Parselasyon Planı Nedir ?

Parselasyon Planı Nedir ?


Sizlere parselasyon planından bahsedeceğiz. Mevzuata, uygulama imar planı ve plan notlarına uygun yapılaşmaya temel oluşturmak ve kamu hizmet ve tesis alanları da dahil tüm kullanımların, kesin parselasyon durumunu gösteren ve tapuya tescil işlemlerinde esas alınan umumi hizmet alanlarının kamu eline geçmesini de sağlamak amacı ile hazırlanan, arazi ve arsa düzenleme işlemini ve kıyı kenar çizgisini de gösteren, dağıtım cetveli ve bu cetvele ilişkin açıklama raporu ile bir bütün olarak yürürlükteki harita yapımı standartları ile tapu ve kadastro standartlarına uygun olarak, bakanlıkça düzenlenen harita muelliflik yeterlilik belgesine sahip harita kadastro mühendislerince hazırlanan plandır.

İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sora yürürlüğe girer.

Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılır. Ayrıca mutat vasıtalarla duyurulur. Kişiler bu süre içinde itiraz hakkına sahiptirler. Bu sürenin sonunda herhangi kabul edilen bir itiraz yok ise kesinleşir. Tashih edilecek planlar hakkında da bu hüküm uygulanır. Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre tanzim ve tesis ederler. Bu plan; kooperatif evleri, aile içi arazi bölüşmeleri gibi durumlarda sık olarak revize edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar