Ana içeriğe atla

İzolasyon Nedir ?

İzolasyon Nedir ?

Binaların içini ve dışını ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım ( İzolasyon ) denir. İzolasyonun amacı tabiatı ve içinde bulunduğumuz mekanları korunmaktır, yaşadığımız ortamın izolasyonu sağlıklı bir yaşam ve tabiatın korunması için gereklidir.
İzolasyon enerji tasarrufu sağladığından ve ülkemizin döviz kaybını önlediğinden hem sağlık hem de ekonomik anlamda gerekli olan bir işlemdir.
İzolasyonun Çeşitleri
Isı Yalıtımı : Isı yalıtımı binalarda ve tesisatlarda kullanılan bir yalıtım çeşidir. Isı yalıtımı ile binanın ömrü uzar ve yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlanır. Enerji tasarrufunu arttırır, çevre kirliliğini azaltır. Mantolama uygulaması ısı yalıtımında kullanılan bir çeşittir.
Su Yalıtımı : Binalara yapılan su yalıtımı suyun ve nemin binaya zarr vermesini özlemek için yapılmaktadır. Su yalıtımı bina temeline, çatıya, duvara ve bina çevresine uygulanabilmektedir. Su yalıtımının olmaması binanın direncini dolayısla da olası bir depremde yıkılma riskini arttırır. 
Ses Yalıtımı : Ses izolasyonu gürültüyü en aza indirmek için yapılmaktadır. Makine, tesisat ve duvarlar üzerine ses yalıtımo uygulanabilmektedir.
 
Tesisat Yalıtımı : Tesisat izolasyonu ısıtma ve soğutma amaçlı tesisatlardan verim alınabilmek için yapılan yalıtım çeşididir. Ülkemizde gerekliliği dikkate alınmayan bu izolasyon çeşidi hem enerji tasarrufu sağlamakla birlikte, tesisat borularının korozyona uğramasını da engellemektedir.
Yangın Yalıtımı : Yangın yalıtımı yangının çıkmasını önleme amacıyla değil, yangın çıkması durumunda olası hasarı en aza indirgeme ve yangın sırasında kaçabilmek için zaman kazanma amacıyla yapılmaktadır. Yangın yalıtımı yüksek katlı binaların hızla artmasıyla önemli bir yalıtın çeşidi haline gelmiştir, yangın yalıtım malzemeleri TS ve Uluslar arası standartlara uygun olmalıdır.
 
Yalıtımsız Binalarda Yaşanabilecek Sorunlar Nelerdir ?
Isı kaybından dolayı ısıtma ve soğutma maliyetleri yalıtımsız binalara oranla daha yüksek gelir. Yalıtımsız duvarların içinde difüzyon oluşur yani duvarlarda terleme sonucu  küflenme ve siyah lekeler, duvar boyasında ve sıvasında dökülmeler meydana gelir. Isı dağılımı dengesizleşir böylelikle dış duvarlar ve pencereye yakın yerler soğukken, iç taraflar sıcak olur. Yaz aylarında soğutma için kullanılan sistemler tam etkinlik sağlamayacağı için daha fazla çalıştırılır, bu durum da yaz nezlesi ve diğer hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. 
 
Yalıtım Mevzuatı
Enerji verimliliği kanunuyla ısı yalıtımı zorunlu tutulmuştur. 2011 de yürürlüğe giren binalarda enerji performansı yönetmeliğince, enerji kimlik belgesinin alınması yeni binaların yapım aşamasında zorunludur. Yine aynı yönetmeklikçe eski binalar için enerji kimlik belgesinin en geç 2017 yılına kadar alınmasını zorunludur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar