Dönüştürene yıkım ücretsiz !

Dönüştürene yıkım ücretsiz !

Erdoğan’ın kentsel dönüşüm açıklamalarına yıkım firmalarından yanıt geldi: Sadece geri dönüşüm malzemeleri karşılığında işe talibiz.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı “Bedeli ne olursa olsun şehirlerimizi sağlam ve güvenilir binalarla donatacağız” açıklaması Türkiye’deki inşaat ve yıkım firmalarını harekete geçirdi. Bina yıkımları gerçekleştiren firmalar, devletten hiçbir bedel almadan sadece çıkacak geri dönüşüm malzemeleri karşılığında bu işe talip olurken, inşaat firmaları ise yine devlete hiçbir bedel ödettirmeden bu dönüşümün gerçekleşebileceğini anlatan raporlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmeye hazırlanıyor. Türkiye’de 18 milyon adet yapı stoku bulunuyor. Bu yapı stokunun yüzde 67’si kaçak, yüzde 55’i 20 yaş üzeri, yüzde 45’i ise ömrünü tamamlamış durumda.
Atık bedeline işe talibiz
Avrupa standartlarında yıkım gerçekleştiren MTKA, şimdiden bu işin koordinasyonuna talip. Türkiye’de bulunan 18 milyon binadan yüzde 45’inin hasarlı olduğunu ve bunun 8 milyon konuta denk geldiğini belirten uluslararası ortaklı MTKA yıkım firmasının ortağı Mehmet Ali Bulut, “8 milyon konut ise ortalama 1 milyon bina eder. Türkiye’de bu işi yapacak 40’a yakın firma var. Firma olarak sadece 1 milyon binadan çıkacak geri dönüşüm malzemelerinin bedeline bu işi yapmaya hazırız.
Yıkılan binalardan çıkacak atık malzemeleri değer olarak geri dönüştüren tek firma olduklarını kaydeden Bulut, şunları söyledi: “Binanın molozları hariç diğer tüm malzemeler nakde dönüştürülebiliyor. 1 milyon binadan çıkacak geri dönüşüm malzemeleri bu yıkımların maliyetini karşılar. Böylelikle devletin kasasından beş kuruş bile çıkmayacak. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la görüşüp bir heyet oluşturulmasına destek vereceğiz.”
İnşaatçılar göreve hazır
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, 1 milyon binanın devletin cebinden beş kuruş para çıkmadan yenileneceğini söyledi. Sektör olarak bu konuda bir rapor hazırlayacaklarını ve burada neler yapılması gerektiğini Bakan Erdoğan Bayraktar’la paylaşacaklarını belirten Durbakayım, “Zaten 5 yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Raporda özellikle kat malikleri ile ilgili yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini başarılı örneklerle anlatacağız. Bayraktar aramızdan gelen bir kişi. Başbakan’ın da konuya değinmesi elimizi güçlendirdi” dedi.
Durbakayım, sürecin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı: İnşaat firmaları kat karşılığı arsa olarak hasarlı binaları yeniden yapabilir. Bunun için bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Şu andaki kanuna göre yenilenmesi gereken binada bir kat malikinin bile karşı çıkması durumunda bu yapılamıyor. Oysa düzenlemeyle binada oturanların yüzde 65’inin bu işe olur demesi ve geri kalan yüzde 35 kişiye rayiç bedelden paraları ödenmek suretiyle dönüşüm başlayabilir. Kaçak yapılarda da devletin yapacağı kamulaştırma bedelleri yerine ihaleye çıkarılarak bu arsalar inşaat firmaları tarafından satın alınabilir. İnşaat firmaları buna hazır. Zaten bizim ihtiyacımız olan arsa.”
İstanbul’da 2 milyon konut yenilenmeli
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye genelinde bina stokunun yüzde 40-45 oranında yenilenmesi gerektiğini söylerken, İstanbul’da ise 3,5 milyon konut stokunun yüzde 50’sinin kaçak olduğunu söyledi. Gökkaya, “İstanbul’da 2 milyon konutun yenilenmesi gerek. Bunun için değişik finansman modelleri oluşturulabilir. İmar haklarının menkulleştirilmesinin sağlanabileceği gibi yabancı fonlarla ilgili tahviller de olabilir” dedi.
Dönüşüm seferberliği başlatılmalı
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması gerektiğine dikkat çekerek, “İmar Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu da bu minvalde yeniden düzenlenmelidir. Özellikle bu iki kanunda yapılacak düzenleme ile mevcut yapılar üzerindeki haklar müktesep hak kabul edilmelidir” diye konuştu.
Yüzde 50 konut yıkılmalı
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, “Türkiye’de 18-19 milyon konut var, bunların yüzde 70’ideprem yönünden güvenli değil. Binaların asgari yüzde 50’sini yıkıp yeniden yapmalıyız. Bu da 9 milyon konut demek. Gerekirse kaynak kendi içinde yaratılır. Üçte iki ile Anayasa’yı değiştiriyoruz ama bir kat mülkiyeti yasasını değiştiremiyoruz” dedi.
2 milyon gecekondunun yıkım maliyeti 60 milyar dolar
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı yeni planla Türkiye’nin yeniden inşa edilmesi düşünülüyor. Projeler kapsamında, yaklaşık 2 milyon gecekondunun yıkılması öngörülüyor. Yaklaşık maliyetinin 60 milyar dolar olacağı tahmin edilen kentsel dönüşüm projeleri ile 9 şiddetinde depreme dayanıklı konutlar yapılacak. Dönüşüm projelerinde Ankara, İstanbul ve İzmir’e öncelik verilecek. Projelerde, Ankara ile havaalanı arasındaki 10 bin 500 gecekondunun yıkılarak yeni konutların yapılmasını öngören Kuzey Ankara Girişi Projesi örnek alınacak.
Radikal

Yorumlar

Popüler Yayınlar