Değişen Kat Mülkiyeti Kanunu ve Kentsel Dönüşüm

Deprem Gerçeği -27- Değişen Kat Mülkiyeti Kanunu ve Kentsel Dönüşüm

Mustafa DEMİR
15 Mayıs 2012, 11:03
Kasım 2007’de çıkan 634 değişik 5711 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 2 yenilik getirmiş ancak yinede yeterli olamamıştır.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu: Bir parsel üzerindeki apartman yaşantısını düzenlemekte olup, değişik 5711 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ise, ayrı parsellerde olan, ortak bir plan içinde, kısaca site yaşamını düzenleyen bir kanundur.
Bugün yaygın olan sitelerin ortak bir resmi yönetim planı artık olabilmekte ve tapuya tescil edilmektedir. İlk defa bu Kanun gereği Toplu Yapı Yönetimi kurmak isteyenler 5711 sayılı kanunda 4/5’inin imzası aranırken, daha sonra 23.06.2009’da çıkan 5912 sayılı kanuna ilk geçiş, değişiklik veya yeni kurulum için, Kat Maliklerinin yarısından bir fazlası ile yapılacak genel kurullarında alınan kararlar, yeni yapılacak Yönetim Planı veya değiştirilecek yönetim planını tapuya tescil ettirebileceklerdir.
Başka bir yenilikte 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda çatı, bodrum (sığınak, kömürlük), bahçe gibi apartmana ait ortak yerler, sayılırken 5711’de birde statik ortak ilave elemanlar hususu ortaya çıktı, yani binanın kolonları, kirişleri, duvarları, cephesi, balkonlar artık ortak alanlardan sayıldı. Burada genellikle yanlış anlaşılan balkonlar hususu, mülkiyet olarak daire sahibine ait, yani ortak değil, ancak statik olarak ortak alandır. Kişi açık balkonunu bir imalatla kapatamaz, dairesi içindeki duvarları yıkıp oda birleştirmeleri yapamaz, konularını yeni kanun düzenlemektedir.
Kentsel dönüşüm ise İstanbul’un bir zaruri ihtiyacı olup, şu andaki kanun ve genelgelere göre uygulaması hala zordur.
Mecliste bekleyen kanun tasarısı kanunlaşırsa, bir takım kolaylıklar getireceğini umuyoruz. Örneğin; güçlendirilmesi gereken bir bina veya yıkılıp yeniden yapılması gereken bir durumda, salt çoğunluk (yarıdan bir fazla) aranacak, kabul etmeyen diğer hissedarların hissesi kamulaştırılacak, böylece Kentsel dönüşümün önü açılacak, sağlam ve yeni yapılaşmaya kolaylıkla geçilecektir.
Kentsel dönüşümde teşvik olsun diye arsa birleşmelerinde m2 alanlarına göre bir İmar artışı da söz konusu olabilecek, yeni yerleşim şekli birleşen arsanın %40’ına oturup, yükseklik serbest olması şeklindedir (ancak İBB’nin, İstanbul silueti açısından max. yükseklik şartı içinde kalmak kaydıyla). İstanbul’da Allah korusun bir deprem olmasın, nice dayanıksız binalar var, onca insan hayatına mal olabilir.
Bu kanun biran önce çıkarsa, hiç vakit kaybetmeden dönüşüm başlayabilecektir.
Çok sorulan sorulardan hareketle; mevcut binamızın sağlamlığını nasıl, kime ölçtürelim diye sorulmakta; bu husus 1999’dan sonra PM (proje müşaviri) denilen özel, tüzel yetkili kişilere verilmişti, daha sonra Yapı Denetim firmalarına verildi. Şimdi ise hepsi yetkisiz olup, sadece Üniversitelere verildi. Ancak onlarında fiyatları çok yükseğe mal oluyor. yine İBB’nin BİMTAŞ bu analizi yapıyor.
Meclisteki kanun çıkmasına kadar beklemek gerekir, hem kimler yetkili ve maliyetlerini de belirleyecek ondan sonra harekete geçmek uygun olacaktır.
Depremsiz günler dileğimle..
Mustafa DEMİR
İnşaat Mühendisi

Yorumlar

Popüler Yayınlar