İşte Gayrimenkul Sertifikası hakkında bilinmeyenler!
İşte Gayrimenkul Sertifikası hakkında bilinmeyenler!
Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının tasarrufları ve ödeme gücü sınırlı olan birçok kişiyi ev sahibi yapabileceğini belirtirken, sertifikanın en önemli faydasının kentsel dönüşümde görülebileceğini söyledi.
16 Ağustos 2016, Salı / 11:54
Networks Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının tasarrufları ve ödeme gücü sınırlı olan birçok kişiyi ev sahibi yapabileceğini belirtirken, sertifikanın en önemli faydasının kentsel dönüşümde görülebileceğini söyledi. Çapkın, gayrimenkul sertifikasının kentsel dönüşümde uzlaşmazlıkları nasıl çözümleyebileceğini sizler için açıkladı…
Metrekare ile ev alma fırsatı olarak sunulan gayrimenkul sertifikalarının yararları hakkında son dönemde kamuoyuyla pek çok bilgi paylaşıldı. Ancak sistemin nasıl işleyebileceği ve uygulamada tüketiciye nihai yararları konusunda hala pek çok soru işareti olduğu görülüyor.
Gayrimenkul satış ve pazarlamasının tecrübeli ekibi Networks Grup, kısa süre içinde uygulamaya girecek olan gayrimenkul sertifikası ile ilgili bilinmeyenlere ışık tuttu.
Networks Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çapkın, sertifikanın tasarrufları ve ödeme gücü sınırlı birçok kişiyi ev sahibi yapabileceğini belirtirken, sertifikanın en önemli faydasının kentsel dönüşümde görülebileceğini söyledi. 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde kentsel dönüşümün hala gündemdeki sıcaklığını koruduğunu dile getiren Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının dönüşümde uzlaşmazlıkları nasıl çözümleyebileceğini sizler için açıkladı…
Gayrimenkul Sertifikası Neler Getirecek?
Resmi gazetede yayınlanan gayrimenkul sertifikalarının Türkiye’de ilk defa 1989 yılında konut sertifikası adı ile denendiğini ancak başarılı olmadığını hatırlatan Emre Çapkın, gayrimenkul sertifikasının dar gelirliyi ev sahibi yapmak, kentsel dönüşümde uzlaşmazlıklara çözüm oluşturmak ve projelerin finansmanını kolaylaştırmak gibi amaçları bulunduğunu söyledi.
İstanbul’da Ev Sahibi Olmak İsteyenlere İyi Haber
Gayrimenkul sertifikasını, “gayrimenkulün pay edilerek istenilen oranda satın alınabilmesi ve bu mülkiyet hakkından doğan, kiralama, kazandığı değer üzerinden tekrar satabilme gibi tüm haklara kendi payı oranında sahip olunması” şeklinde tanımlayan Emre Çapkın, sertifikaların İstanbul gibi ev sahibi olmanın iyice zorlaştığı büyük kentlerde yaşayanlar için iyi haber olduğuna dikkati çekti. Networks Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çapkın sözlerini şöyle sürdürdü:
Ufak Gayrimenkul Yatırımlarıyla Ev Hayali Gerçekleşecek
“Bugüne kadar ev almak için niyetlenmiş ancak kısıtlı tasarruflara sahip oldukları için yüksek ödeme yapmaya müsait olmayan ve hayallerini erteleyen birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Özellikle İstanbul da ev almak sürekli artan fiyatlarla her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Artık İstanbul da şehrin çeperlerinde dahi m2 birim fiyatları 4.000 TL’ ye geldi. Bu da 100 metrekarelik bir ev için 400 bin liralık yatırım anlamına geliyor. Bu daireyi almak isteyen kişinin peşinat olarak asgari 100.000 TL si olmalı. Kalan kısım için de 10 yıl boyunca ayda 4.200 TL kredi taksiti ödeyebilmeli. Bu şartlara sahip kişi sayısı sınırlı ve bu nedenle pek çok vatandaşımız hala evini alabilmiş değil. Artık ev sahibi olmak isteyenler örneğin 100 m2 bir dairenin 25 m2 sini gayrimenkul sertifikası uygulaması ile alabilecek, kiralayabilecek, satabilecek, değer kazancından faydalanıp yarın kendi oturacağı evi alabilmek için ufakta olsa bir gayrimenkul yatırımı yaparak birikim sağlayabilecek. Bu duruma kısa orta ve uzun vadeli bir planlama olarak bakmalı ve ev sahibi olmak isteyenleri bu planlama konusunda bilinçlendirmeliyiz.”
Dönüşümde Şerefiye Konusu Çözümlenemiyor, İşte Çözüm!
Kentsel dönüşümde en büyük sorunun kat maliklerinin mutabık kalıp, firma ile kendilerine yeni verilecek dairenin m2 si, katı, konumu ve şerefiyesi konusunda anlaşma sürecinde yaşandığını hatırlatan Emre Çapkın, bu noktada sertifikanın nasıl işe yarayacağını şu sözlerle özetledi:
“Örneğin şerefiyesi düşük olan bodrum katında 100 m2 bir dairenin karşılığı 100 gayrimenkul sertifikası ise en üst katta en iyi manzara ve şerefiyeye sahip olan 100 m2 daire 125 gayrimenkul sertifikası değerinde olacak. Bu konuyu çözümlemek uzlaşmayı kolaylaştıracak ve hızlandıracak, böylece kentsel dönüşüm süreci de hızlanacak.”
Finansman Sıkıntısına da Çözüm Oluşturacak
Emre Çapkın’a göre, Türkiye de gayrimenkul projelerinin sayısının artması, hem var olan nitelikli konut ihtiyacına çözüm üretiyor, hem de kentin güzelleşmesini sağlıyor. Ancak bu gayrimenkul projelerinde topraktan satışa başlayarak finansman sağlamaya çalışan firmalar hızlı satış yapamadıkları dönemde finansman sıkıntısına girebiliyor.
İstanbul da arazi maliyetlerinin çok yüksek olması ve bunun dairelerin satış fiyatlarına da direk olarak yansıması nedeniyle proje fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Emre Çapkın bu durumda da arz ve talebin bir araya gelemediğini söyledi.
Çapkın “ O zaman da firmalar hızlı satış yapamıyor ve projeler için hızlı bir finansman sağlayamıyorlar. İşte o noktada gayrimenkul sertifikası devreye girerek alım gücü sınırlı olanların da gayrimenkul gücü ölçüsündeki pay almasını sağlıyor. Böylece alamayacak durumda olanların bile zincire dahil olabilmesi ile proje finansmanına katkı sağlanıyor” diye konuştu.
Yorumlar