2011′de 450 Bin Konut Satıldı!
2011′de ekonomideki soğutma çabaları ve kredi faizlerindeki yükselişe rağmen 450 bin konut satıldığı belirtiliyor. Yine aynı dönemde inşaat sektörü yüzde 10 büyüyerek, 1,91 milyon kişilik istihdam sayısı ile rekor kırdı
-Ekonominin lokomotif sektörlerinden gayrimenkul, 2011′de yüzde 10 büyüyerek, 1,9 milyon kişilik istihdam sayısı ile rekor kırdı. Konut fiyatları ve kiralarında ise enflasyona paralel olarak “sınırlı artış” kaydedildi. 2011 sonunda, 570-580 bin adet yapı ruhsatının verildiği, 450 bin adetlik konut satışının yapıldığı tahmin ediliyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nden (GYODER) edinilen bilgiye göre, 2012′de inşaat-gayrimenkul sektöründe yüzde 5-6 oranında ılımlı büyüme, konut yapı ruhsatlarında ise yüzde 5-10 arasında bir artış öngörülüyor. GYODER Başkanı Işık Gökkaya daha önceki açıklamalarında, Türkiye’de 2011 yılında ekonomideki soğutma çabalarına, konut kredileri genişlemesinin kontrollü hedefine ve konut kredileri faizlerindeki yükselişe rağmen yeni konut projelerinin iştahını koruduğunu, konut satışlarının sürdüğünü, yeni markalı konutların arzının hızlandığını söylemişti.
Gökkaya, yeni konut başlangıçlarının sürdüğünü, alışveriş merkezi ve ofis alt pazarlarında büyümenin hızlandığını kaydederek, 2012 yılında beklenen konut talebi ve yeni konut arzları çerçevesinde konut fiyatlarında artışın sınırlı kalacağı yönünde görüş belirtti ve ekledi: “Konut arzı 2012 yılında yavaşlayarak sürecek.” Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, 2012′de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yol haritasında en önemli yeri kentsel dönüşümün teşkil ettiğini, bunun son yaşanan depremlerle ivme kazandığını belirtti. Kentsel dönüşümün Türkiye’nin olmazsa olmaz gerçeği olduğuna işaret eden Yetgin, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının çıkacak olmasının Türkiye gayrimenkul sektörünü çok canlı tutacağını kaydetti. Yetgin, makroekonomik açıdan Türkiye’nin olumlu bir şekilde ayrıştığını, bundan sonra da kamu ve özel sektör yaklaşımı ile bunun aynen devam edeceğini ümit ettiğini vurguladı. Feyzullah Yetgin, şunları kaydetti: “Gayrimenkul sektöründe de özel projeler, kendini bu konuda ispat etmiş marka firmalar ve marka projeler ilgi görmeye devam edecek. Kriz dönemlerinde de bu tür projeler farklılaşıyor. 2012 ekonomide yüzde 4 büyüme beklentisi olan bir yıl. İnşaat sektöründe de yüzde 10-15 büyüme 2012 için öngörülebilir. Gayrimenkul sektörü GSMH’nın yüzde 30-40′ını oluşturan, 200′ün üzerinde alt sektörü etkileyen, istihdam yoğun bir sektör. Lokomotif bir sektör. Uzun yıllar da dönüşüm ihtiyacından dolayı lokomotif olmaya devam edecek.”
TOKİ İştiraki Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da 2011 yılını belirledikleri hedeflerin üzerinde bir satışla gerçekleştirdiklerini, 10 bin konut satışı hedeflediklerini, 12 bin konuta ulaştıklarını ve bunun 2 milyar liranın üzerinde bir değer olduğunu belirtti. 2012 yılında yeni hazırlanan “afet yasası” ve “mütekabiliyet yasası” ile bu satışların çok daha üzerine çıkmayı hedeflediklerini ifade eden Kurum, TOKİ ile yeni projeler üretmeye devam ettiklerini, 2012 yılı 2011′den daha başarılı bir yıl olarak geçecek diye ümit ettiklerini kaydetti.
Zaman
Yorumlar