Kamulaştırmaya Anayasa Mahkemesi'nden Emsal Karar

Kamulaştırmaya Anayasa Mahkemesi'nden Emsal Karar


Önce ihtiyaç nedeniyle 20 Yıl önce kamulaştırıldı daha sonra Maliye Bakanlığına geçen arsa ve mülkler satıldı bir kısmı Toplu Konut İdaresine devredildi. Arsa sahipleri kendilerinden kamulaştımayla alınan ve daha sonra ihtiyaç kalmaması nedeniyle satılan yerlerinden kendilerine düşen haklarını almaya karar verdiler . Ancak Anayasa Mahkemesi kabul etmedi.


 Kamulaştırmaya Anayasa Mahkemesi'nden Emsal Karar

Önce  ihtiyaç nedeniyle 20 Yıl önce kamulaştırıldı daha sonra Maliye Bakanlığına geçen arsa ve mülkler satıldı bir kısmı Toplu Konut İdaresine devredildi. Arsa sahipleri kendilerinden kamulaştımayla alınan ve daha sonra ihtiyaç kalmaması nedeniyle satılan yerlerinden kendilerine düşen haklarını almaya karar verdiler . Ancak Anayasa Mahkemesi kabul etmedi.
 İHTİYAÇ NEDENİYLE KAMULAŞTIRILDI 
1984'te Ankara Çankaya ilçesine bağlı Dikmen Mahallesi'nde bulunan 65, 66, 67, 68, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 84 ve 85 parsel sayılı taşınmazlar üzerinde bulunan Or-An Sitesi ve Türkiye Emlak Kredi Bankası A.Ş. adına kayıtlı  iken alınan bir kararla milletvekillerine konut ihtiyacı sebebiyle kamulaştırılmasına karar verildi,  Maliye ve Hazine adına tescillendi.
1987 yılında tüm parseller birleştirilerek tek bir parsele 16743 ada ve 1 parsel oluşturulurken, TBMM'ye tahsis edilen toplamda 246 bin 650 metrekarelik taşınmaz üzerine sosyal tesis ve lojman inşaa edildi. Üzerinden 19 yıl geçen lojmanların 2003 yılında TBMM tarafından bahsi geçen lojman ve alanlarını başka bir kamu kuruluşuna devretmesiyle özel kişi veya kuruluşlara en uygun sürede satışının yapılması şartı ile tahsis kararının kaldırılması kararlaştırıldı.
20 YIL SONRA SATILDI
Daha sonra Milli Emlak ile TBMM arasında 2003 tarihinde yapılan protokolle tüm taşınmazlar Genel Müdürlüğe devredilerek, ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle tapuda lojman tahsis kararı kaldırıldı. Maliye Bakanlığı söz konusu taşınmaz malı üzerine inşaat yapılması için T.C. Emekli Sandığı genel Müdürlüğü'nün iştiraki olan Emek İnşaat ve İşletme Anonim Şirketi aracılığıyla satışa çıkardı ve sattı bir kısım ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredildi.
Tüm bu süreçte 20 yıl önce ihtiyaç nedeniyle kamulaştırılan arazinin sahipleri, söz konusu parsele yönelik tasarruflarının mülkiyet haklarına zarar verdiğini ve devletin ihtiyaç nedeniyle kamulaştırdığı taşınmazı özel mülkiyete konu olacak şekilde ifraz edip satışa arz ederek yüksek kazanç sağladığını ve sebepsiz zenginleşme hükümleri gereğince kendilerine farkın ödenmesi gerektiği yönünde talepte bulundular.
Ancak Anayasa Mahkemesi 20 yıl önce gerçekleşen olayın zamanında sahiplerine ödemelerinin yapıldığını ve kamulaştırılan yerlerin ödemelerinin yapıldığını bu nedenle fark ödenemeyeceğine oy birliği ile hükmetti.
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME YOKTUR
Anayasa Mahkemesi, somut başvuruya konu dava da taşınmazın kamulaştırılmış ve kamulaştırma amacına uygun bir şekilde yaklaşık 20 yıl boyunca kullanılmış olduğunu, kamulaştırma işleminden sonra ihtiyaca lüzum kalmaması ve beş yıl içinde işlem yapılmamasının söz konusu olmadığını söyledi. Mahkeme, Başvurucuların dayandığı 6098 sayılı Kanun'un 77-82. maddelerinde ise sebepsiz zenginleşmeye ilişkin hükümler yer almakta olup somut başvuyuya konu olayın şartlarının bu hükmelere de uymadığı açıktır dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar