaat müteahhitleri ‘yapı müteahhidi’ olarak tanımlanıyor ve tüm yapı müteahhitlerine sicil numa-rası alma zorunluluğu getiriliyor. Peki, bu ne anlama geliyor? 1 Ocak 2012’den itibaren uygulanmaya başlayacak yönetmeliğe göre her müteahhidin kimlik numarası gibi sicil numa-rası olması zorunlu. Ancak, işin halka yayılan ve uygulamayı sorgulanabilir hale getiren yanı, isteyen herkesin internet sitesine girerek müteahhitlerin yaptığı işlerin tüm dökümünü görebilmesi. Bu sayede de konut almak isteyenler için önem taşıyan müteahhitlerin güvenirliliği sorgulanabilir hale geliyor. Yani çürük elma ile sağlam elma birbirinden ayrılıyor. Üstelik, İşini doğru yapmayan müteahhidin sicil numarası da iptal ediliyor.
Müteahhit tanımı net
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, uygulamanın taşıdığı öneme dikkat çekti. 16 Aralık 2010’da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ve 3194 sayılı İmar Kanunu 28’inci maddesi doğrultusunda 1 Ocak 2012’den itibaren inşaat sektörüne yeni bir tanım geldiğinin altını çizen Durbakayım, bu tarihten itibaren 500 metrekarenin üzerinde her türlü ruhsata tabii inşaat işlerini yapanların yapı müteahhidi olarak tanımlanacağını vurguladı.
Durbakayım, “Aynı yönetmelik uyarınca 500 metrekarenin üzerinde inşaat yapan her yapı müteahhidi sicil numarası almak zorunda. Bu sicil numarasını almayan müteahhitler yerel yönetimler, noterler ve tapularda hiçbir şekilde işlem yapamayacaklar” dedi.
Uygulamanın beraberinde sicil numarası olan tüm müteahhitlerin internetten bilgilerinin görüntülenebilmesini de getireceğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, böylece halkın hangi müteahhidin, ne denli güvenilir olduğunu da görebileceğini belirterek, “Sicili olmayanlar zaten sisteme giremeyecek çünkü resmi olarak hiçbir işlem yapamayacaklar” diye konuştu.
Kara listelik isimler
Müteahhitler için uygulanacak sicil numa-rasında geçiş dönemi olmadığını kaydeden Durbakayım, “Süreç 2012’den itibaren başlıyor. Bundan sonra konut alanların mağdur olmasının önüne geçilecek. Bir müteahhit inşaatlarını doğru yapmazsa ya da teslim etmezse sicil numarası iptal edilecek ve faaliyetleri yasaklanacak. Bir nevi kara listeye girecek” dedi.
USTALAR OKULA GİDİP DİPLOMA ALACAK
İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal da, benzer bir uygulamanın inşaat ve tesisat işlerinde çalışan tüm ustalar için de gündeme geldiğini belirterek, bunun, yapı müteahhidinin şantiyelerinde çalışacak tüm ustaların yetki belgesine sahip olması gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Baysal, “Yani ustaların diplomaları olacak. Hatta evinize tamirata gelen su tesisatçısının bile diploması olacak. Ama ilk planda müteahhitlerin hakkında beyanda bulunduğu tüm ustalara geçici belge verilecek. Fakat geçici belge 2015’e kadar geçerli olacak” dedi.
2015’ten itibaren ustalarda diploma zorunluluğu aranacağının altını çizen Abdullah Baysal, diploma almak isteyen ustalar için de müfredat dahilinde eğitimler düzenleneceğini belirtti. Baysal, bu kapsamda İNDER olarak Milli Eğitim bakanlığı ile yaptıkları protokol gereğince 15 Şubat 2012 itibariyle eğitimlere başlayacaklarını belirterek, “İstanbul’da 1.500’ün üzerinde şantiye var ve her birinde 20 usta olsa 3 bin usta eder” dedi. Baysal, diplomanın eğitimin ardından sınavla verileceğini anlatarak, belgeyi alanların yurtdışındaki şantiyelerde çalışabileceğini vurguladı.
Yorumlar