Hasarlı Binaların Suyu Yeniden Kesilecek!
Sakarya’da orta hasarlı binaların sularının kesilmesiyle ilgili uygulamada başa dönüldü. Mahkeme, belediyenin itirazı üzerine daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı
Orta hasarlı binaların suyu ikinci kez kesilecek. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ortak karar alarak can güvenliği açısından orta hasarlı binalarda oturanların tahliye edilmesini sağlamak için sularının kesilmesi kararı almıştı. Karar doğrultusunda da Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), hasarlı konutların suyunu kesmeye başlamıştı. İkinci aşamada ise bu konutlar yıkılacaktı. Ancak bina sakinlerinin başvurusu üzerine Sakarya 1. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve 29 abonenin kesilen suyu yeniden açılmıştı. Adapazarı Belediyesi, yürütmenin durdurulması kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Sakarya 1. İdare Mahkemesi, bu kez belediyeyi haklı buldu ve yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Yeni karar doğrultusunda söz konusu binaların suları yeniden kesilecek.
SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Naci İris, 1999 depreminden bu yana orta hasarlı durumu devam eden 345 bina olduğunu söyledi. Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak adına Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın SASKİ’ye hasarlı binaların suyunun kesilmesi yönünde talimat verdiğini hatırlatan İris, “Bu talimat 5 Aralık itibarıyla uygulanmaya başlandı. 345 binanın suyu kesildi. Ancak bazı vatandaşlarımız mahkemeye itiraz etti. Orta hasarlı 29 bina sahibi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu binalara yeniden su verilmeye başlandı. Ancak Adapazarı Belediyesi, karara itiraz etti. Mahkeme de yürütmenin durdurulması kararının reddine karar verdi. Bu karar sonrasında belediye bize yazı göndererek açılan suların yeniden kesilmesini istedi.” şeklinde konuştu. Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, elektrik ve suyu kesilen hasarlı binaların yıkılması için her bina için belediyelerin encümenden yıkım kararı alacaklarını söylemişti. Saçan, “Yıkım kararının tebliğden sonra bir süre verecekler. Bu süre içinde binasının sağlam olduğunu yargıya başvurabilecekler.” ifadelerini kullanmıştı.
Bu arada, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından düzenlenen Uluslararası Deprem ve Sürdürülebilir Malzeme Çalıştayı’na katılan Glamorgan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abid Abu-Tair ve Prof. Dr. John Kinuthia, Adapazarı’ndaki orta hasarlı binaları inceledi. Kinuthia, yapılan deneyler sonucunda betonun mukavemeti gerekli olan standardı sağladığını belirterek, binanın yapı güçlendirme yapılarak kullanılabileceğini ifade etti. Abu-Tair ise, “Zeminde sıvılaşma belirtileri var. Sıvılaşmaya bağlı olarak yapı oturması meydana gelmiş. Zemin deneyleri ile ayrıntılı bir sonuca ulaşılabilir.” diye konuştu.
Zama
Yorumlar