Boşanınca Ev Kime Kalacak ? Boşanmada Mal Paylaşımı
Bu yazıda çok merak edilen konulardan , ‘ Boşanınca ev kime kalacak ? ‘ , ‘ Ayrıldıktan sonra mallar kimin olacak ‘ , ‘ Ev benim üstüme fakat boşanınca ne olacak ?’ gibi soruların cevabı olan Boşanmada Mal Paylaşımı konusunu ele alacağız.
Malesef ülkemizde boşanmalar seneden seneye artış gösteriyor. Bu gibi durumlarda ilk akla gelen gayrimenkullerin kime kalacağını düşünmek oluyor.
2002 senesi bu konu için bir milat olarak kabul edilmektedir. Çünkü genelde 2002’den önce alınan mallarda mal ayrılığı görülmektedir. 2002 senesinden önce alınan mallar eğer özel bir sözleşme yapılmadıysa kimin adına kayıt ettirildiyse ona ait olmaktadır. Mal rejimi dediğimiz bu kanun çıkmadan önce , evin geçimini erkeğin sağladığı ve kadın çalışmadığı düşünüldüğünden mal varlığı genelde erkek üzerine yapılmaktaydı.
1 Ocak 2002 tarihi sonrasında yapılan tüm evliliklerde ve öncesi tarihli evliliklerde 2002 den sonra alınan mallar için yasal mal rejimi ‘Edinilmiş Mallara Katılım ‘ uygulaması geçerlidir. Yani eşler evlendikten sonra çalışıp aldıkları tüm mallar için , ortak hak ve tasarruf sahibi olur.
Miras ya da bağış bu kapsama girmediği için bir ortaklık söz konusu olamaz.
Eşler eğer isterlerse ‘ Mal Ayrılığı ‘ yapabilirler. Yani eşler Edinilmiş Mallara Katılımdan faydalanmak istemeyip mallarını ayırmak isterlerse , evlilik anında ya da sonrasında bir beyan düzenleyerek notere onaylatabilirler. Fakat bu konuda herhangi bir seçim yapılmaz ise 1 Ocak 2002 tarihiyle yürürlüğü giren ‘ Edinilmiş Mallara Katılım ‘ yasal rejimi uygulanır.
Bu konu 4721 sayılı Türk Medeni Kanun 4. Bölüm’de ‘ Eşler Arasındaki Mal Rejimi’ olarak düzenlenmiştir.
Boşandıktan Sonra Eşlere Kalacak Pay Miktarı Nedir ?
1 ocak 2002’den sonra bir eşin edindiği mal varlığının değerinin yarısı diğer eşe aittir. Diğer eşin çalışması, çalışmaması hatta fiili olarak aynı evde yaşıyor olmaları dahi önemli değildir.
Mal rejimi boşanma veya evliğin iptali ile sona erer. Malın kime ait olduğunun önemi yoktur. Mallar paylaştırılırken malların yüzde 50si ya da bu değerin karşılığı olan bedel diğer eşe verilir.
Fakat burda önemli nokta , boşanmadan sonra malların paylaşılabilmesi için payın talep edilmesi gerekmektedir. Bu bir seçimdir. Eğer herhangi bir talepte bulunulmaz ise kendiliğinden bir hak oluşmaz.
İpotekli veya Borçlu Mallarda Durum Nedir ?
Boşanmanın ardından paylaşılması gereken mal varlığı ipotekli ya da borçlu olabilir. Fakat bu durumda da uygulama değişmiyor. Mal paylaşımı yüzde 50 olarak uygulanır.
Yorumlar