Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi İyi İncelenmeli!
Ev alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken bir çok ayrıntı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de maketten yapılan satışlarda ‘Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi’ oluyor…
Tüketicileri bu sözleşmelere çok dikkat etmeleri konusunda uyaran Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Bu sözleşmelerin noterden onaylı olması gerekir. Zaten değilse, sözleşmenin bir anlamı da yok demektir. Büyük ve bilindik firmalarda bu sıkıntı yaşanmıyor ama sektörde bir çok şirket bulunuyor. Tüketicileri bümçlendirmek de emlakçılara düşüyor. İleride sorun yaşamamak için sözleşmenin içeriği iyice incelenmeli” diye konuştu.
Satış vaadi sözleşmeleriyle ilgili bilgi veren Erilkun, şunları söyledi: “Bugün pek çok inşaat firmasının yapmakta olduğu, emlak sektöründe maketten satış olarak da adlandırılan proje satışlarında inşaat firması ile müşteri arasında firmanın tip satış sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmelere hukuki adıyla Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri deniyor. Bir başka ifadeyle, inşaatı henüz tamamlanmamış, kat irtifakı kurulmamış bir projedeki bağımsız bölümlerin (daire ve dükkanların) inşaat tamamlandığında tapusunun ilgili kişiye vereceğinin taahhüdüdür. Elbetteki böylesine önemli bir sözleşmede tüketiciler çok dikkatli olmalı. Eğer iyi incelenmezse sürprizlerle karşılaşabiliyor.”
Emlakçılar bilinçlendirmeli
“Sözleşmenin noter kanalıyla yapılmadığı durumlarda müşteri öncelikle “Tüketici Mahkemeleri’ne başvuruyor. Ancak Tüketici Mahkemeleri’nin ilk öncelikle baktığı husus elbetteki sözleşmenin şekil şartıdır. Noterlik Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümleri gereğince satış vaadi sözleşmelerinin noterden yapılması esası arandığı için Tüketici Mahkemeleri bu tarz durumlarda, ‘sözleşmenin zaten usule uygun olmaması’ gerekçesiyle dosyayı incelemeyi reddediyor. Yargıtaya müracaat edildiğinde zaman zaman müşteriyi koruyan istisnai kararlara rastlansa da genel sonuç davanın reddine yönelik oluyor. Bu yüzden bu konu ile ilgili tüketiciler öncesinde bilgi almalı. Zaten sektördeki güvenilir kuruluşlarda böyle sıkıntılar asla yaşanmıyor.”
Tüketicilerin sözleşmelerin noter onaylı olup olmadığına muhakkak bakması gerektiğini yineleyen Erilkun, şöyle devam etti: “Emlakçılar ise bu konuda müşteriyi yeterince bilinçlendirmiyor. Çünkü Türkiye’de emlakçılann pek çoğu bu bilgiye bile sahip değil. Bu konuda tüketicilerin bilinçli olmaması çok normal ama emlakçılar muhakkak bu konularda eğitim alıp, konulara hakim olup, tüketicilere de gerekli bilgiyi vermesi gerekiyor.”
HÜRRİYET
Yorumlar