Kentsel Dönüşümde Son Durum Notları
Kentsel Dönüşümde Son Durum Notları
2012-04-25 15:45:00
Ancak konunun tarafları ve uzmanlar dönüşümün imar artışına bağlı kalınarak yapılmasının sakıncalı olduğunu belirterek bu konuda il ve ilçe bazında master planlarının beklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Çuhcu, sağlıklı bir dönüşüm için düzenli bir planlamanın şart olduğunu dile getirirken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, master planı hazırlanmadan parsel ve ada bazında yapılacak dönüşümün ilerde telafisi imkansız riskler taşıyacağına dikkat çekti.
Uzmanlar ve konunun taraflarının telafisi imkansız olarak gördüğü riskler okul, ibadet, park ve altyapı ile ilgili alanların hesaba katılmaması olarak sıralandı. Çünkü bu tür yerlerde belli aralıklarda okullar, parklar ve ibadet yerlerinin yapılacağı bilinmekle birlikte master planı henüz olmadığı için hangi bölgede ne yapılacağı kesinlik kazanmış değil. Bu durumda yapılan anlaşmalar master planı açıklandığında bir anda hayal kırıklıklarına neden olabilir.
Uzmanlar ve konunun tarafları imar artışına yönelik beklentinin süreci zora sokacağı konusunda da hemfikir. İstanbul’da belli yerlerde dönüşümün gerektirdiği ölçülerde imar artışı olacağını dile getiren Karaoğlu, bazı yerlerde imar azalışlarının yapılacağı sinyalini de verdi.
Kentsel dönüşümde master planının çıkmasını beklemek gerektiğini belirten uzmanlar bölge ve ilçe ismi vermeksizin yüklenici firmaları ve hak sahiplerini uyardı. İstanbul’un cazip merkezlerinde müteahhitlerin vatandaşlara 130 metrekare daire için 150 metrekare verme vaadinde bulunduğunu kaydeden Karaoğlu, “Bunlar bu dönüşüm sürecini tıkayacak en önemli tuzaklar. Bu tuzaklara düşülmemeli. Mutlaka dönüşüm master planının hazırlanmasını beklemek gerekiyor. Master planı hazırlanmadan parsel ve ada bazında yapılacak dönüşüm ilerde telafisi imkansız riskler taşıyacak”dedi.
Kimsenin rant peşinde koşarak süreci tıkamaya hakkı olmadığının da altını çizen Karaoğlu, “İstanbul’da 3 milyon 600 bin konut var. Bunun 2 milyonu riskli ve dönüşmesi gereken bina stoku. Yüzde 100 imar artışı verilerek bu konutları dönüştürecek olursak, 2 milyon konut yapmamız lazım. Mevcut 2 milyon riskli konut sayısını ikiye katlayarak 4 milyon konut yaparsak, 2 milyon konutu kime satacağız. Sektör için en büyük tehlike bu” şeklinde konuştu.
Master planı çıkmadan yapılan anlaşmaların hata olduğu konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un da uyarıları bulunuyor. Bakan Bayraktar, geniş park ve bahçeler planladıklarını her fırsatta hatırlatırken, Murat Kurum yapılan anlaşmalarda yüklenici firmaların altyapıyı hesaba katmadıklarını söyledi.
Kaynak: timeturk.com
Yorumlar