Gayrimenkul Satarken Gelir Vergisi Cezası Yemeyin
Gayrimenkul Satarken Gelir Vergisi Cezası Yemeyin
" Kredi ve Tapu Harcı Farklı Olanlar Dikkat ! " başlıklı yazımızda gayrimenkul satışlarında gerçekleşen satış değeri ile tapudaki satış değeri arasındaki farkı araştıran Maliye Bakanlığı'nın binlerce konut satan kişilere yüklü miktarda cezalar kestiğini yazmıştık.
Tapuda gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemlerinin Maliye Bakanlığı açısından önemli olmasının nedenleri; ilk olarak alım satım değeri üzerinden tapu harcı alması ve diğeri, gayrimenkulu satan kişinin elde ettiği kazançtan gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Gayrimenkulün satış tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satış yapılmışsa bu satış işleminden kazanç oranına bakılmasına gerek olmadan hiç bir şekilde vergi ödenmiyor.
Maliye Bakanlığı açısından esas problem şu noktada oluşmaktadır. Alış satış işleminden ödenecek tapu harcı, satış işlemi sırasında devlete hemen ödenmektedir. Gelir vergisi ise gayrimenkulu satan kişinin beyan etmesine bağlıdır. Gayrimenkulü satan kişi sonraki yılın mart ayında elde eldeği kar miktarını beyan etmesi gerekmektedir. Satan kişinin elde ettiği geliri, Maliye Bakanlığı'na düşük ücretten bildirdiği veya hiç bildirmediği taktirde sorun teşkil etmektedir.
Maliye Bakanlığı gayrimenkulü satan şahsın hesaplarını kontrol edebiliyor. Eğer gayrimenkul alırken kredi kullanılmışsa ve tapu kayıtlarındaki fark varsa çok rahat bulabiliyor. Satıcının banka hesabı ve tapu işlemlerindeki tutar arasında fark görüldüğü taktirde ceza kesiliyor. Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelir için, %35'e varan gelir vergisi, buna artı olarak vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi isteniyor.
Bu Tarz Bir Ceza Kesilmemesi İçin Şunlara Dikkat Etmeliyiz
Konut alım satım işlemlerinde satıcı ile alıcı aralarında anlaşarak gayrimenkulün değerini olduğundan düşük gösterirse vergi çıkmaz şeklinde anlaşmaya gidilmemeli. Alıcı bu konuyu tapu harcı düşük çıksın şeklinde kendi kârı olduğunu düşünebilir. Aslında sadece bu vergiyi kaçırmakla kalmayıp satıcının gelecek yıl mart ayında ödemesi gereken gelir vergisini de devletten kaçırılmış oluyor. Gayrimenkulü satan kişi kendinin ödemesi gereken gelir vergisini ödememek için, alıcıya alış satış miktarı olarak gayrimenkulün asıl değerinden daha düşük gösterterek usulsüzlük işlemini birlikte yapmış oluyorlar.
Bütün işlemler bununla da bitmeyip, gayrimenkulü alan kişi, satın aldığı gayrimenkülü yakın bir zaman içerisinde satmaya kalktığı zaman aldığı değer düşük bildirildiğinden önceki sahibinden kalan vergi yükünü de kendisi üstlenmiş oluyor.
Gayrimenkül satışlarından gelir elde eden mülk sahipleri 2016 yılı vergilerini hesaplarken 11.000 TL istisnayı düşebilirler. Ayrıca ödenecek vergiyi hesaplarken gelirlerini enflasyondan arındırabilirler. Gayrimenkul satışında iktisap miktarının üretici fiyat endeksindeki artış oranında nispetinde arttırılabilmesi için, alış ve satış tarihleri arasındaki zamanda, endeksteki artış oranının %10 veya daha üstü olması gerekmektedir.
Yorumlar