Yatay Kat Mülkiyeti Nedir?

Yatay Kat Mülkiyeti Nedir?
Genel anlamda kat mülkiyeti kavramı; varolan bir yapıda kullanılmaya elverişli bölümleri ( kat, daire, dükkan, depo, iş bürosu, mağaza, mahzen ) üzerinde hak sahibi olan kişi ya da kişilere ( maliki veya ortak malikleri ) Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerince verilen mülkiyet çeşidine deniyor. 
Yatay kat mülkiyeti olarak tanımlanan hak ise malik kişinin sahip olduğu yapı yanına, çevresine veyahut yapı bitişiğine ayrı bir yapı yapabilme hakkına denilmektedir. 
Malik kişi sahip olduğu mülkü metre kare bazında büyütmek veya o mülkü genişletmek niyetindeyse ve bu niyeti gerçekleştirirken arsanın geri kalan kısımlarını da kullanacaksa, devreye yatay kat mülkiyeti girmektedir.
İleriye dönük yatırımları için yatay kat mülkiyeti hakkından faydalanmak isteyen kişiler alacağı arsanın genişliğine ve söz konusu arsanın imara açık bir zemine sahip olup olmadığına dikkat etmelidir.
Kat İrtifağından Kat Mülkiyetine Geçilmesi
5711 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 6 ncı maddesi ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 13 üncü maddesine göre kat mülkiyeti edinmek için yapılacak başvuru sırasında, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı binanın tamamlandığına ilişkin yapı kullanma izin belgesinin verilmesi ve kadastro müdürlüğünce düzenlenen değişiklik beyannamesiyle, ana gayrimenkule ait tapu kütüğü sayfasında ve kat mülkiyeti kütük sayfasında ana gayrimenkule ait nitelik değişikliği, beyanlar hanesinde ise kat mülkiyetine geçildiğine ilişkin belirtme yapılacaktır.
Kat irtifaklı yerlerin kat mülkiyetine çevrilmesi hususu ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununca düzenlenmiştir. Söz konusu kanunun 1 inci maddesince Kat Mülkiyeti yalnızca tamamlanmış binalar üzerinde kurulabilir.
Kat Mülkiyeti Kanununda kısmi şekilde değiştiren 5912 sayılı Kanunun 4 ncü maddesi yapı kullanma izin belgesi verildikten sonra binanın kat mülkiyetine resen ( Bağımsız ) geçilmesini öngörmektedir. 
Kat irtifakına sahip, ortak maliklerden birinin başvurusunun ya da yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece ( Belediye ya da Valiliklerce) Kadastro Müdürlüğüne gönderilmesiyle Kadastro Müdürlüğünce "tescil bildirimi (beyanname)" düzenlenir ve Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir. Böylece Tapu Sicil Müdürlüğün'de yapılacak başka bir işlem kalmadan kat mülkiyetine geçilmiş olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar