Geçit Hakkı Nasıl Kaldırılır?
Geçit Hakkı Nasıl Kaldırılır?
Ulaşım gerçekleştirmek amacıyla başkasının arazisini kullabilme hakkına geçit hakkı denir. Mürur hakkı olarak da bilinen bu hak irtifak haklarının arasında en çok rastlanılan haktır ve Medeni Kanun'da düzenlenmiştir. Geçit hakkının kaldırılmasında ölçüt sözleşmenin düzenleniş şeklidir.
Geçit hakkı sözleşmesi ihtiyaca göre bir süreye bağlanarak ( 10 yıl gibi ) veya süresiz olarak düzenlenebilir. Buna bağlı olarak geçit hakkını kaldırmak için farklı yollar izlenir.
- Varolan geçit hakkı sözleşmesinin süresi belirliyse, sözleşme süresi sona erdiğinde herhangi bir işleme gerek kalmaksızın hak sona ermiş olur.
- Belirtilen süreden önce geçit hakkının kaldırılması isteniyorsa, geçit hakkının gerekli olmadığını ispat eden belgelerle beraber Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılarak geçit hakkı kaldırılabilir.
- Sözleşmede süre belirtilmemiş ve sözleşme başka bir şarta bağlanmamışsa Tapu Müdürlüğü'ne yapılan tek taraflı beyan ( Bildirme ) geçit hakkının kaldırılmasında yeterlidir.
Geçit hakkı şahıs lehine ya da taşınmaz lehine düzenlenebilir. Geçit hakkı kaldırılmak istendiğinde bu husus da önem taşır.
- Şahıs lehine düzenlenmiş olan geçit hakkı, söz konusu şahsın ölümüyle son bulur.
- Taşınmaz lehine düzenlenmiş olan geçit hakkını kaldırmak için mahkeme kararı gereklidir. Herhangi bir kanundan kaynaklanan sebepler de bu hakkı ortadan kaldırabilir.
Geçit hakkı ihtiyacı imar uygulamalarıyla kendiliğinden kaybolabilir. Taşınmazlardan biri ya da ikisi kamulaştırıldığında yerlerini park, yol, okul, yeşil alan gibi yerler alacağından geçit hakkı hükmünü yitirmiş olur.
Yorumlar