Fikirtepe ve çevresini yeni bir çehreye kavuşturacak olan “1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı”, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildiğini geçen haftaki haberimizde duyurmuştuk. Peki bu plan neleri öngörüyor, Fikirtepe nasıl bir değişime uğrayacak?
Merak edilen soruları Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt'a yönelttik. Planın henüz kendilerine ulaşmadığını belirten Özyurt da İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun konuya ilişkin raporu ışığında sorularımızı yanıtladı.
1-Plan hangi bölgeleri kapsıyor?
Fikirtepe'nin tamamına yakınını, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin de bir kısmını oluşturan yaklaşık 130 hektarlık bir alan. 2003 rakamlarına göre bu bölgede 6 bin civarında yapı bulunuyor.
2-Kime, ne kadar yapılaşma hakkı veriliyor?
Planda emsaller, etaplar halinde belirlenmiş. Konut alanlarında şöyle::
200 metrekareye kadar olan parsellerde emsal 1.10, yükseklik 2 kat.
201 ile 600 metrekare arasında emsal 1.65, yükseklik 4 kat
601 metrekareden yüksek yerlerde yükseklik serbest.
1201 ile 2500 metrekare arası olan parsellerde emsal 2.58
2501 ile 4000 metrekare arası olan parsellerde emsal 2.79
4001 metrekareden büyük parsellerde 3.10 (yüzde 10'u park, okul, dini tesis, sağlık tesisi vb. gibi donatı alanı olması için kamuya terk edilecek)
Kadastral adalar biraraya geldiği zaman emsal 3.72'ye yükseliyor. İmar adası oluştuğu zaman da emsal 4.14 oluyor. Bu birleşme olunca alanın yüzde 20'si kamuya terk ediliyor.
Diğer bir grup da ticaret+hizmet veya ticaret+ hizmet+konut alanları. Bunlara yönelik rakamlar da şöyle:
601 ile 1200 metrekare arası parsellerde emsal 2.38, yükseklik serbest.
1201 ile 2500 metrekare arası parsellerde emsal 2.48, yükseklik serbest.
2501 ile 4000 metrekare arası parsellerde emsal 2.69, yükseklik serbest.
4001 metrekareden büyük olan parsellerde emsal 3.10 (yüzde 10 yeşil alan terki)
Bu grupta da yine kadastral ada olarak biraraya gelen parsellerde emsal 3.72 (yüzde 20 kamuya terk). İmar adası olunca da emsal 4.14'ye çıkıyor. (yüzde 20 kamuya terk)
Bu plan ile hiçbir parselin tamamı donatı alanına gitmiyor, mutlaka yapılaşma hakkı veriliyor. Yani kimse mağdur olmayacak, hak kaybı yaşanmayacak. Burada önemli olan halkın birlikte hareket etmesi. Çünkü ne kadar çok parsel birleşirse emsal de o kadar artacak.
3-Emsaller neden Kadıköy geneline oranla yüksek tutuldu?
Kadıköy'de ayrık nizam yapıların hiçbirinde bu kadar yüksek emsal yok. Ortalama 2.07'dir.
Çünkü Fikirtepe'de dönüşümün sağlanabilmesi için mutlaka sıradışı birşeyler vermek gerekiyordu. Yoksa buradaki insanları özendiremezsiniz. Dönüşüm için fazla emsal gerekiyordu ki Büyükşehir Meclisi bunu verdi.
4-Hangi kurum hazırladı planı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırladı ama Kadıköy Belediyesi'nin de emeği büyük.
5-Planda kamu binalarının durumu nasıl görünüyor?
Zaten o bölgenin yakınında hastane olarak Göztepe SSK var. Planda okullar korunuyor.
Kamuya terklerden oluşan alanlara da okul, yeşil alan yapılabilecek.
6-Cadde ve sokaklar değişecek mi?
Mevcut yolların hepsi kullanılmayacak. Planda yer alan yolların hepsi genişleyecek, dar yol olmayacak. Kalkan yolların alanları da yeşil alan olarak oradaki insanlara hizmet edecek.
7-Fikirtepe'nin görünüşü nasıl olacak?
Planda emsali yüksek olan bir yapılaşma var. O doğrultuda düşeyde yükselecek bir yer. Nüfus artacak.
8-Bölgede mülk sahibi olan herkes plana katılmak zorunda mı?
Hayır, herkes katılmak zorunda değil. Tamamen isteğe bağlı, kimseye zorlama yok.
9-İstanbul'da kentsel dönüşümün olumsuz örneklerini görüyoruz. Sulukule'deki gibi insanlar evlerinden sürgün ediliyor. Fikirtepe'de de aynısı olacak mı?
Hayır. Onların mülkiyet dokuları farklı. Burası tamamen şahıs parselleri. Bu planla kimsenin kimseyi bir yere gönderme ihtimali yok.
10- Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Plan bize gelecek askıya çıkacak. 1 ay askıda duracak. İtirazlar yapılırsa değerlendirmeler yapılacak. Sanırım en erken 3 ay sonra da uygulamaya geçilebilecek. Fikirtepeli vatandaşlarımız şimdilik planın askıdan inerek yürürlüğe girmesini beklesinler. Zaten muhtarlarla bu konuya ilişkin aydınlatıcı toplantılar yapıyoruz. Muhtarlar da plana sahip çıksınlar ve takipçisi olsunlar.
Yorumlar