Tarımda miras yoluyla bölünmeye son

Mirasçıları yakından ilgilendiren Toprak Koruma Kanunu Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Yeni yasayla, tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek. Mirasçılar, anlaşamazsa konu mahkemeye taşınacak. Mahkeme, arazinin devredileceği mirasçı belirleyebilecek. Öncelik, köyde tarımla uğraşan kardeşte olacak.
Miras yoluyla arazilerin bölünmesini önleyecek Toprak Koruma Kanunu Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yeni yasayla, tarım arazileri bölünerek, belirlenen asgari dönümün altına düşürülemeyecek. Büyüklüğü Tarım Bakanlığı belirleyecek. Bu rakam bölgelere göre değişiklik gösterebilecek. Asgari büyüklük, mutlak tarım arazilerinde 20, meyve bahçelerinde 5, seracılık yapılan arazilerde ise 3 dönüm olacak.

Tapuyu almadan arazilerin mirasçılar arasında pay edilmesi de artık yasak olacak. Tarım arazilerinde asgari parsel büyüklüğünün altında yeni hisse oluşturulamayacak.

Miras olan arazilerin devir işleminin bir yılda tamamlanması gerekecek. Mirasçılar arazinin büyüklüğüne göre haklarını bir veya daha fazla mirasçıya devredebileceği gibi aile malları ortaklığı kurulabilecek veya arazi, kuralacak limited şirkete verebilecek. Ya da topluca üçüncü şahıslara satılabilecek.

Mirasçılar anlaşamazsa, konu mahkemeye taşınacak. Mahkeme, arazinin devredileceği mirasçıyı belirleyebilecek. Öncelik, köyde tarımla uğraşan kardeşte olacak.

Araziyi devralan kişi, diğer mirasçıların parasını ödemek için bankadan kredi kullanmak zorunda kalırsa Tarım Bakanlığı, kredi faizinin bir kısmını kendisi üstlenebilecek. Yine para ödeyemezse arazi mahkeme kararıyla satılabilecek.

Yirmi yıl içerisinde arazinin değerlenmesi halinde, diğer mirasçılar bundan pay alacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar