Sit Alanı Nedir?, Sit Alanlarının Tanımı

4 grupta incelenen ve özellikle ender bulunan tarihi alanların yanı sıra, değeri bilinmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkan arazilere, ya da eserlerin yer aldığı alanlara sit alanı deniliyor. Sit alanları devlet kontrolünde ve korumasında bulunuyor bu yüzden herhangi bir araziden izinsiz yararlanmak ya da o alanda işlem yapmak büyük suç teşkil ediyor. Genellikle dizi ve film çekimleri için izin alındığı takdirde açılan ve halkın gezip görmesi için belli dönemlerde ziyaret açılan alanlardır. Dilerseniz 4 grupta inceleyeceğimiz bu alanları daha yakından tanıyalım…
Geçmiş dönemlerde meydana gelen savaşlar ve meydana getirilen tarihi eserler, ya da insanların yaşam alanları, doğal sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi bu alanlar halka, belli bir süre açık kalabiliyor ve tarihi zenginlik hakkında daha fazla bilgi almak için kültürel faaliyetlerde kullanılıyor.
Arkeolojik sit alanları da, yine geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış eserlerin yer aldığı ve kalıntıların karşımıza çıktığı tarih kokulu alanlardır. Yine devlet tarafından koruma altında olan bu alanlar, belli tarihlerde restore çalışmaları ile daha kusursuz bir şekilde bizlere sunulmaya devam ediliyor.
Bir dönem geniş arazilerde yaşayan insanların oluşturdukları kentler ve yaşam alanları da kentsel sit alanları olarak karşımıza çıkıyor ve az önce de belirttiğimiz gibi bu yapılarda da yine restore çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Tarihi sit alanları ise son grubumuz ve aslında ilk 3 maddenin tümünü kapsayan bir madde olarak nitelendirebiliriz. Geçmişten günümüze bizlere ulaşan; eserler, kalıntılar, belgeler ve çok daha fazlası da yine sit alanları içerisinde yer alıyor ve gerekli incelemeler bu alanlarda en iyi şekilde yapılıyor.

3. Derece Sit Alanlarında Yapılaşma Şartları


3. derece sit alanları arkeolojik sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi, kültürel ve manevi değerleri bünyesinde barındıran bu alanların koruma ve restore çalışmaları ilgili kurumlar tarafından yapılıyor. Bu alanlarda yapılaşma şartlarına hep birlikte göz atalım ve bu alanlar hakkında daha detaylı bilgiler vermeye çalışalım. Arkeolojik sit alanları 3 bölümde karşımıza çıkıyor ve koruma alanlarından bir tanesi de 3. Derece sit alanı olarak belirleniyor. Tarihi değerlerin var olduğu ve geçmişten günümüze sorunsuz bir şekilde ulaşmayı başarmış olan yapılar da bu sit alanı içerisinde değerlendiriliyor ve ele alınıyor. Bu alanlarda yapılacak herhangi bir işlem için izin alınacak kurum ve kuruluşlar aşağıda yer alıyor.
III. Derece Arkeolojik Sit alanlarında yapılaşma şartları:
Bu alanlarda,
Çevre düzenlemesi ya da imar çalışmaları yapılacaksa, restore çalışmaları için herhangi bir plan çizilecekse, düzeni sağlamak ve mesafeleri genişletmek adına çalışmalar yapılacak ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması şart koşuluyor. Düzenlenecek olan çalışmalar için resmi bir belge ile bu kuruma başvurunun yapılması gerekiyor ve başvurunun kabulü ile birlikte çalışmalara başlanabiliyor. Bireyse yapılanma ya da düzenleme gibi bir durum söz konusu değildir, yine devlet kontrolünde yapılacak olan çalışmalardan bahsediyoruz. Bu alanlarda herhangi bir şekilde yerleşim alanı ya da ticari alan gibi bir yapılanma zaten söz konusu değildir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar