Esenyurt Ek İmar Avantajı Kullanmadan Dönüşüyor!
Ek imar avantajı kullanmadan kentsel dönüşümde önemli bir adım atan Esenyurt İstanbul’un modern bir yapıya kavuşmasında örnek bir başarı hikyesi ortaya koyuyor
Esenyurt’ta gelecek bir yıl içinde 15 bin yeni konutun tamamlanıp oturulur hale geleceği, fiyat avantajı, kolay ulaşım imknı ve her türlü ihtiyaca cevap veren modern yaşam tarzıyla ilçenin kentsel dönüşümde Türkiye’ye model olacağı vurgulanıyor.
Düzensiz yapılaşmanın yaygın olduğu deprem kuşağındaki Türkiye’de bina stokunun “büyük oranda kötü” olması sanayi ve kentsel dönüşümü zorunlu kılıyor. Ev sahibi olma ve yatırımda önemli bir yere gelen İstanbul Esenyurt dönüşümde tüm imkanlarını zorlayarak örnek bir ilçe olarak öne çıkıyor.
Esenyurt’ta 6 yıl önce başlatılan kentsel değişim ve dönüşüm yüzde 65 oranında tamamlandı. Dönüşüm projesi İstanbul’un özellikle deprem riski yüksek bölgelerinde başlatılmasına karşılık, Esenyurt’ta farklı bir durum arzetti. Esenyurt kötü yapılaşmayı üzerinden en çabuk atma çabasında bir bölge olurken deprem riskiyle yaşayan İstanbul ilçelerine de yol gösterici bir projeksiyon çizdi.
Kanuni mevzuata rağmen fedakrlık örneğinin yaşandığı bölgede halk – müteahhit – belediyeler arasındaki koordinasyon kentsel dönüşümün başarılmasında en büyük etken oldu.
Vatandaş memnun
Yapılan araştırmalarda, özellikle Esenyurt kentsel dönüşümünde alt gelir grubuna yönelik yapılan çalışmaların sağlıklı bir çözüme ulaştığı gözleniyor. Uygun fiyatlarla konut sahibi olmanın yanı sıra söz konusu değişimde depreme dayanıklı konut projeleri ile birlikte eğitim ve sağlık, yeşil alan, otopark, sığınak gibi elde edilen imknlar da halkı memnun ediyor. Vatandaş kendilerini üzecek, kentsel dönüşüme sekte vuracak, zamanı uzatacak uygulamaların ülkeye ve İstanbul’a yapılabilecek en büyük kötülük olacağım söylemekten geri durmuyor.
Depreme hazır bir ilçe
Araştırmalarda mevcut okulların yenilendiği veya depreme dayanıklı hale getirildiği gözleniyor. Esenyurt’ta statlarda depreme hazırlık olarak depolama ve toplanma alanlarının oluşturulduğu, ayrıca kapalı pazar alanlarının her birinde deprem sonrasında yararlanılacak lojistik merkezleri, sağlık ve ihtiyaç duyulan hizmetlerin verileceği alanların dahi belirlendiği, her biri 100 dönüm büyüklüğündeki dört parkta çadır kurulabilecek alanların tesis edildiği gözlerden kaçmıyor.
Şu ana kadar Büyükşehir ve ilçe belediyesi ile birlikte Esenyurt’un altyapısı yenilendi. Yol, su, elektrik ve diğer altyapı çalışmalarının çoğu tamamlandı. İlçeye 2 adet devlet hastanesi ve 16 adet sağlık ocağı kazandırıldı. Metro, metrobüs, otoyol gibi çalışmaların devam ettiği ilçede bölgede geride kalan gecekonduların da imara uygun bir şekilde kentsel dönüşüme dahil edilme çalışmalarından sonra Esenyurt’un kentsel dönüşümde simge olmaya aday “yıldız, ilçe” olarak öne çıkacağına kesin gözle bakılıyor.
Sedat Yılmaz/Sözcü
Yorumlar