Şehirlerde ‘Kaz, Yap, Yeniden Kaz’ Dönemi Bitiyor

Şehirlerde ‘Kaz, Yap, Yeniden Kaz’ Dönemi Bitiyor

Çevre Bakanlığı altyapı şebekelerinde bitmeyen inşaatlara çözüm getiriyor. Bakanlığın düzenlemesiyle altyapı yatırımları tek elden yönetilerek ‘kaz-yap’ dönemi sona erdirilecek.

Şehirlerde ‘Kaz, Yap, Yeniden Kaz’ Dönemi Bitiyor
Şehirlerin içme suyu, atıksu, yağmur suyu, elektrik, telekominikasyon gibi altyapı işlerinde yaşanan koordinasyon sorununa çözüm için yeni bir düzenleme hazırlandı. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, düzenlemeyle şehirlerde su, elektrik, kanalizasyon, internet, doğalgaz gibi yatırımlarda “kaz-yap” döneminin bitirilmesi, altyapıların terör eylemlerine karşı korunması için gerekli önlemlerin alınması şartı getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, coğrafi bilgi sistemleri standartları çerçevesinde altyapı envanteri oluşturulması ve altyapı tesislerinin finansmanı konusunda bir taslak hazırladı. Yönetmelik taslağıyla şehirlerde gelişigüzel yapılan altyapı sistemlerinin tek elden yönetilmesi amaçlanıyor. Yönetmeliği “artık şehirlerde kaz, yap, yeniden kaz dönemi bitecek” diye anlatan yetkililer, bakanlığın bu konuda tüm başlıkları hazırlayarak ilgili kurumların görüşene sunduğuna dikkat çektiler.

30 yıllık kullanma şartı
Buna göre içme suyu dağıtım sistemleri geri akışı önlemek üzere tasarlanması gerekecek. Hava valfleri ve boşaltma vanalarından sisteme su sızması önlenecek. İki içme suyu sisteminin birbirine bağlanmasına, sadece iki suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri karışmaya uygunsa ve su kalitesine zararı yoksa izin verilecek. Kanalizasyon, su, doğalgaz gibi altyapı sistemleri en az 30 yıl hizmet edecek şekilde tasarlanacak. Bu süreye 5 yıl olarak uygulanacak inşaat süresi de eklenecek.
Teröre karşı çitli önlem
Altyapıların zarar görmesini engellemek için terör, şiddet eylemleri ve diğer yasalara aykırı faaliyetlere karşı sistemin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması gerekecek. Bu amaçla yer üstünde olan boru hatları için güvenlik önlemleri alınacak. Risklerin yüksek olduğu bölgelerde sistemler ve sistem elemanları kapalı olarak (çitlerle çevrili) tasarlanacak. Bu bölgelerde güvenlik kameraları kullanılacak.
Boru üstüne parke dönemi
Kent planlama ve uygulama sürecindeki revizyonlar mutlaka kentsel altyapı sisteminin revizyonu ile bütünleşik bir süreç içinde ele alınması gerekecek. Altyapıların üstündeki yol, yaya kaldırımı, bisiklet yolu ve parklanma şeritlerinin kaplamalarının tamir ve bakımı da kolaylıkla sökülebilir ve tekrar kullanılabilir olmasına önem verilmesi de gereken şartlar arasında sayıldı. Buna göre su, doğalgaz ve elektrik altyapısının döşendiği yerde asfalt yerine parke, taşı, beton veya seramik plakaların döşenmesi gerekecek. Düzenlemeye göre artık kazı alanına insanların düşmesini önlemek amacıyla gerekli koruma bariyerlerinin oluşturulması gerekecek. Kazı alanının çevresi ortalama 2 metre yükseklikte tahta perdeyle çevrilecek. Payandalar içten vurularak, bunların yapının bitimine kadar bu şekilde korunması sağlanacak. Gerekli görülen yerlere parlak boya ile boyanmış kirişler ve koruma bariyerleri oluşturulacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar