Kadıköy yüzde 20 imar artışı bekliyor!

Kadıköy yüzde 20 imar artışı bekliyor!

553 bin 670 kişinin yaşadığı İstanbul'un en popüler ilçelerinden biri olan Kadıköy'ün Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Kadıköy yeni planları için yüzde 20'lik imar artışı bekliyor" dedi.

26/01/13 00:02



İstanbul’da kentsel dönüşümde en hareketli bölgelerden biri olan Kadıköy’ün Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçede deprem riski taşıyan bölge ve binalar için yüzde 20 imar artışı öngören planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sunduklarını söyledi. Kadıköy'de mevcut emsalin 2.07 olduğunu söyleyen Öztürk, plan yapma yetkilerinin ellerinden alındığını, yeni planı İBB'ye sunduklarını ve 1 y içerisinde imar artışı beklediklerini söyledi. Emsali 2.50'ye çıkarmak istediklerini de sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediyesi'nden olumlu cevap almadıkları takdirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na konu hakkında başvuru yapacaklarını da belirten Öztürk, "Yüzde 20'lik imar artışını yenilenmesi zorunlu binalara vereceğiz. Bunun dışında Kadıköy sınırları içinde 2.50 emsali geçecek her şeye dava açarım" dedi.

Fazla isteyene hayır cevabı!
 
İlçede yapılacak dönüşümde emsal artışı verildiğinde bu rantı yurttaşla paylaşmak gerektiğini ifade eden Öztürk, Kadıköy'de toplamda 30 bin 500 bina bulunduğunu, 2 bin 800 binanın 1998 yılından sonra yapıldığını söyledi. Geri kalan binaların depreme karşı güvensiz olduğunu da belirten belediye başkanı, Fikirtepe ve Dumlupınar'da da kaçak yapıların olduğunu ve dönüşümün ancak yüzde 20 imar artışı ile sağlanabileceğini söyledi. Vatandaşın da bu süreçte uygulamaya destek olması gerektiğini ifade eden Öztürk, "Bunu yaparken vatandaşın da 100 metrekare evinden fedakarlık yapıp 70-80 metrekareye razı olması gerekir. Kimseye 1 daireye karşılık 2 daire vermeyeceğiz” dedi.




Kadıköy’de neler olacak?

Yel değirmeni: Kadıköy Belediyesi bu bölgede istimlâk çalışmalarına başladı. Buradaki çöküntü alanları kaldırılıp bölge daha yeşil ve nitelikli hale geliyor. Cadde ve sokaklar yenileniyor.
Hasanpaşa: Bölgede yenileme çalışmaları başladı. Binalar riskli ve sokaklar dar bu nedenle parsellerin birleştirilmesi gerekiyor. Selami Öztürk, burası çöküntü alanı ilan edildiğinde kimseye fazladan daire verilmeyeceğini ama kendi dairesini yenileyecek olanlara da bonus vereceklerini söyledi. Bu durum Kadıköy’ün tamamı için geçerli olacak. Ancak Hasanpaşa’da mülkiyeti İBB’ye ait olan eski havagazı fabrikası bölge için ciddi bir engel oluşturuyor.

Koşuyolu: Diğer bölgelere göre binaların daha düzenli olduğu bölgenin mevcut duruma uygun bir şekilde geliştirilmesi öngörülüyor.

Caferağa: Bölgedeki binaların bitişik nizam olması arkalarının ise bahçelerden oluşması dikkat çekiyor. Selami Öztürk, arkadaki bakımsız bahçelerin ortasında binalar yaparak, böylece önünde geniş bahçesi ve caddeleri olan bir binalar yaratmayı planlıyor. Bölgede mevcut binalar 5 katlı ama yeni yapılacak binaların 7-8 katlı olması öngörülüyor.

Moda: Eski bina stoğu çok fazla. Buradaki binalar 5-6 katlı ve yeni imar artışıyla birlikte 7-8 kata kadar çıkabilecek.

Bağdat Caddesi: Bağdat Caddesi de yenilenmesi gereken alanlardan biri. Buradaki emlaklar çok değerli olduğu için taban oturumunun yüzde 10 genişletilmesi ve böylece binaların yenilenmesi düşünülüyor. Bölgede daire ve dükkanı olan kişilerin maddi sıkıntısı bulunmadığı için kendileri de binalarını yenileyebiliyor. Binalar yenilenince değeri 2-3 kat artıyor.

Sahil bandı: Buradaki imar izni 3 katlı ve bu durumun değiştirilmesi planlanmıyor. Ancak bina oturum alanı yüzde 10 genişleyenbilir.

Fikirtepe: Bölgede dönüşüm adına çok büyük bir adım atıldı. Anka Yapı, Baysaş, Nuhoğlu, Teknik Yapı, Sevgili Yapı ve Emay gibi şirketler ada bazında anlaşmalar yaptı. Planlara ilişkin askılar asıldı ve son gün 11 Şubat. Burada 5 kez askıya çıkıldı. Bundan sonra yeni bir askıya çıkma durumu beklenmiyor. Fikirtepe’de 5 bin 798 bina vardı. Yıkılan kat sayısı ise 1500. Her katta 2 daire olsa ortalama 3 bin dairenin yıkıldığı söylenebilir. Ancak bölgede süreç uzadı ve hala ne olacağı tam olarak belli değil.

Kadıköy meydanı: Meydandaki otobüs ve minibüs durakları Et Balık’ın arkasına taşınacak. Haydarpaşa’dan Haldun Taner’e kadar düzenleme ve yeşil alan yapılacak. Haldun Taner ile Moda arasında ise büyükşehirin fuar alanı projesi var. Ancak Kadıköy bu fuarlar için uygun değil.

Göztepe Parkı: Göztepe Parkı’nda İBB’nin cami yapma ısrarı sürerken, Kadıköy Belediye’si caminin Bağdat Caddesi’nin trafiğini kilitleyebileceği gerekçesiyle parkın arka tarafında altında otoparkları yapılabilecek bir arsa gösterdi. İBB ise bu teklife sıcak bakıyor ama son karar henüz verilmedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar