Gıda ihracatına 2B engeli


Gıda ihracatına 2B engeli

Orman arazisi olarak görünen E-6 karayolu üzerinde yer alan toptancı sitelerindeki gıda firmalarının, iskânları olmadığı için lisans verilmemesi yüzünden Avrupa ülkelerine ihracatlarının tamamen durduğu bildirildi.

  • YILMAZ YILDIZ / İSTANBUL
    Rusya'nın yaş meyve ve sebze ihracatçılarına çıkardığı sertifika engelinin bir benzeri de Avrupa Birliği ülkelerine yapılan gıda ihracatında ortaya çıktı. Avrupa ülkelerine ürün satan gıda firmaları, lisans şartı nedeniyle son 4-5 aydır ihracat yapamaz hale gelirken, bu engelin AB'nin keyfi uygulamalarından değil, gıda firmalarının çoğunun orman vasfını yitirmiş araziler üzerinde kurulu olmasından kaynaklandığı belirtildi.
    Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Mega Center da dahil olmak üzere E-6 karayolu üzerindeki onlarca toptancı sitesinde faaliyet gösteren gıda firmalarının, Gebze'den Silivri'ye kadar uzanan bu siteler orman arazisi üzerinde göründüğü için lisans alamadığı kaydedildi. E-6 üzerindeki bu işyerlerine iskan verilmediği için Tarım Bakanlığı'ndan da üretim için lisans verilmiyor.
    Lisanslı firmalara komisyon vererek ihracat yapıyorlar
    Mega Center Gıda Toptancıları Sitesi'nde faaliyette bulunan Erbaş Gıda'nın sahibi M. Adil Erbaş, kendilerinin yaşadığı sorunun sadece Mega Center'la sınırlı olmadığını, iskân sorunu olan tüm gıdacıları kapsadığını söyledi. Tarım Bakanlığı'nın, üretim izni anlamına gelen bu lisansı, iskanı olmayan, kaçak olarak görünen tesislere vermediğini belirten Erbaş, "İstanbul'un birçok bölgesi hâlâ iskansız, hâlâ tapusuz. İnşaatı tamamlanmamış tesislere de iskan verilmiyor ama bu durumun 2 B yasasıyla da ilgisi var. Örneğin Mega Center yeşil saha olarak görünüyor. Bu yüzden lisans alamayan firmaların Avrupa ülkelerine ihracatı tamamen durdu" dedi.
    Sorunun yaklaşık 5-6 aydır yaşandığını dile getiren Erbaş, konuyu İstanbul Ticaret Odası'nda gündeme getirdiklerini ve lisans için bir geçiş süresi tanınmasını talep ettiklerini kayedetti. Erbaş, şöyle konuştu: "Lisans alamayan firmaların çoğunluğu KOBİ niteliğinde. Aldıkları makinalar kapalı, çalışanları işsiz kaldı. Gıda şirketleri tamamen mağdur olmamak için lisansı olan firmalarla Noter'de anlaşma yaparak, onların adıyla ihracat yapmaya çalışıyor. Bu geçici bir çözüm ama herkes de yapamıyor. Lisanslı olanlar ise buradan da ekstra bir kazanç sağlıyor."
    Bürokrasi işi ağırdan alıyor
    MÜSİAD Gıda Sektör Kurulu Başkanı Yunus Aksu da gıda ihracatında ciddi problemlerle karşı karşıya olduklarını söyledi. Sorunun ciddi boyutlara ulaşmasına rağmen, yetkililerin üzerine düşeni yerine getirmemesinden yakınan Aksu, iskân ve lisans sorunu dışında gıda firmalarının birçok engelle karşılaştıklarını öne sürerek, "İhracat yapılan ülkelerin taleplerinin üzerinde kriterler aranmakta. İhracat yapan firmaların yaşadıkları sorunları çözmede sorumlu bürokratlar çok geç davranıyor. Sektörü temsil etmek durumunda olan İhracatçılar Birliği ise hiçbir katkıda bulunmuyor" diye konuştu.
    Eminönü'ndeki firmalar bu yüzden taşınmıyor
    İstanbul'daki tarihi yarımadanın turizme kazandırılması için geliştirilen iş yerlerinden arındırma projesinin de bu tür sorunları nedeniyle hayata geçirilemediği ifade edildi. Tarihi yarımadada bulunan Eminönü, Beyazıt, Kapalıçarşı, Tahtakale'deki gıda firmaları taşınmaya sıcak bakmadıkları kaydediliyor. Çünkü, 2B Yasası'nın çıkmaması durumunda, proje çerçevesinde 2006 yılına kadar sözkonusu yerlerden bu sitelere yeni taşınacaklar da iskan ve lisans problemiyle karşı karşıya kalacak. 
  • Yorumlar

    Popüler Yayınlar