Kapıcıların kıdem tazminatının hesaplanmasına yönelik birkaç uyarı..!!!

Kapıcısı Olan Binalara Önemli Duyuru
Kapıcıların kıdem  tazminatının hesaplanmasına yönelik birkaç uyarı..!!!
 - Kıdem Tazminatı Hesaplarken Bunlara Dikkat ediyor  musunuz ???
 ·          Kapıcı dairesinin aylık emsal kira bedeli
·          Kullandığı elektrik, su, doğalgaz

KIDEM TAZMİNATI
   Kapıcının işine  haklı bir neden olmaksızın son verdiğinizde, askere gittiğinde, öldüğünde,  emekli olduğunda veya kapıcı kadın ise evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde  işten ayrıldığında, kat malikleri olarak "KIDEM  TAZMİNATI" ödemeniz gerekiyor.

 *** Bir örnekle anlatmak gerekirse;
      Kapıcınız 15  yıldır binanızda çalışıyor, oturduğu daireye kira ödemiyor, elektrik, su, yakıt  giderlerini de bina karşılıyor. Kapıcınızın aylık brüt ücreti 760-TL, Bedava  oturduğu kapıcı dairesinin aylık emsal kirası 300-TL ve binanın karşıladığı  aylık elektrik, su ve yakıt giderleri de ortalama 300-TL olsun.
 Bu durumda  Kat  malikleri olarak kapıcınızın görevine haklı bir sebep olmadan son vermek  isterseniz ya da yukarıda belirtilen durumlardan dolayı bina görevlinizin işine  son verilirse;
 760TL(Brüt Maaş) +300TL(Aylık Emsal Kira Bedeli)+300TL(  Ortalama elektrik, su, yakıt)
=
1360TL
 Burada hesaplanan 1360 TL kıdem tazminatı hesaplanırken,  kapıcının aldığı aylık ücret gibi değerlendirilir ve örneğimizden devam edecek  olursak;
 15 yıl çalışan kapıcı için kıdem tazminatı15 X 1360 TL=20.400 TLhesaplanır.
 - Kapıcılara yapılan ödemeler damga vergisine de tabi  olmadığı için bu tutar, herhangi bir kesintiye uğramadan ödenir.
 *** Ayrıca belirtmek  de fayda var, kapıcılara görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.  Konut verilir kira alınmazsa kıdem tazminatı açısından oturduğu dairenin emsal  kira tutarı, ücret gibi değerlendiriliyor.

SON OLARAK ;  Konut  Kapıcıları Yönetmeliğinin  13. maddesi  uyarınca,kapıcının su, elektrik, ısınma  ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile  belirleniyor.Sözleşme uyarınca, bu giderleri kapıcı ödüyorsa, söz konusu  giderler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar