Gayrimenkul Yatırımıyla Yunanistan’da Oturma ve İş Kurma İmkanı
Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı ile Golden Visa almak isteyenler için yardımı olacağını düşündüğüm bir çalışma hazırladım.
Son zamanlarda Avrupa Birliği’ne üye değişik ülkelerde, belli bir miktarda yapılacak yatırım karşılığı Golden Visa adında, geçici oturma izni verildiğini hepimiz duyuyoruz. Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Malta ve İspanya gibi ülkeler bu geçici oturma iznini Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına veriyor. Bazıları sadece oturma izni verirken, bir kısmı da hem oturma hem de çalışma izni veriyor. Globalleşen dünyanın yaşlı kıtasındaki fırsatlardan yararlanabilmek adına çok cazip bir teklif olduğunu düşünüyor insan. Bu imkanlardan bütün ülkelerin vatandaşları faydalanabiliyor. 2016 yılında 100 bin civarı Çinli Yunanistan’a Golden Visa için başvurdu. Bu değişik programlar dikkatimi çekiyordu. Nasıl yapıldığını ne şartlarla alındığını merak ediyordum. Bundan birkaç hafta evvel, bir Rum dostum, Türk vatandaşlarına bu hizmeti sunacak bir şirket kurmaya karar verdiğinden bahsetti. Benden de bu konuda hukuksal hizmet istedi. Merak ettiğim bu önemli konuda detaylı bir araştırma yapma fırsatını yakaladığım için çok sevindim. Hemen incelemelere başladım.
Böyle önemli bir konuda araştırma yapmaya başlayacaksanız; doğal olarak hizmeti veren ülkenin resmi web sitelerini incelemeniz gerekiyor. Çünkü en doğru bilgiyi işin kaynağından alabilirsiniz. Benim de ilk olarak aklıma Yunanistan İç İşleri Bakanlığı’nın resmi web sitesini incelemek geldi. Tabii, Yunanca olmasından korktuğumu itiraf edeyim. Ancak rahat olabilirsiniz, İngilizce açıklamalar da mevcut. Yoksa Yunan alfabesi ve Yunanca’nın zorluğu önümüze ilk büyük engel olarak çıkacaktı. Daha sonra Yunanistan’da bu hizmeti veren şirketlerin ve avukatların web sitelerini Rum arkadaşlarımın çevirileri yardımıyla inceleme imkanı buldum. Yine onların da çoğunda İngilizce açıklamalar yer alıyor. Son olarak da Türkiye’deki Yunan Konsolosluğu’na danıştım ve bunların hepsini birleştirerek ilgilenenler içinde yardımı olacağını düşündüğüm bir çalışma hazırladım.
Öncelikle söylemek isterim ki, araştırmalardan anladığım kadarıyla, bu hizmet Avrupa’daki bazı ülkelerde vizesiz yaşamakla birlikte, önemli bir de gayrimenkul yatırım imkanı sağlıyor. Bunun detaylarını size anlatacağım.
Yunanistan hakkında bilgiler
Öncelikle biraz Yunanistan’dan bahsetmemiz gerekiyor. Resmi olarak Helen Cumhuriyeti olan Yunanistan, kadim uygarlığı ve büyüleyici eşsiz doğasıyla ünlüdür. Yunan uygarlığı, tarih öncesinden beri sürekli var olmuş ve dünya medeniyetine, demokrasisine, felsefesine, siyaset bilimine, edebiyatına yön vermiştir. Hatta batı uygarlığının doğum yeri olarak kabul edilir.
Eşsiz bir doğaya sahiptir. Başkenti Atina da dahil bütün kıyılarından rahatça denize girilebilir, güneşten faydalanabilirsiniz. Ege Denizi’ndeki binlerce adası da güzel tatil imkanları sunuyor. Mykonos’ta çılgın bir tatil yaşarken, Santorini’de romantizmin doruğuna ulaşıp, diğer irili ufaklı pek çok adada dinlenebilirsiniz. Taze deniz ürünleri hemen hemen bütün ülkede muhteşemdir.
Ayrıca Golden Visa imkanı sunan diğer bütün ülkelerden bizim için daha avantajlıdır. En önemlisi Golden Visa’ya başvuru için en az yatırım meblağını Yunanistan istiyor. Golden Visa için Portekiz’e 500 bin Euro, Kıbrıs Rum Kesimi’ne 2 milyon Euro, Malta’ya 1 milyon Euro civarında yatırım yapmanız gerekirken, Yunanistan’da yapacağınız 250 bin Euro’luk bir yatırım yeterli olacak. 250 bin Euro Türkiye’sdeki gayrimenkul fiyatlarını düşündüğümüzde gayet uygun bir meblağ.
Yunanistan’da kısa süre önce yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu günlerde fiyatların oldukça makul olduğunu söyleyebiliriz. En güzel yerlerinde en güzel evleri çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Şimdi ucuz olsa da, ileride çok değer kazanacak bu gayrimenkuller, iyi bir yatırım fırsatı olarak karşımıza çıkıyor. Yaşamak için de ucuz bir ülkedir. Yeme içme aktivitelerinin tamamı bizim ülkemize kıyasla bedava sayılabilir. Turizm Yunan ekonomisinin temelini oluşturduğundan, uygun fiyata alabileceğiniz güzel oteller ile yatırımlarınızdan gelir etme imkanınız da olacak.
Yunanistan bize çok yakındır. Atina’ya uçakla bir saatte gidebilirsiniz, tıpkı İzmir’e gider gibi. Bu sayede gayrimenkullerinizi kontrol etmekte zorluk çekmezsiniz. Ayrıca benim incelediğim kadarıyla çeşitli şirketler yatırımlarınızı değerlendirmek konusunda sizlere yardımlar sunuyor. Mesela, Yunanistan ikamet şartı getirmediğinden, aldığınız evi sizin için kiraya veriliyor ve ciddi bir gelir kapısı yaratılıyor.
Ayrıca Güney Avrupa’da konumlanan Yunanistan, stratejik olarak Avrupa’nın, Asya’nın ve Afrika’nın kavşağında bulunuyor. Bu, küresel bir işletme zihniyetine sahip yatırımcılar için de uygun bir merkez olarak göze çarpıyor. Bize yakın kültürü, yemekleri, insanları, yaşam tarzı da Yunanistan’ı cazip hale getiriyor.
Golden Visa almak için gerekli şartlar, belgeler ve işlemler
Bu konuda en önemli nokta, güven ilişkisi ve doğru bilgilendirmedir. Ülkemizde ve Yunanistan’da bazı şirketlerin müşterilerini yanlış yönlendirdiğini üzülerek gördüm. En önemli noktalardan biri şu, Golden Visa için ülkemize yakın On İki Adalar’dan (Dodekanisos) ve Türkiye sınırına 100 km yakın bölgelerden gayrimenkul satın alamazsınız. Yunan kanunlarına göre, bu bölgelerden Türk vatandaşlarına gayrimenkul satmak yasaktır. Buna rağmen bazı şirketler, örneğin Sakız Adası’ndan gayrimenkul alabileceğiniz şeklinde sizi bilgilendiriyorlar.
Bazı aracılar gayrimenkul yatırımı için gerekli olan 250 bin Euro’yu sizden direkt olarak kendi hesaplarına istiyorlar. Böyle bir teklifle karşılaşıyorsanız, bilin ki dolandırılacaksınız. Yunan kanunlarına göre, gayrimenkul bedelinin Yunanistan’daki bir bankada adınıza açılacak hesabınızdan ödenmesi gerekiyor. Hal böyle iken, aracı şirket neden sizden para ister, siz düşünün. Bunun gibi pek çok ilginç ve yanlış bilgilendirme mevcut olduğundan dikkatli olmanızı önemle tavsiye ederim.
Öncelikle hizmet alacağınız aracıların mutlaka bir tüzel kişilik olmasına bakın. Bir sözleşme yapmak isteyin. Yapacağınız sözleşmede size vaat edilenler yerine getirilmediği takdirde, hukuksal olarak haklarınızı arayabileceğiniz bir muhataba ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Hizmet alacağınız şirketin size Yunanistan’da banka hesabı açmak ve Türkiye’deki paranızı bu bankaya göndermek için gerekli bilgilendirmeyi yapmasını isteyin. Bu konuda sizi bilgilendirebilirse ve bunu öneriyorsa doğru bir yere başvurmuş olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Yunanistan hükümeti, 2012 yılının Kasım ayında, 250 bin Euro veya daha fazla meblağda bir gayrimenkul yatırımı yapanlara ikamet izni verme “ihtimalini” tartıştı. Yasalar 2013 yılının Nisan ayında kabul edildi ve 2013 yılının Mayıs ayı itibariyle Hindistan, Rusya, Ukrayna, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yabancılara ilk izin belgeleri verildi. Siz de bu izni almak istiyorsanız, öncelikle başvuru yapmak için geçerli bir Schengen vizesine ihtiyacınız var; çünkü gayrimenkulünüzü seçmek ve satın almak için Yunanistan’a seyahat etmeniz gerekiyor. O nedenle en yakın Yunan Konsolosluğu’na vize için başvurmalısınız. Vizenizi aldıktan sonra Yunanistan’a gidip, yatırımınıza uygun gayrimenkulü seçmeniz gerekiyor. Sizin kendinizin gidip inceleme yapmanız, ortamı görmeniz, insanları tanımanız, prosedürü incelemeniz çok önemli. Hiç bilmediğiniz bir ülkeden, sadece internetten fotoğraflara bakıp gayrimenkul satın alamazsınız.
Bu yatırım konusunda da faydalanabileceğiniz ve mutlaka bilmeniz gereken önemli bilgiler var. 250 bin Euro değerinde “tek bir” gayrimenkul almanız gerekmiyor. Satın alacağınız birkaç gayrimenkulün toplam değeri 250 bin Euro da olabilir. Bu da size yatırımınızı dağıtma imkanı sunuyor. Yatırım için ticari ya da konut niteliğinde bir gayrimenkul alabildiğiniz gibi, çok daha değerli bir gayrimenkulü birkaç kişi ortak olarak da alabilirsiniz. Yunanistan’ın Golden Visa için talep ettiği gayrimenkul yatırımı konusundaki imkanları, bedel dışında gayet esnek.
Gayrimenkulü seçtikten sonra, satın alma aşamasında profesyonel destek almanız şart. Ülkemizde dahi gayrimenkul satışı dolandırıcılar tarafından sıkça kullanılan bir yöntemken, hiç bilmediğiniz bir ülkede mutlaka koruma altında olmanız gerekiyor. Mutlaka Yunanistan’dan bir avukat ya da şirketin hizmetinden faydalanmanızı öneririm.
Gayrimenkul alımı ve vize başvurusu için devlet, mülk transfer vergi oranını, net mülk değerinin yüzde 3.09’u oranında talep ediyor. Ayrıca yasal, noter ve diğer hizmet ücretlerinde mülk değerinin yaklaşık yüzde 5’i kadar bir masrafınız olacak. Aracı şirketler ise, gayrimenkul satın almak ve başvuruyu tamamlamak için sunacakları hizmetin kapsamına göre, 10 bin Euro – 20 bin Euro arası bir bedel istiyorlar. Kimi bütün süreci sizinle birlikte takip ediyor, kimi şirket ise yalnızca gayrimenkul bulana kadar destek veriyor. Bu noktada sizin nasıl bir hizmet istediğiniz önem kazanıyor. Yeterli değerdeki gayrimenkulü satın aldıktan sonra, Golden Visa için başvuru işlemlerine geçebilirsiniz.
Başvuru koşulları
Öncelikle başvuru için 18 yaşından büyük olmalısınız. Sabıkanız olmadığına dair ilgili makamlarca kabul edilen bir belge sunmanız gerekiyor. Yunanistan’da da geçerli bir sağlık sigortanız ve kendi ülkenize ait geçerli bir pasaportunuz olmalıdır. Ayrıca 250 bin Euro’luk gayrimenkulü de satın almış olmanız gerekiyor. Banka hesabınızda 24 bin Euro civarında bir yıllık geçiminizi sağlamak üzere ayırdığınız bir meblağ da olmadır. Bu şartları taşıyorsanız, talep edilen bütün belgelerle birlikte Golden Visa için başvurabilirsiniz.
İhtiyaç duyulan belgeler nelerdir?
1- Başvuranın pasaportunun ana sayfasının dört adet fotokopisi ve doğrulama için de orijinali gereklidir.
- Başvuru sahibinin pasaportunun başvuru yaptığında halen geçerli olması gereklidir.
- Başvuranın pasaportunun, izin belgesinin yerleştirileceği en az bir boş sayfası olmalıdır.
- Pasaportun Latin harfleri varsa, Yunanca çeviri gerekli değildir.
2- Başvuracağınız belediyeden size verilecek olan başvuru belgesinin doldurulması gerekir.
- Orijinal başvuru belgesi mutlaka Yunanca doldurulmalıdır. Bunun bir fotokopisi alınmalıdır. Orijinal ve fotokopi belge, sizin tarafınızdan imzalanmalıdır.
3-Mevcut ve Yunanistan’da geçerli sağlık sigortasının belgeleri sunulmalıdır.
- Doğrulama için orijinal belgeler ve her belgenin dört (4) fotokopisi olmalıdır.
4-Gelir belgeleriniz
- Banka tabloları, 12 aylık ayda en az 2 bin Euro/ay veya toplam likit varlıklarda 24 bin Euro’yu gösteren geçmiş / cari / gelecekteki gelir kaynaklı mektuplar, geçmiş vergi beyannameleri vs.
- Bir aileye destek veriyorsanız ek para (eşiniz için yüzde 20, her çocuk için yüzde 15)
- Onay için onaylı orijinaller ve her belgenin dört (4) fotokopisi olmalıdır.
Veya
5- Bir Yunan banka hesabına 24 bin Euro (2,000 / ay) yatırabilirsiniz.
- Bir aileye destek veriyorsanız ek para (eşiniz için yüzde 20, her çocuk için yüzde 15)
- Bir Yunan banka hesabı açmak için normalde bir AFM (Yunan vergi numarası) de gereklidir.
- Başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 14 gün içinde orijinal banka kayıt / kitap / beyannameler ve dört (4) fotokopi çekilmesi gerekmektedir.
6- Sabıka kaydınız gereklidir.
Başvuru ücreti 500 Euro’dur. Başvuruyu bizzat yapmanız gerekmiyor, sizin adınıza Yunanistan’daki vekaletli avukatınız da yapabilir. Başvurunun alındığını onaylamak için ilgili makam tarafından “bebaiosi” adında bir belge çıkarılıyor. Bu belge bir yıl geçerlidir ve nihai oturma izni verilmeden önce geçici bir izin olarak kullanılabilir. Bu, başvuranın serbestçe Yunanistan’a gidip gelmesini sağlar. Bununla birlikte, başvuru sahibi bu aşamada Schengen alanının geri kalanına bu belge ile gidemez.
Başvuru Mercii neresidir?
Yerel “dimolar” a (belediye) veya “nomarxeia” lara (valilik), sabah saat 7: 30’dan başlayarak belirli saatlerde başvurabilirsiniz. Yetkili merciler, başvurucunun bilgilerini ve belgelerini inceler, doğruluklarını teyit eder ve bu inceleme sürecinin sonucuna göre başvuruyu kabul ya da reddeder. İnceleme süresi bir yıl kadar sürebilir. Bu tamamen bu makamların çalışma hızları ile ilgilidir. Başvurunuz kabul edildiği taktirde 5 yıllık Golden Visa’nızı almış olursunuz. Minimum ikamet zorunluluğu yoktur. Beş yıl dolduktan sonra, yatırımınızı devam ettirmeniz koşuluyla izniniz yenilenir; çünkü Yunanistan’dan alacağınız bu izin kalıcıdır. 2015 yılında Yunan makamları, Golden Visa’ya sahip olan kişilerin yedi yıl boyunca Yunanistan’da kesintisiz konaklaması halinde Yunan vatandaşlığına başvurabileceğini kabul eden yasaları onayladı. Yani Golden Visa’yı, Avrupa Birliği vatandaşlığında atacağınız ilk adım olarak da düşünebilirsiniz.
Aileniz de bu haktan faydalanabilir
Aile üyelerine eş ve 18 yaşın altındaki tüm çocuklar dahildir. 18 yaş ve üstü çocuklar eğitim görürken ve bağımlı olurlarsa hak kazanabilirler. Yunan ikamet programı yakın zamanda hem yatırımcının hem de eşin ebeveyni için genişletildi. Yani eşinizle, 21 yaşın altındaki çocuklarınızla, ebeveynlerinizle ve eşinizin ebeveynleriyle birlikte başvurabilirsiniz.
Yaşamak ve çalışmak
Oturma izni, başvuranın Yunanistan’da yaşaması ve her türlü haklardan faydalanmasını sağlar. Bununla birlikte, başvuran Yunanistan’da iş kurabilir; fakat Golden Visa çalışma izni anlamına gelmez.
Seyahat
Son zamanlarda bütün ülkeleri tehdit eden terör eylemleri nedeniyle Avrupa’ya ve Schengen bölgesine seyahat etmek için ziyaretçi vizesi almak Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki birçok ülke vatandaşları için sorunlu hale geldi. Bir kez verilen Yunan ikamet izni, AB Schengen bölgesi boyunca seyahat özgürlüğüne izin verir. Ancak bir başka Shengen ülkesinde bu vize ile en fazla doksan gün kalabilirsiniz. Bu sürenin dolması ile birlikte Yunanistan’a veya Türkiye’ye gidip giriş-çıkış işlemi yapmanız gerekiyor.
Vatandaşlık ve pasaport
Yunanistan’da yaşayan adaylar, yedi yıl sonra vatandaşlığa ve pasaporta başvurabilirler. Başvuru sahipleri, bir kez vatandaşlığa sahip olduklarında, daha sonra vize yenilemelerine ihtiyaçları olmadığı için yatırımlarını elden çıkarabilirler. Ülkede ikamet etme ihtiyacı nedeniyle, Yunan Golden Visa programı, yatırım yoluyla vatandaşlığa yönelik değil de ikamet içim yatırım programı olarak düşünülmelidir. Bununla birlikte, vatandaşlık hakkı, Yunanistan’da yaşamayı taahhüt edenler içindir.
Özetle Yunanistan Golden Visa programının temel faydaları
- Tüm Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz ve sınırsız seyahat hakkı kazanırsınız.
- İkametgah izniniz boyunca Yunanistan’da ikamet edebilirsiniz.
- Yunan halkıyla aynı kamu sağlığına ve eğitime erişim imkanına sahip olursunuz.
- 7 yıllık ikametten sonra vatandaşlık için başvurma hakkınız doğar.
- Avrupa’daki en düşük yatırım miktarını ödeyerek Avrupa Birliği’nin sağladığı imkanlardan faydalanabilirsiniz.
- Kanunlara uymak kaydıyla, ikamet izninizi sürekli yenileyebilirsiniz.
- Siz, aileniz, ebeveynleriniz veya eşinizin ebeveynleri de bu imkanlardan faydalanabilir.
- Golden Visa’nızın tutulması ve yenilenmesi için ülkede ikamet etmenize gerek yoktur.
- Minimum konaklama şartı yoktur.
Yorumlar