Kadıköy’ün Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçede deprem riski taşıyan bölge ve binalar için yüzde 20 imar artışı öngören planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sunduklarını söyledi
İstanbul’da kentsel dönüşümde en hareketli bölgelerden biri olan Kadıköy’ün Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçede deprem riski taşıyan bölge ve binalar için yüzde 20 imar artışı öngören planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sunduklarını söyledi
İstanbul'da kentsel dönüşümde en hareketli bölgelerden biri olan Kadıköy'ün Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçede deprem riski taşıyan bölge ve binalar için yüzde 20 imar artışı öngören planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) sunduklarını söyledi.
Öztürk, Kadıköy'de mevcut emsalin 2.07 olduğunu ve bunu 2.50'ye çıkarmak istediklerini anlatarak, “Bizim plan yapma yetkimiz elimizden alındı. Bu yetki büyükşehirde ve ilçenin yenilenmesi için hazırladığımız planı İBB'ye sunduk. Oradan gelecek cevabı bekliyoruz. 1 ay sonra imar artışı verilecek” dedi.
Öztürk, yüzde 20 emsal artışıyla ilgili tüm Kadıköy'ü kapsayan detaylı bir çalışma hazırladıklarını anlatarak, “Eğer büyükşehirden cevap gelmezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapacağız. Bakanlığın plan yapma yetkisi bulunuyor” dedi.
Selami Öztürk, yüzde 20 imar artışının boş parseller ve sağlam binalar için geçerli olmayacağının altını çizerek, “Sadece yenilenmesi zorunlu olan binalara bu izni vereceğiz. Bunun dışında Kadıköy sınırları içinde 2.50 emsali geçecek her şeye dava açarım. Eğer bir hak verilecekse bu herkese eşit olarak verilmeli” diye konuştu.
‘1 daireye 2 tane olmaz'
İlçede yapılacak dönüşümde emsal artışı verildiğinde bu rantı yurttaşla paylaşmak gerektiğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi:
“Kadıköy'de toplamda 30 bin 500 bina bulunuyor. Bu binaların 2 bin 800'ü 1998 yılından sonra yapılan binalar. Geri kalan binalar 1998 öncesinde yapıldığı için güvenli değiller. Mesela Fikirtepe ve Dumlupınar'da kaçak yapılar var. Dönüşüm şart. Ancak bu yüzde 20 imar artışıyla sağlanabilir. Tabi bunu yaparken vatandaşın da 100 metrekare evinden fedakarlık yapıp 70-80 metrekareye razı olması gerekir. Kimseye 1 daireye karşılık 2 daire vermeyeceğiz.”
İlçede neler olacak?
Yeldeğirmeni: Bu bölgede istimlâk çalışmaları başladı. Çöküntü alanları kaldırılıp bölge daha yeşil ve nitelikli hale geliyor. Cadde ve sokaklar yenileniyor.
Hasanpaşa: Bölgede yenileme çalışmaları başladı. Binalar riskli ve sokaklar dar, bu nedenle parsellerin birleştirilmesi gerekiyor. Selami Öztürk, burası çöküntü alanı ilan edildiğinde kimseye fazladan daire verilmeyeceğini ama kendi dairesini yenileyecek olanlara da bonus vereceklerini söyledi. Bu durum Kadıköy'ün tamamı için geçerli olacak.
Koşuyolu: Diğer bölgelere göre binaların daha düzenli olduğu bölgenin mevcut duruma uygun bir şekilde geliştirilmesi öngörülüyor.
Caferağa: Bölgedeki binaların bitişik nizam olması arkalarının ise bahçelerden oluşması dikkat çekiyor. Selami Öztürk, arkadaki bakımsız bahçelerin ortasında binalar yaparak, böylece önünde geniş bahçesi ve caddeleri olan binalar yaratmayı planlıyor. Bölgede mevcut binalar 5 katlı ama yeni yapılacak binaların 7-8 katlı olması öngörülüyor.
Moda: Eski bina stoğu çok fazla. Buradaki binalar 5-6 katlı ve yeni imar artışıyla birlikte 7-8 kata kadar çıkabilecek.
Bağdat Caddesi: Buradaki emlaklar çok değerli olduğu için taban oturumunun yüzde 10 genişletilmesi ve böylece binaların yenilenmesi düşünülüyor. Bölgede daire ve dükkânı olan kişilerin maddi sıkıntısı bulunmadığı için kendileri de binalarını yenileyebiliyor. Binalar yenilenince değeri 2-3 kat artıyor.
Sahil bandı: Buradaki imar izni 3 katlı ve bu durumun değiştirilmesi planlanmıyor. Ancak bina oturum alanı yüzde 10 genişleyebilir.
Fikirtepe: Dönüşüm adına büyük adımlar atıldı. Anka Yapı, Baysaş, Nuhoğlu, Teknik Yapı, Sevgili Yapı ve Emay gibi şirketler anlaşma yaptı. Planlara ilişkin askılar asıldı ve son gün 11 Şubat. Burada 5 kez askıya çıkıldı. Bundan sonra yeni bir askıya çıkma durumu beklenmiyor. Bölgede 5 bin 798 bina vardı. Yıkılan kat sayısı ise 1500. Her katta 2 daire olsa ortalama 3 bin dairenin yıkıldığı söylenebilir. Ancak bölgede süreç uzadı ve hâlâ ne olacağı tam olarak belli değil.
Kadıköy Meydanı: Meydandaki otobüs ve minibüs durakları Et Balık'ın arkasına taşınacak. Haydarpaşa'dan Haldun Taner'e kadar düzenleme ve yeşil alan yapılacak. Haldun Taner ile Moda arasında ise büyükşehirin fuar alanı projesi var ama biz buna karşıyız.
Göztepe Parkı: Göztepe Parkı'nda İBB'nin cami yapma ısrarı sürerken, Kadıköy Belediye'si caminin Bağdat Caddesi'nin trafiğini kilitleyebileceği gerekçesiyle parkın arka tarafında altında otoparklar yapılabilecek bir arsa gösterdi. İBB ise bu teklife sıcak bakıyor ama son karar henüz verilmedi.
‘Dönüşüm yerinde olmalı'
Selami Öztürk, kentsel dönüşüm için kentin çeperlerine yeni yerler planlamanın çok da doğru olmadığına işarete ederek, “Mesela Ataşehir'de bu yaşandı. Ataşehir'e 5-10 bin konut yapıldı. Kadıköy'den Ataşehir'e taşınanlar oldu. Ama taşınanların yerine başkaları geldi. Binalar ise riskli olarak yerinde kaldı. Dönüşüm yerinde olmalı” diye konuştu.
72 çürük bina başvuru yaptı
Kadıköy'de dönüşüm için bakanlığa 72 başvuru yapıldığını belirten Öztürk, yıkılan binaların yerine yenilerinin nasıl yapılacağının şu an için net olmadığını vurgulayarak, “Bu konu ile ilgili 1 ay içinde karar verileceğini düşünüyorum. Yenilemenin başlamasıyla birlikte trafik de rahatlayacak. Çünkü araçlar yollardan kapalı otoparklara girecek” görüşünü dile getirdi.
Yavuz Karaman
Yorumlar