Galataport projesinde "ÇED Olumlu"
Galataport projesinde "ÇED Olumlu"
Tarih: 06-10-2015
Karaköy ve bölgenin en büyük projesi olarak hayata geçirlmeye çalışılan Galataport projesine ÇED onayı geldi! Karar ÇŞB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde duyuruldu. Tartışmalara konu olan, ihaleleri olay olan ve iptallerle günümüze kadar gelebilen Galataport (Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi ) ÇED süreci "olumlu" raporunu aldı.
Karaköy ve bölgenin en büyük projesi olarak hayata geçirlmeye çalışılan Galataport projesine ÇED onayı geldi! Karar ÇŞB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde duyuruldu. Tartışmalara konu olan, ihaleleri olay olan ve iptallerle günümüze kadar gelebilen Galataport (Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi ) ÇED süreci "olumlu" raporunu aldı.
İstanbul’un en önemli turizm yatırımları arasında yer alan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi (Galataport) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından yapılan duyuruda,Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman İşletmeciliği tarafından yapımı planlanan ve ÇED süreci sona eren Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesi kapsamında ÇED olumlu raporu verildiği bildirildi.
Karaköy'ün ve çevre bölgelerinin çehresini değiştirecek mega projeler arasında yer alan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinde ticaret, kültür, ulaşım ve turizm ön planda yer alacak.
ÇŞB açıklamasında;
ÇŞB açıklamasında;
İSTANBUL ili BEYOGLU, ilcesi - mevkiinde ÇED OLUMLU
İSTANBUL ili BEYOGLU, ilcesi - mevkiindeki SALIPAZARI LİMAN İŞLETMECİLİĞİ VE YATIRIMLARI A.Ş. tarafından yapılması planlanan SALIPAZARI KRUVAZİYER LİMANI projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; İSTANBUL Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de İSTANBUL Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
ÇED olumlu kararına ilişkin duyuru için buraya bakınız
Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, kamuoyunda Galataport olarak da bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ÇED raporuna, inceleme sonucunda onay verildiği duyuruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamasında; “İstanbul ili; Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi ile ilgili olarak 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin Geçici 1. Maddesi kapsamında 14. Maddesi gereğince; Bakanlığımızca Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Galataport olarak bilinen ve Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1200 metrelik sahil şeridini kapsayan İstanbul Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıllık işletmesi için düzenlenen ihaleyi 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazanmıştı. Karaköy sahilindeki bu şeride otel, restoran, cafe ve mağazalardan oluşan proje yapılacak. Galataport’a geçen yıl Bilgili Holding de ortak olmuştu.
Serdar Bilgili, Galataport hakkında son durumu anlattı
2.5 SENE SÜRECEK
Galataport denilen Salı Pazarı Kruvaziyer Liman Meydanı projesiyle alakalı son çalışmaları anlatan Serdar Bilgili, burada çalışmaların şubat ayında başlayacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın “Galataport imar tasarılarının yürütmesinin durdurulduğu” istikametindeki haberlerin doğru olmadığını izah etmişti. Projeyi şuan için engelleyen bir karar olmadığını anlatan Serdar Bilgili, “Galataport projesinde inşaatlara 2015 Şubat ayında başlanacağını düşünüyorum. Bu projenin içerisinde lokantalar, oteller, şehir parkı ve yeşil alanlar olacak. Karaköy tarafındaki tarihi binaları restore edeceğiz. Diğer taraftaki büyük depolar var onlar yıkılıp yine yapılacak. Projenin 2.5 senede bitirmesi öngörülüyor. Projede Doğuş Grubu ile ortaklığımız bulunuyor. Bizim hissemiz yüzde 19. Doğuş Grubu’nun hissesi yüzde 81” dedi.
Galataport kurvaziyer turizmini patlatacak
GALATAPORT projesinin kurvaziyer turizmi için çok ehemmiyetli olduğunun vurgulayan Serdar Bilgili, şu değerlendirmeyi yaptı: “Burası İstanbul’a gelen kurvaziyer gemilerinin tek giriş noktası. Bugün Barcelona’ya senede 2.5 milyon turist deniz yoluyla geliyor. İstanbul’da bu rakam ise 650 bin civarında. Buranın kalıntı görüntüsü turizm açısından da iyi bir şey değil. Biz bu turist sayısını 2 milyona çıkarabiliriz. Kurvaziyer turisti en zengin turist olarak gösteriliyor. Hem para harcıyorlar hem de tanıtıma büyük katkı yapıyorlar. Bunun için de Galataport projesi sahiden çok büyük bir ehemmiyet arz ediyor. Biz buradaki bir hayli alanı önce restore edeceğiz. Kalıntı halindeki depolar ise yıkılacak. Amerika’da bir hayli üniversiteye Galataport projesiyle alakalı olarak konuşmacı olarak çağrı edildim. Şuanda Galataport Amerika’daki birkaç üniversitede mimari mastar bölümünde tez olarak, proje olarak çalışılıyor. Zira dünyadaki en ehemmiyetli sahil kenarı projesi, şehir projesi olarak kabul ediliyor. Şehrin kimliğini ve dokusuna çok büyük tesiri olacak. Şehrin hayat kalitesine çok büyük tesiri olacak bir proje. Benim görüşüm Galataport, İstanbulluların bu projeye destek olması. O bölgenin halka açık, park alanları yeşil alanları, sahil süresince yürüme şeridiyle biran önce şehre kazandırılması şart olan bir proje.”
Karaköy Galataport projesine Danıştay'dan durdurma (13/10/2014 Galataport haberi)
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından alınana son kararda, Galataport projesinin durdurulmasına kararı verdi. Karaköy bölgesinin çehresini değiştirecek olan Galataport ihalesi 16 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş ve toplam 702 milyon dolarlık bedelle Doğuş Holding kazanmıştı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, kamuoyunda 'Galataport' olarak anılan Salıpazarı Kruvaziyer Liman Alanı'na ait yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 6. Dairesi'nde dava açmış ancak daire talebi reddetmişti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bu sefer Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na giderek, 6. Dairenin verdiği ret kararına karşı çıktı.
TMMOB'dan yapılan yazılı izaha göre, heyet bu itirazı kabul etti. Danıştay 6. Dairesi'nin kararının kaldırılmasına ve Galataport projesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Yorumlar