Evini satan yüzde kaç vergi ödeyecek?
Evini satan yüzde kaç vergi
ödeyecek?
Yeni Gelir Vergisi Yasası 10 yıl içinde aldığı
evi satanlara vergiyi artırınca emlak piyasası da durumu değerlendirdi
Mevcut yasada 5 yıl olan ev alım satımında verginin sıfırlanması için limitin 10 yıla çıkarılma düzenlemesine inşaat sektöründen olumlu tepki geldi. Yeni Gelir Vergisi Yasası için yapılan ve yatırım için ev alanların hevesini kıracak hazırlık, markalı konut yapan şirketler tarafından olumlu karşılandı. Gayrimenkul sektörü, alım yaptıktan sonra hemen satışa geçen müşteri portföyünün tercih edilmediğini vurgulayarak, “Yatırım için alan da vergisini ödesin” görüşünde birleşti. Projelerde yatırımcı oranının yüzde 20 seviyesinde olduğunu belirten sektör yetkilileri, bu yatırımcıların da yarısının konutlarını kiraya vermeyi tercih ettiğini, bu nedenle sektörün ciddi bir zarara uğramayacağını kaydettiler.
‘KDV’DE TARİH MAĞDURUYUZ’
Sektör, KDV uygulamasıyla ilgili bir diğer sorunlarını da dile getirerek, özel sektör ile TOKİ arasında fark yaratıldığı bilgisini verdi. Buna göre, yeni KDV uygulaması için TOKİ projelerinde ihale tarihi baz alınırken, özel sektör için ruhsat tarihi baz alınıyor. Ruhsat almanın 1 yıl sürdüğünü dile getiren yetkililer, “Mesela 45 ay önce yüzde 1 KDV ile hesabını yapmış, ruhsata başvurmuş ama ruhsat alamamışlar şimdi bir anda yüzde 18 KDV ile mağdur oluyor. Biz geçiş sürecindeki projelere kolaylık sağlanmasını istiyoruz” dedi.
EVDE RANT BİTTİ! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!
DEĞER ARTIŞINDA 5 SIRA ATLADIK
Uluslararası yatırımcılar arasında yapılan bir araştırmada, küresel emlak yatırımcılarının bu yıl için ticari emlak alanında tercihlerinin başında ABD kentleri gelirken, Çin’in eski çekiciliğini kaybettiği, Türkiye’nin ise değer artışında ilk beş ülke arasına girerek daha parlak bir konuma geldiği görülüyor. Yabancı Emlak Yatırımcıları Derneği’nin (AFIRE) yıllık araştırmasına göre, 2001’den bu yana ilk kez yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği 5 kentten 4’ü Amerikan kentleri oldu. Emlakta değer artışı için en iyi ortamı sağlayan ülkeler arasında ABD, oyların yüzde 55’ini alarak yine birinci oldu. İkinci Brezilya ve üçüncü İngiltere’den sonra, geçen yıl dokuzuncu olan Türkiye dördüncülüğe yükseldi. Aynı kategoride geçen yıl üçüncü olan Çin, bu yıl sıralamaya giremedi. Avrupa ülkeleri de olumlu sonuçlar alamadı. Araştırmaya katılanların yüzde 80’i, Avrupa’nın yılı resesyonda geçireceği görüşünde. Gelişmekte olan ülkeler listesinde ise geçen yıl yedinci olan Türkiye üçüncülüğe yükseldi. Brezilya geçen yıl olduğu gibi birinci, Çin ikinci oldu. Aynı sıralamada geçen yılın üçüncüsü olan Hindistan, bir basamak yükselen Meksika ile dördüncülüğü paylaştı.
2 TRİLYON $’LIK VARLIK YÖNETİYORLAR
Araştırma AFIRE’ın 200 üyesi arasında ve 2012’nin dördüncü çeyreğinde yapıldı. AFIRE üyelerinin yönettiği emlak varlıklarının toplam değeri 2 trilyon doları buluyor. Derneğin yatırımcılarının ve danışmanlarının yüzde 26’sı ABD’den.
NAZMİ DURBAKAYIM
Teknik Yapı Yön. Krl. Bşk.
MARKALI PROJENİN PRESTİJİ İÇİN İYİ OLUR
“Ben bu uygulamaya taraftarım, çünkü kazanan vergisini verecek, daireyi alıp 2-3 senede yüzde 20 kazanıyorsa vergisini verecek. Sektör açısından sıkıntı olmaz. Uzun vadede gayrimenkulün getirisi daha iyidir. Ayrıca biz alıp 1 sene sonra satanları zaten tasvip etmiyoruz, çünkü bu kadar süratli bir sirkülasyon olunca prestijli projeler zarar görüyor. Alan kişi dairesini 6 ay sonra başkasına satınca 3 kuruşa bilmediğiniz insanlar projenin maliki oluyor, projenin değeri düşüyor.”
ALTAN ELMAS
Sur Yapı Yön. Krl. Bşk.
YATIRIMCI ORANI % 20 YARISI KİRAYA VERİYOR
“Projede yatırımcı oranı değişebilir, ama yüzde 20 seviyesindedir. Bunların yarısı da kiraya verir. Yani alıp hemen satmaya niyetli olanlar yüzde 10’un içerisinde bir kısım. Elbette ki uygulama yatırım için alanların elini kesecektir, ama biz yine de destekliyoruz. Çünkü adaletli bir mantık bu. Yatırım için alıp para da kazanıyorsan vergi ödeyeceksin. Hatta KDV’den daha mantıklı, çünkü KDV evi kendi için alacakları etkiliyor, ama bu direkt yatırımcıyı, para kazananı etkiliyor.”
ATİLLA ÖZTÜRK
Astay Gayrimenkul Gen. Mdr.
SEKTÖRE UZUN VADELİ STABİLİTE KAZANDIRIR
“Mevzuatlar yolda çok değişebiliyor, öncelikle son halini görmek lazım. Basına yansıdığı şekliyle çıkarsa sektör için önemli bir etkisi olmaz. Çünkü yatırım için alan ağırlık değil, ayrıca alan da kısa sürede el değiştirmeyi çok tercih etmiyor. Hemen satmak isteyenler çok fazla değil. Bu konuda düzenleyici otoritenin kanaatine saygı duymak lazım, piyasa için de stabilite sağlayan iyi bir uygulama olabilir, çünkü sonuçta gayrimenkul uzun vadeli bir yatırım aracı.”
ALİ DUMANKAYA
Dumankaya Yön. Krl. Üy.
FİKRE KARŞI DEĞİLİM UYGULAMA ERTELENSİN
“Fikir olarak iyi düşünülmesi lazım. Bana kalırsa önce KDV’deki artış uygulamasının nelere yol açacağına iyi bakmak lazım. Bakalım nasıl karşılanıyor. Alım satımda vergi alınması projesine fikir olarak karşı değilim, ama uygulaması için daha zamana ihtiyaç var. Belki 2014 yılında gündeme gelebilir. Her şeyden önce KDV uygulamasının sonuçlarını görmekte fayda var. Piyasa nasıl tepki verecek KDV’ye, önce onu görmek ve sonuçları sindirmek lazım.”
Yorumlar