Sit Alanı Nedir?
Sit alanı, geçmiş tarihte yaşamış olan topluluklardan günümüze kalmış olan yerlerdir.
Bu yerler, sosyal,ekonomik, kültürel ve mimari açıdan toplulukların kalıntılarını taşırlar. Bu sebepten koruma altına alınmışlardır. Çeşitli medeniyetlerin imzalarını taşırlar.
Sit alanlarının dört türü vardır
Arkeolojik sit alanı
Tarihi sit alanı
Doğal(tabi) sit alanı
Kentsel sit alanı
Tarihi sit alanı
Doğal(tabi) sit alanı
Kentsel sit alanı
Arkeolojik Sit Alanı Nedir?
Tarih öncesi dönemden günümüze kadar izler taşımış ve arkeolajinin ilgi alanına giren yerlerdir. Arkeolojik sit alanları, insanların eylemleri sonucu oluşmalarının yanında doğal yollarla da oluşmuş olabilir.
Türkiyede de onlarca arkeolojik sit alanı bulunur. Bunlardan bazıları Aksaray daki Acemhöyük, İzmir deki Bakla Tepe Höyüğü, Şanlıurfadaki Göbekli Tepe...
Tarihi Sit Alanı Nedir?
Tarihi açıdan önemli izler taşlıyan yerlerdir. Tarihi sit alanları doğallıkları ile korunmaya çalışılmaktadır.
Doğal (Tabi) Sit Alanları Nedir?
Doğal oluşumlar sonucu oluşmuş yer altı, yer üstü ya da denizaltında bulunan alanlardır. Doğal sit alanları üç derecede incelenir:
1.Derece Doğal Sit Alanları: Olduğu gibi korunması gereken sit alanlarıdır. Bilimsel çalışmalar dışında kullanıma kapalıdır.
2.Derece Doğal Sit Alanları: Olduğu gibi korunması gereken ancak kamu yararı için kullanılabilen sit alanlarıdır.
3.Derece Doğal Sit Alanları: Doğallığının korunmasının yanında kullanım özelliği gereği konut yapımına izin verilen sit alanlarıdır.
Kentsel Sit Alanı Nedir?
Oluşturuldukları tarihin kentsel yaşantısından günümüze kalıntılar taşıyan sit alanlarıdır. Günümüz kentleri ile bütünlük kazanmışlardır.
Yorumlar