Tapuda Aracılık Dönemi, Tapu Takip İşlemlerini Uzman Kişiler Yapacak
TAPUDA ARACILIK DÖNEMİ BAŞLADI
Tapu ve kadastro genel müdürlüğünce yönetmeliğe göre vatandaşın işlerini uzman kişiler yönetecektir. Çevre bakanlığı tapuda lisanlı aracılık dönemini başlatıyor. Taslağa göre artık vatandaş işlerini yürütmekte yardım alacak. Lisanslı uzman kişiler ortaya çıkacak. Vatandaşa her konuda rehber olacak. Vatandaş ile lisanslı aracı arasında sözleşme yapılacak. Vatandaşın , işleri sona erince sadece imza atmış olacak. Bu sistem 2013 de yapılmaya başlandı. Uzmanlar bu yüzden sınava girecek. Tapu kadastro genel müdürlüğü önce sınav açacak, sınava en az dört yıllık eğitim veren kurumlar ve meslek yüksekokulu bitirmiş veya emlak yönetim okumuş en az iki yıl okumuş kişiler başvuracaktır. Sınavda herhangi bir suç yapmış olanlar başvuramaz. Sicilin temiz olması gerekir. Sınav Türkiye’de yerleşim sahibi olman gerekir. Bu kişilere eğitim verilerek alanında uzman hale getirilecek. Sınavı kazanlar kayıt altına alındı. Ahlak kurallarına uyacağına dair yemin edecek. Kayıt altına alınan lisans sahiplerine kurallara uygun bir şekilde zorunlu eğitim verildi. İsteğe bağlı eğitim süresi uzatılabilecek. Kimlik belgesi ve kaşe verilen lisanslı aracılar kendi işyerlerini açıp adresini bildirmek zorundadır.
İstihdam olarak yeni bir sektör doğdu. Yeni ve mantıklı bu sistemle üniversite mezunu kişilere iş alanları çoğalacak. Boşuna okumuş olmayacaklar. Gençleri sevindirecek bir haber. Bürokrasi azalacak. Kâğıt masrafı önlenmiş olacak böylece. İşler daha kısa sürede bitecek. Güvenli bir denetim olacak. Danışmanlık hizmeti verilerek yığılmalar azalacak. Emlak sektörü bu anlamda rahata kavuşacaktır. İşler kısa sürede biteceğinden dolayı emlakçıların zaman kaybı önlenecektir. Vatandaş isterse kendi isterse aracı şeklinde işlerini yürütecek. Yönetmelik taslağına göre emlakçıların aracılık işlerini yapması yasaklanacak. Lisans uzmanının hizmet sorunu hak ettiği ücret asgari ücret şeklinde genel müdür tarafından ilan edilecek. İşlerini yaptığı kişilerden ücretini alacak. Fiyat farkı talep etmeyecek. Aracılar denetim yapacak. Lisans sahiplerini uyarma , lisansın sürekli iptali gibi cezalar verecek. Bu uygulama ile vatandaşlara hızlı ve yerinde hizmet sağlanacak. Gençlere okudukları bölümlere uygun iş alanı olanağı verilecek. Lisans sınavı ÖSYM veya yükseköğretim kurumlarına yaptırabilecek. Yapılan işlemler hukuka uygun mu değil mi denetleme yapılacak.
Taşınmaza yönelik aracılık faaliyetleri düzenlemek, usulleri belirlemek, lisans vermek, görev ve sorumlulukları düzenlemek amacıyla yapıldı. Gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmazlarla alakalı işlemleri yapmaya sorumlu olacak. Aracılık edenler her türlü belgenin reel olarak hak sahibi olduğundan sorumludur. Standart hizmet sözleşmesi düzenlenecek. Lisans sahibi ilgili kişiye verecek. Lisans sahibi hizmet bedeli talebinde bulunmayacak. Şirket için çalışması devam etmesi halinde sözleşme şirket için düzenlenecek. Sorumluluk ortadan kalmayacak. Hizmet karşılığın da alınan ücret her yıl ocak ayında ilan edilecek. Türk ticaret kanununa göre kurulan işletmeler tapu işlerine yönelik aracılık faaliyetlerinde bulunacak. Yeni yönetmelik ile gayrimenkul işlemlerinde aracılık yapacak evrakları düzenleyip işlemleri tapu sahibi yerine kendisi takip eder. Fakat lisans sahipleri emlakçılık yapamayacaklar. Sınava girmek için gerekli bazı şartlar var. Türk vatandaşı olmak, medeni hakları kullanabilmek, sicili temiz olmak, Türkiye’de ikametgâh etmek, en kötü ihtimalle 2 yıllık eğitimi tamamlamış olmak gibi. Sınav yazılı test şeklinde yapılır. Yüzde yetmiş ve yüzde otuz olarak ayrılır. Mesleki konuları oldukça fazladır. Borçlar hukuku, kat mülkiyeti kanunu, kadastro kanunu, tapu kanunu, imar kanunu gibi. Kamu çalışanlarının memur ya da geçici işçi gibi bu sınava girmesinde bir sorun yoktur. Ancak işlerinden istifa ederlerse olabilirler. Genel müdürlükte çalışan personelde bu sınava girileceğini belirtmektedir.
Yorumlar