9 Haziran 2017 Cuma

Tapu İpotek Harcı Ne Kadar ?

Tapu İpotek Harcı Ne Kadar Yazar: Emre Çelik   07 Haziran 2017             Kaydet   Alacaklı kişi, taraflarına borcu bulunan borçlu kişiler adına ipotek işlemi isteminde bulunma hakkına sahip oluyorlar. Tapu dairesinde gerçekleştirilen ipotek işlemi için belli bir             Tapu İpotek Harcı 2017 Alacaklı kişi, taraflarına borcu bulunan borçlu kişiler adına ipotek işlemi isteminde bulunma hakkına sahip oluyorlar. Tapu dairesinde gerçekleştirilen ipotek işlemi için belli bir harcın ödenmesi gerekiyor. İpotek İşlemi İpotek işlemi, halihazırda bulunan ya da gerçekleşmesi beklenene borçlar adına gayrimenkullerin teminat olarak gösterilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İpotek işlemine konu olan taşınmaz malın, borcu bulunan ya da borcu bulunacak olan kişinin üzerine kayıtlı olması gerekmiyor. Bir başka şahıs adına olan taşınmaz mal için de borçlu kişi adına ipotek işlemi başlatmak mümkün oluyor. İpotek İçin Gereken Belgeler 1- İpotek işleminin gerçekleştirilmesi için, ipoteğe konu olan taşınmaz mal adına tapu senedi gerekiyor. 2- İpotek isteminde bulunan alacaklı ve ipoteğe konu olan borçlunun ya da temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları gerekiyor. 3- Alacaklı kişinin ve borçlu kişinin birer adet vesikalık fotoğrafları gerekiyor. 4- Akitte borçlu ya da alacaklı taraflardan birisi ya da her ikisi vekille temsil edilmiş ise temsile ilişkin belge gerekiyor. 5- Eğer borçlu ya da alacaklı taraflardan birisi tüzel kişi ise ipotek tesis etmek adına ticaret sicil memurluğundan alınan yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri gerekiyor. Tapu İpotek Harcı - İpotekte sağlanan borç miktar üzerinden binde 4,55 oranında, - İpoteğe dahil olan gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde ya da teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden binde 4,55 oranında, - Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktar üzerinden binde 2,27 oranında, - Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde hesaplanan harçlar yüzde elli oranında uygulanıyor.

Emlak Ofisi İsimleri

  Emlakçılık güven isleyen bir meslek olduğu herkes tarafından kabul gören bir gerçek. Yeni emlakçılık hayatına merhaba diyecek olan emlakçılar bu güven yakalaya bilmek içi güven duyulan isimler

Emlak Ofisi İsimleri Emlakçılık güven isleyen bir meslek olduğu herkes tarafından kabul gören bir gerçek. Yeni emlakçılık hayatına merhaba diyecek olan emlakçılar bu güven yakalaya bilmek içi güven duygusu uyandıran emlak ofisi isimleri bulmaları gerekmektedir. emlakçı isimleri genel olarak amatör ruh ile birlikte açan emlakçı adayının soy ismi yada asıl ismi ile açıldığının farkındayız. iyi bir hizmet ile altı doldurulabilirse aslında ismin hiç bir anlamı yok.  Emlak ofisi açmayı düşünüyorsanız ve henüz Emlak büronuzun ismini belirlemediyseniz ve bu yazıyı okuyorsanız sıkı durun. Sizler için internetteki tüm elit emlak isimlerini bir araya getirerek toparladık.

Yuvam Emlak 
Lider Emlak 
Evim Emlak 
Yuva Emlak 
Yuvam Emlak 
Güven Emlak 
Emlakçım 
Seri Emlak
Usta Emlak 
Baş Emlak 
Almina emlak 
Oval emlak 
Miss emlak 
Güvensat emlak 
Güvenal emlak 
Elzem emlak 
Nazenin emlak 
Doğru Emlak 
Anka Emlak 
Evim Emlak 
Nesil Emlak 
Rota Emlak 
Hedef Emlak 
Mutlu Emlak 
Anadolu Emlak 
Kent emlak 
Nezih emlak 
Elit emlak 
Seçkin emlak 
Vadi emlak 
Jet emlak 
Titiz emlak 
Emlak Evi 
Etik Emlak 
Lale Emlak 
Tabi yukarıdaki isimler Gayrimenkul Danışmanlığı diye de değiştirilebilir Sizde farklı ve güzel bir emlak ismi biliyorsanız bizimle paylaşın herkez faydalansın.

Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/emlak-ofisi-isimleri-toplu-626-378-5163.html

Eski Kiracının Elektrik Su Doğalgaz Borcunu Kim Öder Ev Sahibi mi Öder Yeni Kiracı Mı ?

Eski Elektrik, Su, Doğalgaz Aidatlarını Kiracı mı Öder? Yasal olarak bir kiracı bir yeri kiralarken, ki zaten şuan ki mevcut uygulamada da bu şekildedir. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerin kiracı üzerine alınması talep edilmelidir. Ev sahibi bu uygulamayı yapmak ve takip etmek yükümlülüğü vardır. Fakat apartman aidatı gibi bir yönetime bağlı aidatlar kiracının ödemesi zorunlu olduğu bir durum olduğu için ev sahibi kiracısını aidat ödemelerini ödeyip ödemediğini Site yöneticisi ile irtibata geçerek öğrenmelidir. Bu gibi maddeler sözleşme üzerinde belirtilmesi gerekmektedir. Sözleşme üzerinde belirtilen bu aidat vb gibi maddeler belirtilmiş ise, kiracıya ödeme baskısı yapılabilir hatta tahliyesi için delil olabilecek bir durumda hak sahibi olabilirsiniz. Eski Abonelik Ücretlerinden Kim Sorumludur? Şayet kiracı habersiz birşekilde kaçıp giderse, şayet elektrik su doğalgaz gibi abonelikleri kiracı üzerine ise borç her zaman eski kiracı üzerine kalmaktadır. Ev sahibinin veyahut yeni gelecek kiracının, kaçan kiracının bıraktığı borcu ödeme mükellefiyeti söz konusu değildir. Bu konu ile alakalı açılan davalarda Yargıtay kiracılar lehine davayı sonlandırdığını hukukçulardan takip etmekteyiz. Fakat Apartman aidatı konusu bu şekilde olmamaktadır. Apartman aidatı konusu gayrimenkulun genel özelliğinden kaynaklandığı için, giden kiracının apartman aidat borcunu Ev sahibi yüklenir. Yine yeni gelecek olan kiracı eski apartman aidat ödemesinden muaf tutulur. Eski Kiracıya Ait Elektrik Su Doğalgaz Borçlarından Dolayı Abonelik Yapılır mı? Genel anlamda eski kiracıya ait elektrik su doğalgaz aboneliklerindeki kalan borçlar, borçluya tebliğ edilir. Eski kiracı bu borcunu ödemez ise, yeni kiracı ödemek zorunda bırakılır. Her abonelik başına belli bir depozit ücreti alınmakta olup bu depozit bedelleri, kiracının abonelik ücretini ödememesine karşılık bir önlem olarak alınmaktadır. Herhangi bir abonelik merkezine gittiğinizde Şayet eski kiracının borcu ödemiş olduğu depozit miktarını geçmiyorsa zaten sorun olmuyor.. Borcu depozitodan düşüp temiz olarak aboneliği kendi üzerinize alabiliyorsunuz. Şayet borç depozitodan yüksek ise Müşteri temsilcisi sizden eski kiracının kalan borcunu isteyebilir. Boyle bir hakkı yoktur. Eski kiracının üzerine olan borçlar eski kiracıdan alınması gerekmektedir. Boyle bir durumla karşılaştığınızda eski kiracının borcunu ödemeyin ve aboneliğinizi açması için ısrar edin. 

İskanı Bulunmayan Konutun 
Doğalgaz, Elektrik, Su Abonman Ücretleri 
( Kocaeli 2014 ) 
Doğalgaz : 370 TL 
Elektrik : 225 TL 
Su : 400 TL Olarak depozit ücreti alınır. 

İskanı Bulunan Konutun 
Doğalgaz, Su, 
Elektrik Abonelik Ücretleri 
Doğalgaz : 370 TL 
Elektrik : 100 TL 
Su : 200 TL Olarak depozit alınır. Bu depozitolar gayrimenkulün ve bölgenin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Değiştirildi

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Değiştirildi  Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan resmi bir açıklama ile Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği üzerinde bir dizi değişiklik yapıldığı açıklandı. Yapılan değişiklik Resmi Gazete ’de Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ olarak yayımlanarak resmi olarak yürürlüğe girmiş oldu.  İlgili tebliğde yapılmış olan değişiklik ile beraber kurucu veya portföy yöneticileri tarafından yapılacak olan fon portföyünün yönetimi ile ilgili olarak madde içeriğinde bir değişikliğe gidildi ve bu maddeye yeni bir bent eklenmiş oldu.  Bilindiği üzere hali hazırda uygulamada olan ve hala geçerli olarak kabul edilen tebliğde kurucu olan kişi veya portföy yönetimi gayrimenkul projelerine yatırımcı olarak katılamayacak ve söz konusu bu gayrimenkullerin inşa işlerinde yüklenici olarak asla üstlenmeye gidemeyecek. Yine yönetimin bu amaca hizmet edecek şekilde personel ve ekipman edinmesi de yasak.  İşte Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği üzerinde yapılan değişiklik ile beraber eklenen yeni bent sayesinde ekleme yapıldı. Yeni eklenen bende göre belediyeler ve belediyelere bağlı ortaklıklar, İller Bankası, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve yönetim kuruluna gerektiği takdirde aday gösterme ayrıcalığına sahip olan şirketlerce gerçekleştirilen ve inşaat ruhsatı verilmiş olan projeler kapsamına giren bağımsız bölümler muaf tutulacak. Üstelik bu muaflıktan yararlanmak için inşaatın tamamlanma oranı da aranmayacak.  

Belediye Meclisi Kimdir ve Görevleri Nelerdir ?

Belediye Meclisi Nasıl Seçilir? Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde büyük ihtimalle belediye başkanlarının hizmet performansı sorgulanırken benzer seçimle 5 yıllığına göreve gelmiş kalan ve il vatandaşının birçok de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri il amaçlı neler yaptığı anında hiç gündeme gelmez. Hâlbuki belediye meclis üyeleri, yerel(yöresel) demokrasi tarafından son derece mühim bir işleve sahiptir. Belediye Meclisinin Görevleri Nelerdir? Belediye başkanına karar verecek seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, buna ek olarak yaşanabilir bir kente ulaşmayı arzulamaktadır. Peki, belediye meclis üyeleri seçildikten anında sonra o il yerine ne faaliyet yapmaktadır? Kentinizin sağlıklı ve yaşanabilir olması yönünde ne şekilde bir faaliyette bulunmaktadır? Yalnızca meclis toplantılarına katılıp el indirip kaldırarak apar topar geçtiğimiz kararları seçip, sonrasında her toplantı amaçlı ” huzur hakkı ” ücretini alarak görevlerini yaptıklarını mı düşünmektedir?  Belediye meclis üyeliğinin manası ve işlevi bu kadar mıdır? Belediye Meclisinin görevi nedir? Bugün Belediye Meclisinin görev ve yetkilerini irdeleyeceğiz. Belediye meclisi stratejik planlar yaparak , belediyenin çalışma planlarını ve yatırım programlarını belirler .Ayrıca belediye faaliyetlerinde çalışan personelin performans ölçütlerini görüşür ve kabul eder. Buna karşı belediye meclisinin bütçe hesabının ve kesin hesabın kabul edilmesi gibi görevleri de vardır. Bütçede kurumsal sınırlandırmalara aktarma da yapabilirler.Bir diğer görevi isi belediyenin imar üzerine olan planları belediye meclisinde görüşerek onay veya ret kararı almaktır. Büyükşehirlerin ve belediyelerin sınırları içerisinde olan çevre düzenlemeleri planlarını kabul etmek veya ret etmektir.Bu karar alınmadan önce il çevre düzeni planı Büyükşehir belediyeleri tarafından yapılır fakat kararı belediye meclisi almaktadır.Borçlanmaya belediye meclisi üyeleri karar vermektedir.Belediyenin taşınmaz mallarının satılmasına , alınmasına ,takasına teşvik verebilir veya bir taşınmaz malın ihtiyaç halinde kamu hizmetinde kullanılmasına gerek var ise buna izin verilmesine karar verir.Şayet bu taşınmaz malın kamu hizmeti süresi dolmuş ise geri belediyeye gelmesine onay kararı da belediye meclislerinden çıkmaktadır. Kanunlara göre vergi ve harçlar için uygulanacak ücretin şartlarını da belediye meclisi üyeleri belirlemektedir.Belediye meclisi şartlı bağışları da kabul etmektedir.Belediye meclisi 6762 sayılı kanuna göre ortaklık kurma veya bu ortaklıkların ayrılması gibi unsurlara karar verebilmektedir.Ayrıca sermaye satışına ve bunun ortaklığına karar verebilmektedir.Belediyeye ait şirketlerin özelleştirilmesine ve yap-işlet devler modeli ile yatırım yapılmasına karar verebilmektedir.Ayrıca Belediye meclisi meclis başkanını ve encümen üyelerini kendi içerisinde seçmektedir. Meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri de belediye meclisi tarafından seçilmektedir,bu seçim oturumu belediye meclisi başkanı tarafından yürütülmektedir.Belediye meclisi , belediyeye bağlı çalışan kurumların içerisinde ki kadroların iptaline veya değiştirilmesine de karar verebilmektedir.Belediye meclisi belediye tarafından çıkarılan yönetmelikleri de tartışarak kabul eder veya iptal eder.Belediye meclisinin bir diğer görevi ise cadde,sokak,park ve tesislere ad vermek , mahallenin kurulmasını ön ayak olmak , mahallenin kaldırılmasına karar vermektir.Belediyenin reklamını ve halka lanse edilmesini de sağlayan kararlar da bu meclisten çıkmaktadır. Belediye meclisinin bir diğer görevi ise onur kuruluşu oluşturarak onur belgesi ve hemşerilik payesi vermektir.Belediye başkanı ve belediye encümeni bir sorun yaşamış ise bunu karara bağlamaktır. Ülkemizde Belediye Meclislerinin Durumu Maalesef ülkemizdeki belediye meclis üyelerinin büyük bölümü bu mühim görevin içini boşaltarak uygulamakta, yerel demokrasinin mühim bir parçası oldukları bilinci ile davranış göstermemektedirler. Üstelik gün zaman yargıya da yansıyan şekilde, belediye meclis üyelerinin bir bölümünün imar yolsuzluklarına bulaştıkları, bilhassa imar komisyonlarında bulunmak amaçlı gayri ahlaki şekilde birçok kritik çıkar çatışmalarına giriştikleri, belediyedeki nüfuzlarını yandaşlara çıkar sağlamak için kullandıklarına tanık olunmaktadır. 

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNUNDA BELEDİYE MECLİSİNİN ÇALIŞMA GÖREV VE YETKİLERİ İNDİR

8 Haziran 2017 Perşembe

Takyidat Nedir, Tapuda Takyidata Nasıl Bakılır

Takyidat nedir, tapuda takyidata nasıl bakılır? 

Takyidat belgesi herhangi bir gayrimenkul üzerinde 3. Kişilerin yararına konulmuş ve gayrimenkul üzerindeki mülkiyet hakkını farklı şekillerde sınırlayan ön alım, haciz, intifa, şufa, irtifak gibi hakların bildirildiği belgedir. Tapu sicil kütüğünde gayrimenkul tapusu üzerinde şerh, beyan veya irtifak hakları bulunuyorsa bu sizin o mülkü kullanmanıza engel olabilmektedir. Bu nedenle bir gayrimenkul satın almadan önce takyidat belgesini görmek faydalı olacaktır. Takyidat bilgileri malik ya da tapu ilgilisi veya bu kişilerin kanuni vekilleri tarafından alınabilmektedir. Bu bilgilerin üçünü kişilere verilmesi yasaktır bu nedenle kanuni olarak tapu ile ilişki bulunmayanlar takyidat belgesini alamazlar.  Takyidat Belgesi Nasıl Alınır? Tapu Müdürlüğünden takyidat belgesini alabilmek için anlaşmalı bankalara (Ziraat Bankası, iş Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) takyidat harcı yatırılmalıdır. Bazı bankalar bu harcı sadece gişelerden tahsil ederken Ziraat Bankasından takyidat harcı yatırmak istediğinizde işlemi ATM cihazları aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Eğer iskan için takyidat belgesi almanız gerekiyor ise ilgili apartmanda bulunan her daire bağımsız olarak harç ücretini bankaya yatırmalıdır.  2016 yılı için takyidat harç tutarı 7,60 TL’dir. Eğer harç ödemek istemiyorsanız tapuda görevli memurdan ricada bulunabilir ve kayıtları inceleyebilirsiniz. Ancak bu durumda elinizde resmi bir belge bulunmayacaktır. Daha önce takyidat belgesi aldınız mı?

Tapu İpotek Harcı Ne Kadar

Tapu İpotek Harcı 2017 Alacaklı kişi, taraflarına borcu bulunan borçlu kişiler adına ipotek işlemi isteminde bulunma hakkına sahip oluyorlar. Tapu dairesinde gerçekleştirilen ipotek işlemi için belli bir harcın ödenmesi gerekiyor. İpotek İşlemi İpotek işlemi, halihazırda bulunan ya da gerçekleşmesi beklenene borçlar adına gayrimenkullerin teminat olarak gösterilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İpotek işlemine konu olan taşınmaz malın, borcu bulunan ya da borcu bulunacak olan kişinin üzerine kayıtlı olması gerekmiyor. Bir başka şahıs adına olan taşınmaz mal için de borçlu kişi adına ipotek işlemi başlatmak mümkün oluyor. İpotek İçin Gereken Belgeler 

1- İpotek işleminin gerçekleştirilmesi için, ipoteğe konu olan taşınmaz mal adına tapu senedi gerekiyor. 2- İpotek isteminde bulunan alacaklı ve ipoteğe konu olan borçlunun ya da temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları gerekiyor.
 3- Alacaklı kişinin ve borçlu kişinin birer adet vesikalık fotoğrafları gerekiyor. 
4- Akitte borçlu ya da alacaklı taraflardan birisi ya da her ikisi vekille temsil edilmiş ise temsile ilişkin belge gerekiyor. 
5- Eğer borçlu ya da alacaklı taraflardan birisi tüzel kişi ise ipotek tesis etmek adına ticaret sicil memurluğundan alınan yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri gerekiyor. Tapu İpotek Harcı - İpotekte sağlanan borç miktar üzerinden binde 4,55 oranında, - İpoteğe dahil olan gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde ya da teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden binde 4,55 oranında, - Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktar üzerinden binde 2,27 oranında, - Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde hesaplanan harçlar yüzde elli oranında uygulanıyor.

Tahliye Taahhütnamesine Uymayan Kiracı

Tahliye Taahhütnamesine Uymayan Kiracı Gayrimenkul kiralama işlemlerinde kiralayan ve kiracı arasında sözleşme ile hazırlanan tahliye taahhütnamesi, kiralayan kişinin ihtiyacı olması takdirinde kiracı adına tahliye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Gayrimenkul kiralamalarında, kiralayan kişinin kiracıdan evi tahliye etmesini isteyebilmesi için bazı koşulların oluşması gerekiyor. Söz konusu koşullar 6570 sayılı kanuna ve Borçlar Kanununa göre belirleniyor. Ev sahibinin tahliye isteminde bulunabilmesi için gösterilecek sebeplerden birisi de tahliye taahhütnamesi olarak karşımıza çıkıyor. Tahliye taahhütnamesinde kiracı, evi beli bir tarihte tahliye edeceğini taahhüt etmiş oluyor. Belirtilen tarihte kiracı evden ayrılmaz ise kiralayan kişi, kiracıdan evi tahliye etmesini talep edebiliyor. Taahhütnamenin Özellikleri 1- Tahliye taahhütnamesi, kiracının kendi el yazısı ile yazılıp veriliyor. Ayrıca taahhütname, noter aracılığında da hazırlanabiliyor. 2- Tahliye taahhüdünde, evin tahliye edileceği kesin tarihin belirtilmesi gerekiyor. 3- Taahhütname ve kira başlangıç tarihinin birbirinden farklı tarihlerde olması gerekiyor. Kira sözleşmesinin üzerinden belirli bir süre geçmesi takdirinde taahhütname hazırlanabiliyor. 4- Boş tarihli taahhütnamenin imzalanmaması, kiracının sonradan eklenen tarihte evi tahliye etmek zorunda olmaması adına gerekiyor. 5- Taahhütnamenin geçerliliğini koruyabilmesi adına yazılı bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor. Kiracı Taahhütnameye Rağmen Evden Çıkmazsa Tahliye taahhütnamesine rağmen belirlenen tarihte evden çıkmayan kiracılar için, mal sahibi dava açabiliyor. Fakat davanın açılabilmesi adına ya da icra takibi yapılabilmesi adına taahhüt tarihinin otuz gün öncesinden kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.

Haciz Şerh ve İpotekli Gayrimenkuller Satılabilir mi ?

Haciz Şerh ve İpotekli Gayrimenkuller Satılabilir mi? İpotek; bir borca karşı alacaklıya verilen teminatı ifade eder. Bankalardan kredi kullanırken genelde ipotekli krediler daha düşük faiz oranlarına sahip olduğu için kredi çekenler tarafından tercih edilmektedir.  Haciz ise alacağını tahsil edemeyen kurumların borçlusunun gayrimenkulüne hukuki yaptırımlar ile icra daireleri aracılığı ile koyduğu şerhtir. Bir mala tapuda hacz şerhi konulduğunda artık onun haczi caiz olur. İcra müdürlüğü tarafından bu mala el konulmakta ve alacağın tahsil edilebilmesi için mal satışa çıkarılmaktadır. İpotekli veya hacizli tapuları satabilmek için; • Borcu kapatarak ipoteği kaldırabilir böylece tapuyu devredebilirsiniz. • Bankayı devre dışı bırakarak alıcı ve satıcı arasında bir anlaşmada bulunabilir ve borcu gayrimenkulün yeni sahibine devredebilirsiniz. • İpoteğin devrini sağlamak için banka ile görüşerek eski krediyi kapatıp gayrimenkulün yeni sahibi üzerine yeni bir kredi açarak yeni tapuya ipotek koydurabilirsiniz. Alım satım işlemi sırasında tapuda yer alan herhangi bir haciz veya ipoteği gayrimenkulün alıcısı durumundaki kişi kabul etmeden satış işlemi gerçekleşmez. Eğer bu durumda bir malı satın almayı planlıyorsanız borcun güncel durumunu öğrenmeden işleme girişmemeli ve toplam borç miktarını satış bedelinden düşürmelisiniz. Yaşanacak herhangi bir olumsuzlukta bu konuda tek sorumlu malın yeni sahibi olmaktadır. Eğer gayrimenkul üzerinde kamu haczi var ise bu haciz kaldırılmadığı müddetçe tapuda işlem yapılamaz. Mal alınamaz, satılamaz, üzerinde yeni haklar tesis edilemez. Öncelikle devlete olan borç ödenmelidir. Sorununuz Daha farklı ise lütfen konu altından yorumlayın size yardımcı olmaya çalışacağız

İzale-i Şuyu Davalarında KDV, Harç ve Vergi Masrafları

İzale-i Şuyu Davası hakkında bilinmesi gerekenleri konumuz altında bulabilirsiniz. İzale-i Şuyu davası ile satış aşamasına hüküm verilmiş gayrimenkul için ödenmesi gereken kdv, harç,matrah vb gibi vergiler bulunuyor. İzale-i Şuyu davası ile satın alınan gayrşmenkul için ödenmesi gereken vergiler neredeyse gayrimenkul için ihale edilen satış fiyatı üzerinden %23-24 ü kadar bir vergi ödemeniz gerekiyor. Bu vergilerden kurtuluş yolu yok ! Araştırmalarımız sonucu İzale-i şuyu davası ile satışı yapılan bir gayrimenkul için alıcının ve satıcının ödemesi gereken vergileri aşağıda açıklamaya çalışacağız. İzale-i şuyu davasında ihaleyi alanın ödeyeceği vergiler; Satış Ücreti üzerinden : Eğer alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı ; Alıcı 3. şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle yükümlüdür. İlam Harç Masrafları : Alıcı hissedarsa, kendi hissesi oranından Binde 9.9u. Şayet alan kişi 3. şahıs ise bu bedeli ödemiyor. Tellaliye Masrafları : Alıcı hissedarsa, kendi hissesinin değerinin %1’i kadar bir ücret ödüyor. Şayet alan kişi 3. şahıs ise bu bedeli ödemiyor. Alım Harç Masrafları : Satın alınan hisse üstünden %1,65’i oranındadır. Yani mülkü satın alan hissedarsa öteki hissedarların payı üzerinde; satın alan 3. kişi ise tüm satış bedeli üzerinden Alım harç masraflarını öder. Kdv Oranı ( %18 ) : Satın alınan hisse üstünden %18 oranında KDV ödemek zorundadır. Alan kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV öder. Şayet alan kişi 3. kişi ise Tüm satış bedelinin %18 KDVsini ödemek zorundadır. Damga Vergisi : Mülkü kim satın alırsa alsın tamamiyle ihale bedeli üzerinden binde 4.95 oranında damga vergisi kesilir. Not : Konutlarda Net kullanım alanı 150m² altındaki meskenlerde kdv oranı %1 kdv ödenir. Net kullanım alanu 150m² ve üzerinde ise yine KDV %18 olarak kesilir. Arsalarda değişen birşey yoktur. Tüm arsalarda İzale-i şuyu ile satın almalarda %18 KDV öderiniz. Satış ve Dava Masrafları : Mülkü satın alan hissedar olduğu durumda bu giderlerden sadece kendi hissesi nazarında ödeme yapıyor. Şayet davayı hissedar takip etmiş, bu masrafları daha önceden ödemiş ise( arada eksik kalanları ödemek kaydı ile ) başka bir ödeme yapmaya gerek yoktur. Şayet ödediği ücret fazla gelirse fazla ödediği creti geri alabiliyor. Yanlız Mülkü satın alan hissedar değilse yani 3. kişi ise bu masrafları ödemiyor. İzale-i şuyu davasında mülkü satanın kesinti ve ödemeleri; İlam Harç Masrafları : Satıcının ilam harcı hissesi üzerinden Binde 9.9 Tellaliye Masrafları : Satıcının tellaliye harcı hissesi üzerinden %1 Tapu Satım Harçları : Satıcının tapu harcı hissesi üzerinden %1.65 Damga Vergisi : Satış ücreti paylaştırılırken ödeme zamanında bankadaki payı üstünden Binde 0,75 oranında Tüm bu vergileri ortalamaya aldığınızda yazımızın başında da söylediğimiz gibi tellaliye,kdv,yargı gideri, tapu harcı, damga vergisi gibi masraflar yaklaşık satış bedelinin %24’üne tekabul etmektedir. Örnek verecek olursak ; İzale-i şuyu davasına satış bedeli 100.000 TL olduğunu düşünürsek. Bedel 100.000 TL iken bunun üzerinde %24 de diğer masraf ve vergiler olduğunu düşünürsek. Devlete ödenecek vergi 100.000 TL üzerinde 24.000 Bin TL olacaktır. Bu kadarda olur mu? dediğinizi duyar gibiyim. Maalesef bunun herhangi bir çıkar yolu yok. İzale-i şuyu davasına kadar giden bir satışta %24 oranlarında bir masraf çıkacağını unutmayın.. İzale-İ Şuyu Davasına Nasıl İtiraz Edilir 

Senetler Ne Kadar Sağlıklı

Senet Almadan önce lütfen konuyu okuyun Senetler insanlar için oldukça önemlidir. Çünkü Kredi kartlarının dışında, bazı kurum ve kuruluşlardan herhangi bir şey satın aldığımız veya adımıza düzenlenecek olan senetlerin altına imzamızı atarız. Senet Borç demektir. Belli bir kuralları ve belli bir geçerlilik süresi vardır. Bütün bunlar göz önüne alındığı zaman,eğer birine karşı senet imzalamış yada size karşı senet kullanmış iseler, bunun geçerlilik süresini kesinlikle bilmeniz gerekir.   Senet Ne Kadar Geçerlidir? Gelelim sorumuza. İmzalanan ve adınıza göre düzenlenmiş olan bir senet’i, kanunlara göre işlemezseniz eğer “3 Yıl Geçerlilik Süresi” vardır. 3 Yıl içinde Senette yazan borcu ve diğer şartları alma hakkınız vardır. Eğer 3 yılı geçerse Senet süresi, bu sefer geçerliliğini kaybetmiş olur. Böyle bir durumda ise “ İcra Müdürlüklerine” başvuru yapılması gerekir. İcra müdürlüğü de aslında bu konuda pek bir şey yapamaz. Çünkü düzenlenen ve kesilen Senetlerin belli bir süresi olur. 3 Yıl büyük bir zaman dilimidir. Bunun içinde 3 yıl içinde Senetleri iyi bir biçimde işlemeniz ve takip etmeniz gerekiyor.   Senet ve Geçerlilik Şartları Nelerdir? Senetlerin belir bir süresi vardır. Bu süreleri aştığınız zaman işlenmesi geçersiz olur. Geçerlilik şartlarına baktığımız zaman; Senet İsminin yer alması             Senet düzenlemeleri yapılırken, bunun içinde kesinlikle Senet isminin geçmesi gerekiyor.   Belirli bir bedel olmalı               Düzenlenen senetlerde belirli bir bedelin olması şarttır. Yani adınıza senet düzenleniyorsa, orada zamanlara bağlı olarak ödenecek tutar “ TL” bazında yazması gerekiyor. Kayıtsız ve Şartsız Ödeme                   Ödenecek rakamların havale yada direk elden ödemelerde “ Kayıtsız-Şartsı” olması ilkesi yer alır. Kural olarak bu gereklidir. Şartsız bir biçimde, yani ödeyememe, gecikme gibi durumlarda ,paranın eksik yatması gibi ilkelerde bahane aranmaz. Lehdarın Adı ve Soyadı                       Yapılan senette, paranın kime ve ne şekilde ödeneceğine dair kesin bilgiler. Keşidecinin İmzası Muhatabın adı ve soyadı                     Kambiyo senetlerde özellikler, borcu ödeyecek kişinin adı ve unvanı gibi bilgilere kesinlikle yer verilmeli.                            

Tarla Bağ Bahçeye Konut Yapılma Şartları

Köye Ev Yapılma Şartları Nelerdir ?

Tarla Bağ Bahçeye Konut Yapılma Şartları  ?

Bir köye ev yapma koşulları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olması ile farklılaşmaktadır. Her iki alanda da 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkartılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir. Söz konusu yönetmeliğe göre; Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve Köy ihtiyar heyetinden izin alınması şarttır. Yukarıdaki sayılan yapılar dışındaki ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, Valiliklerce verilir. Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içinde yapılacak ifraz işlemlerinde, parsel genişlikleri (10.00)m ‘den parsel derinlikleri de (20.00)m. den az olamaz. İfraz suretiyle meydana gelecek yol, otopark, yeşil alan gibi yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terkedilir. Bu oran parselin %35 inden fazla olamaz. Bina cephe ve istikametlerinin, köy mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tesbitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir. İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz. Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) % 50’yi geçemez. Eğer arsa Köy yerleşim alanı içerisinde değilse; · TAKS: %5 (Taban Alanı Katsayısı-Bir yapının parsel tabanında kapsadığı inşaat alanın parsel alanına oranı.) · Maksimum inşaat alanı 250 m2. · H: 6.50 m. (Yükseklik) · Parselin Kadastral yola cephesi olması gerekir. · Eğer parsel çok büyük olduğunda çeşitli nedenlerden dolayı ifraz söz konusu ise, ifrazlardan (bölünme) sonra elde edilecek her parsel 5000 m2’den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 m. cephesi bulunması zorunludur. · İmar durumu almak için, Tapu veya tapu yerine geçecek belge ve Röperli kroki ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir. Alınacak imar durumu doğrultusunda hazırlanacak proje ile yine Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne başvurularak ruhsat almak mümkündür. Arsa, köy yerleşik alanı dışında olduğunda muhtardan izin almak söz konusu değildir. 

2017de 1 Milyon Konut El Değiştirdi

GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 1. Çeyrek Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerin üçer aylık dönemler şeklinde incelediği rapor, “GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 1. Çeyrek Raporu” yayımlandı. 1 Milyon Konut El Değiştirdi Raporda, ülkemizin küresel inşaat pazarındaki yükselişi git gide çoğalan, pazar payının en hızlı artan ülkeler arasında yer aldığı bilgisine de yer verilmesinin yanı sıra, bir yıl içerisinde 1 milyon konutun el değiştirdiğini, son beş yıl içerisinde de konut fiyatlarında yüzde 43,09 oranında bir artış gözlemlendiği belirtiliyor. Rapordaki veriler şu şekilde yer alıyor; "Türkiye genelinde son verilere göre yapılan analizlerde fiyat artışı halen makul bir eğilimde devam ediyor. Türkiye'de ortalama konut fiyatları 2012 Ocak ile 2017 Ocak arasında, reel olarak yüzde 43,09 arttı. Yeni konut fiyat endeksinde de aynı dönemde yüzde 35,72'lik reel fiyat artışı sağlandı. Ayrıca her iki endekste kabul edilir bir artış oranı yaşandı ve endekslerin artışı, sektörün canlılığını ve talebin sürekliliğini işaret etti. Türkiye'de konut arzı ile talep yavaş yavaş oturmaya başladı. Yıllık ortalama 1 milyon adet konut el değiştirdi ve 650 bin adet yeni konut ihtiyacı sürdü. Köyden kente göçün devam ettiği Türkiye'de, kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılına kadar kente göçün devam etmesi ve kentleşme oranının yüzde 84'lerin üzerine çıkması bekleniyor. Buna göre kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle 2025’e kadar göç alan şehirlerde konut talebinin devam etmesi bekleniyor. Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülüyor. Türk inşaat ve konut sektörü, büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olmaya devam edecek. Dolayısıyla gerek Türkiye, gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe, orta vadede eğilim büyüme yolunda olacaktır." Yabancılara Yapılan Satışlar Yüzde 8 Azaldı Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 8 oranında bir düşüş yaşandığına da yer verilen rapor, "Doğrudan yabancı yatırımlar ve yabancılara gayrimenkul satış rakamlarında yaşanan düşüş 2016 yılından bu yana devam etti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azaldı. Yabancıların Türkiye'de yaptıkları yatırımlar; alan bazında 2017'nin ilk üç ayında, 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artış, işlem sayısında ise yüzde 13,4 azalış gösterdi.  Türkiye genelinde toplam AVM sayısı 390'a, toplam kiralanabilir alan stoku ise yaklaşık yüzde 5’lik artış ile 11 milyon 600 bin metrekareye ulaştı. Bu rakam, İstanbul'un toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38'ini oluşturdu." ifadelerini de içerdi.

Konut projelerini Sanal Gerçeklik Gözlükleri İle İncelenebilecek

3 Boyutlu Ev Dekorasyonu Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Öğrencileri Yağız Türk ve Ulaş Coşkun tarafından oyun, spor ve eğitim gibi alanlarda kullanılma amacı ile geliştirilen VR gözlüğünün, emlak sektöründe de kullanılması planlanıyor.  Ev Almak İsteyenler 3 Boyutlu İnceleme Yapacak Ev sahibi olmak isteyenler, satın almak istedikleri evi maketlerden bakıp, incelemek yerine VR gözlüğü ile üç boyutlu bir şekilde inceleme yapabilecek. Ev sahibi olmak isteyenler, gözlüğün kumandasını kullanarak, evin mutfağından banyosuna kadar tüm dekorasyonu yapabilecek ve dekorasyon tasarımını sanal boyut ile inceleyebilecek. Fiziksel Dünyanın Kurallarını Simüle Eden Yazılım Hazırlayıp, geliştirdikleri projeyi anlayan Yağız Türk ve Ulaş Coşkun, “Konut almayı düşünen bir kişi, inşaat aşamasında ya maket üzerinden ya da satışı yapan firmaların tamamladığı örnek daireyi fiziksel olarak gezerek karar vermek zorunda kalıyor. Biz de yaptığımız sanal gerçeklik projesinde, dijital görselleştirme tekniklerinden biri olan oyun motoru yazılımlarını ve 3 boyutlu modelleme teknolojilerini kullanıp kendi içinde gerçek fiziksel dünyanın kurallarını simüle eden bir yazılım geliştirdik. Yazılımımızı kullananlar, konut almayı hedeflediği projenin sanal gerçeklik uygulaması ile projenin dışını ve istediği daire tipinin içerisini gezebildiği gibi dışarıdan isteği katın manzarasını da gözlemleyebilecek. Basit bir VR gözlüğünü takıp kumandasını kullanarak, satın almak istedikleri evi gezmenin yanı sıra istedikleri gibi dekore edebilecek, daire içindeki dolaplar, çekmeceler, kapılar, duvarlar, yer döşemeleri gibi birçok detaya da anında müdahale ederek kendileri karar verebilecek" şeklinde açıklamada bulundu. Sadece Konut Projesinde Kullanılmıyor Projeyi geliştiren öğrenciler, yazılımın yalnızca konut projelerinde kullanılmaya yönelik tasarlanmadığını, ev dekorasyonlarında da çok yardımcı olabileceğini şu sözleri ile belirtti; "Bu yazılım sadece konut projelerinde değil, evini yenilemek veya dekore etmek isteyenler için de tasarlandı. Bir odaya çeşitli mobilya veya ev eşyaları nasıl yerleştireceğinizden mutfağınızdaki dolap ve çekmecelerin nasıl görüneceğine kadar ürünü satın almadan veya mağazaya gitmeye gerek kalmadan görebileceksiniz. Böylece, müşteri satın almak için en doğru tercihi yapıp kararını kolaylıkla verebilecek. Kullanım alanları, yapılacak küçük değişikliklerle daha da artabilir."

Emlak Vergisi Gelirleri Hangi Kuruma Ait

Emlak Vergisi Belediye Gelirlerine Dahil mi? 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre, ülke sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmazların sahibi emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi, her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak Vergisi Emlak Vergisi Kanunu gereğince, muafiyet durumlarının haricinde kalan taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Her yıl iki eşit taksit halinde ödenen verginin taksit ödemeleri, belediyeye yapılıyor. Ödemeler belediyelere yapılsa da emlak vergilerini belediyeler belirlemiyor. Emlak vergileri, her ilçede dört senede bir kurulan komisyon tarafından belirleniyor.  Emlak Vergisi Oranları Emlak vergilerinin meskenler için oranları büyükşehir sınırları içerisinde binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde binde 1 olarak alınıyor. Diğer binalar için ise emlak vergisi oranı büyükşehir sınırları içerisinde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 2 olarak alınıyor.  Emlak vergilerinin arsa ve araziler için oranları büyükşehir sınırları içerisinde arazi için binde 2, arsa için binde 6 olarak alınıyor. Büyükşehir olmayan yerlerde ise arazi için vergi oranı binde 1, arsa için binde 3 oranında alınıyor. Emlak Vergisi Belediye Gideri mi? İki eşit taksit halinde belediyelere ödenen emlak vergisi, belediye gelirleri arasında bulunuyor. Ödemeler ilgili belediyelere yapılsa da, vergiler belediye tarafından belirlenmiyor.

Müşterek ve Müteselsil Sorumluluk Nedir ?

Müşterek ve Müteselsil Sorumluluk Müşterek ve müteselsil sorumluluk birbirleri ile benzerlik gösterseler ve karıştırlsalar da aslında ayrı kavramlar olarak karşımıza çıkıyor.  Müştereken Sorumluluk Birden fazla kişinin, bir borç ya da zararın tamamının ödenmesi sorumluluğundan, kendi payları oranında sorumlu olması durumu olarak adlandırılıyor. Birden fazla kişi için yalnızca müştereken sorumluluk kararı verilmiş ise alacaklı kişi, o borçluların her birinden yalnızca borçlunun kendi payına düşen kısmı tahsil hakkı oluyor. Dört borçlu bulunuyor ise ve toplam borç dört TL ise alacaklı kişi, her borçlu kişiden birer TL tahsil etme hakkına sahip oluyor.  Müteselsil Sorumluluk Birden fazla kişinin, bir borç ya da zararın tamamının ödenmesi sorumluluğundan, zincirleme şeklinde ve tek başına sorumlu olması durumu olarak adlandırılıyor. Birden fazla kişi için yalnızca müteselsil sorumluluk kararı verilmiş ise alacaklı kişi, borcun tamamı için borçlular arasından yalnızca seçtiği bir tanesine müracaat etme hakkına sahip oluyor. Dört borçlu bulunuyor ise ve toplam borç dört TL ise alacaklı kişi, borçlular arasından seçmiş olduğu bir borçluya müracaat ederek dört TL’nin tamamını isteyerek borcunu tahsil etme hakkına sahip oluyor.  Hem müşterek hem de müteselsil sorumluluğun aynı anda mevcut olması durumunda alacaklı kişi, toplam borcunu tahsil elene kadar, dilediği borçludan dilediği kadar para tahsil etme hakkına sahip oluyor.

Ev Satın Alırken Vergi Kaçakçısı Olabilirsiniz

Ev Satın Alırken Vergi Kaçakçısı Olabilirsiniz.

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri esnasında, tapu harcı ödenirken mülkün değerini az göstererek tapu harcını eksik ödeyenler, Maliye Bakanlığının dikkatinden kaçmıyor.  Rayiç Bedellerinin Güncel Olması Gerekiyor Gayrimenkul alım ve satımlarında, mülkün değerinin az gösterilmesi ile tapu harcını eksik ödeyenler, vergi kaçakçısı ile eşdeğer kabul ediliyor. Mülk değerini eksik gösteren vatandaşlar ve müteahhitlerin haricinde, belediyelerde kayıtlı olan rayiç bedeller güncel değil ise tapu harcını eksik ödeyenler de vergi kaçakçısı olarak kabul ediliyor. “Ev Alayım Derken Vergi Kaçakçısı Olmayın” Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaptığı açıklamalarda bilinçli ya da bilinçsizce yapılan eksik tapu harcı ödemelerinin sonucunda hem alıcının hem de satıcının cezalandırılacağını belirtti. Mahmut Şahin’in açıklamaları,  "Kimi zaman tapu harcının eksik ödenmesi ya da müteahhidin eksik vergi ödeme isteği sonucu bilinçli olarak, kimi zaman da bilinçsizce gayrimenkulün değerinin düşük gösterilmesi vergi cezalarına yol açıyor. Ev alayım derken vergi kaçakçısı olmayın." şeklinde oldu. Vatandaş Bilinçleniyor Mahmut Şahin, tapu harcının eksik ödenmesine ilişkin yapılan takiplerin yaygınlaşması ile birlikte vatandaşların da bilinçlendiğini, duyarlı yaklaşmaya başladıklarını belirtti. Vatandaşın, artık ceza gelmeden tedbirlerini aldığını da ekleyen Şahin, "Geçmiş yıllarda bize ulaşan tüketiciler, 'Böyle bir ceza kağıdı geldi ödemek gerekir mi' diye sorarlardı. Şimdi ise 'ben evi tapu alırken düşük bedelli göstermiştim, ceza geliyormuş, gelmeden ne yapabilirim' diye soruyorlar. Vergi dairesinden vergi kaçırıldığına dair bir evrak gelmesi bile çok üzücü. Pişmanlıktan yararlanmak için vatandaş, Bakanlık tespit etmeden elini çabuk tutup, bildirimde bulunmalı ve eksik ödediği bedeli ödemeli. Böylece gelecek diğer cezalardan kurtulabilir. Öte yandan satıcı ile aracı arasındaki sözleşmede tapu harcının kime ait olduğu yazar. Eğer tapu harcı müteahhide aitse satıcı ödediği tapu harcı cezasını geri alacak davası açarak alabilir. Bizler bu konuda tüketiciye yol gösteriyoruz." açıklamasını yaptı. 

Tarla Araziler İçin Emlak Vergisi Oranları

Tarla Emlak Vergisi Oranları Emlak vergileri, gayrimenkul sahipleri tarafından her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. İsteyen mükellefler, ödemelerini ilk taksitte tamamlayabiliyor. İlk taksitler için ödemeler 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Emlak Vergisi Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından iki eşit taksit halinde ödenmek zorunda oluyor. Dileyen gayrimenkul sahipleri, tüm borcunu ilk taksit döneminde kapatabiliyor. Geciktirilen emlak vergilerinde, geciktirilen her ay için emlak vergisi gecikme zammı uygulanıyor. Ve bu zam, 2010 yılından bu yana yüzde 1,40 oranında alınıyor. Ödemeler, gayrimenkulün ilgili olduğu belediyede yapılırken, gayrimenkul başka şehirde bulunuyorsa tüm belediyelerden PTT havalesi ile ya da belediyelerin banka hesap numaralarına emlak vergisi mükellef numarasının yazılması ile yapılıyor. Tarla Emlak Vergisi Oranı Emlak vergisi oranları normal yörelerde araziler için binde 1 oranında, büyükşehirlerde araziler için ise binde 2 oranında alınıyor. Arazilerin emlak vergisini arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi ya da her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf eden kişiler ödüyor. Araziye paylı mülkiyet halinde malik olan kişiler, kendi hisseleri oranında vergiden mükellef tutuluyorlar. Elbirliği yani iştirak mülkiyete konu olan arazilerin malikleri vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyorlar. Emlak Vergisi Ödemesinde Aracı Olan Bankalar - AKBANK T.A.Ş - AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş - ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş - ALTERNATİFBANK A.Ş - ANADOLUBANK A.Ş - CITIBANK A.Ş - DENİZBANK A.Ş - BURGAN BANK A.Ş - FİBABANKA A.Ş - FİNANSBANK A.Ş - HSBC BANK A.Ş - ING BANK A.Ş - KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş - ODEA BANK A.Ş - ŞEKERBANK A.Ş - T.C ZİRAAT BANKASI A.Ş - TEKSTİLBANK A.Ş - TURKISHBANK A.Ş - TURKLAND BANK A.Ş - TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş - TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş - TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş - TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş - TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş - POSTA VE TELFRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) - TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O - YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş

Emlak Vergisi Başka Belediyeye Ödenebilir mi ?

Emlak Vergisi Belediye Gelirlerine Dahil mi? 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre, ülke sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmazların sahibi emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi, her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak Vergisi Emlak Vergisi Kanunu gereğince, muafiyet durumlarının haricinde kalan taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Her yıl iki eşit taksit halinde ödenen verginin taksit ödemeleri, belediyeye yapılıyor. Ödemeler belediyelere yapılsa da emlak vergilerini belediyeler belirlemiyor. Emlak vergileri, her ilçede dört senede bir kurulan komisyon tarafından belirleniyor.  Emlak Vergisi Oranları Emlak vergilerinin meskenler için oranları büyükşehir sınırları içerisinde binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde binde 1 olarak alınıyor. Diğer binalar için ise emlak vergisi oranı büyükşehir sınırları içerisinde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 2 olarak alınıyor.  Emlak vergilerinin arsa ve araziler için oranları büyükşehir sınırları içerisinde arazi için binde 2, arsa için binde 6 olarak alınıyor. Büyükşehir olmayan yerlerde ise arazi için vergi oranı binde 1, arsa için binde 3 oranında alınıyor. Emlak Vergisi Belediye Gideri mi? İki eşit taksit halinde belediyelere ödenen emlak vergisi, belediye gelirleri arasında bulunuyor. Ödemeler ilgili belediyelere yapılsa da, vergiler belediye tarafından belirlenmiyor.


Köyler İçin Emlak Vergisi Emlak vergisi, ülke sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için, sahipleri tarafından ödenmek zorunda oluyor. Fakat bazı muafiyet durumları da bulunuyor. Merak edilen konular arasında, köyde yer alan gayrimenkuller adına emlak vergisi ödenip ödenmeyeceği yer alıyor. Emlak Vergisi Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller adına ödenen emlak vergisinde, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince belirlenen koşullar altında geçici ya da daimi muafiyet durumları bulunuyor. Muafiyetten yararlanamayan mükellefler, emlak vergisi ödemelerini iki eşit taksit halinde yapıyor. İlk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde son bulmuş olup, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor. Mükellefler, diledikleri takdirde tüm borcu ilk taksit döneminde ödeyebiliyor. Köylerde Emlak Vergisi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, belediye ve mücavir alan sınırları dışarısında yer alan bina ve araziler, kiraya verilmemeleri koşulu ile vergiden daimi olarak muaf tutuluyorlar. Fakat söz konusu yerlerde yer alan ve muayyen zamanlar için dinlenmek adına kullanılan binalar, ticari, sınai ve turistik faaliyetler amacı ile kullanılan bina ve araziler ile arsalar ve arsa olarak kabul edilebilecek olan parsellenmemiş arazi için bu muafiyet söz konusu olmuyor. Belediye ve mücavir alan sınırlarının dışarısında yer alan bina ve araziler, vergiden daimi olarak muaf tutulmaları takdirinde tüzel kişilik kazanan belediyelerin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalanların bina ile arazi vergisi muafiyeti, belediyenin tüzel kişilik kazanması ile son buluyor. Emlak Vergisi Kanununa Göre Köylerde Emlak Vergisi Madde: 4/U Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.)  Madde: 14/G Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.)

Ortak Kira Beyanı Nedir Nasıl Verilir ?

Ortak Kira Beyanı Nedir? Nasıl Verilir?

 Birden fazla kişi tarafından satın alınan gayrimenkullerde ortak tapu söz konusu oluyor. Ortak tapulu olan gayrimenkullerin kiraya verilmesi durumunda ortak kira beyanının verilmesi gerekiyor. Ortak Tapu Nedir Gayrimenkul, birden fazla kişi tarafından satın alındığında ya da birden fazla kişiye miras olarak bırakıldığı zaman ortak tapulu oluyor. Hisseler, tek bir tapu senedi üzerinde gösterilebiliyor ya da dilendiği takdirde her bir hissedara ayrı ayrı tapu verilebiliyor. Ve tapu senedi üzerinde her hissedarın sahip olduğu oran belirtiliyor, böylece ayrı ayrı tapu verilen hissedarlar gayrimenkulün tamamı üzerinde bir hakka sahip olmuyor.  Ortak Kira Beyanı Ortak tapulu olan gayrimenkul, sahipleri tarafından kiraya verilir ise her yıl elde ettikleri kira gelirinin bir sonraki yılın Mart ayı içerisinde Kira Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. Ortak tapu söz konusu olduğu için gelir, ortak kira beyanı ile beyan ediliyor. Elde edilen kira geliri gayrimenkulün kiracısı tarafından tek bir hesaba ya da ayrı ayrı her hesaba yatırılabiliyor. İki durumda da her yılın Mart ayında ortak kira beyanının verilmesi gerekiyor.  Ortak Kira Beyanı Nasıl Verilir? Kira Gelir Vergisi Beyannamesi, her yılın Mart ayı içerisinde vergi dairelerinden alınan formlar ile ve Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden verilebiliyor. Vergi dairelerinden alınan formların bilgi kısmında, tapunun hisseli olması durumunda hissedarların ad ve soyadları, T.C kimlik numaraları ve hisse paylarının belirtilmesi gerekiyor.  Beyanname verildiği takdirde vergi borcu tahakkuk ediyor. Tahakkuk eden borcun temerrüde düşmemesi adına, ilk taksit ödemesinin damga vergisi ile Mart ayının sonuna kadar vergi dairesine peşinen ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden kredi kartı ile ödenmesi gerekiyor. İkinci taksitlerin ödemesi ise aynı yılın Temmuz ayı içerisinde yapılıyor.

Köy Senedi Tapu Dairesinde Geçerli Midir ?

Köy Senedi Tapu Dairesinde Geçerli Midir? 

Gayrimenkuller için yapılan alım ve satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Fakat aynı durum kadastro görmemiş gayrimenkuller için geçerli olmayıp, söz konusu gayrimenkullerin devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleştirilemiyor. Köy Senedi Nedir? Kadastro görmemiş olan gayrimenkuller, tapu dairesinde devir işlemlerine konu olmadığı için devreye köy senedi giriyor. Köy senedi, muhtar satış sözleşmesi olarak da biliniyor. Satış sözleşmesinin yapıldığı tarihte kadastro yapılmamışsa köy senedi geçerli oluyor, fakat kadastro çalışması yapılmış ve gayrimenkuller tapu kütüğüne kaydedilmiş ise köy senedi geçersiz kabul ediliyor. Köy Senedi Geçerlilik Süresi Köy senedinin geçerlilik süresi ve belirlenen sınırlamalar Kadastro Kanunu’nun 12. maddesinde şu şekilde açıklanıyor; Madde 12 – 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir. Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz. Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz.  Kesinleşmemiş tutanaklar herhangi bir nedenle tapuya tescil edilmişse, iddia ve taşınmazın niteliğine bakılmaksızın, taşınmazı tescil tarihinden itibaren 20 yıl müddetle malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduranlar ile bunların akdi ve kanuni halefleri açılmış ve açılacak olan davalarda medeni kanunun tapuya itimat prensibinden yararlanırlar.

Ev Satın Aldığınızda Karşınıza Çıkabilecek Süpriz Masraflar

  Ev sahibi olmak isteyenlerin, ev satın almaları durumunda ödemeleri gereken bazı masraflardan haberdar olmaları gerekiyor. Söz konusu masraflar; tapuda ödenecek masraflar, vergiler

Ev Satın Alanların Ödediği 8 Masraf Ev sahibi olmak isteyenlerin, ev satın almaları durumunda ödemeleri gereken bazı masraflardan haberdar olmaları gerekiyor. Söz konusu masraflar; tapuda ödenecek masraflar, vergiler, emlakçı ile çalışılması durumunda ödenen masraflar olarak sıralanabilir. Tapu Harcı Masrafı Ev satın alanların içerisinde bulundukları süreç içerisinde ödemek zorunda oldukları tapu harcı bedeli aslında binde 20 oranında alınıyordu. Fakat 30 Eylül 2017 tarihine kadar uygulamada olan tapu harcı indiriminde, söz konusu oran binde 15 olarak alınıyor. Alıcı, satıcının da tapu harcını öder ise anlaşma yapılarak tapu harcı bedeli satış bedelinden düşürülebiliyor. Tapu Döner Sermaye Bedeli Ev satın alan kişinin tapu dairesinde ödemek zorunda olduğu tapu döner sermaye bedeli, 2017 yılı için 90,50 TL olarak alınıyor. Emlakçı Komisyon Bedeli Ev satın alırken emlakçıya ödenecek olan komisyon bedeli, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. 2017 yılı için belirlenmiş olan komisyon bedeli, satış bedeli üzerinden yüzde 2 oranında + KDV olarak alınıyor. Kredi Masrafları Konut kredisi imkanı ile ev satın alan kişiler, kredi masraflarını da ödemek zorunda oluyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak yapılan kredi sigortaları, senelik olarak yenileniyor olup, dilenirse iptal de ettirilebiliyor. DASK Sigortası Ev satın alırken yapılması zorunlu tek sigorta olan DASK, beraberinde belli oranlarda prim ödemelerini de getiriyor. DASK için ödenen bedel, söz konusu taşınmazın türüne ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebiliyor. 2017 tarihi itibari ile belirlenmiş olan sigorta bedellerini hesaplarken kullanılan, yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri şu şekilde oluyor; Çelik – Betonarme Karkas Yapılar için 800 TL, Yığma Kagir Yapılar için 575 TL, Diğer Yapılar için 295 TL. Abonelik Ücretleri Ev satın alan kişilerin, evi kullanabilmek için elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri üzerine alması gerekiyor. Her bir abonelik için farklı tutarlarda ödeme yapılıyor. Doğalgaz abonelik ücreti, diğer aboneliklere kıyasla biraz daha fazla oluyor ve iki taksit halinde faturaya yansıtılabiliyor. Emlak Vergisi 2017 yılı içerisinde ev satın alan kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülükleri, 2018 yılından itibaren başlıyor. Evler için ödenecek olan emlak vergisi oranları normal yörede binde 1, büyükşehirde ise binde 2 oranında alınıyor. Çevre Temizlik Vergisi Çevre temizlik vergisi, evlerdeki su tüketim miktarı üzerinden hesaplanıyor ve su faturasına yansıtılıyor. Böylece su faturasını ödeyen kişiler, çevre temizlik vergilerini de ödemiş oluyor. Çevre temizlik vergisi, metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak alınıyor.

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Değiştirildi

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Değiştirildi  Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan resmi bir açıklama ile Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği üzerinde bir dizi değişiklik yapıldığı açıklandı. Yapılan değişiklik Resmi Gazete ’de Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ olarak yayımlanarak resmi olarak yürürlüğe girmiş oldu.  İlgili tebliğde yapılmış olan değişiklik ile beraber kurucu veya portföy yöneticileri tarafından yapılacak olan fon portföyünün yönetimi ile ilgili olarak madde içeriğinde bir değişikliğe gidildi ve bu maddeye yeni bir bent eklenmiş oldu.  Bilindiği üzere hali hazırda uygulamada olan ve hala geçerli olarak kabul edilen tebliğde kurucu olan kişi veya portföy yönetimi gayrimenkul projelerine yatırımcı olarak katılamayacak ve söz konusu bu gayrimenkullerin inşa işlerinde yüklenici olarak asla üstlenmeye gidemeyecek. Yine yönetimin bu amaca hizmet edecek şekilde personel ve ekipman edinmesi de yasak.  İşte Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği üzerinde yapılan değişiklik ile beraber eklenen yeni bent sayesinde ekleme yapıldı. Yeni eklenen bende göre belediyeler ve belediyelere bağlı ortaklıklar, İller Bankası, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve yönetim kuruluna gerektiği takdirde aday gösterme ayrıcalığına sahip olan şirketlerce gerçekleştirilen ve inşaat ruhsatı verilmiş olan projeler kapsamına giren bağımsız bölümler muaf tutulacak. Üstelik bu muaflıktan yararlanmak için inşaatın tamamlanma oranı da aranmayacak. 

Eski Kiracının Elektrik Su Doğalgaz Borcunu Kim Öder Ev Sahibi mi Öder Yeni Kiracı Mı Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/eski-kiracinin-elektrik-su-dogalgaz-borcunu-kim-oder-ev-sahibi-mi-oder-yeni-kiraci-mi-1215-566-5166.html

Eski Elektrik, Su, Doğalgaz Aidatlarını Kiracı mı Öder? Yasal olarak bir kiracı bir yeri kiralarken, ki zaten şuan ki mevcut uygulamada da bu şekildedir. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerin kiracı üzerine alınması talep edilmelidir. Ev sahibi bu uygulamayı yapmak ve takip etmek yükümlülüğü vardır. Fakat apartman aidatı gibi bir yönetime bağlı aidatlar kiracının ödemesi zorunlu olduğu bir durum olduğu için ev sahibi kiracısını aidat ödemelerini ödeyip ödemediğini Site yöneticisi ile irtibata geçerek öğrenmelidir. Bu gibi maddeler sözleşme üzerinde belirtilmesi gerekmektedir. Sözleşme üzerinde belirtilen bu aidat vb gibi maddeler belirtilmiş ise, kiracıya ödeme baskısı yapılabilir hatta tahliyesi için delil olabilecek bir durumda hak sahibi olabilirsiniz. Eski Abonelik Ücretlerinden Kim Sorumludur? Şayet kiracı habersiz birşekilde kaçıp giderse, şayet elektrik su doğalgaz gibi abonelikleri kiracı üzerine ise borç her zaman eski kiracı üzerine kalmaktadır. Ev sahibinin veyahut yeni gelecek kiracının, kaçan kiracının bıraktığı borcu ödeme mükellefiyeti söz konusu değildir. Bu konu ile alakalı açılan davalarda Yargıtay kiracılar lehine davayı sonlandırdığını hukukçulardan takip etmekteyiz. Fakat Apartman aidatı konusu bu şekilde olmamaktadır. Apartman aidatı konusu gayrimenkulun genel özelliğinden kaynaklandığı için, giden kiracının apartman aidat borcunu Ev sahibi yüklenir. Yine yeni gelecek olan kiracı eski apartman aidat ödemesinden muaf tutulur. Eski Kiracıya Ait Elektrik Su Doğalgaz Borçlarından Dolayı Abonelik Yapılır mı? Genel anlamda eski kiracıya ait elektrik su doğalgaz aboneliklerindeki kalan borçlar, borçluya tebliğ edilir. Eski kiracı bu borcunu ödemez ise, yeni kiracı ödemek zorunda bırakılır. Her abonelik başına belli bir depozit ücreti alınmakta olup bu depozit bedelleri, kiracının abonelik ücretini ödememesine karşılık bir önlem olarak alınmaktadır. Herhangi bir abonelik merkezine gittiğinizde Şayet eski kiracının borcu ödemiş olduğu depozit miktarını geçmiyorsa zaten sorun olmuyor.. Borcu depozitodan düşüp temiz olarak aboneliği kendi üzerinize alabiliyorsunuz. Şayet borç depozitodan yüksek ise Müşteri temsilcisi sizden eski kiracının kalan borcunu isteyebilir. Boyle bir hakkı yoktur. Eski kiracının üzerine olan borçlar eski kiracıdan alınması gerekmektedir. Boyle bir durumla karşılaştığınızda eski kiracının borcunu ödemeyin ve aboneliğinizi açması için ısrar edin. İskanı Bulunmayan Konutun Doğalgaz, Elektrik, Su Abonman Ücretleri ( Kocaeli 2014 ) Doğalgaz : 370 TL Elektrik : 225 TL Su : 400 TL Olarak depozit ücreti alınır. İskanı Bulunan Konutun Doğalgaz, Su, Elektrik Abonelik Ücretleri Doğalgaz : 370 TL Elektrik : 100 TL Su : 200 TL Olarak depozit alınır. Bu depozitolar gayrimenkulün ve bölgenin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. 

Belediye Meclisi Kimdir ve Görevleri Nelerdir

Belediye Meclisi Nasıl Seçilir? Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde büyük ihtimalle belediye başkanlarının hizmet performansı sorgulanırken benzer seçimle 5 yıllığına göreve gelmiş kalan ve il vatandaşının birçok de tanımadığı belediye meclis üyelerinin, seçildikleri il amaçlı neler yaptığı anında hiç gündeme gelmez. Hâlbuki belediye meclis üyeleri, yerel(yöresel) demokrasi tarafından son derece mühim bir işleve sahiptir. Belediye Meclisinin Görevleri Nelerdir? Belediye başkanına karar verecek seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, buna ek olarak yaşanabilir bir kente ulaşmayı arzulamaktadır. Peki, belediye meclis üyeleri seçildikten anında sonra o il yerine ne faaliyet yapmaktadır? Kentinizin sağlıklı ve yaşanabilir olması yönünde ne şekilde bir faaliyette bulunmaktadır? Yalnızca meclis toplantılarına katılıp el indirip kaldırarak apar topar geçtiğimiz kararları seçip, sonrasında her toplantı amaçlı ” huzur hakkı ” ücretini alarak görevlerini yaptıklarını mı düşünmektedir?  Belediye meclis üyeliğinin manası ve işlevi bu kadar mıdır? Belediye Meclisinin görevi nedir? Bugün Belediye Meclisinin görev ve yetkilerini irdeleyeceğiz. Belediye meclisi stratejik planlar yaparak , belediyenin çalışma planlarını ve yatırım programlarını belirler .Ayrıca belediye faaliyetlerinde çalışan personelin performans ölçütlerini görüşür ve kabul eder. Buna karşı belediye meclisinin bütçe hesabının ve kesin hesabın kabul edilmesi gibi görevleri de vardır. Bütçede kurumsal sınırlandırmalara aktarma da yapabilirler.Bir diğer görevi isi belediyenin imar üzerine olan planları belediye meclisinde görüşerek onay veya ret kararı almaktır. Büyükşehirlerin ve belediyelerin sınırları içerisinde olan çevre düzenlemeleri planlarını kabul etmek veya ret etmektir.Bu karar alınmadan önce il çevre düzeni planı Büyükşehir belediyeleri tarafından yapılır fakat kararı belediye meclisi almaktadır.Borçlanmaya belediye meclisi üyeleri karar vermektedir.Belediyenin taşınmaz mallarının satılmasına , alınmasına ,takasına teşvik verebilir veya bir taşınmaz malın ihtiyaç halinde kamu hizmetinde kullanılmasına gerek var ise buna izin verilmesine karar verir.Şayet bu taşınmaz malın kamu hizmeti süresi dolmuş ise geri belediyeye gelmesine onay kararı da belediye meclislerinden çıkmaktadır. Kanunlara göre vergi ve harçlar için uygulanacak ücretin şartlarını da belediye meclisi üyeleri belirlemektedir.Belediye meclisi şartlı bağışları da kabul etmektedir.Belediye meclisi 6762 sayılı kanuna göre ortaklık kurma veya bu ortaklıkların ayrılması gibi unsurlara karar verebilmektedir.Ayrıca sermaye satışına ve bunun ortaklığına karar verebilmektedir.Belediyeye ait şirketlerin özelleştirilmesine ve yap-işlet devler modeli ile yatırım yapılmasına karar verebilmektedir.Ayrıca Belediye meclisi meclis başkanını ve encümen üyelerini kendi içerisinde seçmektedir. Meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri de belediye meclisi tarafından seçilmektedir,bu seçim oturumu belediye meclisi başkanı tarafından yürütülmektedir.Belediye meclisi , belediyeye bağlı çalışan kurumların içerisinde ki kadroların iptaline veya değiştirilmesine de karar verebilmektedir.Belediye meclisi belediye tarafından çıkarılan yönetmelikleri de tartışarak kabul eder veya iptal eder.Belediye meclisinin bir diğer görevi ise cadde,sokak,park ve tesislere ad vermek , mahallenin kurulmasını ön ayak olmak , mahallenin kaldırılmasına karar vermektir.Belediyenin reklamını ve halka lanse edilmesini de sağlayan kararlar da bu meclisten çıkmaktadır. Belediye meclisinin bir diğer görevi ise onur kuruluşu oluşturarak onur belgesi ve hemşerilik payesi vermektir.Belediye başkanı ve belediye encümeni bir sorun yaşamış ise bunu karara bağlamaktır. Ülkemizde Belediye Meclislerinin Durumu Maalesef ülkemizdeki belediye meclis üyelerinin büyük bölümü bu mühim görevin içini boşaltarak uygulamakta, yerel demokrasinin mühim bir parçası oldukları bilinci ile davranış göstermemektedirler. Üstelik gün zaman yargıya da yansıyan şekilde, belediye meclis üyelerinin bir bölümünün imar yolsuzluklarına bulaştıkları, bilhassa imar komisyonlarında bulunmak amaçlı gayri ahlaki şekilde birçok kritik çıkar çatışmalarına giriştikleri, belediyedeki nüfuzlarını yandaşlara çıkar sağlamak için kullandıklarına tanık olunmaktadır. 

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNUNDA BELEDİYE MECLİSİNİN ÇALIŞMA GÖREV VE YETKİLERİ İNDİR
Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/belediye-meclisi-kimdir-ve-gorevleri-nelerdir-939-1758.html

Köyler İçin Emlak Vergisi Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/koyler-icin-emlak-vergisi-6283.html

Köyler İçin Emlak Vergisi Emlak vergisi, ülke sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için, sahipleri tarafından ödenmek zorunda oluyor. Fakat bazı muafiyet durumları da bulunuyor. Merak edilen konular arasında, köyde yer alan gayrimenkuller adına emlak vergisi ödenip ödenmeyeceği yer alıyor. Emlak Vergisi Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller adına ödenen emlak vergisinde, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince belirlenen koşullar altında geçici ya da daimi muafiyet durumları bulunuyor. Muafiyetten yararlanamayan mükellefler, emlak vergisi ödemelerini iki eşit taksit halinde yapıyor. İlk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde son bulmuş olup, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor. Mükellefler, diledikleri takdirde tüm borcu ilk taksit döneminde ödeyebiliyor. Köylerde Emlak Vergisi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, belediye ve mücavir alan sınırları dışarısında yer alan bina ve araziler, kiraya verilmemeleri koşulu ile vergiden daimi olarak muaf tutuluyorlar. Fakat söz konusu yerlerde yer alan ve muayyen zamanlar için dinlenmek adına kullanılan binalar, ticari, sınai ve turistik faaliyetler amacı ile kullanılan bina ve araziler ile arsalar ve arsa olarak kabul edilebilecek olan parsellenmemiş arazi için bu muafiyet söz konusu olmuyor. Belediye ve mücavir alan sınırlarının dışarısında yer alan bina ve araziler, vergiden daimi olarak muaf tutulmaları takdirinde tüzel kişilik kazanan belediyelerin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalanların bina ile arazi vergisi muafiyeti, belediyenin tüzel kişilik kazanması ile son buluyor. Emlak Vergisi Kanununa Göre Köylerde Emlak Vergisi Madde: 4/U Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.)  Madde: 14/G Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.) 

Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/koyler-icin-emlak-vergisi-6283.html

İskan Belgesi Olmadan Evde Oturmak

  İnşaat işlemleri tamamlanan ve oturmaya hazır halde olan yapılar için iskan yani yapı oturma izninin alınması gerekiyor. İskan izni alınmayan yapılar için bazı kısıtlamalar bulunuyor.

İskan Belgesi Olmadan Evde Oturmak İnşaat işlemleri tamamlanan ve oturmaya hazır halde olan yapılar için iskan yani yapı oturma izninin alınması gerekiyor. İskan izni alınmayan yapılar için bazı kısıtlamalar bulunuyor. Peki, iskan izni alınmayan evde oturulursa ne olur? İskan Nedir? İnşaat çalışmaları sonra eren ve hazır hale gelen binalar için, belediyelerin imar birimi tarafından iskan izni düzenlenmesi gerekiyor. Böylece söz konusu bina yasal olarak oturuma hazır hale geliyor. Bu izni almak için de müteahhidin gerekli belgeler ve başvuru dilekçesi ile müracaat etmesi gerekiyor. Bina için alınmış olan yapı ruhsatının alındığı tarihten sonraki iki yıl içerisinde çalışmalara başlanması ve beş yıl içerisinde de inşaatın bitmesi takdirinde yapı oturma izni alınabiliyor. İskan harcının ödenmesi ve dilekçe ile başvurulması gerekiyor. İskan Alınmazsa Ne Olur? İskan belgesi almamış olan gayrimenkuller bazı kısıtlamalar getiriliyor. Bazen bu kısıtlamaların arasına konut kredisi de girebiliyor. Bankalar iskan izni olmayan daireler için konut kredisi imkanları tanımayabiliyor. Bunun için konut sahibi olmak isteyenler, almayı düşündüğü konutun tapu tipinin Kat Mülkiyeti olmasına özen göstermeli, iskanı alınmayan tapulu taşınmazları tercih etmemeliler. İskan izni bulunmayan binalardan konut satın alan kişiler doğalgaz, elektrik ve su aboneliği gibi bazı kamu hizmetlerinden yararlanamıyor. Ayrıca bunların yanı sıra, tapularının arsa sahibi lehine iptal edilmesi ya da tapuya kavuşamama gibi sorunlarla da karşılaşabiliyorlar.

Kazıkçı Sahibinden İlan Sitesine Soruşturma Açıldı

Rekabet Kurulu tarafınca, Pazar alanındaki konumunu avantaja çevirmesi sebebi ile Sahibinden sitesine soruşturma açıldığı belirtildi. Soruşturma sonucunda siteye, ceza kesilebilecek


Kazıkçı Sahibinden İlan Sitesine Soruşturma Açıldı Rekabet Kurulu tarafınca, Pazar alanındaki konumunu avantaja çevirmesi sebebi ile Sahibinden sitesine soruşturma açıldığı belirtildi. Soruşturma sonucunda siteye, ceza kesilebileceği de eklendi. Konumu Kötüye Kullanmak Suçtur Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklama, “Pazar Alanında Hakimliğini avantaja çevirmek isteyen Ticari amaçla açılmış olan sahibinden.com adlı siteye tarafımızdan soruşturma açılmıştır.” şeklinde oldu. Pazar alanında hakimlik konumunun kötüye kullanımı, kendisine haksız hakimlik sağlama durumu suç teşkil ediyor. Henüz Sahibinden.com yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmasa da Rekabet Kurulu’ndan taraflarına suçlama söz konusu oluyor. Rekabet Kurulu Tarafından Yayınlanan Metin Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret A.Ş.nin hakim durumunu aşırı ücret uygulamak suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine yapılan ön araştırma sonucu Rekabet kurulu tarafından karara bağlanmıştır. Ön Araştırmada elde edilen bilgi ve belgeler sonucunda 04.05.2017 tarihli toplantıda anlaşarak elde edilen bulguların Rekabet kurulu tarafından yeterli bulunup 4054 Sayılı Kanunun 6.Maddesini ihlal edip etmediği gerekçesiyle Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'ye 17-15/175-M sayı ile soruşturma açılmasına karar verilmiştir.  Emlakçılarda Çok Şikayetçiydi Son dönemlerde emlakçılar arasında da sıkça tartışılan yüksek fiyat artışı bir çok emlakçının sahibindenden sitesinden ayrıldığı ve farklı ilan sitelerini kullandığı konuşuluyordu. Sahibinden ilan sitesi son dönemlerde ilan sayısında büyük bir kısıtlamaya giderken fiyatlarıda tam tersine 2 katına çıkarmıştı. Kaynak:Emlakdanismanlari.com  

Haber Kaynağı : http://www.emlakdanismanlari.com/kazikci-sahibinden-ilan-sitesine-sorusturma-acildi-6277.html

2 Haziran 2017 Cuma

Gayrimenkul Yatırımıyla Yunanistan’da Oturma ve İş Kurma İmkanı

Gayrimenkul Yatırımıyla Yunanistan’da Oturma ve İş Kurma İmkanı

Av. Yalım Canveren





Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı ile Golden Visa almak isteyenler için yardımı olacağını düşündüğüm bir çalışma hazırladım.
Son zamanlarda Avrupa Birliği’ne üye değişik ülkelerde, belli bir miktarda yapılacak yatırım karşılığı Golden Visa adında, geçici oturma izni verildiğini hepimiz duyuyoruz. Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Malta ve İspanya gibi ülkeler bu geçici oturma iznini Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına veriyor. Bazıları sadece oturma izni verirken, bir kısmı da hem oturma hem de çalışma izni veriyor. Globalleşen dünyanın yaşlı kıtasındaki fırsatlardan yararlanabilmek adına çok cazip bir teklif olduğunu düşünüyor insan. Bu imkanlardan bütün ülkelerin vatandaşları faydalanabiliyor. 2016 yılında 100 bin civarı Çinli Yunanistan’a Golden Visa için başvurdu. Bu değişik programlar dikkatimi çekiyordu. Nasıl yapıldığını ne şartlarla alındığını merak ediyordum. Bundan birkaç hafta evvel, bir Rum dostum, Türk vatandaşlarına bu hizmeti sunacak bir şirket kurmaya karar verdiğinden bahsetti. Benden de bu konuda hukuksal hizmet istedi. Merak ettiğim bu önemli konuda detaylı bir araştırma yapma fırsatını yakaladığım için çok sevindim. Hemen incelemelere başladım.
Böyle önemli bir konuda araştırma yapmaya başlayacaksanız; doğal olarak hizmeti veren ülkenin resmi web sitelerini incelemeniz gerekiyor. Çünkü en doğru bilgiyi işin kaynağından alabilirsiniz. Benim de ilk olarak aklıma Yunanistan İç İşleri Bakanlığı’nın resmi web sitesini incelemek geldi. Tabii, Yunanca olmasından korktuğumu itiraf edeyim. Ancak rahat olabilirsiniz, İngilizce açıklamalar da mevcut. Yoksa Yunan alfabesi ve Yunanca’nın zorluğu önümüze ilk büyük engel olarak çıkacaktı. Daha sonra Yunanistan’da bu hizmeti veren şirketlerin ve avukatların web sitelerini Rum arkadaşlarımın çevirileri yardımıyla inceleme imkanı buldum. Yine onların da çoğunda İngilizce açıklamalar yer alıyor. Son olarak da Türkiye’deki Yunan Konsolosluğu’na danıştım ve bunların hepsini birleştirerek ilgilenenler içinde yardımı olacağını düşündüğüm bir çalışma hazırladım.
Öncelikle söylemek isterim ki, araştırmalardan anladığım kadarıyla, bu hizmet Avrupa’daki bazı ülkelerde vizesiz yaşamakla birlikte, önemli bir de gayrimenkul yatırım imkanı sağlıyor. Bunun detaylarını size anlatacağım.
Yunanistan hakkında bilgiler
Öncelikle biraz Yunanistan’dan bahsetmemiz gerekiyor. Resmi olarak Helen Cumhuriyeti olan Yunanistan, kadim uygarlığı ve büyüleyici eşsiz doğasıyla ünlüdür. Yunan uygarlığı, tarih öncesinden beri sürekli var olmuş ve dünya medeniyetine, demokrasisine, felsefesine, siyaset bilimine, edebiyatına yön vermiştir. Hatta batı uygarlığının doğum yeri olarak kabul edilir.
Eşsiz bir doğaya sahiptir. Başkenti Atina da dahil bütün kıyılarından rahatça denize girilebilir, güneşten faydalanabilirsiniz. Ege Denizi’ndeki binlerce adası da güzel tatil imkanları sunuyor. Mykonos’ta çılgın bir tatil yaşarken, Santorini’de romantizmin doruğuna ulaşıp, diğer irili ufaklı pek çok adada dinlenebilirsiniz. Taze deniz ürünleri hemen hemen bütün ülkede muhteşemdir.
Ayrıca Golden Visa imkanı sunan diğer bütün ülkelerden bizim için daha avantajlıdır. En önemlisi Golden Visa’ya başvuru için en az yatırım meblağını Yunanistan istiyor. Golden Visa için Portekiz’e 500 bin Euro, Kıbrıs Rum Kesimi’ne 2 milyon Euro, Malta’ya 1 milyon Euro civarında yatırım yapmanız gerekirken, Yunanistan’da yapacağınız 250 bin Euro’luk bir yatırım yeterli olacak. 250 bin Euro Türkiye’sdeki gayrimenkul fiyatlarını düşündüğümüzde gayet uygun bir meblağ.
Yunanistan’da kısa süre önce yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu günlerde fiyatların oldukça makul olduğunu söyleyebiliriz. En güzel yerlerinde en güzel evleri çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Şimdi ucuz olsa da, ileride çok değer kazanacak bu gayrimenkuller, iyi bir yatırım fırsatı olarak karşımıza çıkıyor. Yaşamak için de ucuz bir ülkedir. Yeme içme aktivitelerinin tamamı bizim ülkemize kıyasla bedava sayılabilir. Turizm Yunan ekonomisinin temelini oluşturduğundan, uygun fiyata alabileceğiniz güzel oteller ile yatırımlarınızdan gelir etme imkanınız da olacak.
Yunanistan bize çok yakındır. Atina’ya uçakla bir saatte gidebilirsiniz, tıpkı İzmir’e gider gibi. Bu sayede gayrimenkullerinizi kontrol etmekte zorluk çekmezsiniz. Ayrıca benim incelediğim kadarıyla çeşitli şirketler yatırımlarınızı değerlendirmek konusunda sizlere yardımlar sunuyor. Mesela, Yunanistan ikamet şartı getirmediğinden, aldığınız evi sizin için kiraya veriliyor ve ciddi bir gelir kapısı yaratılıyor.
Ayrıca Güney Avrupa’da konumlanan Yunanistan, stratejik olarak Avrupa’nın, Asya’nın ve Afrika’nın kavşağında bulunuyor. Bu, küresel bir işletme zihniyetine sahip yatırımcılar için de uygun bir merkez olarak göze çarpıyor. Bize yakın kültürü, yemekleri, insanları, yaşam tarzı da Yunanistan’ı cazip hale getiriyor.
Golden Visa almak için gerekli şartlar, belgeler ve işlemler
Bu konuda en önemli nokta, güven ilişkisi ve doğru bilgilendirmedir. Ülkemizde ve Yunanistan’da bazı şirketlerin müşterilerini yanlış yönlendirdiğini üzülerek gördüm. En önemli noktalardan biri şu, Golden Visa için ülkemize yakın On İki Adalar’dan (Dodekanisos) ve Türkiye sınırına 100 km yakın bölgelerden gayrimenkul satın alamazsınız. Yunan kanunlarına göre, bu bölgelerden Türk vatandaşlarına gayrimenkul satmak yasaktır. Buna rağmen bazı şirketler, örneğin Sakız Adası’ndan gayrimenkul alabileceğiniz şeklinde sizi bilgilendiriyorlar.   
Bazı aracılar gayrimenkul yatırımı için gerekli olan 250 bin Euro’yu sizden direkt olarak kendi hesaplarına istiyorlar. Böyle bir teklifle karşılaşıyorsanız, bilin ki dolandırılacaksınız. Yunan kanunlarına göre, gayrimenkul bedelinin Yunanistan’daki bir bankada adınıza açılacak hesabınızdan ödenmesi gerekiyor. Hal böyle iken, aracı şirket neden sizden para ister, siz düşünün. Bunun gibi pek çok ilginç ve yanlış bilgilendirme mevcut olduğundan dikkatli olmanızı önemle tavsiye ederim.
Öncelikle hizmet alacağınız aracıların mutlaka bir tüzel kişilik olmasına bakın. Bir sözleşme yapmak isteyin. Yapacağınız sözleşmede size vaat edilenler yerine getirilmediği takdirde, hukuksal olarak haklarınızı arayabileceğiniz bir muhataba ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Hizmet alacağınız şirketin size Yunanistan’da banka hesabı açmak ve Türkiye’deki paranızı bu bankaya göndermek için gerekli bilgilendirmeyi yapmasını isteyin. Bu konuda sizi bilgilendirebilirse ve bunu öneriyorsa doğru bir yere başvurmuş olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Yunanistan hükümeti, 2012 yılının Kasım ayında, 250 bin Euro veya daha fazla meblağda bir gayrimenkul yatırımı yapanlara ikamet izni verme “ihtimalini” tartıştı. Yasalar 2013 yılının Nisan ayında kabul edildi ve 2013 yılının Mayıs ayı itibariyle Hindistan, Rusya, Ukrayna, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yabancılara ilk izin belgeleri verildi. Siz de bu izni almak istiyorsanız, öncelikle başvuru yapmak için geçerli bir Schengen vizesine ihtiyacınız var; çünkü gayrimenkulünüzü seçmek ve satın almak için Yunanistan’a seyahat etmeniz gerekiyor. O nedenle en yakın Yunan Konsolosluğu’na vize için başvurmalısınız. Vizenizi aldıktan sonra Yunanistan’a gidip, yatırımınıza uygun gayrimenkulü seçmeniz gerekiyor. Sizin kendinizin gidip inceleme yapmanız, ortamı görmeniz, insanları tanımanız, prosedürü incelemeniz çok önemli. Hiç bilmediğiniz bir ülkeden, sadece internetten fotoğraflara bakıp gayrimenkul satın alamazsınız.
Bu yatırım konusunda da faydalanabileceğiniz ve mutlaka bilmeniz gereken önemli bilgiler var. 250 bin Euro değerinde “tek bir” gayrimenkul almanız gerekmiyor. Satın alacağınız birkaç gayrimenkulün toplam değeri 250 bin Euro da olabilir. Bu da size yatırımınızı dağıtma imkanı sunuyor. Yatırım için ticari ya da konut niteliğinde bir gayrimenkul alabildiğiniz gibi, çok daha değerli bir gayrimenkulü birkaç kişi ortak olarak da alabilirsiniz. Yunanistan’ın Golden Visa için talep ettiği gayrimenkul yatırımı konusundaki imkanları, bedel dışında gayet esnek.
Gayrimenkulü seçtikten sonra, satın alma aşamasında profesyonel destek almanız şart. Ülkemizde dahi gayrimenkul satışı dolandırıcılar tarafından sıkça kullanılan bir yöntemken, hiç bilmediğiniz bir ülkede mutlaka koruma altında olmanız gerekiyor. Mutlaka Yunanistan’dan bir avukat ya da şirketin hizmetinden faydalanmanızı öneririm.
Gayrimenkul alımı ve vize başvurusu için devlet, mülk transfer vergi oranını, net mülk değerinin yüzde 3.09’u oranında talep ediyor. Ayrıca yasal, noter ve diğer hizmet ücretlerinde mülk değerinin yaklaşık yüzde 5’i kadar bir masrafınız olacak. Aracı şirketler ise, gayrimenkul satın almak ve başvuruyu tamamlamak için sunacakları hizmetin kapsamına göre, 10 bin Euro – 20 bin Euro arası bir bedel istiyorlar. Kimi bütün süreci sizinle birlikte takip ediyor, kimi şirket ise yalnızca gayrimenkul bulana kadar destek veriyor. Bu noktada sizin nasıl bir hizmet istediğiniz önem kazanıyor. Yeterli değerdeki gayrimenkulü satın aldıktan sonra, Golden Visa için başvuru işlemlerine geçebilirsiniz.
Başvuru koşulları
Öncelikle başvuru için 18 yaşından büyük olmalısınız. Sabıkanız olmadığına dair ilgili makamlarca kabul edilen bir belge sunmanız gerekiyor. Yunanistan’da da geçerli bir sağlık sigortanız ve kendi ülkenize ait geçerli bir pasaportunuz olmalıdır. Ayrıca 250 bin Euro’luk gayrimenkulü de satın almış olmanız gerekiyor. Banka hesabınızda 24 bin Euro civarında bir yıllık geçiminizi sağlamak üzere ayırdığınız bir meblağ da olmadır. Bu şartları taşıyorsanız, talep edilen bütün belgelerle birlikte Golden Visa için başvurabilirsiniz.
İhtiyaç duyulan belgeler nelerdir?
1- Başvuranın pasaportunun ana sayfasının dört adet fotokopisi ve doğrulama için de orijinali gereklidir.
   - Başvuru sahibinin pasaportunun başvuru yaptığında halen geçerli olması gereklidir.
   - Başvuranın pasaportunun, izin belgesinin yerleştirileceği en az bir boş sayfası olmalıdır.
   - Pasaportun Latin harfleri varsa, Yunanca çeviri gerekli değildir.
2- Başvuracağınız belediyeden size verilecek olan başvuru belgesinin doldurulması gerekir.
   - Orijinal başvuru belgesi mutlaka Yunanca doldurulmalıdır. Bunun bir fotokopisi alınmalıdır. Orijinal ve fotokopi belge, sizin tarafınızdan imzalanmalıdır. 
3-Mevcut ve Yunanistan’da geçerli sağlık sigortasının belgeleri sunulmalıdır.
   - Doğrulama için orijinal belgeler ve her belgenin dört (4) fotokopisi olmalıdır.
4-Gelir belgeleriniz
   - Banka tabloları, 12 aylık ayda en az 2 bin Euro/ay veya toplam likit varlıklarda 24 bin Euro’yu gösteren geçmiş / cari / gelecekteki gelir kaynaklı mektuplar, geçmiş vergi beyannameleri vs.
   - Bir aileye destek veriyorsanız ek para (eşiniz için yüzde 20, her çocuk için yüzde 15)
   - Onay için onaylı orijinaller ve her belgenin dört (4) fotokopisi olmalıdır.
Veya
5- Bir Yunan banka hesabına 24 bin Euro (2,000 / ay) yatırabilirsiniz.
   - Bir aileye destek veriyorsanız ek para (eşiniz için yüzde 20, her çocuk için yüzde 15)
   - Bir Yunan banka hesabı açmak için normalde bir AFM (Yunan vergi numarası) de gereklidir.
   - Başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 14 gün içinde orijinal banka kayıt / kitap / beyannameler ve dört (4) fotokopi çekilmesi gerekmektedir.
6- Sabıka kaydınız gereklidir.
Başvuru ücreti 500 Euro’dur. Başvuruyu bizzat yapmanız gerekmiyor, sizin adınıza Yunanistan’daki vekaletli avukatınız da yapabilir. Başvurunun alındığını onaylamak için ilgili makam tarafından “bebaiosi” adında bir belge çıkarılıyor. Bu belge bir yıl geçerlidir ve nihai oturma izni verilmeden önce geçici bir izin olarak kullanılabilir. Bu, başvuranın serbestçe Yunanistan’a gidip gelmesini sağlar. Bununla birlikte, başvuru sahibi bu aşamada Schengen alanının geri kalanına bu belge ile gidemez.
Başvuru Mercii neresidir?
Yerel “dimolar” a (belediye) veya “nomarxeia” lara (valilik), sabah saat 7: 30’dan başlayarak belirli saatlerde başvurabilirsiniz. Yetkili merciler, başvurucunun bilgilerini ve belgelerini inceler, doğruluklarını teyit eder ve bu inceleme sürecinin sonucuna göre başvuruyu kabul ya da reddeder. İnceleme süresi bir yıl kadar sürebilir. Bu tamamen bu makamların çalışma hızları ile ilgilidir. Başvurunuz kabul edildiği taktirde 5 yıllık Golden Visa’nızı almış olursunuz. Minimum ikamet zorunluluğu yoktur. Beş yıl dolduktan sonra, yatırımınızı devam ettirmeniz koşuluyla izniniz yenilenir; çünkü Yunanistan’dan alacağınız bu izin kalıcıdır. 2015 yılında Yunan makamları, Golden Visa’ya sahip olan kişilerin yedi yıl boyunca Yunanistan’da kesintisiz konaklaması halinde Yunan vatandaşlığına başvurabileceğini kabul eden yasaları onayladı. Yani Golden Visa’yı, Avrupa Birliği vatandaşlığında atacağınız ilk adım olarak da düşünebilirsiniz.
Aileniz de bu haktan faydalanabilir
Aile üyelerine eş ve 18 yaşın altındaki tüm çocuklar dahildir. 18 yaş ve üstü çocuklar eğitim görürken ve bağımlı olurlarsa hak kazanabilirler. Yunan ikamet programı yakın zamanda hem yatırımcının hem de eşin ebeveyni için genişletildi. Yani eşinizle, 21 yaşın altındaki çocuklarınızla, ebeveynlerinizle ve eşinizin ebeveynleriyle birlikte başvurabilirsiniz.
Yaşamak ve çalışmak
Oturma izni, başvuranın Yunanistan’da yaşaması ve her türlü haklardan faydalanmasını sağlar. Bununla birlikte, başvuran Yunanistan’da iş kurabilir; fakat Golden Visa çalışma izni anlamına gelmez.
Seyahat
Son zamanlarda bütün ülkeleri tehdit eden terör eylemleri nedeniyle Avrupa’ya ve Schengen bölgesine seyahat etmek için ziyaretçi vizesi almak Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki birçok ülke vatandaşları için sorunlu hale geldi. Bir kez verilen Yunan ikamet izni, AB Schengen bölgesi boyunca seyahat özgürlüğüne izin verir. Ancak bir başka Shengen ülkesinde bu vize ile en fazla doksan gün kalabilirsiniz. Bu sürenin dolması ile birlikte Yunanistan’a veya Türkiye’ye gidip giriş-çıkış işlemi yapmanız gerekiyor.
Vatandaşlık ve pasaport
Yunanistan’da yaşayan adaylar, yedi yıl sonra vatandaşlığa ve pasaporta başvurabilirler. Başvuru sahipleri, bir kez vatandaşlığa sahip olduklarında, daha sonra vize yenilemelerine ihtiyaçları olmadığı için yatırımlarını elden çıkarabilirler. Ülkede ikamet etme ihtiyacı nedeniyle, Yunan Golden Visa programı, yatırım yoluyla vatandaşlığa yönelik değil de ikamet içim yatırım programı olarak düşünülmelidir. Bununla birlikte, vatandaşlık hakkı, Yunanistan’da yaşamayı taahhüt edenler içindir.
Özetle Yunanistan Golden Visa programının temel faydaları
  • Tüm Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz ve sınırsız seyahat hakkı kazanırsınız.
  • İkametgah izniniz boyunca Yunanistan’da ikamet edebilirsiniz.
  • Yunan halkıyla aynı kamu sağlığına ve eğitime erişim imkanına sahip olursunuz.
  • 7 yıllık ikametten sonra vatandaşlık için başvurma hakkınız doğar.
  • Avrupa’daki en düşük yatırım miktarını ödeyerek Avrupa Birliği’nin sağladığı imkanlardan faydalanabilirsiniz.
  • Kanunlara uymak kaydıyla, ikamet izninizi sürekli yenileyebilirsiniz.
  • Siz, aileniz, ebeveynleriniz veya eşinizin ebeveynleri de bu imkanlardan faydalanabilir.
  • Golden Visa’nızın tutulması ve yenilenmesi için ülkede ikamet etmenize gerek yoktur.
  • Minimum konaklama şartı yoktur.