KDV konusu anlaşıldı
KDV konusu anlaşıldı
Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan, gayrimenkul sektöründe son günlerin gündemi olan yeni kdv düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Düzenlemeye göre; satışa konusu yapılacak konutun %18 kdv’ye tabii tutulması için sadece arsa bedelinin 1000 TL/M2 üzerinde olması yeterli değil. Ayrıca konutun ‘lüks’ sınıfında inşa edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca, maliye yetkilileri, Türkiye’deki konutların büyük kısmının lüks statüsünde olmadığını yeni düzenlemenin yanlış anlaşıldığını söylediler.
Peki bu lüks konut kavramı tam olarak nedir?
Açıklamaya göre; yapı malzemelerinin ithal olması, yüzme havuzu ve spor tesislerinin bulunması gerekiyor. Bu kriterlere göre; İstanbul’da yapılan markalı konut projelerinin bir çoğunun lüks tanımının içine girdiğini kesinlikle söyleyebiliriz. Hatta artık, hem açık, hem kapalı otopark yine hem açık, hem de kapalı havuz dahi Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı ve finans merkezi adayı İstanbul’daki büyük konut projelerinde neredeyse standart hale geldi.
Ancak burada şunu da eklemek lazım; 10 sene öncesine kadar lüks olarak geçen bir çok kriter bugün standart durumundadır. 10 yıl öncesine kadar projede havuz, güvenlik, sauna, otopark gibi özellikleri bulunması lüks sayılması için yeterliydi. Demek ki; günümüz şartlarına göre, lüks konutun tanımı güncellenmelidir.
Örneğin; Bebek’te yeni yapılacak bir binada milyon dolarlık bir daire lüks sınıfa girer mi?
Lüks konut tanımına farklı kriterler getirilmediği sürece; havuzu, otoparkı, güvenliği yoksa lüks sınıfa girmiyor. Ancak yeni yapılan marka konut projelerinde standart hale gelen özelliklerin arsa değeri daha düşük bir semtte uygulanması halinde o daire lüks sınıfa girecek.
Diğer bir husus ise; Bakan Şimşek 100 bin TL'lik bir ev ile 1 milyon dolarlık bir evin vergi oranının aynı olamayacağını belirtti. Ancak oran aynı olsa dahi bu oranın 100 bin TL ile 1 milyon TL’ye uygulanması neticesinde ortaya çıkacak rakamlar zaten aynı olmayacak. En basitinden doğan vergi arasında zaten 10 kat fark mevcut.
Bu arada yetkililer, 1 Ocak’tan önce alınan inşaat ruhsatları ile gerçekleştirilen projelerde veya ikinci el bir konutun satışa konu olması halinde yeni düzenlemeden muaf tutulacağını belirtti ancak, önemli olan gelişmekte olan ülke dinamiklerinin zarar görmemesidir.
Önümüzdeki süreçte, markalı konut projesi üreten müteahhit firmalar yeni kdv düzenlemesinden muaf olabilmek için, proje özelliklerinde bazı değişiklikler yapabilecekleri gibi, kentsel dönüşüm kapsamı içindeki bölgelere de yoğunlaşabileceklerdir.
Kaldı ki; merkezden uzak, yeni yerleşim noktalarında yapılan konut projelerinin satış ve pazarlamasında sorun yaşayan müteahhit firmaların, kentsel dönüşüm dahilinde olup şehir merkezinde bulunan yerlerde yapacakları projeleri çok daha hızlı pazarlayabilecekleri kanaatindeyim. Türkiye’de 800 bin konut stoğundan bahsediliyor. Unutulmaması gereken bence şudur; doğru yerde, doğru proje her zaman alıcı bulur.
Tüm bunlara rağmen, bu deneme sürecinde, ülke ekonomisinin lokomotifi durumunda olan inşaat sektörünün zarar görmesine, müteahhit firmaların küstürülmesine sebebiyet verecek bir uygulamanın kesinlikle devam ettirilmeyeceğini düşünüyorum."
Yorumlar