Muris Nedir ? Muris Muvazaası Ne Demektir ?

Muris Nedir?
Miras Hukuku'nda, ölümü sonucu varlıklarını miras bırakan kişiye muris denilmektedir. Mirasçılık kanuna ya da murisin iradesine dayanabilmektedir. Kanun sonucu oluşmuş mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesi sonucu oluşmuş mirasçılığa ise “mansup mirasçılık” denilmektedir. 
Muris Muvazaası Ne Demektir ?
Bazı miras bırakanlar yaşlanmaları durumunda bir ya da birkaç mirasçıyı mallardan mahrum etmek amacıyla, malları başka mirasçıya devrederler. Muris muvazaası böyle bir hukuk dışı işlemle malların kaçırılması durumunda açılan davadır.
Muris muvazaası davası açmak için kaçırılan mirasın bağlı olduğu bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulur.
Muris Muvazaası Davasını Kimler Açabilir?
Miras hakkı çiğnenmiş tüm mirasçılar muris muvazaası davasını açabilmektedir.
"Miras hakkı çiğnenmiş tüm mirasçılar" tanımına yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar, evlatlıklar ile onların altsoyu dahil edilmektedir.
Muris Muvazaası Davasını Kimler Açamaz?
Miras hakkını reddetmiş kişiler, mirasından feragat sözleşmesiyle vazgeçmiş olan mirasçılar ve muris tarafından mirastan çıkarılmış kişiler muris muvazaası davasını açamamaktadır.
Muris Muvazaası Davası Kime veya Kimlere Karşı Açılır?
Muris muvazaası davalarında, davanın kime / kimlere karşı açılacağı konusu çok önemlidir, davalı olarak gösterilecek kişinin iyi tespit edilmiş olması gereklidir.
Bu davalarda davalı, miras kaçırma sonucu mal sahibi olan mirasçılardır. Eğer söz konusu kişi de hayatını kaybetmişse, davalı bu kişinin mirasçıları olmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar